به طور معمول آمپول دگزامتازون برای درمان واکنشهای آلرژیک شدید استفاده میشود. این دارو در مدیریت انواع خاصی از ادم (احتباس مایعات و تورم، مایع اضافی باقی مانده در بافتهای بدن)، بیماریهای گوارشی و انواع خاصی از آرتریت کاربرد دارد. همچنین از تزریق دگزامتازون برای اهداف تشخیصی نیز استفاده میشود.
میتوان از آمپول دگزامتازون برای درمان بیماریهای خاصی که بر خون، پوست، چشمها، تیروئید، کلیهها، ریهها و سیستم عصبی تاثیر می گذارند نیز استفاده کرد. گاهی اوقات این دارو همراه با سایر داروها برای درمان علائم سطوح پایین کورتیکواستروئید (کمبود مواد خاصی که معمولاً توسط بدن تولید میشوند و برای عملکرد طبیعی بدن مورد نیاز هستند) و در مدیریت انواع خاصی از شوک استفاده میشود.
آمپول دگزامتازون برای چیست؟
آمپول دگزامتازون در دستهای از داروها به نام کورتیکواستروئیدها قرار دارد. این دارو برای درمان افرادی که دارای سطوح پایین کورتیکواستروئیدها هستند، با جایگزینی استروئیدهایی که به طور طبیعی توسط بدن تولید میشوند، تجویز میشود. علاوه براین، دگزامتازون با کاهش تورم و قرمزی و با تغییر روش عملکرد سیستم ایمنی، برای درمان سایر بیماریها عمل میکند.
پزشک ممکن است دوز آمپول دگزامتازون را در طول درمان تغییر دهد تا مطمئن شود که همیشه از کمترین دوزی که برای شما مفید است، در برنامه درمانی شما استفاده میشود. در صورتی که شرایط غیرمعمول مانند جراحی، بیماری یا عفونت درباره شما صادق است، ممکن است نیاز باشد که پزشک دوز مصرفی شما را تغییر دهید.
بنابراین باید این موارد و سایر شرایط غیر طبیعی، به پزشک گزارش شوند. در صورت بهبود یا بدتر شدن علائم یا بیماری و یا بروز تغییراتی در سلامت کلیتان، در طول درمان به پزشک معالج خود اطلاع دهید. زیرا ممکن است نیاز باشد که تغییراتی در رژیم درمانی شما ایجاد شود.
گاهی اوقات از آمپول دگزامتازون برای درمان تهوع و استفراغ ناشی از انواع خاصی از داروهای شیمی درمانی سرطان و جلوگیری از رد پیوند در هنگام دریافت عضو استفاده میشود. با پزشک معالج خود در مورد خطرات استفاده از این دارو برای بیماری خود صحبت کنید. این دارو ممکن است برای مصارف دیگری نیز تجویز شود.
توصیه های دارویی آمپول دگزامتازون
قبل از تزریق دگزامتازون، باید به این نکته توجه داشته باشید که اگر به دگزامتازون، هر داروی دیگر، بنزیل الکل یا هر یک از مواد تشکیل دهنده آمپول دگزامتازون حساسیت دارید، به پزشک و داروساز خود اطلاع دهید. پیش از تزریق دگزامتازون، لیست مواد تشکیل دهنده آن را بررسی کنید.
تزریق دگزامتازون و مصرف دارو
در صورتی که از داروی دیگر، ویتامین، محصولات گیاهی یا هر محصول دیگر به صورت مداوم استفاده میکنید، حتما به پزشک معالج خود اطلاع دهید تا از بروز تداخل پیشگیری شود. به عنوان مثال، اگر داروهای زیر را مصرف میکنید، حتما به پزشک معالج خود اطلاع دهید:
- آمفوتریسین B (Abelcet، Ambisome، Amphotec)
- داروهای ضد انعقاد (رقیق کننده خون) مانند وارفارین (کومادین، جانتوون)
- آسپرین و سایر داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن (Advil، Motrin) و ناپروکسن (Aleve، Naprosyn) و مهارکنندههای انتخابی COX-2 مانند سلکوکسیب (Celebrex)
- داروهای دیابت از جمله انسولین،دیورتیکها، افدرین، فنوباربیتال، فنی توئین (Dilantin، Phenytek) و ریفامپین (Rifadin، Rimactane، Rifamate، Rifater)
در صورتی که به طور همزمان از این داروها استفاده میکنید، ممکن است نیاز باشد که پزشک دوز داروهای شما را تغییر دهد. علاوه براین شاید نیاز باشد که از نظر بروز عوارض تحت نظر باشید. اگر به عفونت قارچی مبتلا هستید (به غیر از عفونت روی پوست یا ناخن) به پزشک معالج خود اطلاع دهید.
