داروی بتامتازون، یکی از داروهایی است که در دسته کورتیکواستروئیدها طبقه بندی میشود. مصرف این دارو به کاهش تورم، قرمزی، خارش و شدت و علائم واکنشهای آلرژیک کمک میکند. این دارو برای درمان بیماری آسم، آلرژی، آرتریت، بیماری کرون و کولیت اولسراتیو استفاده میشود.
علاوه براین این دارو برای درمان سایر بیماری های زمینه ای مانند اختلالات خونی و بیماریهای غدد فوق کلیوی نیز استفاده میشود. با این حال ممکن است که از داروی بتامتازون در بیماری های دیگری نیز استفاده شود.
از جمله نامهای تجاری موجود از داروی بتامتازون در بازار دارویی، عبارتاند از:
- Adbeon
- Beta 1 Kit
- BSP 0820
- Celestone
- ReadySharp Betamethasone
انواع کورتیکواستروئیدها، یکی از دستههای داروی است که در تمامی درمانگاهها و بیمارستانها یافت میشود. زیرا در بیماران با شرایط مختلف، وضعیتی پیش میآید که باید از این داروها برای رفع آن استفاده کرد. شکل تزریقی این دارو، به علت ورود مستقیم به خون اثرات خود را به سرعت ایجاد میکند.
هشدارهای لازم برای تزریق بتامتازون
مانند سایر داروها، پیش از مصرف آمپول بتامتازون باید اطلاعات سلامتی خود را به تیم درمان ارائه دهید. مطمئن شوید که اگر هر کدام از شرایط زیر در مورد شما صادق است، پزشک معالج خود را در جریان آن بگذارید:
- تشنج
- دیابت
- شیردهی
- پوکی استخوان
- فشار خون بالا
- سندرم کوشینگ
- میاستنی گراویس
- ابتلا به بیماری کبدی
- گلوکوم یا آب مروارید
- ابتلا به بیماری کلیوی
- مشکلات عصبی و روانی
- ابتلا به بیماری معده و روده
- بیماری چشم، مشکلات بینایی
- مشکلات مرتبط با لخته شدن خون
- بارداری یا تلاش برای باردار شدن
- مشکلات قلبی یا بیماریهای قلب و عروق
- عفونتهای مانند آبله مرغان، قارچ، تبخال، سرخک یا سل
- بروز یک واکنش غیرعادی یا آلرژیک به بتامتازون، کورتیکواستروئیدها، سایر داروها، غذاها، رنگها یا مواد نگهدارنده
در صورتی که پزشک اطلاع کاملی از وضعیت سلامتی شما داشته باشد، میتوان از بروز عوارض و مشکلات جدی بعدی ناشی از مصرف آمپول بتامتازون پیشگیری کرد. بتامتازون به صورت تزریقی نیز در بازار دارویی وجود دارد. این شکل از داروی بتامتازون برای تزریق در ماهیچه، مفصل، ضایعات یا سایر بافتها استفاده میشود.
آمپول بتامتازون پس از تجویز توسط پزشک، در مراکز درمانی و بیمارستانها قابل تزریق است. در مورد استفاده از این دارو در کودکان با پزشک اطفال کودک خود مشورت کنید. ممکن است برای تزریق آمپول بتامتازون به کودکان، به مراقبتهای ویژهای مورد نیاز باشد. علاوه براین دوز تجویزی باید با شرایط بیمار متناسب باشد.
همچنین در صورتی که مقادیری بیشتری از این دارو به بیمار تجویز شد، باید سریعا با پزشک معالج یا مرکز اورژانس تماس بگیرید. تجویز این دارو باید فقط برای فرد بیمار انجام شود و سایر افراد نباید از داروی تجویزی برای بیمار جهت درمان خود استفاده کنند. مانند سایر داروها، آمپول بتامتازون نیز ممکن است با سایر داروها تداخلاتی داشته باشد.
آمپول بتامتازون با چه داروهایی تداخل دارد؟
برای پیشگیری از بروز عوارض نامطلوب، باید از مصرف همزمان بتامتازون با برخی داروها اجتناب کنید. از جمله داروهایی که با آمپول بتامتازون تداخل دارند، عبارتاند از:
میفپریستون:
آمپول بتامتازون به هیچ وجه نباید با میفپریستون به طور همزمان تزریق شود.
علاوه براین، داروی بتامتازون ممکن است با داروهای زیر نیز تداخل داشته باشد:
- آسپرین
- واکسنها
- وارفارین
با توجه به اینکه این موارد شامل تمام تداخلات آمپول بتامتازون نیستند، فهرستی را از تمام داروهای مصرفی، محصولات گیاهی دارویی، داروهای بدون نسخه یا مکمل های غذایی که استفاده میکنید، به پزشک معالج خود ارائه دهید. علاوه براین در صورتی که سیگار میکشید، مشروبات الکلی مصرف یا از مواد غیرقانونی استفاده میکنید، به پزشک معالج خود اطلاع دهید. زیرا برخی از این مواد میتوانند با بتامتازون تداخل داشته باشند.
