متادون، کاربردها و عوارض آن
قرص های متادون هیدروکلراید (متادون) یک ماده مخدر است که به عنوان مسکن درد و به عنوان بخشی از برنامه های سم زدایی و نگهداری اعتیاد به مواد مخدر استفاده می شود. متادون هیدروکلراید به صورت عمومی در دسترس است. متادون به صورت قرص خوراکی، قرص خوراکی قابل حل در مایع محلول خوراکی است. متادون؛ به صورت وریدی (IV) وجود دارد که فقط توسط یک ارائه دهنده خدمات بهداشتی ارائه می شود. متادون به عنوان داروهای تجاری متادوز و دولوفین در دسترس است. همچنین به عنوان یک داروی بدون نسخه در دسترس است. داروهای عمومی معمولاً هزینه کمتری نسبت به نسخه های تجاری دارند.
کاربرد متادون
قرص خوراکی متادون، برای کنترل درد متوسط تا شدید استفاده می شود. مصرف این قرص ها در مواردی توصیه خواهد شد که سایر داروهای ضد درد کوتاه مدت یا غیر افیونی به درد شما نمی خورند یا اگر نمی توانید آنها را تحمل کنید. متادون همچنین برای کنترل اعتیاد، به مواد مخدر استفاده می شود. اگر به یک افیون دیگر اعتیاد دارید، ممکن است پزشک متادون به شما بدهد تا از بروز علائم شدید ترک جلوگیری شود.
نحوه اثربخشی متادون
متادون؛ به یک دسته از داروها به نام افیون (مواد مخدر) تعلق دارد. این داروها اغلب برای درمان بیماری های مشابه استفاده می شوند و به روشی مشابه عمل می کنند. متادون روی گیرنده های درد در بدن شما کار می کند. میزان درد را کاهش می دهد. متادون همچنین می تواند جایگزین داروی مخدر دیگری شود که به آن اعتیاد دارید. این باعث می شود که علائم ترک شدیدی نداشته باشید.
عوارض جانبی متادون
قرص خوراکی متادون، می تواند باعث خواب آلودگی شدید و کندی تنفس شود. این احتمالاً در چند ساعت اول پس از مصرف و هنگامی که دکتر دوز شما را افزایش می دهد، رخ می دهد. متادون همچنین می تواند عوارض جانبی دیگری ایجاد کند.
عوارض جانبی شایع تر متادون
عوارض شایع متادون، می تواند شامل موارد زیر باشد:
اگر این اثرات خفیف باشد، ممکن است طی چند روز یا چند هفته از بین بروند. اگر شدت آنها بیشتر است یا از بین نمی روند، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.
در صورت بروز عوارض جانبی جدی، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. اگر علائم شما شدید است سریعا به مراکز درمانی مراجعه کنید. عوارض جانبی جدی و علائم آنها می تواند شامل موارد زیر باشد:
نارسایی تنفسی (توانایی نفس کشیدن) که می تواند با علائم زیر همراه باشد:
- گیجی
- سرگیجه
- تنفس کند
- سبکی سر
- تنگی نفس
- احساس ضعف
- درد قفسه سینه
- تنفس بسیار کم عمق (حرکت قفسه سینه با تنفس)
افت فشار خون ارتواستاتیک (فشار خون پایین هنگام برخاستن از خواب بعد از نشستن یا دراز کشیدن).
علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- غش کردن
- فشار خون پایین
- سرگیجه یا سبکی سر
علائم وابستگی جسمی و ترک آن در هنگام قطع دارو می تواند شامل موارد زیر باشد:
- لرز
- تعریق
- خمیازه
- بی قراری
- آبریزش بینی
- مشکل خواب
- ضربان قلب سریع
- چشمان اشک آلود
- افزایش فشار خون
- سرعت تنفس سریع
- درد عضلانی و کمردرد
- اسهال و گرفتگی معده
- تحریک پذیری یا اضطراب
- حالت تهوع، استفراغ و از دست دادن اشتها
- مردمک چشم گشاد شده (بزرگ شدن مرکز تاریک چشم)
تداخل دارویی متادون با سایر داروها
قرص خوراکی متادون می تواند با سایر داروها، ویتامین ها یا گیاهان دارویی که مصرف می کنید تداخل داشته باشد. این تداخل دارویی می تواند نحوه کار دارو را تغییر دهد و یا از عملکرد خوب دارو جلوگیری کند. برای جلوگیری از تداخل، پزشک باید تمام داروهای شما را با دقت مدیریت کند. حتماً در مورد تمام داروها، ویتامین ها یا گیاهانی که مصرف می کنید به پزشک خود بگویید. برای اطلاع از چگونگی تداخل این دارو با چیز دیگری که مصرف می کنید، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.
