لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

مدت مطالعه: 8 دقیقه

درماتیت عصبی

فهرست مطالب
اگر از شوره‌های مقاوم به درمان و درماتیت سبورئیک رنج می‌برید، شامپو ضد شوره ما به شما در کنترل و بهبود علائم بالینی کمک می‌کند.

نورو درماتیت یا درماتیت عصبی یک بیماری پوستی است که با بروز یک لکه پوستی شروع می شود. این لکه معمولاً با احساس خارش در فرد همراه بوده و فرد هرچقدر لکه را بخاراند، میزان خارش افزایش خواهد یافت. این چرخه تکرار خارش باعث آسیب دیدگی و ضخیم شدن پوست خواهد شد. فرد مبتلا به درماتیت عصبی ممکن است چندین لکه خارش دار در نقاط مختلفی مثل گردن، مچ دست، ساعد، پاها یا حتی مقعد او به وجود بیاید.

نورو درماتیت که به عنوان بیماری lichen Simplex Chronus نیز شناخته می شود. مسری نبوده و زندگی فرد مبتلا را به خطرن خواهد انداخت اما خارش ناشی از آن می تواند به قدری شدید باشد که زندگی، خواب و حتی فعالیت جنسی فرد را با مشکل روبرو کند.

از آن جا که بیماری نورو درماتیت ممکن است تا پایان عمر همراه فرد باشد به همین خاطر پرهیز از خاراندن پوست در چنین شرایطی کار بسیار دشوار و چالش بر انگیزی خواهد بود. میزان موفقیت در درمان بستگی به مقاومت در برابر تمایل به مالش یا خراش مناطق آسیب دیده پوستی دارد. البته استفاده از داروهای بدون نسخه و تجویزی می تواند تا حد زیادی به کاهش خارش کمک کنند. علاوه بر مصرف دارویی باید مواردی که باعث شدت گرفتن خارش ها می شود را شناسایی و از قرار گرفتن در معرض آن ها جلوگیری کنید.

نورودرماتیت یک بیماری پوستی غیر خطرناک است که شامل خارش و خراشیدن پوست می شود. فرد مبتلا به این بیماری معمولاً دچار یک یا دو لکه خارش دار پوستی خواهد شد. علاوه بر درماتیت عصبی به این بیماری لیکن سیمپلکس کرونیکوس یا نورو درماتیت موضعی نیز گفته می شود.

علت بروز درماتیت عصبی

علت بروز نورو درماتیت ناشناخته بوده و احساس خارش پوستی می تواند با لباس تنگ یا یک گزش ساده حشره شروع شود. خارش به نحوی است که هر چقدر بیشتر به آن توجه کرده و پوست خود را خراش دهید، احساس خارش شدید تر شده و شدت خواهد یافت. در بعضی موارد، نورو درماتیت با بیماری مزمن پوستی پوستی مانند خشکی پوست، اگزما یا پسوریازیس همراه بوده و استرس و اضطراب نیز می تواند به عنوان محرک بروز این خارش ها عمل کند.

عوامل خطر درماتیت عصبی

درماتیت عصبی | پزشکت

برخی از عوامل ممکن است خطر ابتلا به نورو درماتیت را تحت تأثیر قرار دهد.

این عوامل شامل موارد زیر می شود:

جنسیت و سن فرد

زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به نورو درماتیت عصبی قرار دارند. این بیماری بیشتر افراد در سنین بین 30 تا 50 سال را درگیر می کند.

سایر بیماری های پوستی

افرادی که سابقه شخصی یا خانوادگی بروز درماتیت، اگزما ، پسوریازیس یا بیماری های پوستی مشابه دارند بیشتر در معرض نورو درماتیت قرار خواهند داشت.

اختلالات اضطرابی

اضطراب و استرس می تواند خارش نورودرماتیت را افزایش داده و به عنوان محرک عمل کند.

