قرص خوراکی بیزوپرولول برای درمان فشار خون بالا استفاده میشود. میتوان آن را به تنهایی یا همراه با سایر داروهای فشار خون استفاده کرد. قرص خوراکی بیزوپرولول یک داروی نسخه ای است که فقط به شکل ژنریک موجود است. داروهای ژنریک معمولاً قیمت کمتری نسبت به نسخه با نام تجاری دارند. بیزوپرولول فقط به صورت قرص خوراکی عرضه میشود. بیزوپرولول برای درمان فشار خون بالا استفاده میشود. میتوان آن را به تنهایی یا همراه با سایر داروهای فشار خون بالا استفاده کرد.
عوارض جانبی بیزوپرولول
قرص خوراکی بیزوپرولول ممکن است انواع مختلفی از عوارض جانبی از جمله خواب آلودگی ایجاد کند. بنابراین بهتر است تا زمانی که از تاثیر آن بر روی بدن خود اطلاع کافی ندارید در هنگام مصرف آن رانندگی نکنید، از ماشین آلات استفاده نکنید، یا فعالیتی را که نیاز به هوشیاری دارد را انجام ندهید. اما به طور کلی، شایع ترین عوارض جانبی قرص خوراکی بیزوپرولول، عبارتند از:
- کاهش ضربان قلب
- اسهال
- ضعف
- خستگی
- سرگیجه
- اضطراب
- تغییرات در میل جنسی یا عملکرد
- حالت تهوع
- خشکی یا سوزش چشم
- سردرد
- علائم سرماخوردگی یا آنفولانزا
- تورم در هر قسمت از بدن شما
اگر این اثرات خفیف باشند، ممکن است ظرف چند روز یا چند هفته از بین بروند. اما در شرایطی که علائم شما شدید هستند یا از بین نمیروند، بهتر است با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید. اگر عوارض جانبی جدی داشتید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. عوارض جانبی جدی و علائم آنها میتواند شامل موارد زیر باشد:
واکنش های آلرژیک.
علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- خارش
- کندوها
- بثورات پوستی
- تورم صورت، لب ها یا زبان شما
تغییرات در ضربان قلب شما علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ضربان قلب نامنظم یا آهسته
- احساس سرگیجه
- غش کردن
مشکلات قلبی.
علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- گیجی
- درد عضلانی
- تعریق
- لرزش
- استفراغ
- مشکلات تنفسی
- ورم پاها یا مچ پاها
- درد قفسه سینه
- سردی، سوزن سوزن شدن یا بی حسی در دست یا پا
هشدارهای مهم در مصرف بیزوپرولول
بیزوپرولول متعلق به دسته ای از داروها به نام مسدود کننده های بتا است. این دارو با کاهش شدت کار قلب و کاهش ضربان قلب شما اثر میکند.
بیزوپرولول ضربان قلب و فشار خون شما را کاهش میدهد. قطع ناگهانی بیزوپرولول میتواند وضعیت قلب شما را بدتر کند، به خصوص اگر مبتلا به بیماری عروق کرونر باشید. همچنین قطع ناگهانی این دارو ممکن است باعث تغییر در ریتم قلب یا فشار خون، تشدید درد قفسه سینه و حمله قلبی شود. در صورت نیاز به قطع دارو، پزشک به تدریج دوز مصرفی شما را طی حداقل 1 هفته کاهش میدهد تا از این عوارض جانبی جلوگیری شود.
خطر نارسایی قلبی
بیزوپرولول برخی از اعمال قلبی را کاهش میدهد. این وضعیت میتواند نارسایی قلبی را ایجاد یا بدتر کند. اگر دچار نارسایی قلبی شوید، پزشک ممکن است به آرامی درمان شما با بیزوپرولول را متوقف کند. اگر نارسایی قلبی دارید که با سایر داروها درمان میشود، میتوانید بیزوپرولول را طبق دستور پزشک همزمان با سایر داروها مصرف کنید.
هشدار تداخل الکلی
الکل فشار خون شما را کاهش میدهد. نوشیدن الکل در حین مصرف بیزوپرولول ممکن است فشار خون شما را به سطوح خطرناکی پایین بیاورد.
هشدار برای مبتلایان به مشکلات قلبی
اگر مشکل پمپاژ خون به بدن، نارسایی فعال قلب، بلوک قلبی درجه دوم یا سوم یا ضربان قلب آهسته (برادی کاردی) دارید، از مصرف این دارو خودداری کنید. چون در صورت ابتلا به هر یک از این شرایط، مصرف بیزوپرولول میتواند با سختتر کردن پمپاژ خون موثر برای قلب، وضعیت شما را بدتر کند. اگر نارسایی قلبی دارید که با دارو درمان میشود (نارسایی قلبی جبران شده)، این دارو میتواند نارسایی قلبی شما را بدتر کند.
برای افراد مبتلا به بیماری عروق محیطی این دارو میتواند علائم بیماری شما را بدتر کند.
