لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

روز دانش آموز - پزشکت

عفونت کمپیلوباکتر

عفونت کمپیلوباکتر || پزشکت
فهرست مطالب

شایع ترین علل بروز عفونت کمپیلوباکتر، مصرف غذاهای خام یا نیم پز، آب آلوده و تصفیه نشده و محصولات لبنی پاستوریزه نشده هستند. ابتلا به این عفونت می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند منجر به بروز علائمی ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مانند اسهال، استفراغ، تب، سردرد و گرفتگی معده شود. این بیماری حدود یک هفته طول می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کشد و معمولاً نیازی به درمان ندارد. اما بهتر است اطلاعاتی را در زمینه علل و علائم آن کسب کنید.

عفونت کمپیلوباکتر چقدر شایع است؟

عفونت کمپیلوباکتر نوعی آنفولانزای معده (گاستروانتریت) است. برخی افراد آن را مسمومیت غذایی می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌نامند. شایع ترین علائم آن اسهال، استفراغ، گرفتگی معده و تب است. این بیماری در اثر مصرف هر گونه غذا یا آشامیدنی آلوده به باکتری کمپیلوباکتر ایجاد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. معمولاً علائم یک تا هفت روز پس از تماس با باکتری ظاهر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود.

محققان آمار دقیقی از تعداد افراد مبتلا به این عفونت در طول یک سال ندارند. زیرا بیشتر مردم برای مسمومیت غذایی مانند عفونت کمپیلوباکتر به پزشک مراجعه نمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند. اما پزشکان سالانه در حدود 20 نفر از هر 100000 نفر کمپیلوباکتریوز را تشخیص می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهند. با این حال، برخی برآوردها تعداد عفونت های کمپیلوباکتر را بیش از 1.5 میلیون نفر در هر سال گزارش می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهد. این عفونت یکی از شایع ترین بیماری های ناشی از غذا در ایالات متحده است.

چگونه به عفونت کمپیلوباکتر مبتلا می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوید؟

عفونت کمپیلوباکتر پس از خوردن یا نوشیدن مواد آلوده به باکتری شروع می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. غذای خام یا نیم پز می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند منجر به بروز عفونت شود. برخی از غذاهایی که ممکن است آلوده باشند، عبارتند از:

  • مرغ
  • غذای دریایی
  • آب تصفیه نشده
  • محصولات لبنی که غیر پاستوریزه

حتی امکان انتقال باکتری از طریق لمس تصادفی مدفوع حیوانات آلوده هم وجود دارد. گربه ها و سگ ها هر دو می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانند ناقل کمپیلوباکتر باشند. برخی از افراد پس از دست زدن به توله سگ برای فروش در فروشگاه حیوانات خانگی آلوده ممکن است به این عفونت مبتلا شوند. بر همین اساس بهتر است همیشه بعد از تمیز کردن حیوان خانگی آلوده یا دست زدن به حیوانات ناآشنا، دست های خود را بشویید.

افرادی که سیستم ایمنی ضعیف‌تری دارند و سالمندان در معرض خطر ابتلا به این عفونت قرار دارند. سیستم ایمنی ضعیف می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند ناشی از درمان سرطان، وضعیت های نقص ایمنی، مصرف سیگار یا نوشیدن مقادیر زیاد الکل باشد.

رایج ترین راه ابتلا به این بیماری، خوردن مرغ خام یا نیم پز است. افرادی که در اطراف طیور کار می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند نیز در معرض خطر ابتلا به عفونت هستند. گونه های کمپیلوباکتر اغلب در پرندگان و جوجه ها یافت می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. این حیوانات شرایط زندگی ایده آل را برای باکتری ها فراهم می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند. هنگامی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌که مرغ ذبح می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود، باکتری ممکن است از روده حیوان به ماهیچه های آنها منتقل شود و در نهایت ما این گوشت را مصرف کنیم.

از طرفی هم گاو در صورت آلوده شدن به باکتری کمپیلوباکتر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند باکتری را به شیر خود منتقل کند .

