سفیکسیم برای درمان عفونتهای باکتریایی در بسیاری از قسمتهای بدن استفاده میشود. این دارو متعلق به دسته داروهایی است که به عنوان آنتی بیوتیکهای سفالوسپورین شناخته میشوند. این داروها با از بین بردن باکتریها یا جلوگیری از رشد آنها عمل میکنند. با این حال، مصرف این دارو برای سرماخوردگی، آنفولانزا یا سایر عفونتهای ویروسی مؤثر نیست.
این دارو فقط با تجویز پزشک در دسترس است. این محصول در اشکال دارویی زیر موجود است:
- قرص
- کپسول
- قرص جویدنی
- پودر برای تهیه سوسپانسیون
موارد احتیاط مصرف سفیکسیم چیست؟
در تصمیم گیری برای استفاده از یک دارو، خطرات مصرف دارو باید در مقابل فواید آن سنجیده شود. مصرف یا عدم مصرف دارو، تصمیمی است که شما و پزشکتان خواهید گرفت. با این حال نباید به صورت خودسرانه تصمیم بگیرید.
سفکسیم و آلرژی
اگر تا به حال هر گونه واکنش غیرعادی یا آلرژیک به سفکسیم یا هر داروی دیگری داشتهاید، به پزشک معالج خود اطلاع دهید. همچنین اگر به انواع دیگری از آلرژی مانند حساسیت به غذاها، رنگها، مواد نگهدارنده یا حیوانات مبتلا هستید، به پزشک معالج خود اطلاع دهید.
سفکسیم برای کودکان
مطالعات مناسبی که تا به امروز درباره داروی سفکسیم انجام شده است، مشکل خاصی را برای کودکان نشان ندادهاند که سودمندی سفیکسیم را در کودکان زیر سوال ببرد. با این حال، ایمنی و اثربخشی این دارو در کودکان کمتر از 6 ماه ثابت نشده است.
سفکسیم برای سالمندان
اگرچه مطالعات مناسب در مورد ارتباط سن با اثرات سفیکسیم در جمعیت سالمندان انجام نشده است، با این حال هیچ مشکل خاصی در مورد سالمندان تا به امروز ثبت نشده است.
سفکسیم در دوران شیردهی
هیچ مطالعه کافی در زنان برای تعیین خطر برای شیرخوار هنگام استفاده از این دارو در دوران شیردهی وجود ندارد. قبل از مصرف این دارو در دوران شیردهی، فواید بالقوه را نسبت به مضرات احتمالی مقایسه کنید.
مصرف همزمان سفکسیم و آزیترومایسین
ترکیب دارویی سفیکسیم و آزیترومایسین در درمان عفونتهای باکتریایی استفاده میشود. نسخه درمانی سفیکسیم + آزیترومایسین ترکیبی از دو آنتی بیوتیک سفیکسیم و آزیترومایسین است. سفیکسیم با جلوگیری از تشکیل پوشش محافظ باکتریایی که برای بقای باکتری ضروری است، عمل میکند.
در عین حال، آزیترومایسین با جلوگیری از سنتز پروتئینهای ضروری مورد نیاز باکتریها برای انجام عملکردهای حیاتی، رشد باکتریها را متوقف میکند.
عوارض مصرف همزمان سفیکسیم با آزیترومایسین
از جمله عوارض جانبی مصرف همزمان سفکسیم و آزیترومایسین، عبارتاند از:
- تهوع
- اسهال
- معده درد
- استفراغ
- نفخ شکم
- سوء هاضمه
- از دست دادن اشتها
اگر درباره این موارد سوالی دارید، با پزشکت تماس بگیرید و با او مشورت کنید.
قرص سفکسیم برای چیست؟
سفیکسیم برای درمان برخی عفونتهای ناشی از باکتریها مانند برونشیت (عفونت مسیرهای راه هوایی منتهی به ریهها) استفاده میشود. درمان بیماری سوزاک (بیماری مقاربتی) و عفونت گوش، گلو، لوزهها و مجاری ادراری، از دیگر موارد مصرف این داروها هستند.