علائم درماتیت عصبی

خارش ممکن است در هر نقطه از بدن به وجود بیاید اما فرد مبتلا احساس خارش بیشتری در بازوها، شانه ها، آرنج ها، پاها، مچ پا، مچ دست، دست ها، پشت گردن یا پوست سر خود مشاهده خواهد کرد. در بعضی از موارد نواحی مقعد و دستگاه تناسلی فرد نیز ممکن است دچار خارش های شدید پوستی شود. احساس خارش ممکن است به حدی شدید باشد که فرد را وادار به خراشیدن پوست کند. این بیماری در هنگام استراحت و خواب فرد بیشترین فعالیت را داشته و در بعضی موارد، بیمار در نتیجه خارش یا خراشیدن ناحیه آسیب دیده بیدار می شود.

علائم و نشانه های نورو درماتیت عبارتند از:

  • لکه پوستی یا خارش پوستی
  • ضخیم یا پوسته پوسته شدن ناحیه درگیر
  • بروز لکه های برآمده که قرمز رنگ یا تیره تر از قسمت های دیگر پوست است.

این بیماری نواحی در دسترس بدن مثل سر، گردن، مچ دست، ساعد، مچ پا، روده بزرگ، کتف یا مقعد را دچار خارش کرده و این خارش ها ممکن است بدون وقفه یا ناگهانی باشد. در نتیجه احساس خارش ممکن است ناخودآگاه در خواب یا طبق عادت شروع به خاراندن محل درگیر کنید.

زمان مراجعه به پزشک

در صورت بروز موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:

  • دائماً مشغول خاراندن لکه های پوستی هستید.
  • خارش مانع خوابیدن یا تمرکز روی کارهای روزمره خود می شود.
  • احساس درد پوستی می کنید و ظاهر پوست تان عفونی شده یا تب دارید.

 عوارض جانبی درماتیت عصبی

درماتیت عصبی | پزشکت

خاراندن مداوم پوست می تواند منجر به بروز عوارض زیر شود:

  • عفونت باکتریایی پوست
  • زخم های دائمی
  • تغییر رنگ پوست

همچنین خارش نورو درماتیت می تواند بر خواب، عملکرد جنسی و کیفیت زندگی فرد مبتلا تأثیر گذار باشد.

تشخیص درماتیت عصبی

پزشک می تواند با معاینه و بررسی پوست آسیب دیده و تعیین اینکه آیا دچار خارش و خارش شده اید یا خیر، نورو درماتیت را تشخیص دهد. برای تشخیص دقیق تر پزشک ممکن است از شیوه نمونه برداری پوستی (بایوپسی) استفاده کرده و قسمت بسیار کوچکی از پوست و ضایعات پوستی را به عنوان نمونه به آزمایشگاه ارسال کند.

درمان درماتیت عصبی

درماتیت عصبی | پزشکت

درمان درماتیت با هدف كنترل خارش، جلوگيري از خراشيدن و برطرف كردن علل زمينه اي بروز این بیماری انجام خواهد شد.

کرم های ضد خارش، اگر کرم کورتیکو استروئیدی بدون نسخه کمکی به کاهش خارش نکند، پزشک ممکن است داروی قوی تر کورتیکو استروئیدی یا داروی ضد خارش غیر استروئیدی تجویز کند. پماد مهارکننده کلسینورین (تاکرولیموس) نیز می تواند در صورت درگیری مقعد کمک کننده باشد.

تزریقات کورتیکو استروئیدی، پزشک ممکن است برای سرعت بخشیدن به روند درمان فرد، کورتیکو استروئید را مستقیماً به پوست فرد آسیب دیده تزریق کند.

دارو برای بهبود خارش. تجویز آنتی هیستامین در بسیاری از مبتلایان به نورودرماتیت به رفع خارش پوستی کمک خواهد کرد. البته مصرف برخی از آنتی هیستامین ها ممکن است باعث خواب آلودگی شده و به کاهش خارش ها در هنگام خواب کمک کند.

