لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

روز دانش آموز - پزشکت

فورموترول (پرفورومیست) استنشاقی| formoterol

فورموترول|| پزشکت
فهرست مطالب

فورموترول formoterol دارویی است که برای کنترل علائم بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) تجویز می‌شود. در صورت ابتلا به COPD، به علت انسداد راه‌های هوایی، تنفس دشوار می‌شود. پرفورومیست حاوی ماده موثره فورموترول است که به نام فومارات فورموترول نیز شناخته می‌شود.

این دارو به دسته‌ای از داروها به نام بتا آگونیست‌های طولانی اثر (LABA) تعلق دارد. LABA ها گشادکننده برونش هستند‌. این داروها با شل کردن ماهیچه‌های صافی که مجاری هوایی را در ریه‌ها می پوشانند، عمل می‌کنند. این داروها راه‌های هوایی را باز می‌کنند. این دارو راه‌های هوایی را تا 12 ساعت آرام نگه می‌دارد و تنفس را آسان تر می‌کند.

formoterol به صورت محلول و مایع است که با استفاده از نبولایزر (دستگاهی که مایع را به شکل مه پخش می‌کند)، استنشاق می‌شود. دوز معمول این دارو هر 12 ساعت است.

کاربرد اسپری استنشاقی فورموترول

سازمان غذا و دارو، داروی پرفورومیست را برای کنترل علائم COPD از جمله برونشیت مزمن و آمفیزم در بزرگسالان تایید کرده است. علائم شایع COPD، عبارت‌اند از:

  • خستگی
  • احساس تنگی در قفسه سینه
  • سرفه مداوم، با یا بدون مخاط
  • تنگی نفس، به ویژه پس از پیاده روی یا بالا رفتن از پله‌ها
  • خس خس سینه (صدای سوت یا خس خس هنگام نفس کشیدن)
  • سرماخوردگی‌های مکرر یا سایر عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقان

محدودیت‌هایی در مصرف داروی فورموترول وجود دارد. این دارو نباید برای درمان دوره‌های ناگهانی علائم شدید COPD استفاده شود. همچنین، formoterol برای درمان آسم یا تسکین حملات آسم تایید نشده است. داروی فورموترول را طبق دستورالعمل پزشک معالج خود مصرف کنید.

طریقه استفاده از فورموترول || پزشکتطریقه استفاده از اسپری فورموترول

برای استفاده از این دارو به نبولایزر نیاز دارید. نبولایزر دستگاهی است که مایع را به شکل مه یا غباری که استنشاق می‌شود، تبدیل می‌کند. قبل از استفاده از formoterol، نحوه عملکرد دستگاه نبولایزر را یاد بگیرید. با قطعات آن آشنا شوید و مطمئن شوید که یک بخش دهانی یا ماسک نیز به همراه دستگاه وجود دارد.

فورموترول به صورت یک محلول و مایع شفاف در ویال‌های پلاستیکی تک دوز عرضه می‌شود. حتماً نبولایزر را طبق دستورالعمل‌های موجود در دفترچه راهنمای آن تمیز کنید. برنامه درمانی و دوز معمول برای مصرف داروی فورموترول هر 12 ساعت یک بار است. تکمیل هر دوره درمان و مصرف داروی فورموترول حدود نه دقیقه طول می‌کشد.

شرایط نگهداری داروی فورموترول

داروی فورموترول را در دمای بین 36 تا 46 درجه فارنهایت (۲.۲ تا ۷.۷ درجه سانتی گراد) و دور از نور نگهداری کنید. همچنین می‌توانید آن را در دمای اتاق (بین ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتی گراد) تا سه ماه (90 روز) نگهداری کنید. داروی پرفورومیست را تا زمان مصرف، در بسته بندی فویل اصلی خود نگهداری کنید.

مدت زمان شروع اثر داروی فورموترول

داروی پرفورومیست شروع اثر سریعی دارد و راه‌های هوایی شما در عرض 5 تا 12 دقیقه باز می‌کند. به طور متوسط ​​حدود 9 دقیقه طول می‌کشد تا یک دوره درمان و مصرف نبولایزر Perforomist تکمیل شود.

ممکن است با اتمام اولین دوز مصرفی خود، متوجه بهبود علائم COPD شوید. این دارو تا 12 ساعت در بدن به اثرات خود ادامه می‌دهد و راه‌های هوایی را باز نگه می‌دارد.