سفیکسیم در دستهای از داروها به نام آنتی بیوتیکهای سفالوسپورین قرار دارد. این دسته از داروها با از بین بردن باکتریها، اثر درمانی خود را ایجاد میکنند. آنتی بیوتیکهایی مانند سفیکسیم برای سرماخوردگی، آنفولانزا یا سایر عفونتهای ویروسی استفاده نمیشوند. استفاده از آنتیبیوتیکها در مواقعی که نیازی به آنها نیست، خطر ابتلا به عفونتی را که بعداً در مقابل درمان آنتیبیوتیکی مقاومت میکند، افزایش میدهد.
نحوه مصرف سفیکسیم
سفیکسیم به صورت قرص، قرص جویدنی، کپسول و سوسپانسیون (مایع) خوراکی عرضه میشود. این دارو معمولاً هر 12 یا 24 ساعت با غذا یا بدون غذا مصرف میشود. سفکسیم هنگامی که برای درمان سوزاک استفاده میشود، ممکن است در یک دوز تجویز شود.
سفیکسیم را هر روز تقریباً در ساعات یکسان مصرف کنید. دستورالعملهای روی برچسب نسخه خود را به دقت دنبال کنید و از پزشک یا داروساز خود بخواهید هر قسمتی را که متوجه نمیشوید به شما توضیح دهد. سفیکسیم را دقیقا طبق دستور مصرف کنید. از مصرف دارو بیشتر یا کمتر یا بیشتر از آنچه پزشک تجویز کرده است، خودداری کنید.
قبل از هر بار مصرف سوسپانسیون را به خوبی تکان دهید تا دارو به طور یکنواخت مخلوط شود. اگر قرصهای جویدنی مصرف میکنید، این قرصها را قبل از بلع کاملا بجوید. قرصهای جویدنی را بدون جویدن نبلعید. قرص سفیکسیم دارای یک خط در وسط قرص است. اگر پزشک به شما گفت که نصف قرص را مصرف کنید، آن را با احتیاط از محل خط بشکنید.
نصف قرص را طبق دستور مصرف و نصف دیگر را برای نوبت بعدی ذخیره کنید. محصولات مختلف سفیکسیم به روشهای مختلف توسط بدن جذب میشوند و نمیتوانند جایگزین یکدیگر شوند. اگر نیاز به تغییر محصول مصرفی کنونی به محصول دیگری دارید، ممکن است نیاز به تنظیم مجدد دوز مصرفی شما وجود داشته باشد.
در چند روز اول درمان با سفیکسیم باید احساس بهتری داشته باشید. اگر علائم شما بهبود نیافت یا بدتر شد، با پزشک معالج خود تماس بگیرید. حتی اگر احساس بهتری داشتید به مصرف سفیکسیم ادامه دهید. اگر مصرف سفیکسیم را خیلی زود قطع کنید یا دوزهای مصرفی را حذف کنید، ممکن است عفونت شما به طور کامل درمان نشود و باکتریها نسبت به آنتی بیوتیکها مقاوم شوند.
کاربردهای دیگر سفکسیم
داروی سفیکسیم گاهی اوقات برای درمان عفونتهای سینوسی در بیماران آلرژیک نسبت به پنی سیلین، ذات الریه، شیگلا (عفونتی که باعث اسهال شدید میشود)، سالمونلا (عفونتی که باعث اسهال شدید میشود) و تب حصبه (عفونتی جدی که در کشورهای در حال توسعه شایع است) نیز استفاده میشود.
با پزشک خود در مورد خطرات استفاده از این دارو برای درمان بیماری خود صحبت کنید. این دارو ممکن است برای مصارف دیگری نیز تجویز شود. از پزشک و یا داروساز خود درباره موارد مصرف این دارو سوال بپرسید.
