نوسانات خلقی یک تغییر ناگهانی یا شدید در حالت عاطفی است. در طول نوسانات خلقی، احساس فرد ممکن است به سرعت از شادی به احساس غمگینی، تحریک پذیری یا عصبانیت تبدیل شود. در این مقاله از پزشکت، شایعترین علل نوسانات خلقی در مردان و زنان را مورد بحث قرار میدهیم و گزینههای درمانی و نکاتی را برای پیشگیری فهرست میکنیم.
علل شایع نوسانات خلقی
تغییرات قابل توجه زندگی ممکن است باعث نوسانات خلقی شود. اغلب، عوامل سبک زندگی در شروع نوسانات خلقی نقش دارند. افراد ممکن است تغییرات ناگهانی در خلق و خوی خود داشته باشند اگر:
- نخوابیدن کافی
- درست غذا نخوردن
- احساس استرس یا غرق شدن
- مصرف داروهایی که بر خلق و خو یا خواب تأثیر می گذارد.
- تجربه یک تغییر قابل توجه در زندگی، مانند نقل مکان به خانه یا تغییر شغل
با این حال، تغییرات خلقی منظم و شدید می تواند نشان دهنده یک بیماری زمینه ای باشد. برخی از شرایط که منجر به نوسانات خلقی می شود می تواند هم مردان و هم زنان را تحت تأثیر قرار دهد، در حالی که برخی فقط زنان را تحت تأثیر قرار خواهد داد.
نوسانات خلقی در مردان و زنان
شرایط رایج تغییر خلق و خو که بر هر جنس تأثیر می گذارد، عبارتند از:
اختلال دو قطبی
اختلال دوقطبی زمانی است که فردی دورههای اوج هیجانی شدید (شیدایی) و پایینترین حالت (افسردگی) را تجربه میکند. این اوج و فرودها ممکن است به ندرت یا چندین بار در سال رخ دهند. به گفته موسسه ملی سلامت روان،4.4 درصد از بزرگسالان در ایالات متحده در مقطعی از زندگی خود اختلال دوقطبی را تجربه خواهند کرد.
اختلال افسردگی اساسی (MDD)
MDD بیش از 16.1 میلیون بزرگسال در ایالات متحده را تحت تأثیر قرار می دهد و در بین زنان شایع تر از مردان است. افراد مبتلا به MDD احساس مداوم غم و اندوه و از دست دادن علاقه به چیزهایی که معمولاً از آنها لذت می برند را تجربه می کنند.
افسردگی بر خلق و خو، زندگی روزمره و روابط فرد تأثیر می گذارد. اکثر افراد مبتلا به افسردگی چندین دوره از خلق و خوی ضعیف را در طول زندگی خود تجربه می کنند. با این حال، آنها ممکن است دوره های شادی و خلق و خوی خوبی را در این بین داشته باشند.
سیکلوتیمیا
سیکلوتیمیا یا اختلال سیکلوتیمیک زمانی است که فردی اوج و فرودهای هیجانی را تجربه می کند. این بیماری شبیه اختلال دوقطبی است اما شدت کمتری دارد و شیوع کمتری دارد.
اختلال افسردگی مداوم (PDD)
این شکل از افسردگی قبلا به عنوان دیس تایمیا شناخته می شد. افراد مبتلا به PDD در طولانی مدت احساس بد خلقی را تجربه می کنند که حداقل به مدت 2 سال ادامه دارد. علائم PDD به شدت علائم MDD نیست، اما می تواند به طور قابل توجهی بر زندگی و روابط فرد تأثیر بگذارد. این وضعیت تقریباً 1.5٪ از بزرگسالان در ایالات متحده را هر ساله تحت تأثیر قرار می دهد.
اختلال شخصیت مرزی (BPD)
فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی BPD میتواند تغییرات خلقی شدید و مشکلات مربوط به تصویر خود را تجربه کند و در مدیریت رفتار خود دچار مشکل شود. افراد مبتلا به BPD ترس شدیدی از رها شدن دارند و تمایل به داشتن روابط ناپایدار دارند. طبق برخی مطالعات،5.9 درصد از مردم در مقطعی از زندگی خود BPD را تجربه خواهند کرد.
