لوگو پزشکت
زبان

العربی

رادیو پزشکت

کد تخفیف روز روانشناس - پزشکت

مشکلات گوارشی در دیابتی ها

مشکلات گوارشی در دیابتی ها|| پزشکت

فهرست مطالب

فرم با 5 گزینه

تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:


دیابت نوع 1 و دیابت نوع 2 (شرایط مرتبط با قند بیش از حد در خون) می تواند منجر به مشکلات گواشی شود. دلایل مختلفی از جمله آسیب عصبی ناشی از قند خون بالا یا کنترل نشده برای این امر وجود دارد.

علائم گوارشی (GI) می تواند از رفلاکس اسید تا اسهال و یبوست متغیر باشد. از آن جایی که مشکلات گوارشی در کار و زندگی روزمره بیماران اختلال ایجاد می کند، تشخیص و درمان برای داشتن یک زندگی کامل و راحت ضروری است. برهمین اساس ما سعی کرده ایم در این مقاله از پزشکت، شایع ترین مشکلات گوارشی در دیابتی ها را مورد بررسی قرار دهیم.

مشکلات رایج GI با دیابت چیست؟

انواع مختلفی از بیماری های گوارشی در افراد مبتلا به دیابت رایج است. این مشکلات ممکن است به دلیل تأثیری که قند خون بالا بر سیستم های بدن، که شامل سیستم گوارشی است، می گذارد، ایجاد شوند.

استفراغ || پزشکت

ریفلاکس معده به مری از مشکلات گوارشی در دیابتی ها

بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) در افراد مبتلا به دیابت شایع تر است. GERD بیماری است که می تواند منجر به بروز علائم زیر شود:

  • استفراغ
  • درد شکم
  • سرفه کردن
  • حالت تهوع
  • مشکلات بلع
  • بوی بد دهان
  • سوزش سردل
  • مشکلات خواب
  • درد قفسه سینه
  • خس خس سینه

GERD به دلیل مشکل در دریچه پایین مری (لوله غذا) به نام اسفنکتر تحتانی مری (LES) ایجاد می شود. اگر LES در زمان مناسب بسته و باز نشود، اسید معده می تواند به گلو برگشته و باعث علائم GERD شود.

افراد مبتلا به دیابت نیز ممکن است در صورت ابتلا به گاستروپارزی یا اختلال حرکتی مری بیشتر در معرض ابتلا به GERD باشند. در گاستروپارزی، معده غذا را کندتر از آنچه باید تخلیه می کند که می تواند فشار داخل معده و در نهایت فشار LES را افزایش دهد.

اختلال حرکتی مری می تواند در افراد مبتلا به دیابت ایجاد شود. «دیسموتیلی» به این معنی است که عضلات مری به خوبی کار نمی کنند. این شامل حرکت بیش از حد آهسته غذا یا حتی اسپاسم عضلانی است که می تواند منجر به علائمی مانند سوزش سر دل و نارسایی شود.

گاستروپارزیس از مشکلات گوارشی در دیابتی ها

افراد مبتلا به دیابت نسبت به افرادی که دیابت ندارند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به گاستروپارزی قرار دارند. احتمال بروز گاستروپارزیس در زنان بیشتر از مردان است. گاستروپارزی باعث می شود معده دیرتر از آنچه باید از غذا خالی شود. علائم این عارضه شامل ناراحتی شکمی و سیری زودرس (احساس سیری) می باشد.

گاستروپارزی ممکن است در اثر آسیب عصبی مرتبط با دیابت ایجاد شود. دوره های طولانی قند خون بالاتر از حد طبیعی می تواند به اعصاب آسیب برساند که به آن نوروپاتی اتونومیک می گویند. بالا بودن قند در دوره های طولانی همچنین ممکن است بر اعصاب در قسمت های مختلف بدن از جمله معده نیز تأثیر بگذارد.

انتروپاتی دیابتی از مشکلات گوارشی در دیابتی ها

دیابت می تواند باعث آسیب عصبی شود که نوروپاتی نامیده می شود. این نوع آسیب عصبی معمولاً در اندام‌ها ایجاد می‌شود، به همین دلیل است که افراد مبتلا به دیابت تشویق می‌شوند که به پاهای خود توجه ویژه داشته باشند. آسیب عصبی می تواند باعث کمبود حس و عدم توجه به زخم ها یا جراحات شود زیرا درد احساس نمی شود.

نوروپاتی می تواند به اندام های داخلی، از جمله روده ها گسترش یابد. این نوع آسیب عضلانی با داشتن سطح گلوکز کنترل نشده و ابتلا به دیابت برای مدت طولانی همراه است. برخی از علائم این نوع آسیب در دستگاه گوارش می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • فوریت
  • یبوست
  • درد شکم
  • احساس تخلیه ناقص

یبوست دیابتی از مشکلات گوارشی در دیابتی ها

یبوست می تواند از عوارض دیابت باشد که ممکن است در نتیجه آنتروپاتی رخ دهد. در یبوست ناشی از دیابت اعصاب روده بزرگ ممکن است آسیب ببینند، که باعث می شود عضلات به خوبی کار نکنند و باعث حرکات سخت روده شوند. این عارضه می تواند تا 60 درصد از افراد مبتلا به دیابت طولانی مدت را تحت تاثیر قرار دهد.