تداخلات دارویی سفکسیم
به طور کلی قبل از مصرف داروی سفیکسیم، اگر نسبت به سفیکسیم حساسیت دارید به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. شما باید مصرف داروهای زیر را به اطلاع پزشک معالج خود برسانید:
سایر آنتی بیوتیکهای سفالوسپورینی مانند سفاکلر (Ceclor)، سفادروکسیل سفازولین (Ancef، Kefzol)، سفدینیر، سفدیرن (Spectracef)، سفپیم (ماکسیپیم)، سفوتاکسیم (Claforan)، سفوتتان، سفوکسیتین (مفوکسین)، سفپودوکسیم پرولاین (Cefpodoxime) سفتازیدیم (فورتاز، تازیسف، در آویکاز)، سفتی بوتن (سداکس)، سفتریاکسون (روسفین)، سفوروکسیم (زیناسف)، یا سفالکسین (کفلکس) و آنتی بیوتیکهای پنی سیلینی یا هر داروی دیگری.
به پزشک یا داروساز خود بگویید که چه داروهای تجویزی یا بدون نسخه، ویتامینها، مکملهای غذایی و محصولات گیاهی را مصرف میکنید. بسیاری از افراد گمان میکنند که نیازی نیست محصولات گیاهی مصرفی خود را به اطلاع پزشک معالج برسانند، با این حال این مورد اشتباه است. اگر هر کدام از داروهای زیر را مصرف میکنید، حتما به پزشک اطلاع دهید:
- ضد انعقادها (رقیقکنندههای خون) مانند وارفارین (کومادین، جانتوون)
- کاربامازپین (کارباترول، اپیتو، اکوترو، تگرتول، تریل).
توصیه های دارویی سفیکسیم
ممکن است که نیاز باشد دوز داروهای مصرفی شما دوباره توسط پزشک معالج تنظیم شود. همچنین ممکن است که نیاز باشد پزشک شما را به دقت از نظر بروز عوارض جانبی تحت نظر داشته باشد.
علاوه براین اگر به یک بیماری گوارشی (GI؛ تأثیر بر معده یا روده) به ویژه کولیت (شرایطی که باعث بروز تورم در پوشش روده بزرگ میشود) یا بیماری کلیوی یا کبدی مبتلا هستید، به پزشک خود اطلاع دهید. اگر باردار هستید، قصد بارداری دارید یا در حال شیردهی هستید به پزشک خود اطلاع دهید.
درصورتیکه در حین مصرف سفیکسیم باردار شدید، با پزشک خود تماس بگیرید. اگر به فنیل کتونوری حساس هستید (PKU، یک بیماری ارثی که در آن باید رژیم غذایی خاصی را رعایت کرد تا از وارد شدن آسیب به مغز که میتواند باعث ناتوانی ذهنی شدید شود، جلوگیری شود)، باید بدانید که قرصهای جویدنی سفیکسیم با آسپارتام شیرین شدهاند که در بدن فنیل آلانین را تشکیل میدهد.
دوز فراموش شده را به محض یادآوری مصرف کنید. با این حال، اگر تقریباً زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده است، دوز فراموش شده را مصرف نکنید و برنامه مصرف منظم خود را ادامه دهید. برای جبران نوبت فراموش شده دو دوز را با همدیگر مصرف نکنید.
