فکسوفنادین برای تسکین علائم آلرژی رینیت (“تب یونجه”) در بزرگسالان و کودکان 2 سال و بالاتر استفاده می شود. Fexofenadine در دسته ای از داروها به نام آنتی هیستامین ها قرار دارد. این ماده با مسدود کردن اثرات هیستامین، ماده ای در بدن که باعث علائم آلرژی می شود، عمل می کند.
تجویز داروی فکسوفنادین
مارک ها و انواع زیادی از فکسوفنادین موجود است. فکسوفنادین در سال 1996 مورد تایید FDA قرار گرفت. این دارو به صورت قرص و سوسپانسیون (شربت) برای مصرف خوراکی عرضه می شود. فکسوفنادین معمولاً یک یا دو بار در روز با آب مصرف می شود. اگر این دارو همراه با آب میوه هایی مانند پرتقال، گریپ فروت یا آب سیب مصرف نشود، بهتر عمل می کند. فکسوفنادین را هر روز تقریباً در زمان یکسان مصرف کنید.
دستورالعمل های روی برچسب نسخه خود را به دقت دنبال کنید و از پزشک بخواهید هر قسمتی را که متوجه نمی شوید توضیح دهد. فکسوفنادین را دقیقا طبق دستور مصرف کنید. از مصرف بیشتر یا کمتر از آنچه پزشک تجویز کرده است، خودداری کنید.
Fexofenadine علائم رینیت آلرژیک فصلی و کهیر را کنترل می کند اما این بیماری را درمان نمی کند. حتی اگر احساس خوبی دارید و دیگر علائمی ندارید، به مصرف فکسوفنادین ادامه دهید. قبل از هر بار مصرف سوسپانسیون را به خوبی تکان دهید تا دارو به طور یکنواخت مخلوط شود.
از این دارو همچنین برای درمان خارش پوست و کهیر ناشی از وضعیتی به نام کهیر ایدیوپاتیک مزمن در بزرگسالان و کودکان حداقل 6 سال استفاده می شود. از آنجایی که فکسوفنادین بر روی گیرندهها اثر میکند، در مقایسه با برخی آنتیهیستامینهای قدیمیتر، احتمال ایجاد خوابآلودگی آن بسیار کمتر است.
هیستامین یک ماده شیمیایی است که توسط ماست سل ها در پاسخ به یک آلرژن آزاد می شود و مسئول بسیاری از علائم آلرژی مانند آبریزش چشم، آبریزش بینی، عطسه و خارش است. فکسوفنادین به گیرنده های هیستامین متصل می شود و با جلوگیری از تأثیر گذاری هیستامین بر روی گیرنده ها، علائم آلرژی را کاهش می دهد.
مطالعه بیشتر: آلرژی صبحگاهی
در صورت لزوم همین الان با متخصص آنلاین در پزشکت مشورت کنید.
نحوه مصرف فکسوفنادین
Fexofenadine را دقیقاً طبق دستورالعمل روی برچسب یا طبق تجویز پزشک مصرف کنید. قبل از دادن مایع فکسوفنادین به کودک کمتر از 2 سال با پزشک مشورت کنید. قرص های متلاشی کننده (ذوب) برای کودکان زیر 6 سال و فرم های 12 ساعته و 24 ساعته فکسوفنادین برای کودکان کمتر از 12 سال استفاده نمی شود.
این دارو را فقط با آب مصرف کنید. از مصرف قرص با معده خالی خودداری کنید. قبل از اندازه گیری دوز، سوسپانسیون خوراکی (مایع) را تکان دهید. از فنجان دوز ارائه شده یا از دستگاه اندازه گیری دوز دارو (نه قاشق آشپزخانه) استفاده کنید. قرص های خوراکی فکسوفنادین را فقط باید قبل از مصرف از بسته بندی خارج کنید. قرص را روی زبان خود قرار دهید و اجازه دهید بدون جویدن حل شود. با حل شدن قرص چندین بار آن را قورت دهید.
Fexofenadine را در بسته بندی اصلی خود در دمای اتاق و به دور از رطوبت و گرما نگهداری کنید. اجازه ندهید داروی مایع منجمد شود. از آنجایی که در صورت نیاز از داروی آلرژی استفاده می شود، ممکن است فکسوفنادین را به طور منظم مصرف نکنید. اگر یک نوبت را فراموش کردید، نگران آن نباشید. از دو دوز در یک زمان استفاده نکنید.
در صورت مصرف بیش از حد فکسوفنادین علائم احتمالی ممکن است شامل خشکی دهان، سرگیجه یا خواب آلودگی باشد.
عوارض قرص فکسوفنادین
در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک به فکسوفنادین مانند کهیر، تنفس دشوار، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو فورا به پزشک مراجعه کنید. Fexofenadine ممکن است عوارض جدی ایجاد کند. در صورت بروز این عوارض مصرف فکسوفنادین را متوقف و با پزشک مشورت کنید، عوارضی از جمله:
- سرفه شدید
- علائم شبیه آنفولانزا (تب، لرز، خستگی غیر معمول)
- علائم عفونت گوش مانند تب، گوش درد یا احساس پری، مشکل در شنوایی، تخلیه از گوش
عوارض رایج Fexofenadine نیز ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سردرد
- کمر درد
- خشکی دهان
- علائم سرماخوردگی مانند گرفتگی بینی، درد سینوسی و گلودرد
هشدارهای لازم برای مصرف فکسوفنادین
بزرگسالان و کودکان بالای 6 سال می توانند از قرص فکسوفنادین استفاده کنند. فکسوفنادین را با آب میوه (مانند سیب، پرتقال یا گریپ فروت) مصرف نکنید. قبل از مصرف این دارو اگر به فکسوفنادین حساسیت دارید، نباید از آن استفاده کنید. از پزشک خود سوال کنید که آیا استفاده از فکسوفنادین در صورت ابتلا به موارد زیر بی خطر است یا خیر، مواردی از جمله:
- بیماری های قلبی
- بیماری کلیوی یا کبدی
- مبتلا به صرع یا بیماری دیگری هستید که شما را در معرض خطر تشنج یا حملات قرار می دهد.
- اگر باردار هستید یا به کودک خود شیر می دهید، قبل از استفاده از فکسوفنادین با پزشک زنان مشورت کنید.
- این دارو ممکن است حاوی فنیل آلانین باشد. در صورت ابتلا به فنیل کتونوری (PKU) به پزشک خود اطلاع دهید.
- افراد مسن ممکن است نسبت به اثرات این دارو حساس تر باشند. اگر 65 سال سن یا بیشتر دارید، قبل از مصرف فکسوفنادین با پزشک مشورت کنید.
مقدار دوز مصرفی فکسوفنادین
Fexofenadine به صورت قرص در مقادیر مختلف 30 میلی گرم، 120 میلی گرم و 180 میلی گرم عرضه می شود. مقدار دوز مصرفی این دارو بستگی به این دارد که چرا از آن استفاده می کنید.
دوز معمول فکسوفنادین برای درمان تب یونجه و کهیر، عبارت است از:
- 120میلی گرم یک بار در روز برای بزرگسالان و کودکان بالای 12 سال
- 30 میلی گرم دو بار در روز برای کودکان 6 تا 11 ساله با فاصله بین 10 تا 12 ساعت
- دوز معمول برای درمان کهیر 180 میلی گرم یک بار در روز برای بزرگسالان و کودکان بالای 12 سال
فکسوفنادین برای درمان کهیر در کودکان زیر 12 سال توصیه نمی شود. اگر قرص فکسوفنادین 30 میلی گرمی مصرف می کنید، می توانید آنها را با یا بدون غذا مصرف کنید. اما اگر قرص فکسوفنادین 120 یا 180 میلی گرمی مصرف می کنید، آنها را قبل از غذا مصرف کنید. این دارو را همیشه باید با آب مصرف کنید. آن را با آب میوه هایی مانند گریپ فروت، پرتقال یا آب سیب مصرف نکنید.
در عرض 15 دقیقه از مصرف این دارو نباید آنتی اسیدهای حاوی آلومینیوم یا هیدروکسید منیزیم مصرف کنید. اگر در این مورد مطمئن نیستید، از پزشک خود سوال کنید.
موارد منع مصرف فکسوفنادین
- قبل از استفاده از سایر داروهای سرفه یا سرماخوردگی که ممکن است حاوی مواد مشابه باشند، با پزشک مشورت کنید.
- فکسوفنادین را با آب میوه (مانند سیب، پرتقال یا گریپ فروت) مصرف نکنید. این آب میوه ها می توانند جذب فکسوفنادین را برای بدن سخت تر کنند.
- 2 ساعت قبل یا بعد از مصرف فکسوفنادین از مصرف آنتی اسید خودداری کنید. برخی از آنتی اسیدها می توانند جذب فکسوفنادین را برای بدن دشوارتر کنند.
