مصرف مواد غذایی برای کاهش تری گلیسیرید می تواند یکی از بهترین راهکارها برای پیشگیری از بروز بیماری های قلبی عروقی باشد. چون تری گلیسیرید نوعی چربی است که در بدن شما یافت می شود. سطوح بالا با افزایش خطر بیماری قلبی عروقی مرتبط است. مواد غذایی نقش مهمی در تولید تری گلیسیرید در بدن شما دارد. برهمین اساس ما سعی کرده ایم در این مقاله از پزشکت لیستی از مواد غذایی برای کاهش تری گلیسیرید را مورد بررسی قرار دهیم تا با رعایت آن بتوانید سطح تری گلیسیرید خود را کاهش دهید و از بروز بیماری های مرتبط با آن پیشگیری کنید.
رژیم غذایی مناسب برای درمان تری گلیسیرید
پروتئین سویا
بررسی ها نشان می دهد که مصرف پروتئین سویا به طور قابل توجهی باعث کاهش سطح تری گلیسیرید بالا می شود. مصرف روزانه حداقل 25 گرم پروتئین سویا در کاهش این چربیها در خون مؤثرتر بوده است.
سویا، ادامام، توفو و تمپه منابع بسیار خوبی از ایزوفلاون ها هستند که می توانند در کاهش تری گلیسیرید، مدیریت وزن و بهبود علائم یائسگی موثر باشند.
ماهی چرب
ماهی های چرب مانند ساردین، سالمون، ماهی خال مخالی و شاه ماهی منابع مهمی برای کاهش تری گلیسیرید چربی های امگا 3 هستند.
اسیدهای چرب امگا 3 نوعی چربی مفید محسوب می شوند. آنها علاوه بر اینکه برای غشای سلولی ضروری هستند، التهاب در بدن را کاهش می دهند و به حمایت از سلامت روده و مغز و کاهش کلسترول کمک می کنند.
بررسی ها نشان می دهد مصرف منظم ماهی های چرب میزان قابل توجهی سطح تری گلیسیرید را کاهش می دهد.
در یک مطالعه در سال 2016 روی 38 زن، مصرف (750 گرم) ماهی چرب در هفته به مدت 4 هفته باعث کاهش تری گلیسیرید و چندین عامل خطر برای دیابت نوع 2 و بیماری قلبی شد.
علاوه بر ماهی های چرب، می توانید چربی های امگا 3 را از روغن ماهی و مکمل های روغن کریل دریافت کنید. در واقع، ثابت شده است که مصرف آنها به همان اندازه در کاهش سطح تری گلیسیرید و کلسترول مؤثر هستند.
مطالعه بیشتر:چربی های خون و بیماری قلبی
جهت مشاوره فوری و آسان با متخصص تغذیه همین الان کلیک کنید.
آووکادو
آووکادو یک میوه پرچرب و منبع غنی از اسیدهای چرب تک غیراشباع است. بررسی ها نشان می دهد که جایگزین کردن آن با چربی های اشباع شده، چربی های ترانس و کربوهیدرات ها در رژیم غذایی می تواند تا حد زیادی سطح تری گلیسیرید را کاهش دهد. همچنین مصرف آووکادو برخی عوامل خطر برای سندرم متابولیک را تا حدود زیادی کاهش می دهد. سندرم متابولیک وضعیتی است که خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و بیماری قلبی را افزایش می دهد.
کینوا
کینوا به دلیل محتوای پروتئین و مواد معدنی بالا زیاد مصرف می شود. همچنین خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی آن می تواند خطر ابتلا به بیماری قلبی، دیابت نوع 2 و چاقی را کاهش دهد.
در یک مطالعه، مصرف 1/4 فنجان (50 گرم) کینوا در روز به مدت 12 هفته به طور قابل توجهی سطح تری گلیسیرید را در بزرگسالان دارای اضافه وزن و چاقی کاهش دهد.
علاوه بر این، یک مطالعه بر روی سالمندان نشان می دهد که مصرف بیسکویت هایی که با 60 گرم کینوآ تهیه می شوند، در روز به مدت 4 هفته منجر به کاهش اندک اما مطلوب تری گلیسیرید و بهبود وضعیت قلب می شود. به طور کلی، مصرف منظم کینوا در رژیم غذایی می تواند سطح تری گلیسیرید را کاهش دهد.