شایع ترین عوارض سفکسیم
سفیکسیم ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند. اگر هر یک از علائم زیر را به صورت شدید تجربه کردید، هر چه سریع تر به پزشک معالج خود اطلاع دهید:
- اسهال
- دل درد
- استفراغ
- افزایش گاز
- حالت تهوع
- سوزش سردل
برخی از عوارض جانبی ناشی از مصرف داروی سفکسیم، میتوانند جدی باشند. در صورتی که هر یک از علائم زیر را تجربه کردید، فوراً با پزشک معالج خود تماس بگیرید یا به اورژانس مراجعه کنید:
- کهیر
- خارش
- خس خس سینه
- مشکل در تنفس یا بلع
- دفع مدفوع آبکی یا خونی
- تورم صورت، گلو، زبان، لبها و چشمها
- بروز گلودرد، تب، لرز یا سایر علائم عفونت
- درد معده یا تب در طول درمان یا تا دو ماه یا بیشتر پس از قطع مصرف دارو
مقاومت باکتریایی نیز یکی دیگر از عوارض جانبی مصرف سفکسیم است. استفاده نادرست از آنتی بیوتیکهایی مانند سفیکسیم ممکن است منجر به رشد باکتریهای مقاوم شود که توسط آنتی بیوتیک از بین نمیروند. اگر این اتفاق بیفتد، مصرف آنتی بیوتیک ممکن است در آینده برای شما کارساز نباشد.
موارد هشدار و احتیاط هنگام مصرف سفیکسیم
اگرچه ممکن است در اوایل درمان با سفیکسیم احساس بهتری داشته باشید، اما باید تمام داروها را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف کنید تا عفونت بدن به طور کامل از بین برود و از ایجاد باکتریهای مقاوم پیشگیری شود. به طور کلی، سفیکسیم یا سایر آنتی بیوتیکها را برای درمان عفونت ویروسی مانند سرماخوردگی مصرف نکنید.
آنتی بیوتیکها، ویروسها را از بین نمیبرند و استفاده از آنها برای درمان عفونتهای ویروسی میتواند منجر به ایجاد باکتریهای مقاوم نسبت به درمان شود. بنابراین مصرف آنتی بیوتیک در شرایط ابتلا به بیماری ویروسی، نه تنها مفید نیست، بلکه مضراتی به همراه دارد.
کم خونی همولیتیک یکی دیگر از عوارض نادر مصرف سفکسیم است. به ندرت، سفیکسیم باعث ایجاد شرایطی میشود که در آن گلبولهای قرمز خون قبل از پایان عمر طبیعی خود از بین میروند. این وضعیت، کم خونی همولیتیک نامیده میشود که میتواند باعث بروز عوارض شدید در سلامتی افراد مبتلا شود.
افرادی که قبلاً به کم خونی همولیتیک مبتلا بودهاند، ممکن است بیشتر دچار کم خونی همولیتیک ناشی از سفیکسیم شوند. اگر متوجه بروز علائم کم خونی همولیتیک مانند خستگی غیرعادی، زردی چشم یا پوست، تیرگی ادرار یا رنگ پریدگی شدید، فوراً با پزشک معالج خود تماس بگیرید.
سفکسیم و عملکرد کلیه
بیماری کلیوی یا کاهش عملکرد کلیه ممکن است باعث تجمع این دارو در بدن شود و عوارض جانبی ایجاد کند. سفیکسیم همچنین ممکن است باعث کاهش عملکرد کلیه و در موارد نادر نارسایی کلیه شود. اگر عملکرد کلیه شما کاهش یافته یا به یک بیماری کلیوی مبتلا هستید، با پزشک معالج خود صحبت کنید و با او درباره اینکه مصرف این دارو چگونه ممکن است بر وضعیت پزشکی شما تأثیر بگذارد، و نیز چگونه ممکن است وضعیت پزشکی شما بر دوز مصرفی و اثربخشی این دارو تأثیر بگذارد و آیا نظارت خاصی لازم است یا خیر، مشورت کنید.
سفکسیم و رشد بیش از حد ارگانیسمها در واژن
استفاده طولانی مدت یا مکرر از سفیکسیم ممکن است منجر به رشد بیش از حد باکتریها یا قارچها و ارگانیسمهایی شود که توسط این دارو از بین نمیروند. این وضعیت میتواند باعث ابتلا به عفونتهای دیگر مانند عفونتهای قارچی واژن شود. بنابراین به دقت از دستور و تجویز پزشک پیروی کنید.