تزریق دگزامتازون و سابقه بیماری
اگر مبتلا به بیماری سل (سل نوعی عفونت ریه است) هستید یا قبلاً سابقه ابتلا به سل داشتید و یا هر یک از موارد زیر مبتلا هستید، به پزشک معالج خود اطلاع دهید:
- فشار خون بالا
- سایقه حمله قلبی
- گلوکوم (بیماری مرتبط با چشم)
- آب مروارید (کدر شدن عدسی چشم)
- انواع زخم ها یا بیماری کبدی، کلیوی، قلبی، روده یا تیروئید
- مشکلات عاطفی، افسردگی یا انواع دیگر بیماریهای روانی
- میاستنی گراویس (شرایطی که در آن عضلات ضعیف میشوند)
- پوکی استخوان (شرایطی که در آن استخوانها ضعیف و شکننده میشوند و ممکن است به راحتی بشکنند)
- مالاریا (یک عفونت جدی که توسط پشه در نقاط خاصی از جهان منتشر میشود و میتواند باعث مرگ شود)
همچنین در صورت ابتلا به هر نوع عفونت باکتریایی، انگلی یا ویروسی درمان نشده در هر نقطه از بدن یا عفونت چشمی تبخال (نوعی عفونت که باعث ایجاد زخم در پلک یا سطح چشم میشود) به پزشک خود اطلاع دهید. اگر باردار هستید، قصد بارداری دارید یا در دوران شیردهی هستید، به پزشک خود اطلاع دهید.
تزریق دگزامتازون و بارداری
اگر در حین تزریق دگزامتازون باردار شدید، با پزشک معالج خود تماس بگیرید. در صورت انجام عمل جراحی، از جمله جراحی دندان، به پزشک یا دندانپزشک خود اطلاع دهید که از آمپول دگزامتازون استفاده میکنید. بدون مشورت با پزشک خود هیچ واکسنی (واکسن برای پیشگیری از بیماریها) تزریق نکنید.
باید این نکته را بدانید که تزریق دگزامتازون ممکن است توانایی سیستم ایمنی بدن شما را برای مبارزه با عفونت کاهش دهد و در صورت ابتلا به عفونت از بروز علائم تشخیصی جلوگیری کند. به طور کلی در حین استفاده از این دارو از افرادی که بیمار هستند دوری کنید و دستهای خود را مرتب بشویید.
حتما از افرادی که به آبله مرغان یا سرخک مبتلا شدهاند، دوری کنید. اگر فکر میکنید در نزدیکی فردی بودهاید که به بیماری آبله مرغان یا سرخک مبتلا است، فوراً با پزشک معالج خود تماس بگیرید.
ممکن است که پزشک یک رژیم غذایی کم نمک یا یک رژیم غذایی سرشار از پتاسیم یا کلسیم را تجویز کند. علاوه براین ممکن است که پزشک شما مکمل کلسیم یا پتاسیم را تجویز یا توصیه کند. این دستورالعملها را به دقت دنبال کنید.
عوارض تزریق آمپول دگزامتازون
به طور کلی تزریق دگزامتازون ممکن است برخی عوارض را ایجاد کند. اگر هر یک از علائم بروز پیدا کرده در شما شدید بودند یا با گذشت زمان درمان نشدند،، به پزشک معالج خود اطلاع دهید. از جمله این علائم، عبارتاند از:
- سردرد
- سکسکه
- افسردگی
- درد مفاصل
- افزایش اشتها
- افزایش تعریق
- ضعف عضلانی
- افزایش چربی بدن
- احساس هیجان غیرعادی
- درد یا قرمزی محل تزریق
- نازک،ی شکنندگی یا خشکی پوست
- کند شدن بهبود بریدگیها و کبودیها
- دوره.های قاعدگی نامنظم یا عدم قاعدگی
- ایجاد فرورفتگیهای پوستی در محل تزریق
- مشکل در به خواب رفتن یا ماندن در خواب
- بروز لکهها یا خطوط قرمز یا بنفش زیر پوست
- بروز تغییرات شدید در شرایط خلقی و شخصیت
عوارض جدی دگزامتازون
برخی از عوارض ناشی از آمپول دگزامتازون میتوانند جدی باشند. اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید، فوراً با پزشک معالج خود تماس بگیرید یا به دنبال درمان فوری پزشکی باشید. از جمله این علائم، عبارتاند از:
- تشنج
- تنگی نفس
- مشکلات بینایی
- افزایش وزن ناگهانی
- مشکل در تنفس یا بلع
- کهیر، بثورات و خارش
- گلودرد، تب، لرز، سرفه یا سایر علائم عفونت
- تورم چشمها، صورت، لبها، زبان، گلو، بازوها، دستها، پاها، مچ پا یا ساق پا
عوارض آمپول دگزامتازون در کودکان
تزریق آمپول دگزامتازون ممکن است باعث کند شدن رشد کودکان شود. در زمانی که به کودک شما آمپول دگزامتازون تزریق میشود، پزشک رشد کودک شما را با دقت تحت نظر خواهد داشت. در مورد خطرات ناشی از آمپول دگزامتازون در کودکان، با پزشک اطفال خود مشورت کنید.