غلات کامل
غلات کامل مانند بلغور جو دوسر، سیاهدانه جو و ارزن می توانند نقش بسیار مهمی در کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی داشته باشند. به عنوان مثال، بلغور جو دوسر در کاهش کلسترول تام و سطح قند خون موثر است. حتی بررسی ها نشان می دهد که مصرف گندم سیاه، جو و ارزن سطح تری گلیسیرید را تا 74 درصد کاهش می دهند. پس بهتر است که به طور منظم ترکیبی از غلات کامل را در رژیم غذایی خود بگنجانید تا بتوانید سطح تری گلیسیرید خود را کاهش دهید.
سیر
سیر گیاهی و چاشنی رایج با اثرات درمانی برای بیماری های قلبی عروقی است. به عنوان مثال، سیر به دلیل خواص ضد چربی خون کاملا شناخته شده است. در مطالعهای بر روی 40 فرد مبتلا به سندرم متابولیک مشخص شده است که مصرف 45 میلیگرم به ازای هر پوند (100 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم) سیر خام و خرد شده دو بار در روز به مدت 4 هفته به طور قابلتوجهی باعث کاهش تری گلیسیرید می شود.
در مطالعه دیگری، مصرف 2 گرم پودر سیر در روز به مدت 40 روز به طور قابل توجهی باعث کاهش سطح تری گلیسیرید، در میان سایر نشانگرهای متابولیک شد.
مطالعه بیشتر: بهترین نوشیدنی برای کاهش چربی خون
سبزیجات چلیپایی
گل کلم، کلم، کلم بروکلی، کلم بروکسل و کلم پیچ همگی اعضای خانواده سبزیجات Brassicaceae هستند. این سبزیجات چلیپایی سرشار از ترکیباتی به نام گلوکوزینولات و ایزوتیوسیانات هستند. بررسی ها نشان می دهد که ترکیبات موجود در سبزیجات چلیپایی نیز به طور قابل توجهی سطوح تری گلیسیرید را کاهش می دهد و نشانگرهای سلامت متابولیک را بهبود می بخشد. این گروه از سبزیجات دارای پتانسیل بالایی برای بهبود مداوم متابولیسم چربی خون و سلامت متابولیک هستند. اما این بررسی ها بر روی حیوانات صورت گرفته و باید تحقیقات بیشتری بر روی انسان ها در این زمینه انجام شود.
میوه های مفید برای تری گلیسیرید بالا
تریگلیسیرید نوعی چربی است که در خون و سلولهای بدن وجود دارد. سطح بالا این چربی میتواند یک علامت اختلالات متابولیکی و سلامتی باشد، از جمله خطر بیماری قلبی و عروقی. تغییر در رژیم غذایی میتواند به کاهش سطح تریگلیسیریدها کمک کند. در زیر، میوههایی را که ممکن است در کاهش سطح تریگلیسیریدها مفید باشند، ذکر میکنم:
- میوههایی با پوست رنگی تیره: میوههایی مانند توتها (توت سیاه، توت قرمز، توت آبی)، آلوچه، گیلاس، انگور قرمز و بالنگو میتوانند به عنوان منابع غنی از آنتیاکسیدانها و فیبر مفید برای کاهش سطح تریگلیسیریدها در خون مورد استفاده قرار گیرند.
- میوههایی با فیبر بالا: میوههایی مانند آناناس، پرتقال، نارنگی، توت فرنگی، سیب، هلو و آواکادو حاوی مقادیر زیادی فیبر هستند. مصرف این میوهها میتواند به کاهش جذب چربی و تریگلیسیریدها در روده کمک کند.
- میوههایی با قند کمتر: انتخاب میوههایی که مقدار قند طبیعی و کمی دارند، میتواند مفید باشد. بعضی از این میوهها شامل آواکادو، خیار، توتها، لیمو، گوجه فرنگی و زردآلو هستند. این میوهها ممکن است به کنترل سطح قند و افزایش حس بالای سیری کمک کنند.
