آب معدنی از چشمه های طبیعی و مخازن زیرزمینی به دست می آید. این آب سرشار از مواد ضروری است و گفته می شود که دارای خواص درمانی هم می باشد. این آب حاوی کلسیم، منیزیم، پتاسیم و سدیم است. نوشیدن این آب ممکن است سلامت استخوان، گوارش و قلب را افزایش داده و فشار خون را کاهش دهد. در این مقاله، ما در مورد تفاوت بین آب معدنی و آب لوله کشی، و مزایای بالقوه سلامتی و عوارض جانبی این آب صحبت می کنیم.
آب معدنی در مقایسه با آب معمولی
این آب اسیدی تر از آب لوله کشی است و به دلیل وجود اسید کربنیک طعم ترش دارد. هر دو نوع آب حاوی مواد معدنی هستند. بر اساس شواهد موجود، تفاوتها چندان قابل توجه نیست.
این آب حاوی مواد معدنی اضافی (بستگی به منبع آن) یا مواد محلول برای تغییر طعم آن دارد. مردم معتقدند که به دلیل وجود مواد معدنی موجود در آن، خواص دارویی دارد. بر اساس گزارش سازمان غذا و دارو (FDA)، این آب باید حداقل 250 قسمت در میلیون جامدات جامد محلول را شامل شود.
مواد معدنی که اغلب در این آب وجود دارد، عبارتند از:
مواد معدنی فوق برای انجام عملکردهای بدن مانند سنتز پروتئین، تشکیل استخوان، تشکیل غضروف و غیره ضروری هستند. عناصر کمیاب زیر برای برخی از عملکردهای بیولوژیکی مانند سنتز هورمون، تولید آنزیم، جلوگیری از پوسیدگی دندان و غیره ضروری هستند:
- کبالت
- اهن
- کروم
- مس
- ید
- فلورین
بر خلاف آب لوله کشی معمولی، این آب معمولاً در بطری های پلاستیکی یا شیشه ای نگهداری می شود. برخی از مردم به دلیل ارزش درمانی، آب معدنی را ترجیح می دهند. با این حال، این آب ممکن است برای از بین بردن باکتری ها یا مواد سمی مورد استفاده قرار گیرد. مصرف روزانه این آب برای حفظ تعادل آب بدن ضروری است.
شیر آب
آب لوله کشی با کلر تصفیه شده و از طریق لوله ها و سیستم های تصفیه به خانوارها تحویل داده می شود. آب لوله کشی قبل از رسیدن به خانوارها در تصفیه خانه تحت یک فرآیند ضدعفونی شیمیایی قرار می گیرد. سپس آب تمیز از طریق سیستم لوله کشی زیرزمینی تحویل داده می شود. با این حال، برخی مواد معدنی موجود در آب لوله می تواند باعث زنگ زدگی لوله ها و آلودگی آب آشامیدنی شود. در ایالات متحده، آب لوله کشی باید دارای استانداردهای قانون آب آشامیدنی ایمن باشد که توسط آژانس حفاظت از محیط زیست (EPA) تعیین شده است.
فایده آب معدنی برای سلامتی
مصرف آب معدنی ممکن است با فواید زیادی همراه باشد، از جمله:
منبع منیزیم
آب معدنی منبع غنی منیزیم است که نقش عمده ای در تنظیم عملکردهای بدن مانند عملکرد عصب، کنترل سطح گلوکز خون و تنظیم فشار خون دارد. بسته به منبع، میزان منیزیم موجود در آب معدنی ممکن است متفاوت باشد. رژیم غذایی توصیه شده (RDAs) برای منیزیم به شرح زیر است:
- 310-320 میلی گرم برای زنان بالغ
- 400-420 میلی گرم برای مردان بالغ
- 350-400 میلی گرم برای زنان در دوران بارداری
- 310-360 میلی گرم برای زنان در دوران شیردهی
کمبود منیزیم ممکن است علائمی مانند اضطراب، تحریک پذیری، خستگی، ضعف عضلانی، لرزش و سرگیجه ایجاد کند. در موارد شدید، همچنین می تواند منجر به تشنج، کاهش شنوایی، میگرن، پوکی استخوان و نامنظم شدن ضربان قلب شود.
کاهش فشار خون
آب معدنی منبع خوبی از کلسیم و منیزیم است. بنابراین، گفته می شود که برای افرادی که مشکلات فشار خون دارند مفید است. کمبود منیزیم و کلسیم ممکن است به فشار خون بالا کمک کند. منیزیم و کلسیم به طور فعال در فرایند الکترولیتی مغز و بدن انسان نقش دارند. این تعادل الکترولیتی برای حفظ فشار خون و گردش خون ضروری است. همچنین به هیدراتاسیون سریع در انسان کمک می کند. مطالعه ای که توسط دانشگاه گوتبورگ (سوئد) انجام شد نشان داد که نوشیدن آب معدنی ممکن است به کاهش فشار خون در افراد مبتلا به فشار خون بالا کمک کند.
مطالعه ای که روی 70 نفر مبتلا به فشار خون مرزی انجام شد نیز نشان داد که نوشیدن 1 لیتر آب معدنی در روز فشار خون آنها را کاهش می دهد. با این حال، مطالعات بیشتری برای درک نقش نوشیدن آب معدنی در مدیریت فشار خون مورد نیاز است.
تقویت استخوان
کلسیم مهمترین ماده معدنی است که در رشد استخوان نقش دارد. کلسیم موجود در آب معدنی منبع مهمی برای دریافت کلسیم است. کلسیم استخوان ها، دندان ها و ناخن ها را تقویت می کند. مطالعه ای که روی زنان یائسه انجام شد نشان داد که مصرف منظم آب معدنی غنی از کلسیم تراکم مواد معدنی استخوان را افزایش می دهد. علاوه بر این، کنترل هموستاز منیزیم ممکن است به حفظ یکپارچگی استخوان کمک کند.
بهبود سلامت گوارش
آب معدنی حاوی سولفات منیزیم و سولفات سدیم است که می تواند به بهبود فرکانس حرکت روده و قوام مدفوع در هنگام یبوست کمک کند. یک مطالعه انجام شده در ژاپن نشان داد که مصرف کم منیزیم با یبوست ارتباط دارد.
بهبود سلامت قلب
مطالعه ای که بر روی زنان یائسه توسط شورای تحقیقات علمی اسپانیا انجام شد، نشان داد که این آب بی کربنات سدیم بر کلسترول و متابولیسم تری اسیل گلیسرول بعد از غذا تأثیر می گذارد. مطالعه دیگری که بر روی زنان یائسه انجام شد نشان داد که مصرف آب معدنی گازدار باعث کاهش کلسترول کل و سطح کلسترول LDL می شود که خطر بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهد. همچنین گفته می شود که میزان منیزیم موجود در آب آشامیدنی با مرگ و میر بیماری های کرونر قلب رابطه معکوس دارد. با این حال، برای درک اینکه چگونه نوشیدن این آب سلامت قلب را تقویت می کند، مطالعات طولانی مدت بیشتری مورد نیاز است.
تنظیم چربی بدن
آب معدنی یک مکمل ضروری بدون چربی است که مقدار مناسبی از مواد معدنی متابولیسم چربی را ارائه می دهد که به تجزیه چربی کمک می کند و در سوزاندن لایه های چربی در بدن ضروری است. بنابراین، نوشیدن آب معدنی قبل از غذا (1.5 لیتر در روز) همراه با رژیم کم کالری می تواند در کنترل وزن کمک کند.
اکنون که همه چیز را در مورد فواید آب معدنی برای سلامتی می دانید، بیایید بررسی کنیم که چگونه برای پوست شما مفید است.
آیا آب معدنی برای پوست و صورت شما مفید است؟
این آب ممکن است منبع تازه ای از ذرات سیلیس مفید پوست باشد. سیلیس برای پوست عالی است. سیلیس باعث تولید کلاژن در پوست شما می شود. افزایش کلاژن باعث کاهش چین و چروک، لکه های تیره و تیرگی می شود. علاوه بر این، کمبود سیلیس منجر به پیری پوست می شود. بنابراین، این آب ممکن است منبع خوبی برای سلامت پوست باشد. با این حال، مطالعات بیشتری برای درک این مزیت آب معدنی مورد نیاز است. اگرچه این آب به طور کلی برای مصرف بی خطر است، اما چند عارضه جانبی دارد که باید به خاطر داشته باشید.
عوارض جانبی آب معدنی چیست؟
این آب به طور کلی برای نوشیدن سالم تلقی می شود. با این حال، مصرف زیاد این آب عوارض جانبی دارد و تحقیقات بسیار کمی در این زمینه انجام شده است. بسیاری از مطالعات متمرکز بر آب معدنی بطری شده در مورد انتقال مواد شیمیایی از بطری های پلاستیکی به آب است. مطالعه ای که روی موش ها انجام شد نشان داد که میکروپلاستیک هایی که از طریق آب مصرف می شوند می توانند در بدن تجمع کرده و باعث التهاب شوند. اسید کربنیک موجود در آب معدنی گازدار می تواند باعث نفخ شود. این آب در مقایسه با آب لوله کشی معمولی حاوی میکروب های کمتری است. بنابراین، ضد عفونی (برخلاف آب لوله کشی) انجام نمی شود و حاوی میکروب ها است. همچنین گاهی اوقات با دی اکسید کربن ترکیب می شود.
سمیت پلاستیکی
میکروپلاستیک ها ذرات کوچکی هستند که نگرانی های بالقوه ای برای سلامتی دارند. بطری های پلاستیکی حاوی بیس فنول هستند که گفته می شود عملکرد هورمونی بدن را مختل می کند. این ذرات همچنین در غذاهای دریایی، نوشیدنی هایی مانند آبجو و نمک سفره یافت می شوند. اگرچه میکروپلاستیک های موجود در آب بطری نگرانی ایمنی را ایجاد نمی کنند، اما تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است.
آسیب های دندانی
آب معدنی گازدار می تواند به مینای دندان شما آسیب برساند. مطالعه انجام شده توسط دانشگاه بیرمنگام نشان داد که آب معدنی گازدار بیشتر از آب شیر معمولی اما کمتر از نوشابه به مینای دندان آسیب می رساند. آب گازدار نسبت به آب لوله کشی معمولی اسیدی تر است. مطالعه ای که در کره انجام شد نشان داد که آب گازدار تولید شده توسط کربناتور سودا باعث کاهش سختی مینای دندان می شود. اما تأثیر آن نسبت به نوشابه در دندانها کمتر است.
نگرانی های زیست محیطی
آلودگی ناشی از بطری های پلاستیکی آب تهدیدی جدی برای محیط زیست است. اما، دانشمندان دریافته اند که تصفیه آب لوله کشی با تجهیزات داخلی اسمز معکوس سازگارترین روش برای راه حل برای سالم نگهداشتن آب است. از آنجا که تولید بطری به انرژی و مواد اولیه بیشتری نیاز دارد، به ویژه در مورد بطری های آب شیشه ای، تصفیه منظم آب مطلوب ترین گزینه است.
سخن آخر
آب معدنی، طبق تعریف، سرشار از مواد معدنی است و گفته می شود که دارای خواص درمانی متعددی است. با این حال، تحقیقات محدودی برای اثبات مزایای آن در دسترس است. هنوز نوشیدن آن بی خطر تلقی می شود. از طرفی هم به نظر می رسد آب معدنی از بهبود تراکم استخوان گرفته تا ارتقاء سلامت دستگاه گوارش، فواید زیادی برای سلامتی دارد. با این حال، با سمیت پلاستیک (به دلیل ریز پلاستیک در بطری) و فرسایش مینای دندان نیز مرتبط است.