عوارض جانبی اسپری فورموترول

در زیر از جمله عوارض جانبی شایع ناشی از مصرف پرفورومیست ذکر شده است. با این حال این احتمال وجود دارد که موارد دیگری نیز در اثر مصرف این دارو بروز پیدا کنند. در صورتی که پس از مصرف پرفورومیست عوارض غیر عادی را تجربه کردید، با پزشک معالج خود تماس بگیرید‌. از جمله عوارض جانبی شایع اسپری فورموترول، عبارت‌اند از:

  • اسهال
  • لرزش
  • استفراغ
  • سرگیجه
  • حالت تهوع
  • خشکی دهان
  • گرفتگی عضلات
  • سوزش بینی و گلو
  • بی خوابی (مشکلات خواب)

اگر درباره این علائم سوالی دارید، با پزشکت تماس بگیرید و با او مشورت کنید‌.

عوارض جانبی شدید فورموترول

علاوه بر عوارض شایع، برخی از عوارض جانبی کمتر شایع اما جدی نیز در افرادی که فورموترول مصرف می‌کنند، ممکن است رخ دهند. در صورت مشاهده هر یک از علائم شرح داده شده در زیر، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. اگر علائم شما شدید است، با اورژانس تماس بگیرید. عوارض جانبی جدی و علائم آنها می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • مشکلات قلبی: درد قفسه سینه، افزایش سرعت ضربان قلب، افزایش فشار خون یا کاهش آن.
  • کاهش پتاسیم خون: ضعف عضلانی، اسپاسم عضلانی، یا تپش قلب.
  • تنگی نفس ناگهانی (نادر): تلاش برای نفس کشیدن، سفتی قفسه سینه، خس خس سینه، سرفه.
  • واکنش آلرژیک جدی: بروز کهیر، تورم صورت یا گلو، بثورات پوستی یا مشکل تنفسی.

مقدار و روش مصرف اسپری فورموترول

میزان دوز مصرفی این دارو برای بیماران مختلف متفاوت خواهد بود. دستورات پزشک یا دستورالعمل‌های روی برچسب بسته بندی دارو را دنبال کنید. اطلاعات زیر فقط شامل دوزهای معمول ​​این دارو است. اگر دوز تجویزی شما متفاوت است، آن را تغییر ندهید، مگر اینکه پزشک به شما بگوید که این کار را انجام دهید.

مقدار دارویی که مصرف می‌کنید، به قدرت دارو بستگی دارد. همچنین، تعداد دوزهایی که هر روز مصرف می‌کنید، زمان مجاز بین دوزها و مدت زمانی که باید دارو را مصرف ‌کنید، به مشکل پزشکی که برای درمان آن از دارو استفاده می‌کنید، بستگی دارد.

دوز فرم استنشاقی (پودر) پرفورومیست

برای پیشگیری از حمله آسم:

بزرگسالان و کودکان 5 سال و بالاتر – 12 میکروگرم (1 کپسول) از طریق استنشاق هر 12 ساعت مصرف کنند. در کودکان کمتر از 5 سال، میزان مصرف و دوز باید توسط پزشک تعیین شود.

برای پیشگیری از برونکواسپاسم ناشی از ورزش (EIB):

در بزرگسالان و کودکان 5 سال و بالاتر، 12 میکروگرم (1 کپسول) از طریق استنشاق حداقل 15 دقیقه قبل از ورزش، در صورت نیاز مصرف شود. در کودکان کمتر از 5 سال، میزان مصرف و دوز باید توسط پزشک تعیین شود.

به عنوان درمان نگهدارنده COPD:

در بزرگسالان و کودکان 5 سال و بالاتر، ۱۲ میکروگرم (1 کپسول) از طریق استنشاق هر 12 ساعت مصرف شود. در کودکان کمتر از 5 سال، میزان مصرف و دوز باید توسط پزشک تعیین شود.

دوز فرم استنشاقی (محلول) پرفورومیست

به عنوان درمان نگهدارنده COPD، در بزرگسالان 20 میکروگرم (mcg) (1 ویال) در نبولایزر 2 بار در روز (صبح و عصر) مصرف شود. بیش از 2 ویال (40 میکروگرم) در روز از این دارو استفاده نکنید. در کودکان استفاده از این شکل دارویی توصیه نمی‌شود.

اگر مصرف یک دوز محلول استنشاقی formoterolرا فراموش کردید، دوز فراموش شده را نادیده بگیرید و دوز بعدی خود را در زمان تعیین شده مصرف کنید. برای جبران دوز فراموش شده، دو نوبت را به طور همزمان مصرف نکنید. عدم مصرف دوزهای این دارو ممکن است علائم COPD از جمله تنگی نفس را بدتر کند.