داروهایی که برای درمان دیابت یا عوارض آن استفاده می‌شوند، مانند داروهایی که سطح گلوکز خون را کاهش می‌دهند نیز ممکن است باعث یبوست شوند. عوارض ناشی از یبوست نادر است. با این حال، یبوست می تواند کیفیت زندگی افراد را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

اسهال دیابتی از مشکلات گوارشی در دیابتی ها

حدود 20 درصد از افراد مبتلا به انتروپاتی دیابتی ممکن است اسهال داشته باشند، به خصوص اسهال شبانه، که می تواند منجر به از دست دادن خواب و حتی بی اختیاری شود. داروهای دیابت نیز می توانند باعث اسهال شوند.

بی اختیاری مدفوع از مشکلات گوارشی در دیابتی ها

بی اختیاری مدفوع، از دست دادن کنترل روده و بروز حوادث حمام است. این عارضه می تواند ناشی از آنتروپاتی دیابتی باشد، زمانی که ماهیچه های مقعد توانایی خود را برای عملکرد صحیح از دست می دهند.

هایپرگلیسمی(قند خون بالا) و تغییرات سریع در سطح گلوکز نیز با بی اختیاری همراه است. این علائم می توانند باعث شوند که اسفنکتر رکتوم (حلقه های عضلانی احاطه کننده مقعد که آزاد شدن مدفوع را کنترل می کنند) در نگه داشتن مدفوع موثر نباشند.

بی اختیاری مدفوع گاهی اوقات تشخیص داده نمی شود یا به خوبی مدیریت نمی شود. عدم تشیخیص این عارضه می تواند باعث شود افراد احساس انزوا، افسردگی، ناتوانی در کار یا اجتماعی شدن و نیاز به حمایت از سلامت روان کنند.

درد شکم || پزشکت

درد شکم از مشکلات گوارشی در دیابتی ها

درد شکم یکی از مشکلات رایج افراد مبتلا به دیابت است که تا 60 درصد افراد آن را گزارش می کنند. این نوع درد می تواند با سایر بیماری های دستگاه گوارش مانند گاستروپارزی و GERD همراه باشد. حدود 74 درصد از افراد مبتلا به آنتروپاتی دیابتی درد شکم را گزارش می کنند.

رشد بیش از حد باکتری های روده کوچک

رشد بیش از حد باکتری های روده کوچک (SIBO) زمانی است که عدم تعادل در باکتری های روده کوچک وجود دارد. این بیماری با شرایط مختلفی از جمله زمان انتقال آهسته تر (زمانی که طول می کشد تا غذا از سیستم گوارشی عبور کند) مرتبط است. حرکت خیلی آهسته غذا در روده کوچک می تواند در افراد مبتلا به دیابت رخ دهد.

علائم SIBO شامل نفخ، اسهال و ناراحتی شکمی است. با SIBO، اختلال در میکروبیوم (تعادل انواع مختلف باکتری در روده) ممکن است رخ دهد. اگر سطح باکتری در روده کوچک از تعادل خارج شود، SIBO احتمال دارد ایجاد شود.

SIBO نسبتاً رایج است و حدود 15 تا 40 درصد افراد مبتلا به دیابت را تحت تاثیر قرار می دهد. برای کسانی که اسهال دارند، SIBO ممکن است احتمال شیوع بیشتری داشته باشد.

چگونه می توان مشکلات گوارشی مرتبط با دیابت را درمان کرد؟

درمان مشکلات گوارشی مرتبط با دیابت به تشخیص آن بستگی دارد. همچنین مهم است که هر گونه بیماری گوارشی دیگری را که می تواند باعث ایجاد علائم شود، بررسی کنید.

مدیریت قند خون

بخش عمده ای از درمان همه عوارض دیابت، مدیریت سطح گلوکز خون در محدوده توصیه شده است.

GERD

برای درمان GERD، کاهش وزن در صورت لزوم توصیه می شود. درمان این عارضه می تواند شامل تغییراتی در شیوه زندگی، مانند بالا بردن سر در هنگام خواب، پرخوری نکردن، اجتناب از غذاهای محرک و ترک سیگار باشد.

همچنین ممکن است از داروهایی مانند مهارکننده‌های پمپ پروتون یا آنتاگونیست‌های هیستامین H2 نیز استفاده شود، اما استفاده از این دارو می تواند با داروهای دیابت تداخل داشته باشند. برای موارد شدید این عارضه، ممکن است جراحی توصیه شود.

گاستروپارزیس

گاستروپارزی اغلب با تغییرات رژیم غذایی مانند خوردن چندین وعده غذایی کوچک در روز به جای وعده های غذایی کم حجم کنترل می شود. درمان در موارد شدیدتر می تواند شامل داروهایی برای تحریک عضلات معده یا کنترل علائم تهوع و استفراغ باشد.