تهوع و عفونت کمپیلوباکتر|| پزشکت

علائم کمپیلوباکتر

عفونت کمپیلوباکتر علائمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ شبیه به آنفولانزای معده (اما مشابه آنفولانزا، یک بیماری تنفسی نیست) دارد که برخی از آنها عبارتند از:

  • اسهال (گاهی همراه با خون)
  • تب
  • سردرد
  • حالت تهوع و استفراغ
  • گرفتگی معده

البته همه افراد در صورت آلوده شدن به طور حتم بیمار نمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند. از طرفی هم مبتلایان معمولاً یک تا هفت روز پس از عفونت احساس بیماری می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند. علائم آنها حدود یک هفته طول می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کشد.

تشخیص عفونت کمپیلوباکتر

رایج ترین آزمایش برای تشخیص عفونت کمپیلوباکتر آزمایش مدفوع است تا باکتری های عامل عفونت شناسایی شوند. همچنین ممکن است مدفوع شما زیر میکروسکوپ بررسی شود. وجود گلبول های قرمز و گلبول های سفید می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند نشان دهنده عفونت باشد. در موارد بسیار نادر، باکتری می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند وارد خون شما شده و منجر به بروز عفونت جدی تر و حتی کشنده شود.

درمان عفونت کمپیلوباکتر

مسمومیت غذایی در اکثر مواقع نیازی به درمان خاصی ندارد. این بیماری حدود یک هفته طول می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کشد تا روند طبیعی خودش را طی کند. اما در صورت تایید عفونت کمپیلوباکتر پزشک ممکن است آنتی بیوتیک را برای کمک به تسریع بهبودی تجویز کند.

در این شرایط به شما توصیه می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود که مایعات بیشتری بنوشید. زیرا اسهال و استفراغ هر دو می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانند باعث کم آبی بدن شوند. همچنین، مطمئن شوید که الکترولیت ها، مواد معدنی ضروری مانند سدیم، کلسیم و پتاسیم مورد نیاز بدن خود را تامین کنید. حتی مصرف یک نوشیدنی ورزشی می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند به الکترولیت ها کمک کند.

کودکان مبتلا به اسهال خفیف باید به نوشیدن مایعات زیاد ادامه دهند. با این حال، آب میوه ها و نوشابه ها می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانند اسهال را بدتر کنند و باید از مصرف آنها اجتناب شود. اگر کودک شما کم آب باشد، پزشک ممکن است استفاده از محلول آبرسانی خوراکی را توصیه کند. نوزادانی که با شیر مادر تغذیه و به کمپیلوباکتریوزیس مبتلا می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند باید در تمام طول بیماری به شیر خوردن خود ادامه دهند.

اسهال معمولاً در عرض 2 تا 5 روز متوقف می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. بهبودی کامل معمولاً حدود 1 هفته طول می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کشد. گاهی اوقات، اسهال می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند طولانی تر شود یا متوقف شود و سپس عود کند. اما در برخی شرایط پزشک ممکن است آنتی بیوتیک را تجویز کند. آنتی بیوتیک ها اگر زودتر مصرف شوند ممکن است مفید باشند. آنها ممکن است طول مدت زمان بروز علائم شما را کوتاه کنند. آنتی بیوتیک هایی که معمولا تجویز می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند اریترومایسین، سیپروفلوکساسین و آزیترومایسین هستند.

سندرم گیلن باره|| پزشکت

عوارض عفونت کمپیلوباکتر

اکثر افراد در صورت ابتلا به عفونت کمپیلوباکتر عوارضی را تجربه نمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند. اما برخی از عوارض نادر احتمالی آن، عبارتند از:

  • سندرم گیلن باره
  • آرتریت واکنشی، التهاب مفاصل ناشی از عفونت
  • اریتم ندوزوم، عفونت دردناک لایه چربی پوست، معمولا روی پاها

برای اکثر افراد، علائم باید در حدود یک هفته شروع به از بین رفتن کنند. با این حال، عفونت کمپیلوباکتر برای افراد مسن و افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف خطرناک تر است.

به ندرت، برخی از افراد ممکن است به سندرم گیلن باره مبتلا شوند. در این وضعیت خودایمنی، سیستم ایمنی بدن به اعصاب شما حمله می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند. این وضعیت می تواند چند هفته پس از عفونت اولیه رخ دهد و حتی ممکن است باعث فلج موقت شود. برخی از افراد حتی احتمال دارد در صورت بروز عفونت به آرتریت نیز مبتلا شوند، اگرچه این وضعیت نیز به ندرت رخ می دهد. تصور می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود که این عارضه به دلیل پاسخ ایمنی باشد.