بنابراین، بهتر است formoterol را با یک برنامه ثابت مصرف کنید. طوری برنامه ریزی کنید که بتوانید یک دوز پرفورومیست را در یک ساعت ثابت در صبح و عصر، هر 12 ساعت یکبار مصرف کنید.

سردرد از عوارض فورموترول || پزشکتعوارض مصرف بیش از حد فورموترول

مصرف بیش از حد فرموترول ممکن است باعث بروز موارد زیر شود:

  • لرزش
  • سردرد
  • درد قفسه سینه
  • افزایش فشار خون
  • عصبی بودن یا اضطراب
  • افزایش سرعت ضربان قلب یا ضربان نامنظم

بسیار مهم است که پزشک معالج، پیشرفت درمان شما را در جلسات ویزیت منظم بررسی کند تا مطمئن شوید دارو به درستی شما را درمان می‌کند. علاوه براین ممکن است که برای بررسی هر گونه عوارض ناخواسته، به انجام آزمایش خون نیاز باشد. اگر علائم شما ظرف چند روز بهبود نیافت یا اگر بدتر شد، با پزشک معالج خود مشورت کنید.

موارد منع مصرف اسپری فورموترول

اگر از داروهای دیگر برای درمان COPD استفاده می‌کنید، به پزشک معالج خود اطلاع دهید. ممکن است پزشک از شما بخواهد که مصرف دارو را متوقف و فقط در طول یک حمله شدید COPD از آن استفاده کنید. دستورالعمل‌های پزشک معالج خود را در مورد نحوه مصرف دارو دنبال کنید.

اگر دچار حمله COPD شدید، یا اگر علائم حمله COPD شما شروع شده است، از این دارو نباید استفاده کنید. پزشک معالج شما ممکن است داروی دیگری را برای شما تجویز کند تا در صورت بروز حمله حاد COPD از آن استفاده کنید. اگر مصرف داروی دیگر نیز مؤثر نبود، فوراً به پزشک معالج خود اطلاع دهید.

این دارو نباید همراه با داروهای استنشاقی مشابه مانند آرفورموترول (Brovana™)، بودزونید/فورموترول (Symbicort®)، اینداکاترول (Arcapta® Neohaler®)، سالمترول (Serevent®)، یا سالمترول/فلوتیکاسون (Advair®) استفاده شود.

این دارو فقط باید به عنوان یک درمان اضافی برای بیمارانی استفاده شود که نمی‌توانند با سایر داروهای آسم (مانند کورتیکواستروئیدهای استنشاقی) درمان شوند. همچنین این دارو باید برای بیماران مبتلا به آسمی که به دو دارو از جمله فورموترول نیاز دارند، تجویز شود. اگر سوالی در اینباره دارید، از پزشک معالج خود بپرسید. علاوه براین، در صورت رو به رو شدن با شرایط زیر، با پزشک معالج خود مشورت کنید:

  • علائم بیماری پس از استفاده از این دارو به مدت 1 هفته یا بدتر شدن آنها بهبود نمی‌یابد.
  • با وجود تبعیت از دستور پزشک، بهبود قابل توجهی در شرایط کلی سلامتی شما ایجاد نشده است.
  • به نظر می‌رسد که داروی استنشاقی با دوز کنونی به خوبی اثر نمی‌کند و باید بیشتر از آن میزان استفاده کنید.
  • ممکن است شما یا فرزندتان از یک داروی ضد التهابی مانند استروئید همراه با این دارو استفاده کنید. حتی اگر شرایط آسم شما بهتر از قبل به نظر می‌رسد، استفاده از داروی ضد التهاب را قطع نکنید، مگر اینکه پزشکتان به شما گفته باشد که این کار را انجام دهید.

موارد هشدار و احتیاط هنگام مصرف فورموترول

اگرچه این دارو تعداد دوره‌های آسم را کاهش می‌دهد، اما ممکن است در صورت وقوع عوارض، احتمال بروز یک دوره شدید آسم را نیز افزایش دهد. حتماً در مورد این خطرات اطلاعات کافی به دست آورید و در مورد هرگونه سؤال یا نگرانی با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید.

فورموترول و تشدید آسم

مصرف پرفورومیست می تواند خطر تشدید آسم را افزایش دهد. این شرایط ممکن است که منجر به بستری شدن، لوله گذاری و مرگ در بیماران مبتلا به آسمی شود که این دارو را بدون داروی استروئیدی استنشاقی مصرف می‌کنند. اگر در این مورد نگرانی دارید با پزشک معالج خود صحبت کنید.

