آیا می توانم هر شب ملاتونین بخورم؟ آیا مصرف هرشب ملاتونین عوارض خاصی دارد؟ اینها برخی از سوالات مصرف کنندگان ملاتونین از پزشک خود می باشد. اما به طور کلی ملاتونین هورمونی است که بدن شما به طور طبیعی آن را تولید می کند. این هورمون در تنظیم چرخه خواب و بیداری نقش زیادی دارد. همچنین یک نسخه آزمایشی از ملاتونین وجود دارد که به عنوان یک مکمل بدون نسخه در دسترس است. برخی از افراد از مکمل های ملاتونین برای کمک به مشکلات خواب مانند جت لگ و بی خوابی استفاده می کنند.
ملاتونین چگونه عمل می کند؟
ملاتونین طبیعی عمدتا در غده صنوبری که در مغز قرار دارد ساخته می شود. قرار گرفتن در معرض نور تولید ملاتونین را مهار و در تاریکی آن را تحریک می کند. با غروب خورشید و تاریکی هوا، هنگام غروب، میزان ملاتونین در مغز افزایش می یابد. ترشح آن در نیمه شب به اوج خود می رسد و با نزدیک شدن طلوع آفتاب به تدریج کاهش پیدا می کند.
عملکرد ملاتونین سیگنال هایی را در مغز مهار می کند که باعث بیداری می شوند. این کار با ایجاد احساس خستگی یا خواب آلودگی در هنگام نزدیک شدن به زمان خواب به تشویق خواب کمک می کند.
به دلیل اثرات تقویت کننده ملاتونین، از مکمل های ملاتونین برای درمان انواع مشکلات خواب استفاده می شود. این موارد می تواند شامل موارد زیر باشد:
- بیخوابی
- جت لگ
- شیفت اختلال خواب
- تأخیر در اختلال فاز خواب و بیداری
- مشکلات خواب در کودکان مبتلا به اوتیسم یا اختلال بیش فعالی با کمبود توجه (ADHD)
میزان مصرف بی خطر ملاتونین چیست؟
سازمان غذا و دارو (FDA) ملاتونین را به عنوان دارو تایید نمی کند. به همین دلیل، اطلاعات محدودی در مورد دوز مناسب و بی خطر ملاتونین وجود دارد. در واقع، دوزهای مکمل های ملاتونین که در مطالعات مختلف علمی استفاده شده، از 0.1 تا 10 میلی گرم بسیار متفاوت است. در یک بررسی در سال 2017 دوز متداول ملاتونین بین 1 و 5 میلی گرم تعریف شده است. ملاتونین به طور معمول 1 تا 2 ساعت طول می کشد تا اثر کند، بنابراین اغلب 2 ساعت قبل از خواب باید مصرف شود.
اگر می خواهید ملاتونین را برای اولین بار امتحان کنید، بهتر است مصرف آن با دوز کمتری شروع شود. پزشک می تواند برای شروع یک دوز بی خطر را برای شما توصیه کند.
میزان مصرف ملاتونین در کودکان
اطلاعات زیادی در مورد دوز مناسب و بی خطر برای کودکان وجود ندارد. مقدار مصرف نیز ممکن است بسته به سن کودک متفاوت باشد. یک بررسی دوزهای زیر را 30 تا 60 دقیقه قبل از خواب پیشنهاد می کند:
- 1 میلی گرم برای نوزادان
- 2.5 تا 3 میلی گرم برای کودکان بزرگتر
- 5 میلی گرم برای بزرگسالان
از آنجا که در مورد ملاتونین برای کودکان دستورالعمل دوز روشنی وجود ندارد، حتماً قبل از دادن ملاتونین به کودک با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید.
میزان ملاتونین که بدن تولید می کند با افزایش سن کاهش می یابد. به همین دلیل، مکمل های ملاتونین ممکن است برای سالمندانی که مشکل خواب دارند مفید باشد.
محققان هنوز در حال بررسی دوز مناسب ملاتونین برای سالمندان هستند. یک بررسی در سال 2016 در مورد کمک های خواب برای بزرگسالان مسن تر، دوز 1 تا 2 میلی گرم ملاتونین 1 ساعت قبل از خواب را نشان می دهد.
FDA، ملاتونین را به عنوان یک مکمل غذایی طبقه بندی می کند، به این معنی که تنظیم آن دقیقاً کمتر از یک داروی معمولی است.
در یک بررسی بر روی 31 مکمل مختلف ملاتونین نشان داده است که محتوای واقعی ملاتونین در 71 درصد محصولات با ترکیبات درج شده موجود در برچسب مطابقت ندارد. بعلاوه، 26 درصد محصولات حاوی سروتونین بودند که حتی در دوزهای کم نیز می توانند به طور بالقوه مضر باشند.