سایر داروها
تزریق این آمپول با هر یک از داروهای زیر معمولاً توصیه نمیشود، اما ممکن است در برخی موارد مورد نیاز باشد. اگر هر دو دارو با هم تجویز شوند، پزشک ممکن است دوز یا تعداد دفعات مصرف یک یا هر دو دارو را تغییر دهد. این موارد عبارتاند از:
- اتوفنامات
- دیپیرون
- بمیپارین
- استتاسین
- اتینودیول
- اتودولاک
- استرادیول
- دروکسیکام
- انوکساسین
- دینوژست
- دیفلونیسال
- دروسپیرنون
- دیکلوفناک
- کلونیکسین
- بوپروپیون
- برومفناک
- آلدسلوکین
- دزوژسترل
- سلکوکسیب
- آسکلوفناک
- بوفکساماک
- دکسکتوپروفن
- Cobicistat
- بزیفلوکساسین
- بالوفلوکساسین
- دکسی بوپروفن
- آمتولمتین گواسیل
- کولین سالیسیلات
- سیپروفلوکساسین
در صورتی که از هر کدام از این داروها استفاده میکنید، برای پیشگیری از بروز تداخلات نامطلوب با بتامتازون، باید به پزشک معالج خود اطلاع دهید. لیست داروهایی که باعث بروز تداخل با آمپول بتامتازون میشوند، بسیار طولانی است. به همین علت ضروری است با یک متخصص درباره تداخلات احتمالی بتامتازون با سایر داروها مشورت کنید.
توصیه های دارویی آمپول بتامتازون
برای بررسی منظم پیشرفت برنامه درمانی، پس از هر دوره تزریق باید به پزشک مراجعه کنید تا وضعیت سلامتی شما تحت نظر او باشد. اگر علائم شما شروع به بهبود نکردند یا بدتر شدند، به پزشک یا گروه درمانی معالج خود اطلاع دهید.
در صورتی که این دارو را برای مدت طولانی مصرف میکنید و در آینده نیز باید بارها از آن استفاده کنید، یک کارت شناسایی با نام و آدرس، نوع و دوز دارو و نام و آدرس پزشک، با خود به همراه داشته باشید. به این نکته توجه داشته باشید که این دارو ممکن است خطر ابتلا به عفونت را افزایش دهد. به همین علت از افرادی که بیمار هستند، دوری کنید.
علاوه براین در صورتی که در نزدیکی شما افرادی مبتلا به بیماریهای سرخک یا آبله مرغان وجود دارد، به پزشک معالج خود اطلاع دهید. همچنین در صورتی که قرار است جراحی انجام دهید، به پزشک یا جراح خود اطلاع دهید که در ۱۲ ماه گذشته از داروی بتامتازون تزریقی استفاده کردهاید.
علاوه براین در صورتی که قرار است یک رژیم درمانی مبتنی بر بتامتازون را شروع کنید، درباره رژیم درمانی خود با پزشک معالجتان مشورت کنید. ممکن است لازم باشد میزان نمکی را که میخورید، کاهش دهید. همچنین مصرف این دارو ممکن است قند خون را افزایش دهد.
در صورت ابتلا به بیماری دیابت، از پزشک معالج خود بپرسید که آیا ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی یا داروها لازم است یا خیر. ممکن است لازم باشد که در حین مصرف این دارو از ایمن سازی با واکسنهای خاص خودداری کنید. اگر این دارو را قبل از دریافت هر گونه واکسنی مصرف کردهاید، به پزشک معالج خود اطلاع دهید.
عوارض آمپول بتامتازون
در اثر مصرف آمپول بتامتازون، احتمال بروز برخی از عوارض وجود دارد. در صورتی که با عوارض زیر رو به رو شدید، سریعا با پزشک معالج خود مشورت کنید:
- مشکلات تنفسی
- برآمدگی چشمها
- دفع مکرر ادرار
- تورم پا یا ساق پا
- افزایش فشار خون
- دفع مدفوع سیاه رنگ و قیری
- تب، گلودرد، عفونت، عدم ترمیم زخمها
- احساس درد در باسن، پشت، دندهها، بازوها، شانهها یا پاها
- واکنشهای آلرژیک مانند بثورات پوستی، خارش یا کهیر، تورم صورت، لبها یا زبان
- بروز علائم و نشانههای قند خون بالا مانند تشنگی یا گرسنگی بیشتر از حد یا نیاز به دفع ادرار به دفعات بیش از حد طبیعی
علاوه براین ممکن است که با احساس خستگی شدید یا تاری دید نیز رو به رو شوید.