چگونه می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانم از عفونت کمپیلوباکتر جلوگیری کنم؟

با کمی ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌احتیاط می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانید از مسمومیت غذایی ناشی از کمپیلوباکتر جلوگیری کنید. برای جلوگیری از بیماری، دست های خود را حتما در موارد زیر بشویید:

  • پس از دست زدن به زباله ها
  • بعد از دمیدن بینی، سرفه یا عطسه
  • پس از استفاده از توالت، تعویض پوشک
  • قبل و بعد از مراقبت از فردی که بیمار است.
  • بعد از نوازش گربه ها و سگ ها یا تمیز کردن مدفوع آنها
  • پس از استفاده توسط فردی که اسهال دارد، باید توالت ها را ضدعفونی کنید. اگر اسهال دارید، باید دست های خود را مرتب با آب گرم و صابون بشویید.

در مورد ایمنی مواد غذایی، همیشه دست های خود را قبل و بعد از تماس به غذای خام بشویید. حتی راهکارهای زیر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانند تا حدودی موثر باشند:

  • گوشت و مرغ را خوب بپزید.
  • از مصرف شیر غیر پاستوریزه خودداری کنید.
  • ظروف آشپزی و غذاخوری را همیشه خوب تمیز کنید.
  • ظروف و میزها را پس از تماس با گوشت خام با آب گرم و صابون تمیز کنید.
  • اگر مطمئن نیستید، قبل از نوشیدن آب یا شیر، آن را بجوشانید.
  • با استفاده از تخته های برش جداگانه برای مرغ یا گوشت و سبزیجات از انتقال باکتری به سایر غذاها جلوگیری کنید.

انجام این مراحل برای رعایت ایمنی مواد غذایی می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند احتمال بروز آلودگی را کاهش دهد و از بروز عفونت پیشگیری کند.

اسهال و عفونت کمپیلوباکتر || پزشکت

آیا عفونت کمپیلوباکتر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند شدید باشد؟

عفونت های کمپیلوباکتر بسیار مسری هستند، به این معنی که به راحتی ممکن است به این عفونت مبتلا شوید. با این حال، اکثر افرادی که به آن مبتلا می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند، در عرض یک هفته احساس بهتری خواهند داشت.

معمولاً تعداد کمی ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌از افراد به طور همزمان به این عفونت مبتلا می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند. با این حال، ممکن است به عنوان یک شیوع نیز رخ دهد. به عبارت دیگر، بسیاری از افراد ممکن است به طور همزمان به این عفونت مبتلا شوند. یک منبع آلودگی رایج می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند باعث شیوع این بیماری به طور همزمان شود.

اگر سیستم ایمنی شما در اثر بیماری یا شیمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ درمانی ضعیف شده است و نگران ابتلا به عفونت کمپیلوباکتر هستید، بهتر است برای مدیریت شرایط خود با پزشک مشورت کنید.

سخن آخر

کمپیلوباکتریوز روده ای عفونت روده کوچک است که توسط دسته ای از باکتری ها به نام کمپیلوباکتر ایجاد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود . این یکی از شایع ترین علل اسهال و عفونت روده در سراسر جهان است. خوشبختانه اکثر افراد پس از چند روز احساس بهتری دارند. استراحت کردن و مصرف مایعات فراوان تا حدودی می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند در درمان علائم شما موثر باشند. اگر بعد از چند روز احساس بهبودی نکردید، باید به پزشک مراجعه کنید. افراد سالمند و کودکان خردسال در صورت داشتن علائم آنفولانزای معده باید به پزشک مراجعه کنند. اگر دچار کم آبی شده اید، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. ممکن است به تزریق مایعات داخل وریدی (IV) نیاز داشته باشید.

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

در صورت تمایل به نصب اپلیکیشن و دریافت پشتیبانی رایگان فرم زیر را پر کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره: soals

نیاز به راهنمایی دارید؟ شماره همراه خود را وارد کنید.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره:soals