اگر در رابطه با مصرف دارو با سؤالاتی روبرو هستید با داروساز آنلاین مشورت نمایید.
پیشگیری از عوارض فکسوفنادین
رعایت اقدامات زیر در حین مصرف فکسوفنادین برای مقابله با عوارض احتمالی می توانید موثر باشد، اقداماتی از جمله:
- خشکی دهان. آدامس های بدون قند بجوید یا شیرینی های بدون قند بمکید.
- احساس خواب آلودگی. یک آنتی هیستامین غیر خواب آلود دیگر را امتحان کنید.
- احساس بیماری. به وعده های غذایی ساده پایبند باشید و غذاهای غنی یا تند نخورید.
- سردرد. مطمئن شوید که استراحت می کنید و مایعات زیادی می نوشید. بهتر است از مصرف الکل خودداری و برای بهبود سردرد روزانه یک مسکن مانند پاراستامولیا ایبوپروفن را امتحان کنید.
- احساس سرگیجه. دراز بکشید تا زمانی که دیگر احساس سرگیجه داشته باشید، سپس به آرامی بلند شوید آهسته و با احتیاط حرکت کنید. از مصرف قهوه، سیگار، الکل و داروهای تفریحی خودداری کنید. اگر احساس سرگیجه شما ظرف چند روز بهتر نشد، با پزشک مشورت کنید.
Fexofenadine با چه داروهایی تداخل ایجاد می کند؟
مصرف برخی از داروها همراه با فکسوفنادین ممکن است نحوه عملکرد دارو را تغییر و احتمال بروز عوارض را افزایش دهد.
قبل از استفاده از Fexofenadine در صورت مصرف دارو های زیر با پزشک مشورت کنید:
- داروهایی برای درمان سرطان
- تری فلونوماید، دارویی برای درمان ام اس
- ریفامپیسین و اریترومایسین، یک آنتی بیوتیک
- کتوکونازول، دارویی برای درمان عفونت های قارچی
- فیلگوتینیب یا لفلونوماید، داروهایی برای درمان آرتریت
- پیبرنتاسویر یا ولپاتاسویر، داروهایی برای درمان عفونت هپاتیت C
- لترموویر، در افرادی که پیوند سلول های بنیادی انجام داده اند استفاده می شود.
- dronedarone، دارویی است که در افرادی که کاردیوورژن انجام داده اند برای کنترل ضربان قلب استفاده می شود.
- داروهای سوء هاضمه حاوی آلومینیوم یا منیزیم، بین مصرف فکسوفنادین و مصرف داروی سوء هاضمه حدود 2 ساعت فاصله نیاز است.
- هر دارویی که باعث خوابآلودگی، خشکی دهان یا بروز مشکل در ادرار شود، در این صورت مصرف فکسوفنادین ممکن است این عوارض را بدتر کند.
با وجود اینکه اطلاعات بسیار کمی در مورد مصرف داروهای گیاهی و مکمل ها با فکسوفنادین وجود دارد. اما مصرف برخی از داروهای گیاهی و مکمل ها با فکسوفنادین می تواند منجر به بروز مشکل شود، به خصوص آنهایی که باعث خواب آلودگی یا خشکی دهان می شوند یا ادرار کردن را دشوار می کنند.
فکسوفنادین در بارداری
در صورت بارداری مصرف Fexofenadine معمولا توصیه نمی شود زیرا اطلاعات زیادی در مورد استفاده از آن در بارداری وجود ندارد. این در حالی است که مصرف سایر آنتی هیستامین ها در دوران بارداری ممکن است مناسب تر باشند اگر فکر می کنید که در بارداری نیاز به مصرف فکسوفنادین دارید، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید که به شما در تصمیم گیری کمک می کند یا ممکن است داروهای دیگری را برای شما توصیه کند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این دارو با متخصصان آنلاین زنان مشورت نمایید.
فکسوفنادین در شیردهی
اطلاعات بسیار کمی در مورد مصرف این دارو در دوران شیردهی در دسترس است، اما بررسی ها نشان می دهد که فقط مقادیر اندکی وارد شیر مادر می شود. بعید است که عوارض جانبی در کودک شما ایجاد کند. اگر در حال شیردهی هستید یا قصد شیردهی دارید، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید، زیرا مصرف سایر آنتی هیستامین ها به نام لوراتادین و ستیریزین ممکن است در دوران شیردهی بهتر باشند.
آخرین دیدگاهها