سایر عوارض آمپول بتامتازون
علاوه براین موارد، ممکن است برخی عوارض نیز بروز پیدا کنند که نیاز به مراقبتهای فوری پزشک ندارند. به این معنی که فقط در صورتی که علائم ایجاد شده رفع نشدند یا شدت پیدا کردند، باید با پزشک معالج خود تماس بگیرید. از جمله این علائم، عبارتاند از:
- سردرد
- سردرگمی
- افزایش وزن
- ناراحتی معده
- مشکلات خواب
- مشکلات پوستی، آکنه
- حالت تهوع و استفراغ
- احساس هیجان و بی قراری
در صورتی که علائم بروز پیدا کرده در شما جزو این لیست نیست، با پزشک معالج خود مشورت کنید. این دارو در بیمارستان یا کلینیک تجویز میشود و در خانه نگهداری نمیشود. یکی از عوارض ناشی از آمپول بتامتازون، بروز حساسیت است. در صورتی که با علائم زیر رو به رو شدید، برای درمان آلرژی با پزشک معالج خود مشورت کنید:
- کهیر
- دشواری در تنفس دشوار
- تورم صورت، لبها، زبان یا گلو
عوارض جدی تزریق آمپول بتامتازون
علاوه براین موارد، تزریق آمپول بتامتازون ممکن است عوارض جدی نیز ایجاد کند. در صورتی که با عوارض و علائم زیر رو به رو شدید، سریعا با پزشک معالج خود تماس بگیرید:
- افزایش ضربان قلب
- عدم ترمیم زخمهای مختلف
- آهسته یا نامنظم شدن ضربان قلب
- احساس درد در قفسه سینه، تورم غدد
- تشنج، تورم، افزایش وزن سریع، تنگی نفس
- تغییرات خلقی، تغییرات قاعدگی، تغییرات جنسی
- درد شدید در قسمت بالای معده که به پشت شما نیز میرسد.
- درد و تورم یا سفتی مفاصل همراه با تب یا احساس ناخوشی عمومی
- بروز تاری دید، دید تونلی، درد چشم، یا دیدن هاله در اطراف نورها
- بروز برجستگی بر روی پوست یا لکههای برجسته (بنفش، صورتی، قهوهای یا قرمز)
- افسردگی شدید، بروز تغییر در شخصیت، افکار یا رفتارهای غیرعادی یا افزایش هورمونهای غده آدرنال
- افزایش وزن در صورت و شانهها، بهبود آهسته زخم، تغییر رنگ پوست، نازک شدن پوست، افزایش موهای بدن، خستگی
همچنین باید بدانید که مصرف داروی بتامتازون میتواند بر رشد کودکان تأثیر بگذارد. اگر فرزندتان در طول مصرف بتامتازون، برخلاف قبل دیگر به طور طبیعی رشد نمیکند، حتما به پزشک معالج فرزند خود اطلاع دهید. اینگونه نیست که تمامی عوارض در همه افراد رخ دهد، بلکه ممکن است که افراد برخی از این موارد را تجربه کنند.
تمامی عوارض آمپول بتامتازون جدی نیستند. در صورتی که علائم شما بهبود پیدا نکردند یا شدت یافتند، باید با پزشک معالج خود مشورت کنید.
پس از تزریق بتامتازون از چه چیزهایی باید اجتناب کنم؟
در طول استفاده از این دارو باید از تزریق واکسن “زنده” اجتناب کنید. زیرا در چنین شرایطی واکسن ممکن است به خوبی اثرات خود را ایجاد نکند. به این ترتیب ایمنی مورد نظر در بدن شما ایجاد نخواهد شد. به طور کلی واکسنهای زنده شامل موارد زیر است:
- واکسن سرخک، اوریون، سرخجه (MMR)
- تزریق واکسن فلج اطفال، روتاویروس، حصبه، تب زرد
- واکسن واریسلا (آبله مرغان)، زوستر (زونا) و آنفولانزای بینی (آنفولانزا)
یا این حال در صورت مصرف این دارو ممکن است همچنان بتوانید به صورت سالانه واکسن آنفولانزا یا انواع واکسن «غیرفعال» یا موارد دیگر را برای پیشگیری از بروز بیماریهایی مانند هپاتیت، مننژیت، پنومونی، زونا، HPV یا سیاه سرفه دریافت کنید.
بهترین کار این است که پیش از تزریق هر نوع واکسنی، با پزشک معالج تود مشورت کنید. از قرار گرفتن در نزدیکی افرادی که بیمار هستند یا به عفونت مبتلا شدهاند، خودداری کنید. اگر در معرض آبله مرغان یا سرخک هستید، برای انجام درمان پیشگیرانه با پزشک خود تماس بگیرید.
به طور کلی این شرایط در افرادی که از داروهای استروئیدی استفاده میکنند، میتوانند جدی یا حتی کشنده باشد.
2 دیدگاه
سلام به خاطر سرفه های شدید دکتر یک بار به دخترم امپول بتا تزریق کرد خیلی نگران رشدش هستم چون همینجوری هم مشکل کوتاهی قد داره 😭
سلام دوست عزیز. شمامی توانید از پزشک متخصص داخلی جهت دریافت جواب سوال خود مشاوره دریافت نمایید.