داروهای ضد اضطراب، از آنجا که اضطراب و استرس می تواند باعث ایجاد نورو درماتیت و تحریک خارش ها شود، در نتیجه مصرف داروهای ضد اضطراب می تواند به جلوگیری از بروز خارش ها کمک کنند.

چسب های دارویی، برای خارش سرسخت، پزشک ممکن است برچسب های حاوی لیدوکائین موضعی 5 درصد یا کپسایسین 8 درصد را پیشنهاد کند.

نور درمانی، قرار گرفتن معرض پوست آسیب دیده در برابر انواع خاصی از نور گاهی اوقات مفید بوده و می توان از این شیوه در کنار دیگر درمان ها استفاده کرد.

روان درمانی، صحبت با مشاور می تواند به کنترل احساسات و رفتارهای تان کمک کرده و جلوی خارش و خراشیدن های مکرر پوست را بگیرد.

درمان های جدید

اگر با وجود درمان خارش های تان ادامه پیدا کند، پزشک ممکن است روش درمانی غیر معمولی را پیشنهاد کند. بعضی از افراد مبتلا که درمان کورتیکو استروئیدی برای آن ها مؤثر نبوده، با استفاده از درمان با بوتاکس نتیجه گرفته اند.

  • تزریق بوتاکس: این روش می تواند به کاهش خارش کمک کرده و به پاکسازی لکه های ضخیم پوستی کمک کند.

سبک زندگی و درمان خانگی درماتیت عصبی

 

درماتیت عصبی | پزشکت

اقدامات مراقبتی زیر می تواند به مدیریت نورو درماتیت کمک کند:

خارش و خراشیدن پوست ممنوع

ممکن است خارش شدید باشد، اما پرهیز از خراش و خاراندن پوست اهمیت زیادی داشته و باید از تکرار چرخه خارش جلوگیری کنید.

استفاده کمپرس یخ و مرطوب استفاده

این کار ممکن است خارش پوستی را برای چند دقیقه ای تسکین دهد. علاوه بر این قرار دادن کمپرس یخ و مرطوب برای چند دقیقه قبل از استفاده از کرم های دارویی، باعث نفوذ بیشتر دارو داخل پوست و اثر بخشی بیشتر آن خواهد شد.

داروهای بدون نسخه
  • کرم یا لوسیون ضد خارش را در ناحیه آسیب دیده بمالید.
  • به عنوان مثال کرم هیدروکورتیزون بدون نیاز به نسخه می تواند خارش را به طور موقت برطرف کند.
  • علاوه بر آن آنتی هیستامین های خوراکی مانند دیفن هیدرامین می تواند خارش شدید را تسکین داده و به بهبود کیفیت خواب شما کمک کند.
پانسمان ناحیه آسیب دیده پوست

بانداژ یا پانسمان لکه خارش دار پوستی می تواند مانع خاراندن پوست شده و به بهبود آن کمک کند. استفاده از این تکنیک هنگام خواب بسیار مفید و مؤثر خواهد بود.

کوتاه کردن ناخن ها

خاراندن پوست با ناخن های کوتاه و اصلاح شده، احتمال آسیب زدن به پوست خصوصاً در خواب را تا حد قابل توجهی کاهش خواهد داد.

دوش آب گرم و مرطوب کردن پوست

حمام آب گرم، آب نباید داغ باشد و استفاده از صابون های ملایم بدون عطر می تواند به کاهش خارش های پوستی کمک کند. اما دقت کنید که نباید مدت زمان حمام کردن تان طولانی باشد. همچنین بعد از شست و شو، پوست خود را خشک کرده و از مرطوب کننده غیر معطر استفاده کنید.

عدم مصرف محرک ها

حواستان به مواردی که باعث بروز خارش های مجدد می شود، بوده و از قرار گرفتن در معرض آن ها بپرهیزید. به عنوان مثال می توانید از تکنیک های مدیریت استرس استفاده کرده و هیچ گاه لباس های تنگی که باعث آسیب پوستی می شوند، استفاده نکنید.

