فتوتراپی یا نور درمانی نوعی روش درمانی است که شامل قرار گرفتن در معرض لامپ های فلورسنت یا منابع دیگر نور مانند چراغ هالوژن، نور خورشید و دیودهای ساطع کننده نور (LED) است. فوتودرمانی برای معالجه برخی شرایط پزشکی موثر می باشد. فوتوتراپی همچنین به عنوان نور درمانی و هلیوتراپی شناخته می شود.
انواع فتوتراپی
انواع مختلفی از فتوتراپی بر اساس نوع کاربرد آن وجود دارند.
فتوتراپی UVB
نور ماوراء بنفش B که در نور طبیعی خورشید وجود دارد، درمانی مؤثر برای پسوریازیس است. UVB به پوست نفوذ کرده و باعث کاهش رشد سلول های پوست آسیب دیده می شود. در این روش پوست بیمار در یک مدت زمان و برنامه مشخصی در معرض نور مصنوعی UVB قرار می گیرد. این روش درمانی در مطب یا کلینیک پزشک یا در منزل توسط یک متخصص فتوتراپی انجام می شود. درمان UVB به روش های مختلفی و روی مناطق موضعی مانند دست و پا و یا کل بدن انجام شود. در فتوتراپی UVB ممکن است با استفاده از لامپ های UV، و یا لامپ های LED استفاده شود.
فتوتراپی UVB خانگی
درمان پسوریازیس با واحد نوری UVB در خانه می تواند یک انتخاب مقرون به صرفه و مناسب باشد. اما این روش هم نیاز به یک برنامه درمانی منظم دارد. در مرحله اول افراد ابتدا در یک مرکز پزشکی تحت معالجه قرار بگیرند و بعد روند درمانی را در خانه ادامه دهند.هنگام انجام فوتوتراپی در خانه پیروی از دستورالعمل پزشک و ادامه معاینات منظم بسیار مهم است و تمام درمان های فتوتراپی، از جمله خرید تجهیزات برای مصارف خانگی، نیاز به نسخه پزشک دارند.
لیزر تحریک کننده
لیزر excimer که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای درمان موارد مزمن و موضعی پسوریازیس تأیید شده است از یک پرتوی با شدت زیاد نور ماوراء بنفش B (UVB) استفاده می کند. لیزر اکسایمر بر روی مناطقی از پوست را که تحت تأثیر پسوریازیس خفیف تا متوسط قرار دارد، انجام می گیرد. تحقیقات نشان می دهد که این یک درمان موثر برای پسوریازیس پوست سر است.
تخت های برنزه
برخی از افراد از سالن برنزه به عنوان جایگزینی برای بهره بردن از نور طبیعی خورشید استفاده می کنند. تخت های برنزه در سالن های تجاری عمدتا از نور UVA به جای UVB استفاده می کنند. آکادمی پوست و پوست آمریکا، سازمان غذا و داروی آمریکا و مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها به بیماران توصیه می کنند از تخت های برنزه کننده و لامپ های خورشید استفاده نکنند. براساس گزارش AAD و سازمان بهداشت جهانی، برنزه شدن در محیط داخلی خطر ملانوم را تا 59 درصد افزایش می دهد. پرتوهای فرابنفش ناشی از این دستگاه ها می تواند به پوست آسیب برساند و باعث پیری زودرس شوند و خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش دهند.
UVB نور خورشید
- UVB نورخورشید به همان روش UVB در درمان های فوتوتراپی عمل می کند.
- با این حال، استفاده از نور خورشید برای درمان پسوریازیس برای همه توصیه نمی شود.
توجه
برخی از داروهای موضعی مانند تازرووتن، تار زغال سنگ، الیل (پییمکلرولیموس) و پروتوپیک (تاکرولیموس) می توانند خطر آفتاب سوختگی را افزایش دهند. مصرف کنندگان این داروها باید قبل از استفاده از فتوتراپی با پزشک خود مشورت کنند.
