بسیاری از بیماری ها می توانند باعث ضعف و تنبلی قلب شوند. هنگامی که قلب ضعیف است، قادر به پمپاژ خون کافی برای رفع نیازهای بدن نیست. بیماری هایی مانند دیابت، بیماری عروق کرونر قلب، و فشار خون بالا آسیب می زند یا باعث کار بیش از حد قلب می شود که می تواند منجر به نارسایی قلبی شود. با گذشت زمان، این بیماری ها قلب را ضعیف میکنند و باعث میشوند که قلب نتواند به درستی پر شود (شرایطی که نارسایی قلبی دیاستولیک نامیده میشود) یا به طور موثر پمپاژ کند (شرایطی به نام نارسایی سیستولیک قلب).
در یک قلب سالم، خون از سمت راست قلب به ریه ها پمپاژ می شود، جایی که اکسیژن را می گیرد. سپس از سمت چپ قلب پمپ می شود تا اکسیژن و مواد مغذی حیاتی بدن را تامین کند. هر شرایطی که این سیستم دو حفره ای را قطع کند می تواند باعث نارسایی قلبی و تنبل و ضعیف شدن قلب شود.
شایع ترین علائم تنبلی و ضعف قلب
وقتی قلب ضعیف میشود، سعی میکند با پمپاژ سریعتر عملکرد خودش را جبران کند، که این وضعیت میتواند قلب را کشیده یا عضله قلب را ضخیم کند. هر دوی این مکانیسم های جبرانی قلب را بیشتر ضعیف می کنند.
علائم و نشانه هایی که ممکن است علائم هشدار دهنده ضعف عضله قلب باشند، عبارتند از:
- خستگی
- کمبود اشتها
- حالت تهوع
- مشکل در تمرکز
- عدم تحمل ورزش
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- افزایش وزن بی دلیل و سریع
- تورم شکم (همچنین به عنوان آسیت شناخته می شود).
- تورم مچ پا و پاها (همچنین به عنوان ادم شناخته می شود).
- سرفه مداوم یا خس خس سینه همراه با خلط خونی سفید یا صورتی
- میل مداوم به ادرار کردن (همچنین به عنوان پلی اوری شناخته می شود).
- تنگی نفس، به ویژه زمانی که دراز می کشید یا به خودتان فشار می آورید.
- درد قفسه سینه، به خصوص احساس سنگینی در قفسه سینه که نشان دهنده نارسایی قلبی ناشی از حمله قلبی است.
علل ضعیف شدن قلب چیست؟
ضعیف شدن قلب معمولاً به این دلیل رخ می دهد که بدن برای جبران نارسایی قلبی، تلاش زیادی می کند. اگرچه توانایی بدن برای جبران در ابتدا ممکن است مفید باشد، اما برای قلب نارسا این سازگاری ها اغلب در درازمدت ممکن است منجر به بروز عوارض جدی تر شود. برخی از مواردی که باعث ضعیف و تنبل شدن قلب می شوند، عبارتند از:
تنگ شدن عروق
سخت و باریک شدن شریان ها نام دیگر بیماری آترواسکلروز است و زمانی رخ می دهد که کلسترول و سایر مواد در دیواره سرخرگ ها جمع شده و ساختارهای سختی به نام پلاک را تشکیل دهند.
بیماری عروق کرونر (CAD) نتیجه آترواسکلروز شدید است و زمانی که خون پمپ شده از قلب برای پشتیبانی از عملکردهای بدن کافی نباشد، مشکل ساز می شود. خون نه تنها قلب را با اکسیژن تامین می کند، بلکه مواد مغذی حیاتی را نیز فراهم می کند که این مواد برای عملکرد صحیح قلب مفید و ضروری هستند.
با گذشت زمان، CAD می تواند عضله قلب را ضعیف کند و منجر به نارسایی قلبی و آریتمی شود.
فشار خون بالا
فشار خون بالا قلب شما را مجبور می کند تا برای پمپاژ خون بیشتر کار کند. پمپاژ شدیدتر قلب، منجر به ضخیم شدن عضله، به ویژه بطن چپ می شود که می تواند خطر ابتلا به موارد زیر را افزایش دهد:
- آریتمی ها
- حمله قلبی
- نارسایی قلبی
- مرگ ناگهانی قلب
فشار خون بالا مزمن یعنی فشار خون پایدار بالای 120/80 برای بزرگسالان همچنین شریان ها را باریک و قلب را بزرگ می کند و یکپارچگی ساختاری عضله قلب را به خطر می اندازد. قلب بزرگ شده و ضعیف نمی تواند خون را به طور موثر در سراسر بدن پمپاژ کند و پاسخگویی به نیازهای بدن برای اکسیژن و مواد مغذی را غیرممکن می کند.