سایر شرایط سلامت روان
سایر اختلالات روانی که می توانند به نوسانات خلقی کمک کنند عبارتند از:
اسکیزوفرنی: افراد مبتلا به اسکیزوفرنی توهم یا هذیان هایی دارند که باعث می شود حالت تغییر یافته ای از واقعیت را تجربه کنند. اسکیزوفرنی به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی تأثیر می گذارد.
اختلال بیش فعالی کمبود توجه (ADHD): کودکان و بزرگسالان مبتلا به ADHD می توانند برای مدیریت احساسات خود مبارزه کنند که منجر به نوسانات خلقی می شود. علائم دیگر شامل تکانشگری، بیش فعالی و مشکل در توجه است.
اختلال اختلال در تنظیم خلقی مختل کننده (DMDD): DMDD یک وضعیت دوران کودکی است که در آن فرد بدخلقی شدید، از جمله عصبانیت، تحریک پذیری شدید و طغیان خلق را تجربه می کند. این علائم باید 12 ماه یا بیشتر برای تشخیص DMDD ادامه داشته باشد.
سوء استفاده یا سوء استفاده از مواد
استفاده بیش از حد از الکل یا مواد مخدر می تواند بر سلامت روان تأثیر بگذارد و منجر به تغییرات قابل توجهی در خلق و خو شود.
شرایط سلامت جسمانی
شرایط سلامت جسمانی، به ویژه بیماری مزمن یا لاعلاج، می تواند تأثیر عمده ای بر خلق و خوی فرد داشته باشد. این تغییرات می تواند مستقیم (از طریق تغییرات در هورمون ها یا عملکرد مغز) یا غیرمستقیم (با تحریک افسردگی یا اضطراب) باشد. نمونه هایی از بیماری های جسمانی که می توانند منجر به نوسانات خلقی شوند، عبارتند از:
- دیابت
- صرع
- سکته
- اچآیوی
- مولتیپل اسکلروزیس (MS)
- بیماری پارکینسون
- روماتیسم مفصلی
- اختلالات تیروئید
- بیماری آلزایمر
- بیماری عروق کرونر قلبی
علل نوسانات خلقی در زنان
تغییرات هورمونی می تواند منجر به تغییرات قابل توجهی در خلق و خو شود. زنان بیشتر از مردان در معرض علائم تغییرات هورمونی، به ویژه در دوران قاعدگی، بارداری و یائسگی هستند. علل شایع نوسانات خلقی در زنان، عبارتند از:
سندرم پیش از قاعدگی (PMS)
سندرم پیش از قاعدگی درست قبل از شروع دوره قاعدگی علائم زیادی ایجاد می کند. این شامل:
- نفخ
- افسردگی
- خستگی
- نوسانات خلقی
- حساسیت سینه
- هوس های غذایی
بیش از 90 درصد از زنان گزارش می دهند که برخی از علائم PMS را تجربه می کنند.
اختلال نارسایی پیش از قاعدگی (PMDD)
PMDD شکل شدیدتر PMS است. در 5 درصد زنان در سنین باروری اغلب با افسردگی یا اضطراب همراه است.
علائم شامل تغییرات شدید خلق و خو، تحریک پذیری یا عصبانیت مداوم و افسردگی یا اضطراب است. همچنین علائم فیزیکی مشابه علائم PMS ایجاد می کند.
نوسانات خلقی در بارداری
تغییرات هورمونی در بارداری می تواند باعث تغییرات ناگهانی در خلق و خو و همچنین احساس اضطراب و آسیب پذیری شود. تغییرات فیزیکی نیز ممکن است بر احساسات زن تأثیر بگذارد. این تغییرات خلقی ممکن است در طول سه ماهه اول آشکارتر باشد و زمانی که بدن خود را با سطوح نوسان هورمونی سازگار کرد، کاهش می یابد. با این حال، برخی از زنان در طول بارداری خود نوسانات خلقی را تجربه می کنند.
یائسگی
یائسگی یک انتقال طبیعی زندگی است که در آن چرخه های قاعدگی فرد به پایان می رسد. معمولاً برای زنان در آمریکای شمالی بین 40 تا 58 سال اتفاق می افتد، اما میانگین سنی آن 51 سال است.
طبق گزارش انجمن یائسگی آمریکای شمالی، تا 23 درصد از زنان تغییرات خلقی را در طول یا بعد از یائسگی تجربه می کنند. علائم دیگر شامل گرگرفتگی، مشکلات خواب و کاهش میل جنسی می شود.
نوسانات خلقی چگونه درمان می شوند؟
درمان معمولاً برای نوسانات خلقی گاه به گاه که خفیف تا متوسط است و بر کیفیت زندگی فرد تأثیر نمی گذارد، ضروری نیست. با این حال، اگر نوسانات خلقی شدید یا مداوم رخ دهد، می تواند نشان دهنده یک بیماری زمینه ای باشد که ممکن است از درمان سودمند باشد. درمان به علت زمینه ای بستگی دارد. گزینه ها عبارتند از:
روان درمانی
اگر نوسانات خلقی ناشی از یک وضعیت سلامت روان باشد، درمان ممکن است کمک کند، به خصوص اگر تغییرات خلق و خوی بر زندگی روزمره یا روابط تأثیر بگذارد. درمان می تواند به افراد کمک کند:
- احساسات خود را بهتر مدیریت کنند.
- مهارت های مقابله ای مفیدتری را بیاموزید.
- ارتباط بین افکار، احساسات و رفتار را درک کنید.
- بهبود مهارت های ارتباطی، که می تواند برای روابط مفید باشد.
- روی مسائلی کار کنید که به درمان نوسانات خلقی کمک می کند.
درمان همچنین می تواند به افرادی که دارای یک بیماری فیزیکی مزمن یا پایانی هستند کمک کند تا با وضعیت خود کنار بیایند و احساسات خود را بهتر مدیریت کنند.
دارو
پزشک ممکن است برای درمان علائم بیماریهای روانی مانند افسردگی یا اسکیزوفرنی که میتواند به نوسانات خلقی کمک کند، دارو تجویز کند. این گزینه ها عبارتند از:
- وسایل کمک خواب
- داروهای ضد اضطراب
- یا داروهای ضد افسردگی
- داروهای ضد روان پریشی
درمان شرایط فیزیکی، مانند اختلال تیروئید، با دارو نیز ممکن است نوسانات خلقی را کاهش دهد.
تغییر سبک زندگی
تغییرات سبک زندگی، چه به تنهایی و چه در ترکیب با سایر درمان ها، می تواند خلق و خو را بهبود بخشد. افراد ممکن است مزایایی را از انجام یک یا چند مورد از موارد زیر ببینند:
- درگیر شدن در فعالیت بدنی منظم
- ایجاد یک برنامه خواب و هدف 7 تا 9 ساعت خواب در هر شب
- مدیریت استرس از طریق مدیتیشن، تمرکز حواس، یوگا یا جلسات دیگر
- حفظ یک زندگی اجتماعی فعال و ارتباط منظم با خانواده و دوستان
- داشتن یک رژیم غذایی مناسب و خوردن وعده های غذایی در زمان های منظم
- داشتن یک دفتر خاطرات برای ردیابی تغییرات خلق و خو و محرک های احتمالی آن تغییرات
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
افراد باید به پزشک خود مراجعه کنند اگر نوسانات خلقی آنها، عبارتند از:
- منظم
- شدید، قوی
- پایدار (بیش از چند روز طول بکشد)
- آنها را به رفتارهای مخاطره آمیز وادار می کند.
- بر کار، روابط یا سایر جنبه های زندگی آنها تأثیر می گذارد.
- باعث ایجاد افکار آسیب رساندن به خود یا خودکشی در آنها می شود.
پیش آگهی نوسانات خلقی
در بیشتر موارد، احساسات فرد در عرض چند ساعت یا چند روز از بین می رود. اگر نوسانات خلقی در نتیجه یک مشکل زمینه ای سلامت روانی یا جسمی رخ دهد، درمان این بیماری می تواند به افراد در مدیریت احساسات کمک کند.
اختلالات سلامت روان معمولاً به روان درمانی، دارو درمانی، تغییر شیوه زندگی یا ترکیبی از هر سه پاسخ می دهند. گاهی اوقات، یافتن بهترین برنامه درمانی برای کاهش علائم ممکن است زمان ببرد.
آخرین دیدگاهها