UVA (PUVA)
- PUVA، مخفف عبارت Psolaren ultraviolet-A است که در این روش نور UVA با نوعی ماده شیمیایی به نام psoralen Psolaren ترکیب می شود. این ماده می تواند بر روی پوست بیماران و یا به صورت قرص مصرف می شود.
- به طورکلی UVA برای پسوریازیس نسبتاً بی اثر است، مگر اینکه همزمان با داروی حساس کننده نور psoralen استفاده شود. این فرایند که PUVA نامیده می شود بر روی رشد بیش از حد سلول های پوستی تاثیر می گذارد و علائم پسوریازیس را برای مدت زمانی تسکین می دهد.
- PUVA نسبت به UVB فشرده تر است و عوارض جانبی بیشتری دارد و معمولاً در درمان ویتیلیگو، لنفوم سلول T جلدی و پسوریازیس که سایر روش های درمانی ناموفق بوده اند، استفاده می شود.
کاربرد نور درمانی
اختلالات پوستی
نور درمانی که برای درمان شرایط پوستی مانند پسوریازیس استفاده می شود با نوع روش درمانی که برای شرایط ذکر شده در بالا استفاده می شود متفاوت است. در نور درمانی برای اختلالات پوستی از لامپ استفاده با پرتوهای ماوراء بنفش (UV) استفاده می شود. این نوع نور باید به وسیله جعبه های نور درمانی فیلتر شود زیرا ممکن است به چشم و پوست بیمار آسیب برسانند. درمان فتوتراپی شامل استفاده از نور اشعه ماوراء بنفش برای کاهش رشد سلول ها و التهاب است.
بیماری های پوستی زیر را می توان با استفاده از این روش درمان کرد:
- اگزما
- ویتیلیگو
- پسوریازیس
- خارش پوست
- علائم پوستی لنفوم سلول T پوستی
دو نوع اصلی از فتوتراپی برای اختلالات پوستی استفاده می شود:
پهن باند UVB (B UVB)
UVB پهن باند شامل استفاده از طیف کامل پرتوهای فرابنفش B برای معالجه شرایط پوستی اگزما و پسوریازیس می باشد.
UVB باریک
این روش از UVB پهن باند شدیدتر بوده و رایج ترین گزینه فوتوتراپی است که توسط متخصصین پوست استفاده می شود.
تفاوت اصلی بین این دو روش، عبارتند از:
- لامپ های باریک UVB باند محدوده کمتری از نور ماوراء بنفش را آزاد می کنند.
- باریک UVB باند می تواند پسوریازیس را سریعتر درمان کند و باعث بهبودی طولانی تر شود.
- باند باریک UVB ممکن است نیاز به جلسات های کمتری در طول هفته داشته باشد.
اثرات فوتوتراپی برای اختلالات پوستی معمولاً موقتی است و نمی تواند یک درمان دائمی باشد و بیمار باید برای نتیجه گیری بهتر چندین جلسه این روند را ادامه دهد.
اختلالات خلقی و خواب
از فتوتراپی نیز برای درمان اختلالات خلقی و خواب بویژه اختلال عاطفی فصلی (SAD) و اختلالات خواب ریتم شبانه روزی استفاده می شود. بیمارانی که برای درمان اختلال عاطفی فصلی تحت فتوتراپی قرار می گیرند باید در طول روند درمان خود در نزدیکی دستگاهی به نام جعبه نور درمانی بنشینند یا کار کنند. جعبه نور، پرتوهای نور که نور طبیعی در فضای باز تقلید می کند تشکیل شده است. تصور می شود که نور درمانی بر روی مواد شیمیایی مغز مرتبط با خلق و خو و خواب اثر می گذارد و علائم SAD را کاهش می دهد.
نور درمانی برای درمان SAD می تواند با عوارض جانبی مانند سردرد، خستگی، بی خوابی، بیش فعالی و تحریک پذیری همراه باشد. اما با این حال این عوارض به ندرت رخ می دهند و معمولاً موقتی هستند و یک روش درمانی آسان و نسبتاً ارزان برای درمان SAD می باشد که می تواند میزان مصرف داروهای ضد افسردگی را کاهش دهد.
در طول جلسات نور درمانی بیمار در نزدیکی یک جعبه نور می نشیند یا کار می کند. برای نتیجه گیری بهتر، نور باید از جعبه به طور غیر مستقیم وارد چشم بیمار شود. در این حالت باید چشمان بیمار باز باشند ولی مستقیماً به جعبه چراغ نگاه نکنند. نور درمانی نیاز به گذشت زمان و پیگیری دارد. بیماران می توانند جعبه نور خود را روی یک میز در خانه یا محل کار خود قرار داده و از آن استفاده کنند.
اختلالات خواب شبانه روزی
فوتوتراپی می تواند به افرادی که اختلال خواب ریتم شبانه روزی مانند DSPS (سندرم تأخیر در مرحله خواب) دارند کمک کند اما زمان استفاده از نوردرمانی در این بیماران بسیار مهم است و پزشک بر اساس علائم بیمار، زمان فتوتراپی را مشخص می کند.
سرطان و پیش سرطان ها
نوع خاصی از فتوتراپی معروف به درمان با فتودینامیک برای معالجه نوعی سرطان و پیش سرطان ها کاربرد دارد. این روش علاوه بر نور از یک نوعی داروی خاص به نام نور حسگر استفاده می کند. فوتسنسایزرها در هنگام قرار گرفتن در معرض نور، نوعی اکسیژن فعال تولید می کنند که باعث از بین رفتن سلول های اطراف می شود.
داروی فتوسنتزایزر به صورت موضعی روی بدن اعمال می شود. همه سلول های بدن دارو را جذب می کنند، اما که این دارو بر روی سلول های سرطانی تاثیر می گذارد. از روش فتودینامیک برای درمان سرطان مانند سرطان مری، سرطان endobronchial (سرطان ریه سلول غیر کوچک) و شرایط پیش سرطانی مانند مری بارت کاربرد دارد. فتوتراپی برای درمان سرطان ها گزینه بسیار خوبی است، زیرا در مقایسه با درمان هایی مانند پرتودرمانی و شیمی درمانی چندین مزیت دارد، از جمله:
- به طور کلی عوارض جانبی طولانی مدت ندارد.
- میزان آسیب رسانی آن کمتر است و نیازی به جراحی و برش ندارد.
- فتوتراپی نسبت به سایر گزینه های درمانی سرطان هزینه های بسیار کمتری دارد اما بر روی سرطان هایی که گسترش یافته اند تاثیری ندارد.
فتوتراپی برای نوزادان
از فتوتراپی برای هایپربیلیروبینمی و زردی و برای کاهش سطح بیلی روبین در کودکان استفاده می شود.
نوردرمانی در نوزادان مبتلا به زردی به دو صورت انجام می گیرد:
روش معمولی. در روش معمولی آن، بعد از پوشاندن چشمان کودک، او در زیر نورهای لامپ هالوژن یا چراغ های فلورسنت قرار می گیرد.
بیلی باند. بیلی باند، در نوزادان زودرس یا نوزادانی که تحت درمان با چراغ های معمولی قرار گرفته اند، کاربرد دارد. در این روش از کابل های فیبر نوری که نور آبی را بر روی کمر و بدن کودک منتشر می کند، استفاده می شود.
همچنین از لوله های کم نور و لامپ های فلورسنت و LED های LED آبی برای درمان فتوتراپی به نوزادان استفاده می شود. این لوله ها گرمای زیادی را تولید نمی کنند و در نزدیکی بدن نوزادان نگهداری می شوند. فتوتراپی برای درمان هایپلیبریروبینمی و زردی از نظر پزشکی بسیار بی خطر تلقی می شود. با این حال ممکن است باعث بروز عوارض جانبی کوتاه مدت مانند اسهال، بثورات، گرمای بیش از حد و کم آبی شود.
درمان های جدید
در حال حاضر دانشمندان در حال استفاده از فتوتراپی برای معالجه سایر شرایط پزشکی مانند رتینوپاتی دیابتی و ریزش مو هستند.
آثار مثبت نور درمانی
نور درمانی می تواند در خانه با استفاده از جعبه های سبک اجاره ای یا خریداری شده انجام شود.
عوارض فتوتراپی
فتوتراپی یک روش غیرتهاجمی، بی خطر و راحت است که با عوارض کم یا خفیف همراه می باشد.
این روش ممکن است باعث بروز عوارض احتمالی زیر شود:
- سردرد
- خستگی
- هیپومنیا
- بی خوابی
- سرطان پوست
- آفتاب سوختگی
- خشکی چشم و بینی
درمان های مکرر فتوتراپی همچنین می تواند منجر به سرکوب سیستم ایمنی شود. در اصل، نور درمانی می تواند سیستم ایمنی بدن را سرکوب کند و بدن را نیز در معرض بیماری ها، عفونت ها و سرطان های پوستی قرار دهد. علاوه بر این، درمان با PUVA یا درمان فتودینامیکی ممکن است چشم های فرد را به نور حساس تر کند و منجر به آسیب دیدگی چشم در معرض نور خورشید و ایجاد آب مروارید شود. عوارض جانبی، ممکن است طی چند روز بعد از شروع نور درمانی به خودی خود از بین بروند و فرد می تواند با رعایت راهکارهای زیر عوارض جانبی را مدیریت کند:
- کاهش مدت زمان درمان
- دور کردن جعبه نور ازخود
- استراحت در طول جلسات درمانی
- یا تغییر زمان استفاده از نور درمانی
موارد منع کاربرد نوردرمانی
افراد در شرایط زیر باید، از معالجه با فتوتراپی خودداری کنند و یا قبل از انجام آن با پزشک مشورت کنند:
- زنان باردار و شیرده
- ابتلا به بیماری کبد
- ابتلا به بیماری چشمی
- سابقه خانوادگی سرطان پوست
- داشتن شرایطی که پوست فرد را به نور حساس می کند، مانند لوپوس اریتماتوز سیستمیک
- مصرف داروهایی که حساسیت به نور آفتاب را افزایش می دهند، مانند برخی از آنتی بیوتیک ها، ضد التهابات یا مکمل های گیاهی
سخن آخر
فوتوتراپی گزینه مناسبی برای درمان بسیاری از شرایط است.
با این حال، قبل از استفاده از آن در خانه باید با پزشک مشورت کنید تا با استفاده صحیح از آن بتوانید بیشترین مزایا را با کمترین عوارض جانبی به دست آورید. همچنین، اگر می خواهید از این روش برای درمان شرایط پوستی استفاده کنید بهتر است، قبل از انجام یک روش خاص گزینه های مختلف خود را بررسی کنید. اما این را در نظر داشته باشید که بهتر است از نور درمانی به عنوان یک روش مکمل در کنار سایر روش های درمانی مانند روان درمانی یا دارو استفاده کنید.
نور درمانی احتمالاً اختلال عاطفی فصلی، افسردگی غیر فصلی یا سایر شرایط را درمان نمی کند. اما ممکن است علائم را کاهش و سطح انرژی را افزایش دهد و به شما کمک کند احساس بهتری نسبت به خود و زندگی تان داشته باشید. نوردرمانی می تواند تنها در طی چند روز علائم را بهبود ببخشد. اما در برخی موارد ممکن است دو یا چند هفته طول بکشد.
آخرین دیدگاهها