هشدار برای مبتلایان به بیماری های ریوی
به طور کلی، اگر آسم یا سایر مشکلات تنفسی دارید، نباید بیزوپرولول مصرف کنید. با این حال، اگر نمیتوانید سایر داروهایی را که فشار خون بالا را درمان میکنند، تحمل کنید، ممکن است پزشک به شما اجازه مصرف آن را بدهد. پزشک کمترین دوز ممکن بیزوپرولول را برای شما تجویز میکند. اما باید یک داروی استنشاقی بتا آگونیست، مانند آلبوترول، در دسترس داشته باشید.
هشدار برای مبتلایان به دیابت
بیزوپرولول ممکن است علائم قند خون پایین (هیپوگلیسمی) را پنهان کند. در صورت ابتلا به دیابت، بیزوپرولول باید با احتیاط مصرف شود، به خصوص اگر انسولین یا سایر داروهای دیابت مصرف میکنید که باعث کاهش قند خون میشوند.
هشدار برای مبتلایان به تیروئید پرکار
بیزوپرولول میتواند علائم تیروئید بیش فعال (پرکاری تیروئید) را پنهان کند. اگر به طور ناگهانی مصرف بیزوپرولول را قطع کنید، علائم پرکاری تیروئید شما بدتر میشود یا ممکن است به یک وضعیت جدی به نام طوفان تیروئید مبتلا شوید.
هشدار برای زنان باردار
بیزوپرولول یک داروی حاملگی دسته C است. یعنی دو چیز:
- تحقیقات روی حیوانات نشان داده است که مصرف این دارو توسط مادر میتواند منجر به بروز اثرات نامطلوبی در جنین شود.
- مطالعات کافی بر روی انسان انجام نشده است تا مشخص شود این دارو چگونه ممکن است بر جنین تأثیر بگذارد.
اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید به پزشک خود اطلاع دهید. بیزوپرولول باید در دوران بارداری فقط در صورتی استفاده شود که فواید احتمالی آن خطر بالقوه برای جنین را توجیه کند. اگر در حین مصرف این دارو باردار شدید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
هشدار برای زنان در دوران شیردهی
مشخص نیست که آیا بیزوپرولول به شیر مادر منتقل میشود یا خیر. اگر این اتفاق بیفتد، ممکن است در کودکی که با شیر مادر تغذیه میشود، عوارض جدی ایجاد کند.
هشدار برای کودکان
ثابت نشده است که بیزوپرولول برای استفاده در افراد زیر 18 سال ایمن و موثر باشد.
هشدار برای افرادی که جراحی میکنند
اگر قصد انجام عمل جراحی را دارید به پزشک خود اطلاع دهید. آنها باید قلب و فشار خون شما را کنترل کنند و مراقب تداخلات دارویی باشند.
ملاحظات دوز ویژه
افراد مبتلا به آسم یا بیماری های تنفسی:
احتمالاً پزشک دوز دارو را با 2.5 میلی گرم بیزوپرولول در روز شروع میکند و آن را به تدریج افزایش میدهد. اگر دوز شما بیش از حد بالا باشد، بیزوپرولول میتواند علاوه بر قلب بر روی ریه های شما نیز اثر بگذارد.
افراد مبتلا به مشکلات کلیوی:
پزشک ممکن است دوز دارو را با 2.5 میلی گرم بیزوپرولول در روز شروع کند.
افراد مبتلا به مشکلات کبدی:
پزشک ممکن است شما را با 2.5 میلی گرم بیزوپرولول در روز شروع کند.
قرص خوراکی بیزوپرولول برای درمان طولانی مدت استفاده میشود. اگر آن را طبق دستور مصرف نکنید، خطرات جدی دارد. حتی مصرف بیش از حد آن میتواند با بروز برخی عوارض جانبی و خطرناک همراه باشد، از جمله:
- نارسایی قلبی
- کاهش ضربان قلب
- کاهش فشار خون پایین
- افت سطح قند خون پایین تر از حد طبیعی
- برونکواسپاسم (سفت شدن راه های هوایی در ریه ها که تنفس را سخت میکند).
تداخل دارویی بیزوپرولول
بیزوپرولول ممکن است با سایر داروها تداخل داشته باشد. قرص خوراکی بیزوپرولول میتواند با سایر داروها، ویتامین ها یا گیاهان دارویی که مصرف میکنید تداخل داشته باشد. تداخل دارویی زمانی رخ میدهد که یک ماده، نحوه عملکرد دارو را تغییر دهد. این وضعیت میتواند مضر باشد یا از عملکرد خوب دارو جلوگیری کند.