آیا مصرف هر شب ملاتونین خطری دارد؟
طبق مرکز ملی بهداشت مکمل و یکپارچه (NCCIH)، به نظر می رسد استفاده کوتاه مدت از مکمل های ملاتونین برای بیشتر بزرگسالان و کودکان بی خطر است. با این حال، اطلاعات در مورد اثرات مکمل های طولانی مدت ملاتونین محدود است.
برخی از بررسی ها نشان داده اند که استفاده طولانی مدت از ملاتونین در بزرگسالان در مقایسه با دارونما ممکن است عوارض جانبی خفیفی ایجاد کند. مطالعات در مورد اثرات استفاده طولانی مدت از ملاتونین در کودکان همچنان محدود است.
از آنجا که سطح ملاتونین به طور طبیعی در ابتدای بلوغ کاهش می یابد، نگرانی وجود دارد که استفاده طولانی مدت از ملاتونین در کودکان ممکن است شروع بلوغ را به تأخیر بیندازد. با این حال، تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است.
عوارض مصرف بیش از حد ملاتونین چه چیست؟
ملاتونین به طور کلی بی خطر است. با این حال، اعتماد گاهی اوقات ممکن است برخی عوارض خفیف اتفاق بیفتد، به خصوص اگر دوزهای بالاتر یا فرمولاسیون با انتشار طولانی مدت مصرف کنید.
عوارض جانبی ملاتونین می تواند، شامل موارد زیر باشد:
- احساس خواب آلودگی
- سردرد
- سرگیجه
- حالت تهوع
- افزایش ادرار یا شب ادراری (کودکان)
برخی از عوارض جانبی کمتر شایع ملاتونین، عبارتند از:
- تحریک پذیری
- گرفتگی شکم
- لرزش خفیف
- احساس افسردگی یا اضطراب
- سردرگمی و یا گم گشتگی
- فشار خون پایین (افت فشار خون)
اگر عوارض جانبی ناشی از ملاتونین را دارید، مصرف آن را متوقف کرده و با پزشک خود مشورت کنید. آنها ممکن است توصیه کنند از دوز کمتری استفاده شود یا داروی جایگزین یا داروی کمکی را امتحان کنید.
مصرف بیش از حد ملاتونین می تواند باعث افزایش فشار خون شود. برای همین، کسانی که فشارخون بالایی دارند قبل از مصرف این محصول باید به پزشک مراجعه کند. افرادی که این مکمل را مصرف می کنند باید در صورت بروز عوارض جانبی به پزشک خود اطلاع دهند. به نظر می رسد ملاتونین برای درمان کوتاه مدت اختلالات خواب مطمئن باشد. اما میزان خطر آن به سن و سلامت بیماران بستگی دارد.
آیا توجه به زمان مصرف ملاتونین مهم است؟
زمان مصرف صحیح ملاتونین در طول روز مهم است. مصرف زود هنگام آن می تواند ساعت بیولوژیکی و زمان خواب و بیداری فرد را تغییر دهد. بنیاد ملی خواب بهترین زمان برای مصرف ملاتونین را 2 ساعت قبل از خواب توصیه می کند. افرادی که قصد مسافرت دارند و می خواهند برای جلوگیری از اختلال جت تاخیری ملاتونین مصرف کنند، باید چند روز قبل از سفر خود مصرف ملاتونین را شروع کرده و در مقصد خود بهتر است 2 ساعت قبل از خواب، ملاتونین را مصرف کنند.
آیا مصرف بیش از یک دوز بی خطر است؟
شاید از خود بپرسید که اگر دوز ملاتونین بخورید و متوجه شوید که تاثیری ندارد، آیا می توانید دوز دیگری مصرف کنید؟
اگرچه بعید است دوز اضافی ملاتونین منجر به بروز عوارض خاصی شود اما ممکن است خطر ابتلا به عوارض جانبی ناخواسته را افزایش دهد.
اگر متوجه شدید ملاتونین مشکل خواب شما را برطرف نمی کند، استفاده از آن را متوقف کنید. پزشک ممکن است بتواند داروها یا راهکارهای مختلفی برای کمک به بهبود خواب شما پیشنهاد دهد.
ملاتونین با چه داروها و موادی تداخل می کند؟
در مورد ملاتونین، فعل و انفعالات آن با سایر مواد و همچنین در مواردی که بهتر است از آن اجتناب کنید، نکات مهمی باید بدانید.
ملاتونین ممکن است با انواع مختلفی از داروها تداخل کند، از جمله:
- داروهای رقیق کننده خون. مصرف ملاتونین با داروهای رقیق کننده خون ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد.
- داروهای صرع (ضد تشنج). ملاتونین ممکن است باعث کاهش اثر این داروها شود.
- سرکوب کننده سیستم ایمنی. ملاتونین می تواند به طور بالقوه با داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی تداخل داشته باشد.
- داروهای دیابت. استفاده از ملاتونین می تواند بر سطح قند خون تأثیر بگذارد.
