برجستگی روی ناخن خطوط یا فرورفتگی های قابل مشاهده در ناخن های دست یا پا هستند. این برجستگی ها ممکن است به صورت عمودی (بالا و پایین) یا افقی ناخن شما ظاهر شوند. بسیاری از بیماریهای مختلف میتوانند باعث ایجاد برآمدگی، به خصوص برجستگی های عمودی در ناخن ها شوند که معمولا بی ضرر هستند.
در برخی مواقع برآمدگی روی ناخنها میتواند نشانه ی یک بیماری زمینهای باشد، به خصوص اگر برآمدگیها افقی باشند. پزشک می تواند به شما کمک کند تا مشخص کنید که چرا ناخن هایتان برآمدگی دارند. چرا که معمولاً اگر علت زمینه ای را درمان کنید، ناخن های شما صاف تر می شوند. برخی از نکات اصلی در مورد برآمدگی روی ناخن ها، عبارتند از::
- افزایش سن شایع ترین علت برآمدگی ناخن است.
- تشخیص علت برجستگی ناخن کلیدی برای کشف بهترین گزینه های درمانی است.
- ناخن های دست از پروتئینی به نام کراتین ساخته شده اند که در پوست و مو نیز وجود دارد.
- سایر بیماری ها می توانند علائمی ایجاد کنند که بسیار شبیه به برجستگی به نظر می رسند.
شایع ترین علل برجستگی در ناخن ها چیست؟
برخی از بیماری های زمینه ای و کمبود مواد مغذی می تواند باعث ایجاد برجستگی، فرورفتگی یا خطوط در ناخن ها شود.
علل برجستگی های عمودی
علل رایج برآمدگی های عمودی ناخن عبارتند از:
- پیری طبیعی. همانطور که پوست می تواند علائم پیری را نشان دهد، ناخن ها و بستر ناخن نیز احتمال دارد با افزایش سن شروع به تغییر کنند. بسیاری از افراد با افزایش سن، دچار برآمدگی های عمودی روی ناخن های خود می شوند که از نوک انگشت تا پایین ناخن کشیده می شود که معمولا خطرناک نیستند.
- بیماری های پوستی. اگر پوست خیلی خشک یا اگزما دارید، ممکن است خطوط عمودی روی ناخن های خود داشته باشید.
- بیماری تیروئید. اگر دچار کم کاری تیروئید هستید، ممکن است ناخن های ضخیم و شکننده با برآمدگی های عمودی داشته باشید. علاوه براین ناخن های شما نیز ممکن است به راحتی خرد یا شکسته شوند، گردتر به نظر برسند و نوک انگشت پف کرده باشد.
- کم خونی. سایر بیماری ها نیز ممکن است باعث برجستگی عمودی ناخن همراه با علائم دیگر شود. برخی از انواع کم خونی می تواند بر برآمدگی های عمودی ناخن ها تأثیر بگذارد که اغلب با تغییر رنگ در ناخن ها یا تغییر در بافت همراه است.
سایر بیماری های زمینه ای که می توانند باعث ایجاد برجستگی های عمودی در ناخن شوند، عبارتند از:
- تراکیونیشیا
- روماتیسم مفصلی
- بیماری عروق محیطی
برجستگی هایی که در کنار علائم دیگری مانند ناخن های زبر یا شکننده ظاهر می شوند و ناشی از افزایش سن نیستند، ممکن است نشانه ی وجود سایر اختلالات پزشکی باشند که باید توسط پزشک تشخیص و درمان شوند.
علل برجستگی های افقی
برجستگی ها یا فرورفتگی های افقی در ناخن ها معمولاً به دلیل وضعیتی به نام خطوط بیو است. این فرورفتگی ها ممکن است زمانی اتفاق بیفتند که چیزی رشد ناخن شما را مختل کند. این برجستگی ها اغلب عمیق هستند و ممکن است خطوط متعددی در سراسر ناخن ایجاد کنند.
برجستگی های افقی اغلب نشانه یک بیماری زمینه ای است که نیاز به تشخیص و درمان دارد. در برخی موارد، رشد ناخن ها ممکن است تا زمانی که بیماری درمان نشود متوقف شود.
برخی از علل احتمالی برآمدگی های افقی ناخن، عبارتند از:
- اگزما
- بیماری حاد کلیه
- شیمی در مانی
- بیماری اوریون یا سیفلیس
- دیابت
- بیماری عروق محیطی (PAD)
- بیماری شدید همراه با تب بالا، مانند کووید-19 ، سرخک یا ذات الریه
- آسیب ناشی از استفاده طولانی مدت از ناخن مصنوعی یا اکریلیک یا ژل مانیکور
لازم است هر فردی که دچار برآمدگی های افقی ناخن می شود در اسرع وقت برای درمان به پزشک مراجعه کند.
اختلالات گوارشی
اختلالات گوارشی که بر جذب مواد مغذی تأثیر می گذارد، ممکن است روی ناخن ها نیز تأثیر بگذارد. بیماری کرون، بیماری سلیاک و کولیت اولسراتیو همگی نمونههایی از اختلالاتی هستند که میتوانند جذب مواد غذایی را برای بدن دشوار کنند. اگر بدن بلوک های ساختمانی مناسب برای ساخت سلول های جدید را نداشته باشد، پوست و ناخن ها ممکن است آسیب ببینند.
جراحت
حادثه ای مانند افتادن کتاب روی ناخن می تواند باعث ایجاد کبودی در زیر ناخن شود و ممکن است به طور موقت شکل آن را تغییر دهد. کبودی نیز می تواند باعث ایجاد لکه های قهوه ای مایل به قرمز در زیر ناخن شود که با بهبود سلول ها و رشد ناخن به تدریج از بین می روند.
اگر تغییر رنگ بدون تصادف یا جراحت ظاهر شود، ممکن است نشانه ی یک بیماری جدی باشد. لکه های قهوه ای تیره، بنفش یا قرمز زیر ناخن می تواند نشانه بیماری های جدی مانند ملانوم یا اندوکاردیت باشد.
تشخیص علت برجستگی های ناخن
برجستگی های ناخن انگشت که به طور ناگهانی یا با علائم دیگری ظاهر می شوند باید در اسرع وقت توسط پزشک معاینه شوند. به طور معمول، آسیب های ناخن نیازی به درمان ندارند. با این حال، اگر آسیب به ناخن گسترده باشد، فرد باید فورا به پزشک مراجعه کند.
در طول تشخیص، پزشک از فرد می پرسد که آسیب چگونه رخ داده است یا چه مدت متوجه علائم شده است. آنها همچنین ممکن است در مورد سابقه پزشکی فرد و علائم دیگری که ممکن است داشته باشند سؤال کنند. اگر پزشک مشکوک باشد که یک اختلال زمینهای باعث برآمدگی ناخن یا علائم دیگر میشود، اغلب آزمایش خون یا ادرار را تجویز میکند.
سایر تغییراتی که باید در صورت بروز توسط پزشک معاینه شوند، عبارتند از:
- فرورفتگی (سوراخ شدن ناخن)
- قرمزی و تورم در اطراف یک یا چند ناخن
- تغییر رنگ در ناخن ها، از جمله سفید، سبز، زرد شدن ناخن
- تغییر در شکل ناخن، از جمله چاق شدن ناخن یا ناخن های قاشقی شکل
درمان برجستگی ناخن
درمان این عارضه بر اساس علت زمینهای برآمدگی ناخن خواهد بود. برجستگی های ناخن اغلب نشانه یک بیماری زمینه ای است. که در این صورت درمان معمولاً بر حل مشکلی که باعث ظاهر شدن برجستگی های ناخن می شود متمرکز است.
بنابراین اگر یک بیماری پوستی مانند اگزما باعث ایجاد برجستگی در ناخن های دست شود، پزشک سعی می کند با تجویز درمان های موضعی علائم اگزما را کاهش دهد. با انجام این کار، سلولهایی که رشد ناخن را کنترل میکنند، بهبود مییابند که به ناپدید شدن برآمدگیها کمک میکند.
علاوه بر این مصرف مکمل های آهن یا روی با راهنمایی پزشک ممکن است در صورت کمبود موثر باشد. با این حال، چندین ماه طول می کشد تا ناخن های شما رشد کنند و زمان می برد تا تغییری در ناخن های خود مشاهده کنید.
اگر خطوط Beau ناشی از یک بیماری در گذشته باشد، خطوط باید به تدریج رشد کنند. اما اگر همچنان خطوط جدید Beau را دریافت می کنید، به پزشک اطلاع دهید. خطوط مکرر Beau می تواند نشانه ای از این باشد که شما به بیماری مبتلا هستید که مدام رشد ناخن ها را مختل می کند.
برای درمان برآمدگی ناخن در خانه چه می توان کرد؟
اگر پزشک هر گونه بیماری زمینه ای را رد کرده است، می توانید برآمدگی ناخن را با مراقبت های خانگی درمان کنید. اگر چه در این حالت ممکن است برجستگی ها به طور کامل از بین نروند، اما می توانید ظاهر ناخن های خود را بهبود ببخشید اگر دستورالعمل های زیر را رعایت کنید:
- ناخن های خود را نجوید و کوتیکول های خود را نبرید.
- از یک بافر ناخن برای صاف کردن سطح ناخن های خود استفاده کنید.
- ناخنهای دستتان را با حالت خمیده کوتاه کنید و ناخنهای پا را مستقیماً از روی آنها کوتاه کنید.
- هنگام کار با مواد شیمیایی مانند پاک کننده های خانگی از دستکش هایی استفاده کنید که از دستان شما محافظت می کند.
- از مانیکور، ناخن مصنوعی یا اکریلیک استفاده نکنید. استفاده مداوم از این درمان ها می تواند ناخن ها را ضعیف یا خشک کند.
- برای از بین بردن خشکی پوست یا اگزما، روزانه به ناخن ها و کوتیکول های خود مرطوب کننده بزنید. هنگام خواب، یک کرم پوست به دستان خود بمالید و دستکش های نخی نازک برای خواب بپوشید. همچنین می توانید یک کرم به پاهای خود بزنید و جوراب نخی بپوشید. اگر دیابت یا نوروپاتی دارید ، با پزشک در مورد مراقبت از پا مشورت کنید.
چگونه می توان از برجستگی های ناخن جلوگیری کرد؟
اگرچه همه افراد با بالا رفتن سن دچار برجستگی در ناخن های خود نمی شوند، اما متأسفانه هیچ راه شناخته شده ای برای پیشگیری از بروز آنها وجود ندارد. پیروی از یک رژیم غذایی متنوع و مناسب ممکن است گامی مثبت در جهت تامین سوخت مورد نیاز بدن برای ایجاد ناخن های قوی و سالم و جلوگیری از برآمدگی ناخن باشد.
آیا کمبود ویتامین یا مواد معدنی باعث ایجاد برجستگی در ناخن ها می شود؟
برخی از کمبودهای غذایی می تواند باعث تغییر در ناخن ها شود. به عنوان مثال کمبود روی می تواند باعث ایجاد خطوط Beau و لکه های سفید روی ناخن ها و کمبود آهن باعث برجستگی عمودی ناخن و کویلونیشیا (ناخن قاشقی) شود. ناخن های قاشقی در وسط فرورفتگی دارند، مثل اینکه مرکز ناخن بیرون زده باشد. به گونه ای که ممکن است بتوانید یک قطره آب را روی ناخن خود نگه دارید.
آخرین دیدگاهها