سایر عوارض تزریق دگزامتازون
افرادی که برای مدت طولانی از آمپول دگزامتازون استفاده میکنند، ممکن است که به گلوکوم یا آب مروارید مبتلا شوند. در مورد خطرات استفاده از آمپول دگزامتازون و اینکه چند وقت یکبار باید چشمان خود را در طول درمان معاینه کنید، با پزشک خود صحبت کنید.
تزریق دگزامتازون ممکن است خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهد. در مورد خطرات استفاده از این دارو با پزشک خود صحبت کنید. تزریق دگزامتازون ممکن است عوارض جانبی دیگری ایجاد کند. در صورت بروز هرگونه مشکل غیرعادی در حین استفاده از این دارو با پزشک خود تماس بگیرید.
در صورت بروز علائم جدی، باید سریعا با پزشک خود یا با اورژانس تماس بگیرید. علاوه براین در صورتی که دوز بیشتری از حد نیاز به یک بیمار تزریق شد، باید سریعا با اورژانس تماس بگیرید. در مورد نحوه نگهداری آمپول دگزامتازون در خانه، میتوانید با پزشک معالج خود مشورت کنید.
تمام نتایج تستهای انجام شده در آزمایشگاههای تشخیص طبی را نگهداری کنید. برای بررسی وضعیت سلامتی شما در طول تجویز رژیم درمانی مبتنی بر آمپول دگزامتازون، پزشک آزمایشهای را تجویز خواهد کرد تا به این طریق از وضعیت سلامتی شما با خبر شود.
در صورت انجام هر گونه آزمایش پوستی مانند تست آلرژی یا تست سل، به پزشک یا تکنسین اطلاع دهید که از آمپول دگزامتازون استفاده میکنید. علاوه براین قبل از انجام هر گونه تست آزمایشگاهی، به پزشک و پرسنل آزمایشگاه اطلاع دهید که از آمپول دگزامتازون استفاده میکنید.
اجازه ندهید که دیگران از داروهای تجویزی برای شما استفاده کنند. زیرا داروی فعلی صرفا برای درمان شما تجویز شده است.
چه داروهایی با آمپول دگزامتازون تداخل دارند؟
به هیچ عنوان آمپول دگزامتازون را به همراه واکسنهای ویروس زنده دریافت نکنید. علاوه براین این دارو ممکن است با داروهای زیر تداخل داشته باشد:
- افدرین
- ریفامپین
- تالیدومید
- واکسن ها
- وارفارین
- دیگوکسین
- میفپریستون
- دیورتیک ها
- کلستیرامین
- ایزونیازید
- کتوکونازول
- سیکلوسپورین
- آمینوگلوتیتیمید
- آمفوتریسین B
- تستهای پوستی برای آلرژی
- انسولین یا سایر داروهای دیابت
- آسپرین و داروهای مشابه آسپرین
- داروهای شل کننده عضلانی در جراحی
- داروهای ضد ویروسی خاص برای HIV یا هپاتیت
- مصرف داروهای خاصی برای درمان میاستنی گراویس
- داروهای خاصی برای تشنج مانند کاربامازپین، فنوباربیتال، فنی توئین
- آنتی بیوتیکهای خاص مانند اریترومایسین، کلاریترومایسین و ترولئاندومایسین
- مصرف هورمونهای زنانه مانند استروژن یا پروژستینها و قرصهای ضد بارداری
- NSAID ها، داروهای ضد درد و التهاب، مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن
این فهرست ممکن است شامل تمام تداخلات آمپول دگزامتازون نباشد. به همین علت باید فهرستی از تمام داروها، محصولات گیاهی دارویی، داروهای بدون نسخه یا مکملهای غذایی که استفاده میکنید به پزشک معالج خود ارائه بدهید. همچنین اگر سیگار میکشید، مشروبات الکلی مصرف یا از مواد غیرقانونی استفاده میکنید، به پزشک معالج خود اطلاع دهید. به این ترتیب میتوان از بروز عوارض نامطلوب پیشگیری کرد.