- داروهای فشار خون. هنگامی که ملاتونین با این داروها مصرف می شود ممکن است فشار خون بدتر شود.
- داروهای پیشگیری از بارداری. قرص های جلوگیری از بارداری ممکن است خطر عوارض جانبی ناشی از ملاتونین را افزایش دهند.
از آنجا که مکمل های ملاتونین باعث خستگی و خواب آلودگی می شوند، از مخلوط کردن آنها با موارد زیر خودداری کنید:
- سایر موارد کمکی خواب
- دارو و مکمل های افسردگی سیستم عصبی مرکزی
- الکل
چه افرادی باید از مصرف ملاتونین خودداری کنند؟
تحقیقات محدودی در مورد ایمنی استفاده از مکمل های ملاتونین در دوران بارداری انجام شده است. همچنین، در حالی که ملاتونین جزء طبیعی شیر مادر است، حقیقات کمی در مورد اثرات مصرف مکمل های ملاتونین هنگام شیردهی انجام شده است.
به همین دلیل، بهتر است از مصرف ملاتونین در موارد زیر خودداری شود:
- دوران بارداری
- برنامه ریزی برای باردار شدن
- دوران شیردهی
علاوه بر این، بهتر است در شرایط زیر قبل از استفاده از ملاتونین با پزشک خود مشورت کنید:
- یک بیماری خود ایمنی
- صرع
- بیماری کلیوی
- بیماری کبد
- واکنش آلرژیک قبلی به ملاتونین
چه موقع به پزشک مراجعه کنید؟
اگر هر یک از شرایط زیر را دارید بهتر است قبل از مصرف خود سرانه ملاتونین به پزشک مراجعه کنید:
- اختلال در خواب شبانه
- در طول روز اغلب احساس خواب آلودگی یا خستگی می کنید.
- در انجام فعالیت های روزمره خود مشکل دارید.
پزشک درباره بهبود روال خواب و بهداشت خواب مناسب و سبک زندگی سالم راهنمایی های لازم را ارائه می شود. آنها همچنین ممکن است از شما بخواهند که یک دفترچه یادداشت خواب داشته باشید تا میزان خواب خود را در طی یک دوره زمانی یادداشت کنید.
همچنین پزشک احتمال دارد برای رد و یا تایید بیماری های که منجر به اختلال در خواب شما شده است، معاینه بدنی انجام دهد و آزمایش خون تجویز کند.
حرف آخر
از مکمل های ملاتونین می توان برای کمک به بهبود خواب استفاده کرد. از آنجا که در حال حاضر هیچ دوز استاندارد مرتبط با مکمل های ملاتونین وجود ندارد، با پزشک خود در مورد مقدار ملاتونین و زمان مصرف مشورت کنید.
ملاتونین به طور کلی برای استفاده کوتاه مدت بی خطر است، اما بررسی در مورد اثرات طولانی مدت آن محدود است. عوارض جانبی ملاتونین به طور معمول خفیف است.
اگر ملاتونین مصرف کردید و متوجه شدید که به خواب رفتن شما کمک نمی کند یا عوارض جانبی ناخواسته ای تجربه کردید، مصرف آن را قطع کرده و با پزشک خود تماس بگیرید.
6 دیدگاه
خارجیش بهتره یا ایرانیش؟ از سیمرغ دارو گرفتم خیلی ارزون بود به شک افتادم شاید کاراییش کم باشه 🙂
سلام خیلی فرق نداره
در مورد این ملاتونین، هزار بار نوشتی با پزشک مشورت کنید!! این مثلا” پزشک های ایران، مگه چیزی میدونن که ما رو راهنمایی کنن؟ من وقتی به پزشک ها در مورد بیماری یه چیزی رو توضیح میدم، چنان با حیرت نگاه میکنن که از دور معلوم میشه تا حالا چنین چیزی نشنیده بود، اکثرشون در اون موقع به یه پزشک دیگه ای معرفی میکنه!
سلام این نظر شماست من به عنوان پزشک تعداد کثیری از پزشکان را می شناسم که در رشته خود کاملا تسلط دارند البته قتی که بیماری در حیطه تخصص شان نباشد لازم هست به سایر متخصصین ارجاع دهند.
این نظر شماست پزشکامون بیشتر دنبال اینن که سریع بیمار و بفرستن بیرون بعد به منشی میگن بیمار بعدی رو بفرست بیاد داخل ، درصورتی که پزشک واقعی اگه واقعن دنبال علم باشه و دلسوز بیمار باشه براش وقت میزاره مشکلاتش رو میپرسه و با برخورد خوب سعی میکنه به تمام مسائل و نارضایتی ها بیمارش گوش کنه و سوابقش رو بررسی کنه و در آینده پیگیر مراحل درمانش باشه ، متاسفانه نداریم
سلام نظر شما محترم است