علت ضایعات پوستی اطراف چشم، می تواند ناشی از شرایط پوستی و عفونت ها در اطراف چشم باشند. به عنوان مثال می توان به درماتیت آتوپیک، پسوریازیس و سلولیت اشاره کرد. تشخیص مشکلات پوستی در اطراف چشم می تواند مشکل باشد زیرا بسیاری از بیماری ها می تواند باعث بثورات پوستی شود. برای تشخیص بثورات در اطراف چشم، پزشک نیاز به بررسی دقیق ناحیه آسیب دیده و سابقه پزشکی کامل بیمار دارند.
درماتیت آتوپیک
اگزما یک بیماری مزمن پوستی است. پزشکان انواع مختلفی از اگزما را شناسایی کرده اند، یکی از این موارد درماتیت آتوپیک (AD) است. AD یک بیماری پوستی است که معمولاً در کودکی ظاهر می شود و می تواند در هر ناحیه ای از بدن، از جمله صورت و اطراف چشم ایجاد شود.
آکادمی درماتولوژی آمریکا (AAD) عوامل زیر را که احتمال دارد در ایجاد AD نقش داشته باشند شناسایی کرده اند:
- سیستم ایمنی
- محل زندگی فرد
- سابقه خانوادگی AD، آلرژی غذایی، تب یونجه یا آسم
- قرار گرفتن در معرض مزمن دود توتون، آلاینده ها و استرس
افراد مبتلا به AD احتمال دارد بثورات خارش دار داشته باشند. وقتی بدن فرد خراشیده می شود، بثورات ظاهر رخ می دهند .شکل ظاهری AD بسته به سن فرد می تواند متفاوت باشد:
درماتیت آتوپیک در نوزادان
در نوزادان، بثورات به طور معمول در گونه ها، پوست سر و صورت ظاهر می شوند. پوست احتمال دارد خشک یا پوسته پوسته شود. گاهی اوقات، بثورات پوستی می تواند تاول ایجاد کند و سپس مایعات از آن خارج شود.
درماتیت آتوپیک در کودکان
کودکان احتمال دارد در چین آرنج دست دچار AD شوند. سایر مکان ها ضایعات پوستی در کودکان، عبارتند از:
- مچ پا
- گردن
- مچ دست
- چین و چروک بین باسن و پاها
برخی از علائم همراه در کودکان احتمال دارد شامل موارد زیر باشد:
- پوستی با کک و جوش
- پوست ضخیم یا چرمی
- پوست تیره یا روشن در اطراف ناحیه بثورات
درماتیت آتوپیک در بزرگسالان
تقریباً 2–3٪ بزرگسالان AD را تجربه می کنند. ADاگر در بزرگسالی ادامه یابد، احتمال دارد بثورات کمتری در افراد ایجاد شود. با این حال، آنها به صورت موارد زیر بروز می کنند:
- اگزمای دست
- آب مروارید
- اگزما روی پلک ها
- پوست بسیار خشک
- پوستی که به راحتی تحریک می شود.
در بزرگسالان مبتلا به AD احتمال دارد پوست تیره و ضخیم تری در اطراف چشم وجود داشته باشد که می تواند خارش زیادی ایجاد کند.یک فرد می تواند در روند مراقبت از پوست خود تغییراتی ایجاد کرده و از داروهای خاصی برای کمک به درمان AD استفاده کند.
درماتیت تماسی
درماتیت تماسی هنگامی رخ می دهد که بدن به ماده ای که روی پوست قرار گرفته واکنش نشان دهد. این در خانم هایی که آرایش چشم انجام می دهند رایج است. زیرا بسیاری از محصولات آرایشی حاوی مواد حساسیت زا مانند فرمالدئید یا کواترنیم 15 هستند.
محصولات آرایشی چشم با رنگ سبز یا آبی غالباً حاوی نیکل یا کبالت است که آن ها نیز محرک های رایج آلرژی هستند. حتی برخی از محصولات استفاده شده برای ریمل مژه و ابرو ممکن است حاوی نیکل باشند.حتی برخی از مواد شیمیایی مورد استفاده در شامپو، نرم کننده ها، رنگ مو، لاک و سایر محصولات مو می توانند به پوست نفوذ کرده و واکنش ایجاد کنند. در حقیقت، هر چیزی را که لمس می کنید، از جمله شوینده ها، عطرها، فلزات یا مواد حساسیت زای مواد غذایی در صورت تماس با چشم، می تواند به پلک ها منتقل شود.