چاقی
چاقی یک مشکل بهداشتی رو به رشد در سراسر جهان است. از یک طرف، خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد زیرا بدن برای تامین اکسیژن و مواد مغذی به بافت ها و اندام های حیاتی به خون بیشتری نیاز دارد. برای رفع این نیاز، بدن فشار خون را افزایش می دهد تا نیازهای بدن را برآورده کند.
از سوی دیگر، چاقی با چندین بیماری مرتبط است که شما را در معرض خطر بیشتر بیماری قلبی قرار می دهد، از جمله:
- فشار خون
- دیابت
- بیماری عروق کرونر
- سندرم آپنه خواب
چاقی همچنین ممکن است خطر بروز آترواسکلروز را افزایش دهد و به تغییرات ساختاری و عملکردی قلب و در نهایت ضعیف شدن قلب می شود. تغییر ساختار میوکارد عضله قلب خطر فیبریلاسیون دهلیزی و مرگ ناگهانی قلبی را افزایش می دهد.
سیگار کشیدن
هنگام استنشاق اکسیژن، هوای تازه وارد بدن می شود. وقتی سیگار می کشید، هوای آلوده وارد بدن می شود. مواد شیمیایی سرطانزا در دود سیگار نه تنها به ریهها که جزء جدایی ناپذیر چرخه قلب هستند، آسیب میرسانند، بلکه به عضله قلب نیز آسیب میرسانند و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را افزایش میدهند.
علاوه بر این، مواد شیمیایی موجود در دود سیگار، ترکیب شیمیایی خون شما را تغییر میدهد و منجر به تغییرات آترواسکلروتیک مانند باریک شدن رگهای خونی و تشکیل پلاک میشود. اینها می توانند به طور دائمی به قلب و عروق خونی شما آسیب بزنند.
نقایص مادرزادی قلب
نقایص مادرزادی قلب، مشکلات ساختاری قلب هستند که در بدو تولد وجود دارند و ممکن است نحوه عملکرد قلب را تغییر دهند.
قلب طبیعی دارای دریچهها، شریانها و حفرههایی است که خون را در یک الگوی چرخهای به گردش در میآورند: بدن به قلب، قلب به ریه، ریه به قلب و سپس قلب به بدن. وقتی این الگو از بین میرود، میتواند باعث شود که قلب توسعه نیافته تغییر شکل دهد و کارایی کمتری داشته باشد. فشار می تواند افزایش یابد و عضله قلب ضعیف شده و در نتیجه از کار بیفتد.
شدت نقایص مادرزادی قلب از سوراخ های کوچک بین حفره ها تا عدم وجود کامل یک یا چند محفظه یا دریچه متغیر است. هر چه شدت ناهنجاری مادرزادی قلب بیشتر باشد، احتمال ضعیف شدن قلب و عوارض طولانی مدت بیشتر است.
عوامل سبک زندگی
عوامل سبک زندگی مهم ترین علت ضعیف شدن قلب هستند. این نشان می دهد که بیماری قلبی برای بسیاری از افراد قابل پیشگیری است. بر همین اساس شما می توانید برای کمک به قوی نگه داشتن قلب خود راهکارهای زیر را رعایت کنید:
- سیگار کشیدن را ترک کنید.
- رژیم غذایی مناسب داشته باشید.
- از سنین جوانی به تمرینات بدنی معمولی بپردازید.
تاثیر سبک زندگی شما بر سلامت قلب شما ماهیت پیچیده و چند عاملی دارد. به عنوان مثال، مواد شیمیایی موجود در دود سیگار نه تنها ماهیچه قلب را مستقیما ضعیف می کند، بلکه تصلب شرایین را نیز افزایش می دهد. حتی بدتر از آن، تحقیقات نشان داده است که افرادی که به یک عادت ناسالم می پردازند نیز بیشتر در معرض اضافه وزن یا چاقی و فشار خون بالا هستند.