- میوههای خشک: برخی از میوههای خشک مانند بادام، گردو، بادام زمینی و پسته نیز مواد مغذی غنی و فیبر دارند که میتوانند در کاهش سطح تریگلیسیریدها و بهبود پروفیل چربی خون مفید باشند. با این حال، به دلیل محتوای بالای کالری، نیاز است به میزان مصرف توجه ویژهای داشته باشید.
همچنین، برای کاهش سطح تریگلیسیریدها، مهم است رژیم غذایی کلی خود را بهبود دمهم است رژیم غذایی کلی خود را بهبود دهید. به علاوه، ممکن است لازم باشد مشاوره پزشک یا تغذیهشناس را دریافت کنید تا بتوانند به شما یک برنامه غذایی مناسب برای کاهش سطح تریگلیسیریدها ارائه دهند.
چه غذاها و نوشیدنی هایی باعث افزایش تری گلیسیرید می شوند؟
غذاها و نوشیدنی های شیرین، چربی های اشباع شده، غلات تصفیه شده، الکل و غذاهای پرکالری همگی می توانند منجر به افزایش سطوح تری گلیسیرید شوند. اگر تری گلیسیرید بالایی دارید، بهتر است از مصرف آنها و به خصوص موارد زیر خودداری کنید.
قند
قندهای ساده، مانند فروکتوز، منبع رایج تری گلیسیرید بالا هستند. خوردن بیش از حد قند ممکن است منجر به افزایش وزن و مقاومت به انسولین شود. مقاومت به انسولین زمانی رخ می دهد که بدن شما نمی تواند از هورمون انسولین به طور موثر برای تبدیل قند به انرژی استفاده کند. این وضعیت می تواند باعث افزایش قند خون شود و یک عامل خطر برای دیابت نوع 2 است .نوشیدنی ها و غذاهای شیرین که می توانند منجر به سطوح بالای تری گلیسیرید شوند عبارتند از:
- مربا و ژله
- آب نبات
- بستنی و ماست شیرین
- نوشیدنی های شیرین مانند آب میوه
- میوه های تازه و کنسرو شده
- میلک شیک و اسموتی
این در حالی است که مصرف میوه می تواند یک انتخاب غذایی مفید باشد، زیرا حاوی ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر و آب است. با این حال، اگر تری گلیسیرید بالایی دارید، بهتر است مصرف روزانه میوه خود را محدود کنید.
چربی های اشباع و ترانس
چربی های اشباع شده می توانند سطح تری گلیسیرید را افزایش دهند. آنها را می توان در غذاهای سرخ شده، گوشت قرمز، پوست مرغ، زرده تخم مرغ، لبنیات پرچرب، کره، گوشت خوک، شورتنینگ، مارگارین و فست فود یافت. چربی های ترانس چربی های هیدروژنه ای هستند که در برخی از غذاهای بسته بندی شده و سرخ شده یافت می شوند.
در صورت لزوم همین الان با متخصص قلب و عروق آنلاین در پزشکت مشورت کنید.
غلات تصفیه شده و غذاهای نشاسته ای
دانه های تصفیه شده یا فرآوری شده معمولاً از آرد سفید تهیه می شوند که می تواند تری گلیسیرید را افزایش دهد. آنها همچنین اغلب قندهای اضافه دارند. در صورت امکان، مصرف آنها را محدود کنید:
- نان سفید غنی شده یا سفید شده، نان گندم یا ماکارونی
- غلات قندی
- شیرینی
- پیتزا
- شیرینی، پای، کلوچه و کیک
غذاهای نشاسته ای نیز می توانند تری گلیسیرید را افزایش دهند. سعی کنید غذاهایی با 100 درصد غلات کامل انتخاب کنید. در صورت امکان، به جای سبزیجات نشاسته ای مانند سیب زمینی، از سبزیجات غیر نشاسته ای مانند اسفناج استفاده کنید.
غذاهای پر کالری
اگر میخواهید سطح تری گلیسیرید خود را کاهش دهید، مراقب مصرف غذاهای پرکالری خود باشید. از آنجایی که برخی از غذاهای پرکالری مانند آجیل و آووکادو سرشار از مواد مغذی هستند، برای راهنمایی بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.