برای پیشگیری از بروز هرگونه تداخل دارویی، پزشک باید تمام داروهای شما را با دقت مدیریت کند. حتماً در مورد تمام داروها، ویتامین ها یا گیاهانی که مصرف میکنید به پزشک خود اطلاع دهید. برای اطلاع از نحوه تداخل این دارو با داروی دیگری که مصرف میکنید، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید. نمونه هایی از داروهایی که میتوانند با بیزوپرولول تداخل ایجاد کنند، عبارتند از:
داروهای ریتم قلب
داروهای ریتم قلب ممکن است باعث کاهش ضربان قلب یا عوارض جانبی بیشتری شوند. اگر این داروها را با بیزوپرولول مصرف کنید، پزشک ممکن است دوز داروهای ریتم قلب شما را تغییر دهد. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:
- سوتالول
- آمیودارون
- برتیلیوم
- کینیدین
- دیسوپیرامید
- encainide
- فلکائینید
- پروپافنون
- پروکائین آمید
- دیگوکسین
مسدود کننده های بتا
بیزوپرولول را نباید با بتا بلوکر دیگری استفاده کرد زیرا ضربان قلب شما ممکن است بیش از حد کاهش یابد. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:
- آسبوتولول
- آتنولول
- کارودیلول
- متوپرولول
- پروپرانولول
مسدود کننده های کانال کلسیم دی هیدروپیریدین
استفاده از این داروها همراه با بیزوپرولول ممکن است باعث کاهش فشار خون شما در هنگام تغییر وضعیت از نشسته به ایستاده یا از دراز کشیدن به نشسته شود. این وضعیت خطر افتادن شما را افزایش میدهد. نمونه هایی از این داروها، عبارتند از:
- آملودیپین
- فلودیپین
- نیفدیپین
مسدود کننده های کانال کلسیم غیر دی هیدروپیریدینی
استفاده از وراپامیل با بیزوپرولول میتواند باعث بلوک شدید قلب، کاهش ضربان قلب، تغییر در نحوه عملکرد قلب، نارسایی قلبی و افت فشار خون شود. اگر عملکرد ضعیف بطن های قلب دارید، نباید از این داروها به طور همزمان استفاده کنید.
بیزوپرولول و دیلتیازم اثر مشابهی روی قلب دارند. استفاده از یکی از این داروها همراه با بیزوپرولول میتواند باعث نارسایی قلبی، ضربان قلب کمتر از حد طبیعی، افت فشار خون، مشکلات در نحوه عملکرد قلب و انسداد قلب شود.
رزرپین: استفاده از این دارو همراه با بیزوپرولول ممکن است باعث افت فشار خون شما در هنگام تغییر وضعیت از حالت نشسته به ایستاده یا از دراز کشیدن به نشسته شود. این میتواند خطر افتادن شما را افزایش دهد.
داروی ضد عفونت
استفاده از ریفامپین با بیزوپرولول میتواند سرعت دفع بیزوپرولول از بدن شما را افزایش دهد. این وضعیت میتواند از عملکرد بیزوپرولول جلوگیری کند.
آلفا بلوکرها
استفاده از این داروها همراه با بیزوپرولول ممکن است باعث کاهش فشار خون در هنگام تغییر وضعیت از حالت نشسته به ایستاده یا از حالت دراز کشیدن به نشسته شود. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:
- دوکسازوسین
- پرازوسین
- ترازوسین
بی حس کننده
بیزوپرولول ممکن است بر نحوه پاکسازی و دفع لیدوکائین از بدن شما تأثیر بگذارد. این وضعیت میتواند باعث سمیت لیدوکائین شود. در صورت استفاده از این داروها با هم، پزشک احتمالا سطح خون شما را بررسی کند.
داروی مالاریا
استفاده از مفلوکین با بیزوپرولول میتواند باعث اختلال در ریتم قلب شود و قلب شما ممکن است از کار بیفتد.
محرک ها
این داروها را با بیزوپرولول استفاده نکنید. چون در صورت مصرف همزمان آنها عمل یکدیگر را خنثی میکنند. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:
- نوراپی نفرین
- فنیل افرین
داروهای سرفه، سرماخوردگی، آلرژی و مسکن بدون نسخه
این داروها را بدون مشورت با پزشک یا داروساز خود مصرف نکنید. برخی از داروهای بدون نسخه حاوی موادی هستند که میتوانند فشار خون شما را افزایش دهند. سایر داروها ممکن است اثر بیزوپرولول را خنثی کنند.
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
این داروها ممکن است اثرات کاهش دهنده فشار خون بیزوپرولول را کاهش دهند. اگر آنها را با بیزوپرولول مصرف کنید، احتمالاً پزشک فشار خون شما را کنترل میکند و در صورت نیاز دوز دارو را تغییر میدهد. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:
- ایندومتاسین
- ناپروکسن
- پیروکسیکام
- سولینداک
- نابومتون
داروهای دیگری نیز برای درمان بیماری شما وجود دارد. برخی ممکن است برای شما مناسب تر باشند. با پزشک خود در مورد سایر گزینه های دارویی که ممکن است برای شما مفید باشد مشورت کنید.