اکنون می دانیم که سبک زندگی بی تحرک، مصرف زیاد الکل، رژیم غذایی نامناسب و چاقی فشار بیشتری به قلب وارد می کند. با افزایش فشار در قلب، عضله قلب می تواند ضخیم شود و توانایی پمپاژ موثر خود را از دست بدهد.
کلید زندگی سالم برای قلب، اجرای عادات مثبت سلامت در اوایل زندگی و حفظ آنها در طول زندگی است.
چه زمانی باید به متخصص قلب مراجعه کرد؟
علائم و نشانه های ضعیف شدن قلب ممکن است نامحسوس باشد و بنابراین به راحتی نادیده گرفته می شود یا به طور سهوی با یک بیماری خوش خیم تر مانند پیری طبیعی همراه است.
اگر قبل از مراجعه به یک متخصص قلب صبر کنید تا علائم واضح نارسایی قلبی را تجربه کنید، وضعیت شما ممکن است خطرناک و جدی شود. اگر هر یک از علائم ذکر شده را تجربه کردید، فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
تنبلی و ضعف قلب چگونه درمان می شود؟
اغلب، ضعیف شدن عضله قلب ناشی از بیماری عروق کرونر یا حمله قلبی است، اما دریچه های قلب معیوب، فشار خون طولانی مدت و بیماری ژنتیکی نیز ممکن است علل احتمالی این وضعیت باشند. گاهی اوقات، بیش از یک بیماری ممکن است در ضعیف شدن قلب شما نقش داشته باشد.
درمان علت زمینه ای ضعیف شدن قلب شما بهترین راه برای کاهش علائم و بهبود سطح فعالیت شما است. گزینه های درمانی عبارتند از:
- انجام منظم ورزش های هوازی با شدت کم برای تقویت قلب
- خوردن یک رژیم غذایی مناسب برای قلب
- کاهش مصرف نمک (سدیم)
- ترک سیگار و مصرف الکل
استفاده از یک یا چند دارو با هدف کاهش بار مایع روی قلب ممکن است کمک بیشتری کند. این موارد عبارتند از:
- بتا بلوکرها برای کاهش ضربان قلب و فشار خون
- Ivabradine (Corlanor)، برای کاهش ضربان قلب
- دیورتیک ها که به کاهش تجمع مایعات در بدن کمک می کنند.
- دیگوکسین (لانوکسین) که ضربان قلب را کاهش می دهد و انقباضات قلب را تقویت می کند.
- مهارکننده های سدیم-گلوکز (SGLT-2) که یک درمان برای دیابت است اما نتایج را در افراد مبتلا به نارسایی قلبی بهبود می بخشد.
- مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) که به کاهش فشار خون و فشار بر قلب کمک می کند. اگر نمی توانید مهارکننده های ACE را تحمل کنید، ممکن است به جای آنها از مسدودکننده های گیرنده آنژیوتانسین (ARBs) استفاده شود.
کنترل فشار خون
هدف از یک سبک زندگی سالم برای قلب این است که فشار خون خود را در حدود 120/80 میلی متر جیوه نگه دارید. حفظ فشار خون سالم خطر ابتلا به موارد زیر را نیز کاهش می دهد:
- سکته
- نارسایی کلیه
- از دست دادن بینایی
- اختلال عملکرد جنسی
- آنژین به دلیل بیماری عروق کرونر
یک رژیم غذایی مناسب داشته باشید.
خوردن یک رژیم غذایی متعادل که سرشار از میوه ها و سبزیجات، غلات کامل، آجیل، ماهی، مرغ و روغن های گیاهی باشد بهترین راه برای پیشگیری از بیماری قلبی است.
محدود کردن مصرف گوشت قرمز، کربوهیدرات های تصفیه شده، غذاهای بسیار فرآوری شده و ترک الکل نیز کمک زیادی به حفظ سلامت قلب شما می کند.
بررسی ها نشان داده اند که رژیم غذایی مدیترانه ای و رژیم های گیاهی که سرشار از غلات کامل، سبزیجات، میوه ها، حبوبات و آجیل است به ویژه برای سلامت قلب مفید بوده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را تا 20 درصد کاهش می دهد. شواهد نشان می دهد که رژیم غذایی مدیترانه ای بعد از حمله قلبی بهترین گزینه برای حفظ سلامت قلب است.