در افرادی که به اصلاحات رژیم غذایی و داروها پاسخ نمی دهند، می توان تحریک الکتریکی معده و ضربان قلب را در نظر گرفت. قرار دادن یک ضربان ساز معده از طریق جراحی صورت می گیرد.

در گاستروپارزی، نیاز به اطمینان از برآورده شدن نیازهای تغذیه ای وجود دارد. اگر افراد دچار کم آبی، عدم تعادل الکترولیت ها و کمبود مواد مغذی هستند، ممکن است به مراقبت های حمایتی نیاز داشته باشند. این می تواند شامل کار با یک متخصص تغذیه برای ایجاد یک برنامه غذایی باشد.

انتروپاتی دیابتی

آنتروپاتی دیابتی می تواند طیف وسیعی از علائم گوارشی را ایجاد کند. در این صورت ممکن است قبل از شروع درمان، درک بیشتر در مورد علائم و رد سایر علل احتمالی قبل از شروع درمان مهم باشد.

برای رفع علائم، مشاوره تغذیه و تغییرات رژیم غذایی مانند خوردن وعده های غذایی کوچک و مکرر اغلب گام اولیه است. پس از آن، درمان علائمی مانند اسهال یا شرایطی مانند SIBO قدم بعدی است.

یبوست || پزشکت

یبوست

اولین درمان‌های یبوست ممکن است شامل تغییرات رژیم غذایی مانند خوردن فیبر بیشتر یا مصرف مکمل‌های فیبر، هیدراتاسیون، بهبود کنترل گلوکز خون، و تغییر یا توقف داروهایی باشد که می تواند در بهبود این عارضه موثر باشد.

ملین ها نیز ممکن است کمک کننده باشند، اما آنها فقط باید تحت نظر یک پزشک استفاده شوند. اگر چه داروهای تجویزی کمی برای درمان یبوست در دسترس هستند، اما آمیتیزا (لوبی پروستون) دارویی است که ممکن است آزمایش شود.

اسهال

اسهال می تواند به دلایل مختلفی که ممکن است مرتبط با دیابت باشد یا نباشد، ایجاد شود. تعیین علت با آزمایش می تواند به رد اسهال از علل دیگر (مانند نوعی کولیت یا سندرم روده تحریک پذیر ) کمک کند.

پس از آن، ممکن است تغییرات رژیم غذایی (مانند افزودن فیبر)، تنظیم داروها، و داروهای ضد اسهال (هم بدون نسخه و هم با نسخه) امتحان شوند.

بی اختیاری مدفوع

هنگامی که بی اختیاری مدفوع به علت اسهال است، سفت شدن مدفوع شل می تواند در رفع این بی اختیاری موثر باشد.. افزودن فیبر به رژیم غذایی یا استفاده از داروهای ضد اسهال می تواند باعث سفت شدن مدفوع شود.

درمان بیوفیدبک یا بازآموزی روده گزینه های دیگری هستند که ممکن است برای برخی افراد در دسترس و مفید باشند. برای کسانی که به دلیل آسیب یا از دست دادن عملکرد اسفنکتر مقعدی به مراقبت های تخصصی تری نیاز دارند، جراحی می تواند در نظر گرفته شود.

درد شکم

اگر چه درد شکم می تواند دلایل مختلفی داشته باشد اما درمان دیابت زمینه ای یا سایر مسائل می تواند در تسکین درد موثر باشد. برای کسانی که درد شدیدتری را تجربه می‌کنند داروهای تجویزی مانند Lyrica (پرگابالین) یا Elavil (امیتریپتیلین) ممکن است توصیه شود.

SIBO

برای SIBO، درمان شامل مصرف یک دوره آنتی بیوتیکی است که می تواند شامل ریفاکسیمین، آموکسی سیلین-کلاوولانیک اسید، مترونیدازول، نئومایسین یا لوبی پروستون باشد. تغییر میکروبیوم ممکن است یک درمان در آینده باشد.

سخن آخر

دیابت نوع 1 و نوع 2 با طیف وسیعی از علائم گوارشی همراه است. در برخی موارد، این علائم ممکن است ناشی از آسیب عصبی به سیستم گوارشی باشد. افراد مبتلا به دیابت همچنین ممکن است دچار نفخ یا گاز معده شوند. این می تواند به دلیل آسیبی باشد که دیابت به بدن وارد می کند یا به دلیل عوارض مصرف داروهای مربوطه باشد. مهم است که در مورد این علائم با یک پزشک مشورت کنید.

اگرچه ممکن است همیشه نتوان از عوارض گوارشی مرتبط با دیابت پیشگیری کرد. اما حفظ سطح گلوکز و دریافت مراقبت منظم از یک پزشک می تواند موثر باشد.

همین حالا سوال خودتون رو از بهترین متخصصان پزشکت بپرسید!

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟

5 / 5. تعداد رای ها: 1

هنوز کسی نظرش را ثبت نکرده شما اولین نفر باشید.

1

مقالات مرتبط

نمایش کامنت‌ها

1 دیدگاه

  1. باتشکر از ارائه مطالب مفید واموزنده
    ولی عدم رفرنس دهی ارزش علمی مقاله را کاهش میدهد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز