لوگو پزشکت

مشاوره آنلاین پزشکی - پزشکت

رادیو پزشکت

تیروئیدیت لنفوسیتی و انواع آن

تیروئیدیت لنفوسیتی و انواع آن را بشناسید. || پزشکت

فهرست مطالب

فرم با 5 گزینه

تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:


تیروئیدیت لنفوسیتی یک اختلال خود ایمنی است که در آن سلول‌های ایمنی به غده تیروئید حمله می‌کنند و بر تولید هورمون تیروئید تأثیر می‌گذارند. در ابتدا مرحله ای از افزایش هورمون تیروئید (پرکاری تیروئید یا تیروتوکسیکوز) و به دنبال آن مرحله کم کاری تیروئید وجود دارد که ممکن است حاد یا مزمن باشد. انواع مختلفی از تیروئیدیت لنفوسیتی وجود دارد  که ما در این مقاله از پزشکت سعی کرده ایم انواع آنها را بررسی کنیم.

تیروئیدیت لنفوسیتی تحت حاد

تیروئیدیت لنفوسیتی تحت حاد به انواع تیروئیدیت اطلاق می شود که فقط یک دوره چند ماهه یا بیشتر طول می کشند اما باعث مشکلات دائمی تیروئید نمی شود. اما تیروئیدیت لنفوسیتی تحت حاد را می توان به تیروئیدیت لنفوسیتی خاموش و تیروئیدیت بدون درد تقسیم کرد.

تیروئیدیت لنفوسیتی خاموش. تیروئیدیت لنفوسیتی خاموش یک ویژگی مشخص از وجود تیروئیدیت لنفوسیتی بدون درد یا حساسیت در غده تیروئید دارد. این عارضه در زنانی که اخیراً زایمان کرده‌اند شایع است و معمولاً زمانی شروع می‌شود که یک زن ۱۲ تا ۱۶ هفته پس از زایمان است. این نوع تیروئیدیت شایع است و در حدود 5 تا 10 درصد از زنان پس از زایمان رخ می دهد. طول مدت تیروئیدیت لنفوسیتی خاموش معمولاً تنها چند ماه است. پس از این مدت، سطح هورمون تیروئید معمولاً به حالت عادی باز می گردد. در موارد نادر کم کاری تیروئید ممکن است مزمن شود.

تیروئیدیت بدون درد. وضعیت دیگری به نام تیروئیدیت بدون درد، مشابه با تیروئیدیت لنفوسیتی خاموش وجود دارد اما در مردان و زنانی که زایمان نکرده اند، رخ می دهد.

علائم تیروئیدیت لنفوسیتی حاد

تیروئیدیت لنفوسیتی حاد می تواند با بروز علائم زیر همراه باشد:

  • بزرگ شدن تیروئید بدون درد یا حساسیت
  • علائم دیررس کم کاری تیروئید از جمله عدم تحمل سرما، افزایش وزن، یبوست و خستگی
  • علائم اولیه پرکاری تیروئید که معمولا گذرا هستند، مانند تپش قلب، عصبی بودن، کاهش وزن، عدم تحمل گرما، اسهال و افزایش اشتها

تشخیص تیروئیدیت لنفوسیتی تحت حاد

تیروئیدیت لنفوسیتی خاموش اغلب تشخیص داده نمی شود. در شرایطی که تشخیص داده می شود، معمولاً در دوره کم کاری تیروئید رخ می دهد. تشخیص با معاینه فیزیکی، با در نظر گرفتن سابقه علائم شما و اگر بعد از زایمان هستید و با آزمایش سطح خونی هورمون های تیروئید تیروکسین (T4)، تری یدوتیرونین (T3) و هورمون محرک تیروئید (TSH) انجام می شود. گاهی اوقات نشانگرهای التهابی افزایش می‌یابند و آنتی‌بادی‌ها برای بیماری خودایمنی تیروئید معمولاً منفی هستند.

درمان تیروئیدیت لنفوسیتی تحت حاد بستگی به این دارد که چه مرحله ای از بیماری تشخیص داده می شود. در مرحله پرکاری تیروئید معمولاً یک بتا بلوکر برای مدیریت علائم تجویز می شود، اما از آنجایی که این وضعیت گذرا است و فقط مدت کوتاهی طول می کشد، از درمان های تهاجمی تر برای پرکاری تیروئید مانند ید رادیواکتیو استفاده نمی شود.

اگر تشخیص در طول دوره کم کاری تیروئید انجام شود، معمولاً یک داروی جایگزین هورمون تیروئید مانند لووتیروکسین تجویز می شود. شما معمولاً حداقل برای چند ماه در این لووتیروکسین باقی می‌مانید، در این مرحله دارو قطع می‌شود و پنج هفته بعد سطح خون شما آزمایش می‌شود تا ببینیم آیا می‌توان دارو را قطع کرد یا خیر.

مطالعه بیشتر: تیروئیدیت پس از زایمان

تیروئیدیت لنفوسیتی و انواع آن را بشناسید. || پزشکت

تیروئیدیت بدون درد

تیروئیدیت بدون درد یکی دیگر از انواع تیروئیدیت حاد است که هم در مردان و هم در زنانی که زایمان نکرده اند، رخ می دهد. مانند سایر انواع تیروئیدیت، معمولاً یک دوره پرکاری تیروئید به دنبال یک دوره کم کاری تیروئید وجود دارد که پس از آن اغلب بهبودی کامل حاصل می شود. با این حال، ممکن است پس از تیروئیدیت بدون درد، تیروئیدیت لنفوسیتی مزمن ایجاد شود. این حالت ممکن است عود کننده نیز باشد.

ممکن است یک جزء ارثی در تیروئیدیت بدون درد وجود داشته باشد. همچنین، استفاده از برخی داروها، از جمله داروهایی که بر سیستم ایمنی تأثیر می‌گذارند، مانند گلوکوکورتیکوئیدها یا اینترلوکین، ممکن است باعث بروز این عارضه شوند.

علائم تیروئیدیت بدون درد

در طول یک دوره پرکاری تیروئید، که دو تا هشت هفته طول می کشد، ممکن است کاهش وزن، ضربان قلب سریع، بزرگ شدن خفیف تیروئید (بدون درد)، افزایش اشتها، عدم تحمل گرما یا اسهال را تجربه کنید. سپس ممکن است یک دوره کم کاری تیروئید داشته باشید که در طی آن ممکن است افزایش وزن، یبوست، خستگی، افسردگی و سایر علائم را تجربه کنید.

تقریباً نیمی از افرادی که تیروئیدیت بدون درد را تجربه می کنند نیز به گواتر مبتلا می شوند. همه افراد مبتلا به تیروئیدیت بدون درد دچار کم کاری تیروئید نمی شوند. بهبودی پس از یک دوره پرکاری تیروئید امکان پذیر است.

تشخیص تیروئیدیت بدون درد

تشخیص بر اساس معاینه فیزیکی، سابقه علائم شما و همچنین سابقه خانوادگی بیماری تیروئید همراه با آزمایش خون (سطح هورمون تیروئید و تیروگلوبولین) و سینتی گرافی تیروئید انجام می شود.

سینتی گرافی تیروئید، یک آزمایش پزشکی هسته ای است که شامل بلع ردیاب های رادیواکتیو یا ید رادیواکتیو و سپس عکس برداری از تیروئید برای مشاهده نحوه جذب بافت این ماده است. می تواند در تشخیص تیروئیدیت بدون درد از بیماری گریوز مفید باشد.

اختلال عملکرد تیروئید در تیروئیدیت بدون درد اغلب خفیف است و نیازی به درمان ندارد. اگر در مرحله پرکاری تیروئید به دلیل علائم شدید نیاز به درمان باشد یا اگر در خطر ابتلا به بیماری قلبی به نام فیبریلاسیون دهلیزی هستید، ممکن است بتا بلوکر تجویز شود.

مانند بسیاری از انواع تیروئیدیت، اگر به درمان کم کاری تیروئید نیاز دارید، به احتمال زیاد لووتیروکسین برای شما تجویز خواهد شد.

تیروئیدیت لنفوسیتی مزمن

تیروئیدیت لنفوسیتی مزمن معمولاً به عنوان تیروئیدیت هاشیموتو یا فقط بیماری هاشیموتو یا حتی تیروئیدیت خود ایمنی نیز شناخته می شود. این شایع ترین علت کم کاری تیروئید در ایالات متحده است.

تیروئیدیت لنفوسیتی مزمن یک اختلال خود ایمنی است (سیستم ایمنی شما به تیروئید حمله می کند) که تمایل به ارثی دارد. این بیماری مشابه تیروئیدیت تحت حاد است، اما این وضعیت بسیار طولانی تر است. این بیماری می‌تواند مردان، زنان و کودکان را تحت تاثیر قرار دهد، اما در زنان شایع‌تر است و احتمال بروز آن در افراد 30 تا 50 ساله بیشتر است. در تیروئیدیت لنفوسیتی مزمن، سیستم ایمنی به تیروئید حمله می‌کند و باعث التهاب مزمن غده تیروئید و آسیب دائمی به سلول‌ها می‌شود که در نهایت از تولید مقدار کافی هورمون تیروئید توسط تیروئید جلوگیری می‌کند. نتیجه کم کاری تیروئید مزمن است.

مطالعه بیشتر: مشکلات تیروئید در نوجوانان 

شوره سر مرطوب چیست و چگونه آن را در خانه درمان کنیم؟ || پزشکت

علائم تیروئیدیت مزمن

در مراحل اولیه تیروئیدیت لنفوسیتی مزمن ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد یا فقط علائم بسیار خفیف داشته باشد. با گذشت زمان، غده تیروئید بیشتر و بیشتر آسیب می بیند، هورمون تیروئید کمتر تولید می شود و علائم بیشتر می شود. علائم تیروئیدیت لنفوسیتی مزمن ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • گواتر
  • یبوست
  • افسردگی
  • سفتی مفصل
  • درد عضلانی
  • سقط جنین
  • خستگی
  • ریزش مو
  • افزایش وزن
  • پوست خشک
  • مشکل در تمرکز
  • حافظه ضعیف
  • کاهش تحمل ورزش
  • تیروئید بزرگ شده
  • عدم تحمل سرما
  • از دست دادن اشتها
  • تغییرات در چرخه قاعدگی
  • ضربان قلب آهسته

تشخیص تیروئیدیت لنفوسیتی مزمن

ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما یک معاینه فیزیکی از جمله لمس تیروئید شما برای هر گونه بزرگی یا گواتر انجام می دهد. او همچنین یک تاریخچه کامل سلامتی می گیرد و علائم شما و همچنین هرگونه سابقه خانوادگی تیروئیدیت لنفوسیتی مزمن را یادداشت می کند.

در صورت مشکوک بودن به تیروئیدیت لنفوسیتی، آزمایش‌های خونی ممکن است شامل سطوح هورمون تیروئید (T3، T4، TSH) و سطح خون پراکسیداز تیروئید (TPO) باشد. پراکسیداز تیروئید یک آنتی بادی ضد تیروئید است و وجود آن معمولاً به این معنی است که سیستم ایمنی شما در حال حمله به تیروئید است.

اگر پزشک شما فکر می‌کند که غده تیروئید بزرگ شده یا گواتر دارید، ممکن است آزمایش‌های بیشتری مانند سونوگرافی یا سایر تصویربرداری‌های پزشکی برای ارزیابی اندازه گواتر و تعیین اینکه آیا درمانی مانند جراحی ممکن است ضروری باشد، تجویز شود.

تیروئیدیت لنفوسیتی مزمن چگونه درمان می شود؟

لووتیروکسین درمان انتخابی برای مدیریت کم کاری تیروئید ناشی از تیروئیدیت لنفوسیتی مزمن است. سطح هورمون تیروئید در خون شما باید در فواصل دوره ای بررسی شود تا مطمئن شوید که دوز صحیح این دارو را مصرف می کنید.

یافتن یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی با تجربه در مدیریت اختلالات تیروئید می تواند بسیار سودمند باشد. متخصص غدد، پزشکی است که در این نوع اختلالات تخصص دارد.

در موارد نادر، گواترهای بزرگ که بلعیدن را دشوار می‌کنند یا با سایر عملکردهای بدن مانند تنفس تداخل می‌کنند، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. گواترهای کوچک نیازی به درمان ندارند و ممکن است پس از درمان با داروهای مناسب برطرف شوند.

پیش آگهی تیروئیدیت لنفوسیتی

در حالی که ممکن است در موارد تیروئیدیت تحت حاد به بهبودی کامل برسید. ممکن است در برخی افراد هر دو سال یکبار عود کند. تیروئیدیت لنفوسیتی مزمن یک بیماری مادام العمر است.

خبر خوب این است که با درمان مناسب سطح تیروئید شما می تواند به حالت عادی بازگردد و علائم شما ممکن است به طور کامل فروکش کند. احتمالاً مجبور خواهید بود به طور نامحدود داروهای جایگزین تیروئید مصرف کنید و هر از چند گاهی آزمایش خون خود را انجام دهید تا مطمئن شوید که دوز مناسب دارو را مصرف می کنید.

مطالعه بیشتر: روغن های ضروری برای تیروئید

تیروئیدیت لنفوسیتی و انواع آن را بشناسید. || پزشکت

چگونه از تیروئیدیت لنفوسیتی پیشگیری کنیم؟

یافتن ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی مناسب برای کمک به مدیریت علائم تیروئیدیت لنفوسیتی برای مقابله با علائم تیروئیدیت لنفوسیتی ضروری است. مقابله با این مشکل می تواند به ویژه دشوار باشد زیرا تیروئیدیت اغلب می تواند منجر به اختلالات خلقی مانند افسردگی شود. مهم است که این علائم را با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در میان بگذارید و متوجه شوید که اغلب با درمان مناسب برطرف می شوند.

خستگی یکی دیگر از علائم دشوار برای کنار آمدن با آن است. ممکن است نیاز داشته باشید که نیاز به استراحت خود را افزایش دهید و انتظارات خود را از کارهایی که می توانید در یک روز انجام دهید کاهش دهید تا با کاهش سطح انرژی کنار بیایید تا زمانی که سطح تیروئید شما عادی شود. تمرین عادات خواب خوب و کاهش مصرف کافئین در این بین مفید خواهد بود (کافئین می تواند کیفیت خواب شما را کاهش دهد و حتی منجر به خستگی بیشتر شود).

مقابله با افزایش وزن مربوط به تیروئیدیت نیز می تواند به ویژه برای زنان چالش برانگیز باشد. اما دستیابی به این امر ممکن است زمان ببرد. در عین حال به خوردن یک رژیم غذایی سالم و ورزش به طور منظم ادامه دهید. ورزش نه تنها در کنترل وزن بلکه در کنترل علائم دیگری مانند افسردگی و یبوست نیز مفید است. جایگزینی تیروئید به تنهایی منجر به کاهش وزن نمی شود مگر اینکه با یک رژیم غذایی متعادل و ورزش دنبال شود.

همین حالا سوال خودتون رو از بهترین متخصصان پزشکت بپرسید!

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟

2.3 / 5. تعداد رای ها: 3

هنوز کسی نظرش را ثبت نکرده شما اولین نفر باشید.

0

مقالات مرتبط

نمایش کامنت‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز