علت بوی بد ادرار، علل و علائم تا درمان
بوی بد ادرار، علل مختلفی دارد. شایع ترین علل ایجاد بوی بد ادرار، کم آبی بدن، تغییرات رژیم غذایی یا عوارض جانبی مصرف برخی از داروها است. به ندرت، بوی بد ادرار می تواند در اثر عللی همچون عفونت، قند خون بالا یا آسیب کبدی ایجاد شود.
برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد علائم مرتبط با بوی بد ادرار، سایر علل و غذاهایی که باعث ایجاد بوی بد در ادرار می شوند، و نیز گزینه های درمانی موجود، ادامه این مقاله را بخوانید.
فهرست محتوا
علائم بد بو بودن ادرار
به طور کلی، ادرار سالم بوی ملایمی دارد. اگر فرد به حد کافی آب نوشیده و هیدراته باشد، ادرار او هیچ بویی نخواهد داشت. همچنین ادرار ممکن است بوی چیزی را که خورده یا نوشیده اید، مانند مارچوبه یا قهوه را، به خود بگیرد. این حالت، به خصوص اگر برای طولانی مدت ادامه داشته باشد، نشانه بیماری است.
مدت زمان تداوم این حالت بستگی به علت ایجاد کننده آن دارد. شدت بوی بد ادرار نیز به علت ایجاد کننده این شرایط بستگی دارد.
به عنوان مثال، اگر این حالت به دلیل خوردن غذا یا نوشیدنی خاصی ایجاد شده باشد، معمولا به سرعت برطرف می شود. بوی بد اگر به دلیل عفونت ایجاد شده باشد ممکن است روزها طول بکشد.
ادرار بدبو اگر در اثر ابتلا فرد به اختلالاتی مانند دیابت یا نارسایی کبدی، ایجاد شود، در صورت عدم درمان ممکن است هفته ها یا ماه ها به طول بینجامد.
برخی از افراد، بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به این حالت هستند. در ادامه به تعدادی از این گروه ها اشاره می کنیم.
عوامل خطر بد بو شدن ادرار
افراد زیر در معرض این حالت هستند:
- افراد مبتلا به دیابت یا نارسایی کبد یا کلیه
- افرادی که کم آب نوشیده و دچار کم آبی هستند.
- هر کسی که به طور مرتب غذاهای تند مانند مارچوبه مصرف می کنند.
- افرادی که مکمل های حاوی ویتامین B6 یا برخی داروهای خاص را مصرف می کنند.
- زنان دارای فعالیت جنسی زیاد و زنان سالمند. ابتلا به عفونت های ادراری در بین این زنان بیشتر است.
آیا ادرار بدبو، مشکلی جدی است؟
هرگونه تغییر در بوی ادرار که اغلب به دلیل کم آبی بدن، خوردن غذاهای خاص یا شروع مصرف مکمل یا داروی جدید ایجاد می شود، معمولا جدی نخواهد بود. در واقع اگر به همراه بوی بد، علائم دیگری ندارید، این مشکل به ندرت نگران کننده خواهد بود.
اگر همراه با باین حالت، رنگ ادرار نیز غیر طبیعی باشد، ممکن است مشکلی در بدن تان وجود داشته باشد. باید نسبت به تشخیص و درمان مشکل احتمالی، اقدام کنید.
در صورتی که علائم بالا، همراه با درد یا سایر نشانه های بیماری های مختلف، در یک فرد ایجاد شوند، باید در اسرع وقت با یک پزشک تماس بگیرد.
چرا ادرار گاهی بوی بدی می دهد؟
بسیاری از بیماری می توانند باعث این حالت شوند. در واقع بوی نامطلوب ادرار یکی از علائم تشخیص بیماری های مختلف به حساب می آید. مطالب زیر ممکن است به شما در درک بهتر علائم و زمان تماس یا مراجعه به پزشک کمک کند.
کم آبی بدن. کم آبی بدن، معمولا در اثر عدم نوشیدن مقدار کافی آب ایجاد می شود. در ادامه مقاله، به برخی از مهم ترین علل کم آبی بدن، و در نتیجه این حالت، اشاره شده است. عدم نوشیدن آب کافی باعث ایجاد ادرار تیره و غلیظ با بوی بد می شود.
نوشیدن الکل. کم آبی ناشی از مصرف الکل ممکن است باعث ایجاد این حالت و همچنین سردرد های ناشی از خماری شود
مصرفی برخی از داروها. مصرف برخی داروها و مکمل ها باعث افزایش ادرار می شوند. دیورتیک ها بدن را از شر مایعات اضافی خلاص می کنند. اما می توانند تا حدودی، با دفع بیش از حد مایعات، باعث ایجاد کم آبی در افراد شوند.
ورزش های سنگین همراه با تعریق زیاد. ورزش های سنگینی که با تعریق زیاد همراه اند، می توانند باعث بروز کم آبی در افراد شوند.
نقش غذا، مکمل ها و داروها در ایجاد بوی بد ادرار
باید به این نکته توجه داشته باشید که مصرف برخی از غذاها یا داروها نیز می توانند باعث ایجاد این حالت شوند. در ادامه به تعدادی از این موارد اشاره شده است.
مارچوبه. این سبزی به دلیل داشتن گوگرد زیاد باعث ایجاد این حالت می شود
سیر، پیاز، سبزیجات برگ دار و تخم مرغ. این غذاها همگی حاوی گوگرد هستند، اما مانند مارچوبه، برای شما مفید بوده و نیازی به اجتناب از مصرف آن ها نیست. این مواد غذایی، هر بویی که به ادرار می دهند بی ضرر است.
ویتامین B6. این ویتامین، که پیریدوکسین نیز نامیده می شود، ممکن است در دوزهایی که بیش از 10 میلی گرم در روز هستند، این حالت ایجاد کنند.
علل پزشکی بوی بد ادرار
برخی از بیماری ها می توانند باعث این حالت شوند. در ادامه به تعدادی از این اختلالات اشاره شده است.
- قند خون بالا. قند خون بالا می تواند باعث این حالت شود.
- عفونت باکتریایی. التهاب هر قسمت از مجاری ادراری می توانند باعث ایجاد این حالت شوند.
- آسیب کبدی. آسیب های کبدی می توانند باعث این حالت در نفس و ادرار فرد شوند. زیرا سموم به درستی از خون فرد مبتلا خارج نمی شوند.
- عفونت مجاری ادراری. عفونت مجاری ادراری، به هرگونه عفونت ایجاد شده در کلیه ها، مثانه و مجرای ادراری اطلاق می شود. عفونت های دستگاه ادراری معمولاً در اثر عفونت های ناشی از باکتری های مدفوع ایجاد می شوند.
در ادرار با بوی بد چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
ادرار محصول کلیه ها است. کلیه ها خون را از مواد زائد و آب اضافی تصفیه می کنند. بسته به آنچه می خورید، رنگ و بوی ادرار شما می تواند تغییر کند. به عنوان مثال، ثابت شده است که مصرف چغندر ادرار را صورتی یا قرمز می کند. چنین رنگی ممکن است با خون اشتباه گرفته شود. مارچوبه باعث می شود که ادرار بوی متمایز بدهد. داروها نیز می توانند بو و رنگ ادرار شما را تغییر دهند.
اگر دچار هر یک از شرایط زیر شدید، فوراً برای درمان این حالت با یک پزشک متخصص تماس بگیرید.
- همزمانی این حالت و تغییر رنگ آن با بروز کمردرد
- خستگی شدید، تشنگی غیر طبیعی و بیش از حد، تکرر ادرار
- اگر این حالت، با رنگ صورتی یا قرمز ادرار و تب و لرز همزمان باشد.
- خستگی مزمن و قابل توجه به همراه زرد شدن پوست و چشم (زردی)
- بروز هم زمان بوی تند و نامطلوب ادرار و تنفس، همراه با تورم مچ پا
اگر شرایط زیر را دارید، فورا به یک پزشک مراجعه کنید:
ادرار بدبو ناشی از مصرف داروهای ادرارآور. در چنین شرایطی ممکن است پزشک دوز داروی دیورتیک را تغییر داده یا تنظیم کند.
- همزمانی این حالت با ایجاد درد در زیر شکم
- ایجاد همزمان بوی بد در ادرار با تکرر ادرار
درمان های خانگی بوی بد ادرار
برای رفع این حالت، می توانید روش های زیر را در خانه امتحان کنید:
- چای سبز بنوشید.
- قرص جوشان ویتامین C مصرف کنید.
- آب مصرفی خود را به میزان قابل توجهی افزایش دهید.
- آب کرنبری بدون مواد شیرین کننده بنوشید.
- از قرص های کنسانتره قره قات بدون نیا به نسخه استفاده کنید.
باید به این نکته مهم توجه داشته باشید که اگر سنگ کلیه دارید یا از داروهای رقیق کننده خون (ضد انعقاد) استفاده می کنید، از مصرف محصولات تهیه شده از زغال اخته پرهیز کنید.
سوالات متداول در مورد بوی بد ادرار
در ادامه مقاله، به تعدادی از سوالات رایج درباره این حالت پاسخ داده شده است.
آیا بوی بد ادرار می تواند ناشی یک بیماری مقاربتی باشد؟
بله، این حالت می تواند ناشی از یک بیماری مقاربتی باشد. چنین اختلالاتی به طور معمول به عفونت مقاربتی (STI) نیز معروف هستند. عفونت های مقاربتی و عفونت مثانه می توانند بوی ادرار را تغییر دهند. تریکوموناس می تواند باعث بروز ترشحات غیر طبیعی از واژن شود که بوی ماهی دارند.
عفونت مجاری ادراری (UTI) می تواند باعث ایجاد چرک در ادرار شود. چرک می تواند بوی ادرار را تند و نامطلوب کند. غذاها نیز می توانند بوی ادرار را تغییر دهند. دو مثال از این خوراکی ها شامل قهوه یا مارچوبه است. از آنجا که بوهای بد توسط ذهن ما در یک ردیف قرار داده می شوند، ممکن است بوی ناشی از مصرف غذاها را با عفونت اشتباه بگیرید.
آیا بارداری می تواند باعث ایجاد بوی بد در ادرار شود؟
به طور خلاصه، بله. بارداری می تواند احتمال ایجاد عفونت مثانه را افزایش دهد. زیرا رحم می تواند توانایی تخلیه موثر مثانه را کاهش دهد. مثانه پرشده با ادرار، در مدت طولانی می تواند به باکتری ها اجازه رشد و تکثیر بدهد. چنین شرایطی باعث تولید ادرار بدبو می شود. چنین شرایطی، جزو فوریت های پزشکی است. اگر این اتفاق بیفتد، باید فوراً درمان شود.
آیا بوی بد ادرار به معنی ابتلا فرد به عفونت است؟
ادرار بدبو در اثر علل مختلفی ایجاد می شود. یکی از این علل، عفونت های مختلف دستگاه ادراری است. تغییر ناگهانی بوی ادرار، ممکن است به دلیل مصرف غذاها یا ویتامین ها (به عنوان مثال ویتامین B، مارچوبه) ایجاد شده باشد. با این حال، تغییر در بوی ادرار (یا ظاهر آن) ممکن است نشان دهنده ابتلا شما به عفونت مثانه باشد.
این عفونت می تواند به دلیل بهداشت نامناسب، کاتتریزاسیون، سنگ کلیه یا هر عامل دیگری باشد که شما را از تخلیه کامل مثانه باز می دارد.
آیا بوی بد ادرار نشانه کم آبی بدن است؟
کم آبی ممکن است غلظت ادرار شما را افزایش دهد. در چنین شرایطی، ادرار نیز اغلب تیره تر از شرایط عادی خواهد بود. ادرار بدبو با ادراری که بوی شدید، اما قابل تحملی دارد، متفاوت است. رنگ ادرار در این شرایط ممکن است از زرد به نارنجی یا قرمز تغییر کند.
این تغییرات ممکن است نشان دهنده ابتلا فرد به عفونت مجاری ادراری (UTI) یا عفونت مقاربتی (STI) باشد. این اختلالات نیاز به مراقبت پزشکی دارند.
علت بوی بد ادرار، بدون وجود علائم دیگر، نشانه چیست؟
خوردن غذاهایی که تا حدی از طریق مجاری ادراری دفع می شوند، می تواند بوی ادرار را تغییر داده و باعث ایجاد “بوی بد ادرار” شود. مصرف مارچوبه یک علت رایج تغییر بوی ادرار است. معمولاً ادرار بدبو با عفونت همراه است و می تواند در غیاب علائم دیگر رخ دهد.
همچنین ادرار بدبو ممکن است با درد مثانه و احتمالاً تب یا لرز همراه باشد. کم آبی و افزایش غلظت ادرار نیز می توانند شدت بوی ادرار را افزایش دهند.
در ادامه به سوالاتی که پزشک ممکن است در مورد بوی بد ادرار بپرسد، اشاره می کنیم:
- آیا تا به حال دچار عفونت ادراری شده اید؟
- آیا هنگام ادرار کردن احساس درد می کنید؟
- آیا اخیراً متوجه تغییر رنگ و ظاهر ادرار شده اید؟
- آیا امروز یا هفته ها و روزهای گذشته به تب مبتلا بوده اید؟
در صورتی که پاسخ شما به حداقل یکی از سوالات بالا مثبت است، سریعا با یکی از متخصصین اورولوژي ما تماس بگیرید.
منبع:
https://www.buoyhealth.com/learn/bad-smelling-urine
[advisers limit=3 online =true skill=”15 34″]
آخرین دیدگاهها