درماتیت تماسی می تواند پلک فوقانی و یا تحتانی یک یا هر دو طرف صورت را تحت تأثیر قرار دهد. بثورات معمولاً خارش دار است، اغلب با احساس سوزش کسل کننده بروز پیدا می کند. بثورات قرمز و پوسته پوسته می شوند و ممکن است پوست ضخیم و چرمی شود.
درماتیت تماسی نوع دیگری از اگزما است. دو نوع درماتیت تماسی وجود دارد:
درماتیت تماسی آلرژیک
درماتیت تماسی آلرژیک هنگامی رخ می دهد که فرد با یک ماده حساسیت زا تماس پیدا کند، مانند:
- نیکل
- لاتکس
- مواد آرایشی
- پیچک سمی
علائم درماتیت تماسی آلرژیک، عبارتند از:
- راش
- تاول
- خارش
- سوزش
- نیش زدن
- خشکی پوست
درماتیت تماسی تحریک کننده
درماتیت تماسی تحریک پذیر هنگامی رخ می دهد که فرد با چیزی که به پوست آسیب می رساند تماس پیدا کند، مانند:
- شامپو
- صابون
- رنگ مو
علائم درماتیت تماسی تحریک کننده شامل خشکی و شکاف پوست است. در صورت ادامه تماس با ماده تحریک کننده، فرد احتمال دارد لکه های پوستی ملتهب، پوسته پوسته و متورم را مشاهده کند.
درمان هر دو نوع درماتیت تماسی می تواند شامل آنتی هیستامین ها، مرطوب کننده ها و کرم های موضعی حاوی کورتون باشد.
بلفاریت سبورئیک
درماتیت سبورئیک، که معمولاً با شوره سر همراه است، بیشتر روی پوست سر تأثیر می گذارد اما همچنین می تواند باعث ایجاد لکه های خشک و پوسته پوسته در سایر قسمت های روغنی بدن (مانند صورت، قسمت فوقانی پشت و قفسه سینه) شود. علت آن به طور کامل مشخص نیست.
طبق انجمن متخصصان پوست انگلیس، سبورئیک به این معنی است که بثورات بر مناطق چرب پوست تأثیر می گذارد. بلفاریت سبورئیک پلک ها را نیز تحت تأثیر قرار می دهد.
بلفاریت سبورئیک به طور معمول به دلیل رشد بیش از حد Malassezia، که نوعی مخمر بی ضرر است، رخ می دهد. همچنین می تواند به دلیل واکنش بیش از حد سیستم ایمنی پوست به مخمر رخ دهد. احتمال دارد فردی متوجه شود که پلک هایش ملتهب، پوسته دار و پوسته پوسته شده اند. در افرادی که پوست تیره دارند، ناحیه آسیب دیده می تواند نسبت به پوست اطراف، روشن یا تیره به نظر برسد.
علائم دیگر سبورئیک، عبارتند از:
- خارش پلک ها
- چشم های تحریک شده
- احساس ریگ در چشم ها
- حساسیت بیش از حد به نور
درمان شامل استفاده از کمپرس گرم، ماساژ پلک، و اسکراب پلک است. فرد باید 5 تا 10 دقیقه در روز، دو تا چهار بار از کمپرس گرم استفاده کند. اسکراب پلک شامل مالش نرم پلک ها با پارچه و شوینده مرطوب، مانند شامپوی کودک است.
یک متخصص مراقبت های بهداشتی همچنین احتمال دارد قطره های موضعی کورتیکواستروئید تجویز کند، که به طور کلی استفاده از آن در کوتاه مدت بی خطر است. با این حال، استفاده طولانی مدت به طور بالقوه می تواند منجر به عوارض جانبی شود. آنتی بیوتیک ها نیز می تواند یک گزینه خوب باشد.
پسوریازیس
پسوریازیس یک بیماری مزمن است که می تواند در طول زندگی یک فرد ادامه یابد. این شرایط زمانی اتفاق میفتد که بدن سلول های پوستی را خیلی سریع تولید می کند. و این امر باعث تجمع سلول های پوستی و ایجاد لکه هایی روی پوست می شود که پزشکان آن را پلاک می نامند.
اگرچه پزشکان چندین نوع مختلف پسوریازیس را شناسایی کرده اند، اما حدود 80-90٪ از افرادی که پسوریازیس دارند، به پسوریازیس پلاک مبتلا هستند.