این داروها را با متادون مصرف نکنید. انجام این کار می تواند اثرات خطرناکی در بدن شما ایجاد کند. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:
- پنتازوسین، نال بوفین، بوتورفانول و بوپرنورفین. این داروها ممکن است اثرات تسکین دهنده درد متادون را کاهش دهند. این می تواند علائم ترک را ایجاد کند.
تعاملاتی که خطر عوارض جانبی شما را افزایش می دهد، عبارتند از:
افزایش عوارض جانبی سایر داروها
مصرف متادون با داروهای خاصريال خطر عوارض جانبی آن داروها را افزایش می دهد. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:
- بنزودیازپین ها مانند دیازپام، لورازپام، کلونازپام، تمازپام و آلپرازولام. افزایش عوارض جانبی می تواند شامل خواب آلودگی شدید، کند شدن یا توقف تنفس، کما یا مرگ باشد. اگر شما نیاز به مصرف یکی از این داروها با اکسی کدون دارید، پزشک شما را از نظر عوارض جانبی تحت نظارت قرار می دهد.
- زیدوودین عوارض جانبی می تواند شامل سردرد، خستگی، از دست دادن اشتها، حالت تهوع و استفراغ باشد.
عوارض جانبی متادون
مصرف متادون با داروهای خاص، خطر عوارض جانبی متادون را افزایش می دهد، چون در این شرایط میزان متادون در بدن شما افزایش می یابد. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:
سایمتیدین. مصرف این دارو با متادون ممکن است باعث افزایش خواب آلودگی و کند شدن تنفس شود. ممکن است پزشک بسته به میزان شدید عوارض جانبی، دوز متادون شما را تنظیم کند.
آنتی بیوتیک ها، مانند کلاریترومایسین و اریترومایسین. مصرف این داروها با متادون ممکن است باعث افزایش خواب آلودگی و کند شدن تنفس شود.
داروهای ضد قارچ مانند کتوکونازول، پوساکونازول و ووریکونازول. مصرف این داروها با متادون ممکن است باعث افزایش خواب آلودگی و کند شدن تنفس شود. ممکن است پزشک بسته به میزان شدید عوارض جانبی، دوز متادون شما را تنظیم کند.
داروهای HIV، مانند ریتوناویر یا ایندیناویر. مصرف این داروها با متادون باعث افزایش خواب آلودگی و کند شدن تنفس می شود.
افزایش عوارض جانبی هر دو دارو
مصرف متادون با داروهای خاص خطر عوارض جانبی را افزایش می دهد. به این دلیل که متادون و این داروهای دیگر می توانند همان عوارض جانبی را ایجاد کنند. در نتیجه می توان این عوارض را افزایش داد.
مصرف برخی از داروها با متادون ممکن است باعث احتباس ادرار (عدم تخلیه کامل مثانه)، یبوست و کندی حرکت در معده و روده شود. این می تواند منجر به انسداد شدید روده شود. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:
- بنزتروپین و آمیتریپتیلین
- داروهای ضد روان پریشی، مانند کلوزاپین و اولانزاپین
- داروهای آلرژی مانند دیفن هیدرامین و هیدروکسی زینداروهای بی اختیاری ادرار، مانند تولترودین و اکسی بوتینین
علاوه بر آن، مصرف برخی از دارو ها، همزمان با متادون، می تواند منجر به مشکلات ریتم قلب شود، از جمله:
- ملین ها
- آمیتریپتیلین
- داروهای ادرار آور، مانند فوروزماید و هیدروکلروتیازید
- داروهای ریتم قلب، مانند، کینیدین، آمیودارون و دوفتیلید
تداخل دارویی و کاهش تاثیر متادون
تداخل برخی از داروهای خاص با این دارو می تواند اثربخشی دارو را کم کرده و منجر به کاهش اثر دارو شود و باعث ایجاد علائم ترک گردد. در این حالت پزشک ممکن است دوز متادون شما را تغییر دهد.
نمونه هایی از این داروها عبارتند از:
- آنتی بیوتیک ها، مانند ریفامپین و ریفابوتین
- داروهای ضدتشنج، مانند فنوباربیتال، فنی توئین و کاربامازپین
- داروهای HIV مانند آباکاویر، داروناویر، افاویرنز، نلفیناویر، نویراپین، ریتوناویر و تلاپرویر
نحوه مصرف متادون
مقدار مصرف، فرم دارو و تعداد دفعات مصرف دارو به موارد زیر بستگی دارد:
- سن
- وضعیت فرد
- شرایط تحت درمان
- سایر شرایط پزشکی
- واکنش بدن فرد به اولین دوز مصرف
هشدارهای متادون
این دارو دارای هشدارهای جعبه سیاه است. هشدارهای جعبه سیاه، جدی ترین هشدارها از سوی سازمان غذا و دارو (FDA) است. هشدارهای جعبه سیاه در مورد اثرات دارویی که ممکن است خطرناک باشد، پزشکان و بیماران را آگاه می کند.
- هشدار اعتیاد و سوء استفاده. مصرف این دارو حتی اگر از روش صحیح استفاده شود با خطر اعتیاد همراه است و می تواند منجر به سوءمصرف مواد مخدر شود. معتاد شدن و سوء استفاده از این دارو می تواند خطر مصرف بیش از حد و مرگ را افزایش دهد.
- هشدار مشکلات تنفسی. مصرف مواد افیونی با اثر طولانی مدت مانند متادون می تواند منجر به مشکلات تنفسی شود که در برخی موارد ممکن است کشنده باشد. این خطر حتی در شرایط مصرف صحیح دارو وجود دارد. با این وجود، خطر ابتلا به این دارو در ابتدای شروع مصرف دارو و پس از افزایش دوز بیشتر است.
- هشدار مصرف بیش از حد در کودکان. کودکانی که به طور تصادفی این دارو را مصرف می کنند، خطر بالای مرگ در اثر مصرف بیش از حد دارند. کودکان نباید این دارو را مصرف کنند.
- هشدار مشکلات ریتم قلب. این دارو می تواند مشکلات جدی در ریتم قلب ایجاد کند، به خصوص اگر دوزهای بیشتر از 200 میلی گرم در روز مصرف شود. حتی اگر از قبل مشکلات قلبی نداشته باشید ممکن است رخ دهد.
- هشدار سندرم ترک اعتیاد در بارداری و نوزادی. کودکانی که از مادرانی که مدت طولانی در دوران بارداری از این دارو استفاده می کردند متولد می شوند، در معرض خطر سندرم ترک نوزاد قرار دارند که می تواند برای کودک خطرناک باشد.
- هشدار تداخل دارویی بنزودیازپین. مصرف متادون همراه با داروهایی که بر سیستم عصبی تأثیر می گذارند، یا داروهایی بنام بنزودیازپین ها، ممکن است باعث خواب آلودگی شدید، مشکلات تنفسی، کما یا مرگ شود. نمونه هایی از بنزودیازپین ها عبارتند از: لورازپام، کلونازپام و آلپرازولام. این داروها فقط در مواقعی که متادون مصرف نمی کنند، باید استفاده شوند.
این دارو با چندین هشدار دیگر نیز همراه است.
هشدار خواب آلودگی متادون
این دارو می تواند شما را بسیار خواب آلود کند. بعد از مصرف این دارو نباید رانندگی کنید، از ماشین آلات استفاده کنید یا فعالیتهای دیگری را که نیاز به هوشیاری دارند انجام دهید.
هشدار آلرژی متادون
متادون می تواند یک واکنش آلرژیک شدید ایجاد کند. علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- مشکل تنفس
- التهاب گلو یا زبان
هشدار تعامل با الکل متادون
استفاده از نوشیدنی های حاوی الکل می تواند خطر کاهش تنفس، کما (بیهوش بودن برای مدت طولانی) و مرگ ناشی از متادون را افزایش دهد.
هشدارها برای افرادی که دارای بیماری خاصی هستند:
برای افراد مبتلا به مشکلات کلیوی. اگر به مشکلات کلیوی مبتلا هستید یا سابقه بیماری کلیه دارید، بدن شما ممکن است نتواند این دارو را به خوبی دفع کند. در این شرایط سطح متادون در بدن افزایش می یابد و عوارض جانبی بیشتری ایجاد می کند.
برای افراد مبتلا به مشکلات کبدی. اگر مشکلات کبدی یا سابقه بیماری کبدی دارید، ممکن است بدن شما این دارو را به خوبی پردازش نکند. در این شرایط سطح این دارو در بدن افزایش می یابد و عوارض جانبی بیشتری ایجاد می کند.
برای افرادی که مشکلات تنفسی دارند. این دارو می تواند باعث مشکلات تنفسی شود. مشکلات تنفسی، آسم شدید یا حمله آسم دارید، باید با پزشک خود درمورد اینکه این دارو برای شما بی خطر است صحبت کنید.
برای افرادی که انسداد دستگاه گوارش (GI) دارند. در این افراد، این دارو می تواند باعث یبوست شود و خطر انسداد دستگاه گوارش را افزایش دهد.
برای افراد مبتلا به تشنج. این دارو ممکن است باعث تشنج بیشتر در افراد مبتلا به صرع شود. اگر هنگام مصرف این دارو کنترل تشنج بدتر شد، با پزشک خود تماس بگیرید.
برای افرادی که از ناحیه سر آسیب دیده اند. مصرف این دارو در این افراد باعث افزایش فشار در مغز شود و می تواند خطر ابتلا به عوارض را افزایش دهد یا باعث مرگ شود. اگر اخیراً از ناحیه سر آسیب دیده اید، خطر مشکلات تنفسی ناشی از متادون را افزایش می دهد.
می توانید این دارو را با غذا یا بدون غذا مصرف کنید. مصرف آن همراه با غذا ممکن است به کاهش ناراحتی معده کمک کند. این دارو را در زمان (های) توصیه شده توسط پزشک مصرف کنید. قرص های خوراکی متادون را خرد، حل، خرخر یا تزریق نکنید. این ممکن است باعث مصرف بیش از حد دوز شود که می تواند کشنده باشد.
منبع:
https://www.healthline.com/health/methadone-oral-tablet
[advisers limit=3 online =true skill=”11″]
13 دیدگاه
آیا متادون با کپسول فلوکسیتین تداخل دارویی دارد یا نه؟
سلام خیر
آیا متادون با قرص اس سیتاور۱۰ و قرص اُلانزاپین۵ تداخل داره؟؟مشکلی ایجاد میکنه اگ با متادون مصرفش کنم؟؟
سلام متادون با اغلب داروهای اعصاب از جمله داروهای یاد شده تداخل دارد.
سلام متادون با ژلوفن تداخل داره؟
سلام خیر
آیا متادون با قرص سیتریزین تداخل دارد
سلام، آیامصرف متادون وآمپول متوکاربامول تداخل دارد وخطرناک است؟
سلام بله
سلام. من روزی یه قرص متادون۴۰ میخورم. حدود ده ساله که مصرف دارم. ،،خواستم بهترین و سریع تربن راه ترک خانگی چیه و چه داروهایی رو در دوره ترک استفاده کنم؟ همچنین چند روز مصزف نکنم تا انرزی و سلامتی خودمو بذست بیارم و بدون مصرف علایم درد جسمی و بی قراری و بالا آوردن و…. کامل از بین بره. به دلیل شرایط اجتماعی و کاری نمیتونم هیچگونه کمپ ترک اعتیادی برم وواقعا تصمبم جدی دارم تا سیزده بدر بدنم پاک بشه و بزارمش کنار و برگردم سر زندگی سالمم. ممنون میسم راهنمایی کنید و بهترین و سربعتربن و موثرترین روسی که نسخیص میدبن رو بهم بگید. با کمال تشکر و قدردانی
سلام لازمه به روانپزشک مراجعه تا این مشکل شما حل شود.
سلام.ایا متادون با ترانکوپین و گاباپنتین و امی تریپتیلین تداخل داره؟
سلام دوست عزیز. میتونید با کلیک رو لینک https://web.pezeshket.com/public/advisers?skill=33&skill=34&custom=site-comment همین الان با پزشکان انلاینمون در ارتباط باشید تا راهنمایی های لازم صورت بگیره. باتشکر