آمادگی برای ملاقات با پزشک

درماتیت عصبی | پزشکت

از آن جایی که مدت زمان ملاقات با پزشک کوتاه بوده و حرف های زیادی برای گفتن خواهید داشت. در نتیجه بهتر است با آمادگی کامل به پزشک مراجعه کرده و از این زمان کوتاه نهایت استفاده را ببرید.

بهتر است قبل از حضور در مطب موارد زیر را آماده کنید:

  • لیستی از تمامی علائم و نشانه های بیماری را تهیه کنید. همه نشانه های مربوط و غیر مربوط به بیماری خود را یادداشت کرده و همراه خود داشته باشید.
  • اطلاعات مهم شخصی را یادداشت کنید. بهتر است استرس ها و تغییرات اخیری که در زندگی تان افتاده است را یادداشت کنید.
  • لیستی از تمامی داروهای مصرفی خود تهیه کنید. نام تمامی داروها، مکمل ها و ویتامین های که مصرف می کنید را همراه با میزان مصرف خود یادداشت کنید.
  • دوست یا یکی از اعضای خانواده خود را همراه ببرید. گاهی اوقاتت به خاطر سپردن تمامی موارد و اطلاعاتی که پزشک در اختیارتان قرار می دهد، کار دشواری است. در نتیجه بردن همراه به یادآوری اطلاعات مهم و نکات کمک زیادی خواهد کرد.
  • سؤالات خود را یادداشت کنید. تمامی سؤالات مربوط و غیر مربوطی که به ذهنتان رسیده و قصد پرسیدن آن ها از پزشک را دارید را یادداشت کرده و همراه خود به مطب ببرید.
سوالات بیمار از پزشک

برای بیماری درماتیت عصبی یا نورو درماتیت می توانید از سؤالات زیر استفاده کنید:

  • آیا خارش متوقف خواهد شد؟
  • آیا به انجام آزمایش خاصی نیاز دارم؟
  • علت اصلی بروز خارش های پوستی چیست؟
  • چه عوارض جانبی را می توان از درمان انتظار داشت؟
  • چه مدت طول می کشد تا پوست به حالت عادی بازگردد؟
  • آیا علل احتمالی دیگری برای بروز این خارش های پوستی وجود دارد؟
  • چه درمانی برای این بیماری وجود دارد، و کدام یک را برای درمان من توصیه می کنید؟
  • گزینه های اصلی برای درمان این بیماری که پیشنهاد می کنید، شامل چه مواردی می شود؟
  • مبتلا به بیماری های دیگری هستم. چگونه می توانم به بهترین شکل آن ها را مدیریت کنم؟

سوالات پزشک

پزشک احتمالاً سؤالات زیر را از شما خواهد پرسید:

  • اخیراً استرس داشته اید یا فرد مضطربی هستید؟
  • برای کنترل و کاهش خارش چه اقداماتی انجام داده اید؟
  • کدام یک از این راهکار ها بیشتر به کاهش خارش کمک کرده است؟
  • آیا علائم ناشی از این بیماری همیشگی بوده یا به صورت ناگهانی عود می کند؟
  • علائم شما تا چه اندازه بر کیفیت زندگی شما از جمله توانایی خوابیدن تان تأثیر گذاشته است؟
  • از چه محصولات مراقبت پوستی مثل صابون ها ، لوسیون ها و مواد آرایشی استفاده می کنید؟
منابع:

منابعی وجود ندارد.

اشتراک گذاری مقاله :
امتیاز شما به این مقاله:

0 / 5. 0

سوالات پر تکرار

سوالی وجود ندارد.

مقالات خواندنی دیگر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به مشاوره و راهنمایی دارید؟

جهت دریافت مشاوره رایگان شماره خود را برای کارشناسان پشتیبانی ثبت کنید.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

نیاز به مشاوره و راهنمایی دارید؟