افراد مبتلا به پسوریازیس پلاک احتمال دارد متوجه موارد زیر شوند:
- لکه هایی از پوست ضخیم، برجسته یا پلاک در اندازه های مختلف
- پلاک های کوچکتر به هم متصل می شوند تا پلاک های بزرگتری تشکیل دهند.
- فلس هایی که خشک، نازک و به رنگ سفید نقره ای هستند و برخی از پلاک ها را می پوشاند.
پلاک ها می توانند در هر نقطه از بدن، از جمله پوست و اطراف چشم ظاهر شوند، اما شایع ترین مکان ها عبارتند از:
- کمر
- زانو
- آرنج
- پوست سر
پسوریازیس از آنجا که در خانواده ها وجود دارد احتمال دارد یک عامل ژنتیکی داشته باشد. محققان هنوز در تلاشند تا دقیقاً نحوه ایجاد پسوریازیس را مشخص کنند. به نظر می رسد سیستم ایمنی بدن و ژن ها در ایجاد آن نقش دارند. افراد مبتلا به پسوریازیس احتمال دارد در اثر تماس با عوامل محرک خاص مانند اگزما، دچار شعله ور شدن بیماری شوند. برخی از محرک های رایج عبارتند از:
- استرس
- تنباکو
- مصرف زیاد الکل
- عفونت، مانند گلودرد
- تغییرات هوا، به ویژه هوای سرد و خشک
- آسیب به پوست، مانند بریدگی یا آفتاب سوختگی
- داروهایی مانند لیتیوم، پردنیزون و هیدروکسی کلروکین
افرادی که مبتلا به پسوریازیس هستند باید با پزشک خود مشورت کنند تا مناسب ترین روش درمانی را پیدا کنند. گزینه های درمانی معمولاً شامل داروهای موضعی، خوراکی و تزریقی است.
گاهی اوقات، پزشکان نیاز به ترکیب درمان های مختلف دارند و از داروهای سیستمیک به ندرت و بدون داروی تجویز شده موضعی استفاده می شود. پزشکان همچنین احتمال دارد داروهای بیولوژیکی را به مراه داروهای تجویز شده موضعی تجویز کنند.
سلولیت مداری
سلولیت مداری یک عفونت باکتریایی بافت نرم در کاسه چشم است. رایج ترین باکتری شامل استافیلوکوکوس اورئوس و استرپتوکوک است که موجب ایجاد سلولیت اوربیت می شود.
علائم سلولیت مداری، عبارتند از:
- تب
- سردرد
- خستگی
- ترشح از چشم
- از دست دادن اشتها
- حرکت چشم محدود
- پلک ملتهب و متورم
- درد هنگام حرکت چشم
- مشکل در باز کردن چشم
هر کسی که به داشتن عفونت پوستی باکتریایی مانند سلولیت مشکوک است، باید سریعاً با پزشک تماس بگیرد. گزینه های معمول درمان ،شامل آنتی بیوتیک و جراحی است. نوع آنتی بیوتیکی که فرد احتمال دارد برای سلولیت نیاز داشته باشد به نوع باکتری عامل عفونت بستگی دارد. در حالی که برخی از افراد می توانند آنتی بیوتیک خوراکی دریافت کنند، و برخی دیگر ممکن است به آنتی بیوتیک وریدی نیاز داشته باشند.
در بثورات چشمی چه موقع با پزشک تماس بگیریم؟
هرفردی که در اطراف چشمش بثورات ایجاد شود و دربینایی مشکل دارد باید با پزشک مشورت کند تا علت و درمان احتمالی آن مشخص شود. سایر شرایطی که احتمال دارد باعث جوش در اطراف چشم شود شامل واکنش آلرژیک است که شاید به فوریت پزشکی نیاز داشته باشد.
سخن آخر
بسیاری از بیماری ها احتمال دارد باعث ایجاد جوش در اطراف چشم شود. در این میان عفونت هایی مانند سلولیت مداری و شرایط پوستی مانند درماتیت آلرژیک، تحریک کننده ها نیز وجود دارند. افرادی که بثورات اطراف چشم را تجربه می کنند باید با پزشک مشورت کرده تا علت آن مشخص شود.
با تشخیص مناسب، پزشکان می توانند بثورات اطراف چشم را درمان کنند. در حالی که برخی از بیماری ها، مزمن یا مادام العمر هستند، پزشکان می توانند داروهایی را تجویز کرده و برنامه های مراقبت را برای مدیریت ظاهر بثورات در اطراف چشم توصیه کنند.
آخرین دیدگاهها