برخی از مطالعات نشان داده اند که اندازه دور کمر و اضافه وزن ( نشانگرهای چاقی) بزرگترین عوامل خطر برای بیماری عروق کرونر هستند. شایان ذکر است، همهگیری کووید-19 منجر به افزایش سریع وزن شده و ممکن است در افزایش بیماریهای قلبی عروقی در آینده نقش داشته باشد.
ورزش
گروه ویژه خدمات پیشگیرانه ایالات متحده، فعالیت بدنی پنج روز در هفته 30 دقیقه با شدت متوسط را برای جلوگیری از نارسایی قلبی توصیه می کند. ورزش، قلب را قوی نگه می دارد و به گردش خون بهینه کمک می کند و تا حدودی با اثرات پیری بر سیستم قلبی عروقی مقابله می کند.
فعالیت بدنی منظم فواید زیادی دارد، مانند کاهش خطر ابتلا به موارد زیر:
- بیماری قلبی
- دیابت
- سکته
- فشار خون بالا
- پوکی استخوان
- سرطان های خاص
ناگفته نماند که ورزش دارای مزایای دیگری هم می باشد، از جمله:
- کنترل استرس
- بهبود خواب
- حفظ وزن مناسب
- کاهش احتمال ابتلا به زوال شناختی در مراحل بعدی زندگی
نظارت بر تداخلات دارویی
مصرف چندین دارو برای کسانی که نارسایی قلبی دارند غیر معمول نیست. در حالی که مدیریت علائم نارسایی قلبی ممکن است مستلزم مصرف بیش از یک دارو باشد، چندین داروی معمولی مورد استفاده، داروهای بدون نسخه و مکملها میتوانند به طور خطرناکی با هم تداخل داشته باشند و علائم نارسایی قلبی را تشدید کرده و شما را در معرض خطر ابتلا به عوارض جدی قرار دهند. بر همین اساس، بهتر است:
مطمئن شوید که همه ارائه دهندگان پزشکی شما فهرست کاملی از تمام داروهایی که مصرف می کنید دارند.
بدون بررسی اولیه با یک متخصص مراقبت های بهداشتی، یک داروی جدید را شروع نکنید.
مراقب علائمی باشید که ممکن است با هر داروی جدید ایجاد شود. اگر علائم شما بعد از مصرف دارو بدتر شد یا علائم جدید را تجربه کردید، بلافاصله مصرف دارو را قطع کنید.
برخی از داروهای رایج که باید مراقب آنها بود عبارتند از:
- داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند مسکنهای رایج بدون نسخه مانند ایبوپروفن (ادویل، موترین) میتوانند باعث شوند بدن، سدیم و مایعات را حبس و علائم نارسایی قلبی را بدتر کند.
- یا داروهای سوزش سر دل و داروهای سرماخوردگی حاوی سدیم هستند که احتباس مایعات را تحریک می کند.
- داروهای گیاهی مانند افدرا، مخمر سنت جان، جینسینگ، زالزالک، کوهوش سیاه و چای سبز میتوانند اثر متقابل داشته باشند و اثرات چندین داروی رایج قلبی را کاهش دهند.
سخن آخر
بسیاری از بیماری ها می توانند باعث ضعیف شدن قلب شوند. اگر علائم ضعف عضله قلب را تجربه کردید، در اسرع وقت به پزشک خود مراجعه کنید.
هیچگاه علائم قلبی را نادیده نگیرید. اگر احساس خستگی بیش از حد معمول، دردهای غیر معمول، سبکی سر، یا درد قفسه سینه دارید، فورا به پزشک مراجعه کنید.
در حالی که بسیاری از شرایط صرفاً نشانههای کلاسیک ضعیف شدن عضله قلب را تقلید میکنند، بهتر است که هوشیار باشید. رسیدگی سریع به این علائم می تواند عوارض طولانی مدت را به ویژه برای افراد بالای 60 سال کاهش دهد.
با بالا رفتن سن، خوردن یک رژیم غذایی مناسب برای قلب ضروری است، اما ما اذعان داریم که ایجاد یا پایبندی به این تغییرات همیشه آسان نیست. ناامید نشوید. داشتن یک زندگی سالم برای قلب ارزشش را دارد.
آخرین دیدگاهها