مطالعه بیشتر: برای کاهش چربی چی بخوریم؟
علائم تری گلیسرید بالا
سطح بالای تریگلیسیریدها در خون معمولاً بدون علائم خاصی همراه است. در برخی موارد، افزایش سطح تریگلیسیریدها ممکن است به همراه علائم زیر باشد:
- کبد چرب: افزایش تریگلیسریدها میتواند به کبد چرب منجر شود، که یک وضعیت همراه با تجمع چربی در سلولهای کبد است.
- دیابت نوع 2: ارتباط بین تریگلیسیریدهای بالا و دیابت نوع 2 وجود دارد. بنابراین، در صورتی که سطح تریگلیسیریدها بالا باشد، ممکن است علائم دیابت نوع 2 مانند ادرارزدایی بیش از حد، عطش شدید، خستگی و کاهش وزن همراه باشد.
- پانکراتیت: افزایش سطح تریگلیسیریدها ممکن است با التهاب و التهاب پانکراس (پانکراتیت) همراه باشد. این وضعیت ممکن است با علائمی مانند درد شکمی شدید، تهوع، استفراغ و تورم شکم همراه باشد
- بیماری عروق کرونر: سطح بالای تریگلیسیریدها میتواند عوامل خطر برای بیماری عروق کرونر باشد. در این بیماری، عروق قلبی تحت تأثیر تجمع چربیها در دیواره آنها بستری میشوند و میتواند به علائمی مانند درد قفسه سینه، ضیق نفس و خستگی از روی فعالیت همراه باشد.
تشخیص افزایش تریگلیسریدها بر اساس آزمایش خون انجام میشود. اگر شما یا کسی دیگر علائم مشابه دارید یا نگران افزایش تریگلیسریدها هستید، بهتر است با پزشک خود مشاوره کنید. پزشک آنلاین میتواند آزمایشهای لازم را برایتان نسخه کند و با مشاهده نتیجه آن، شما را در مورد درمان و تغییر سبک زندگی راهنمایی مناسب دهد.
جهت ویزیت غیرحضوری و فوری با متخصص قلب و عروق همین الان کلیک کنید.
سوالات متداول
سایر علل افزایش سطح تری گلیسیرید کدامند؟
سطوح بالای تری گلیسیرید ممکن است دلایل دیگری به جز رژیم غذایی داشته باشد. برای برخی افراد، تری گلیسیرید بالا ژنتیکی است. در حالی که تغییرات رژیم غذایی ممکن است به کاهش آنها کمک کند، می تواندی با پزشک خود در مورد اینکه آیا شما نیز نیاز به مصرف دارو دارید مشورت کنید.
چگونه می توان تری گلیسیرید را با مکمل ها کاهش داد؟
پزشک یا متخصص تغذیه می تواند برای کاهش سطح تری گلیسیرید با مصرف مکمل ها مصرف اسیدهای چرب امگا 3 DHA و EPA را پیشنهاد کند. گزینه دیگر ممکن است نسخه تجویزی نیاسین، ویتامین B باشد که می تواند به کاهش تری گلیسیرید و افزایش سطح HDL کمک کند. همیشه قبل از استفاده از مکمل با پزشک خود مشورت کنید.
چه مدت طول می کشد تا تری گلیسیرید به طور طبیعی کاهش یابد؟
مدت زمان لازم برای کاهش سطح تری گلیسیرید متفاوت است، اما با تغییر رژیم غذایی و ورزش ممکن است چند ماه طول بکشد. تحقیقات نشان می دهد که کاهش وزن بین 5 تا 10 درصد می تواند تری گلیسیرید را تا 20 درصد کاهش دهد.
سخن آخر
افزایش سطح تری گلیسیرید تا حدود زیادی می تواند خطر ابتلا به سندرم متابولیک، بیماری قلبی و دیابت نوع 2 را افزایش دهد. این در حالی است که با اصلاح رژیم غذایی و سبک زندگی به راحتی می توانید سطح تری گلیسیرید بالا را کاهش دهید. در حتی این شرایط ممکن است سلامت متابولیک شما را بهبود بخشد.
محصولات پروتئین سویا، ماهی های چرب، غلات کامل، کینوا، آووکادو، روغن نارگیل، سیر و سبزیجات چلیپایی همگی به میزان قابل توجهی سطح تری گلیسیرید را کاهش می دهند.