این دارو ممکن است باعث برونکواسپاسم متناقض شود، به این معنی که تنفس یا خس خس سینه شما بدتر شود. برونکواسپاسم متناقض ممکن است کشنده باشد. اگر پس از مصرف این دارو دچار سرفه، مشکل در تنفس، تنگی نفس یا خس خس سینه شدید، فوراً با پزشک معالج خود مشورت کنید.

فورموترول و بروز واکنش آلرژیک

پرفورومیست ممکن است باعث بروز واکنش‌های آلرژیک جدی از جمله آنافیلاکسی و آنژیوادم شود که این موارد می‌توانند کشنده باشند. چنین شرایطی نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. اگر شما یا فرزندتان در حین استفاده از این دارو، بثورات، خارش، گرفتگی صدا، مشکل در تنفس، مشکل در بلع یا هر گونه تورم دست، صورت یا دهان را تجربه کردید، فوراً با پزشک معالج خود تماس بگیرید.

فورموترول و مشکلات قلبی

Perforomist® ممکن است باعث بروز مشکلات قلب یا عروق خونی، از جمله مشکلات ریتم قلب شود. اگر‌ با درد یا سفتی قفسه سینه، کاهش خروجی ادرار، گشاد شدن رگهای گردن، خستگی مفرط، ضربان قلب نامنظم، تورم صورت، انگشتان، پاها یا پایین ساق پاها، مشکل در تنفس یا افزایش وزن رو به رو شده‌اید، فوراً با پزشک معالج خود مشورت کنید.

در هنگام استفاده از این دارو ممکن است هیپوکالمی (کاهش غلظت پتاسیم در خون) رخ دهد. اگر بیش از یکی از علائم زیر را تجربه کردید، فوراً با پزشک معالج خود مشورت کنید:

  • تشنج
  • تنگی نفس
  • کاهش ادرار
  • خشکی دهان
  • تغییرات خلقی
  • افزایش تشنگی
  • ضربان قلب نامنظم
  • از دست دادن اشتها
  • حالت تهوع یا استفراغ
  • درد یا گرفتگی عضلات
  • خستگی یا ضعف غیرمعمول
  • بی حسی یا گزگز در دست‌ها، پاها یا لب‌ها

این دارو ممکن است بر سطح قند خون تأثیر بگذارد. اگر مبتلا به دیابت هستید و متوجه تغییر در نتایج آزمایشات قند خون یا ادرار خود شدید، با پزشک معالج خود مشورت کنید. از مصرف داروهای دیگر خودداری کنید مگر اینکه با پزشکتان مشورت کرده باشید. این موارد شامل داروهای تجویزی یا بدون نسخه و حتی مکمل‌های گیاهی یا ویتامین ها نیز می باشد.

متن سربرگ خود را وارد کنید

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

نفخ و دل درد - پزشکت

نفخ شکم باعث درد شکم و تغییر در الگوی مدفوع می شه و بر کیفیت زندگی تأثیر منفی می گذاره. برای درمان علائمت با متخصص گوارش و داخی مشاوره تلفنی بگیر.

بیش-فعالی-کودک

بیش‌فعالی در کودکان می تونه باعث مشکلات تمرکز،کنترل حرکات و رفتارشون بشه. برای کنترل کودک بیش فعال بهتره با متخصص روانپزشک تلفنی مشاوره بگیری.

خشکی لب - پزشکت

خشکی لب می تونه در اثر کمبود آب، اگزما، آفتاب و غیره باشه. برای درمان علائمت با متخصص پوست و مو تلفنی و تصویری مشاوره بگیر.

اگه دستت زیاد عرق می کنه و کلافه ت کرده همین الان با متخصصان آنلاین 24 ساعته مشاوره تلفنی بگیر.

فشار خون - پزشکت

فشار خون بالا خطر سکته قلبی،بیماری‌ کلیوی و مشکلات قلبی-عروقی را افزایش میده. اگه فشارخون داری همین الان با متخصص قلب و عروق مشاوره تلفنی بگیر.

لک صورت - پزشکت

تغییرات هورمونی،آفتاب،محصولات آرایشی نامناسب و غیره می تونه باعث لک صورت بشه. برای تشخیص صحیح و درمان لک صورتت با متخصص پوست مشاوره تلفنی و تصویری بگیر.

در صورت تمایل به نصب اپلیکیشن و دریافت پشتیبانی رایگان فرم زیر را پر کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره: soals

نیاز به راهنمایی دارید؟ شماره همراه خود را وارد کنید.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره:soals