نارسایی قلبی سمت راست زمانی ایجاد میشود که سمت راست قلب آنطور که باید خون را پمپاژ نمیکند و باعث برگشت خون به سیستم وریدی میشود. در این شرایط میزان خونی که قلب میتواند در دقیقه پمپ کند کمتر میشود. علائم نارسایی قلبی سمت راست، مانند تنگی نفس، ادم (تورم اندام ها) و خستگی می تواند شدید باشد. دلایل زیادی وجود دارد که ممکن است سمت راست قلب ضعیف شود. درمان، که می تواند شامل تغییر سبک زندگی و دارو باشد، بر اساس علت تعیین می شود.
قلب از چهار حفره تشکیل شده است. حفره های فوقانی دهلیز چپ و راست و حفره های پایینی بطن چپ و راست نامیده می شوند. دیواره ای از عضله به نام سپتوم دهلیز چپ و راست و بطن چپ و راست را جدا می کند. وظیفه بطن چپ قلب این است که خون را از قلب به تمام اندام های بدن در برابر فشار نسبتاً بالا پمپاژ می کند و لازم است دیواره های بطن چپ عضلانی، ضخیم و قوی باشد. در مقابل، وظیفه بطن راست این است که خون «استفاده شده» و فاقد اکسیژن را از طریق شریان ریوی به ریه ها پمپ کند تا با اکسیژن دوباره پر شود. این می تواند تحت فشار کم کار کند و ساختاری با دیواره نسبتا نازک است و عضله قلبی بسیار کمتری نسبت به بطن چپ دارد.
علائم
علائم نارسایی قلبی سمت راست بی شباهت به علائم نارسایی قلبی سمت چپ نیستند، اما می توانند شدیدتر باشند:
- خستگی
- سرگیجه
- ضعف و بی حالی
- رگ های گردن متورم
- کبد متورم و دردناک
- فراموشی و سردرگمی
- افزایش وزن ناگهانی
- افزایش میل به ادرار کردن
- کاهش قابل توجه اشتها
- غش (سنکوپ) در پاسخ به ورزش
- تنگی نفس حتی پس از تنها مقدار کمی تلاش
- آسیت شدید (جمع شدن مایع در حفره شکمی)
- تورم (ادم)، که اغلب نه تنها مچ پا و اندام تحتانی، بلکه ران، شکم و سینه را نیز درگیر می کند.
علل
نارسایی قلبی سمت راست شدیدتر از نارسایی قلبی سمت چپ دارد. ممکن است در نتیجه نارسایی قلبی سمت چپ رخ دهد. اگر ناشی از نارسایی سمت چپ قلب نباشد، تقریباً همیشه به دلیل نوعی اختلال ریوی است که می تواند شامل فشار خون ریوی، آمبولی ریه یا بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD) باشد.
اما نارسایی قلبی سمت چپ می تواند ناشی از بیماری دریچه ای یا حمله قلبی، کاردیومیوپاتی متسع، کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک باشد.
شرایطی که باعث نارسایی قلبی عمدتاً سمت راست می شود با مواردی که باعث نارسایی قلبی عمدتاً سمت چپ می شود متفاوت است و به سه دسته تقسیم می شود.
فشار خون ریوی
فشار خون ریوی افزایش فشار خون در شریان ریوی است. این وضعیت می تواند منجر به نارسایی قلب در سمت راست شود زیرا در این شرایط دیواره های سمت راست قلب نازک می شود و در پمپاژ در شرایط فشار بالا نسبتاً ناکارآمد هستند. اگر بطن راست مجبور باشد برای مدت طولانی در برابر فشارهای بالا در شریان ریوی کار کند، ممکن است دچار نارسایی شود.
فشار خون ریوی مرتبط با نارسایی قلبی سمت راست می تواند به دلایل زیر ایجاد شود:
- سندرم زجر تنفسی حاد (ARDS) : این وضعیت میتواند منجر به شکل حاد فشار خون ریوی و نارسایی قلب راست شود.
- بیماری مادرزادی قلب: نقص تیغه بین دهلیزی و نقص دیواره بین بطنی به طور خاص می تواند در نهایت باعث افزایش فشار خون ریوی و نارسایی قلب راست شود.
- نارسایی قلبی سمت چپ: نارسایی قلبی «معمولی» فشار خون را در سیستم عروقی ریوی افزایش می دهد که در نهایت می تواند سمت راست قلب را تحت تأثیر قرار دهد. در واقع، درست است که بگوییم نارسایی قلبی سمت راست یک پیامد معمول و طبیعی نارسایی قلبی طولانی مدت یا درمان نشده است.
- آمبولی ریوی: آمبولی ریوی می تواند فشار شریان ریوی را به شدت تا سطوح بسیار بالا افزایش دهد. آمبولیهای کوچکتر و عودکننده ریه میتوانند به تدریج فشار شریان ریوی را افزایش دهند و در نتیجه ممکن است باعث شروع موذیتر نارسایی قلب راست شوند.
- بیماری مزمن ریه: اشکال مزمن بیماری ریوی، به ویژه بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) و آپنه انسدادی خواب می توانند در نهایت باعث افزایش فشار خون ریوی و نارسایی قلب راست شوند.
سایر علل بالقوه فشار خون ریوی عبارتند از:
فشار خون اولیه ریوی، اسکلرودرمی، سارکوئیدوز یا اشکال مختلف واسکولیت که بر ریه ها تأثیر می گذارد.
نارسایی قلبی سمت راست که ناشی از بیماری قلبی در سمت چپ قلب نیست، تقریباً همیشه به دلیل یک اختلال ریوی است که باعث افزایش فشار خون ریوی می شود. نارسایی قلبی سمت راست که ثانویه به یک بیماری ریوی است، کور ریوی نامیده می شود.
بیماری دریچه ای قلب
هر نوع بیماری دریچه ای قلب که اثر اصلی آن افزایش فشار در سمت راست قلب یا انسداد جریان خون از طریق سمت راست قلب باشد، ممکن است منجر به این اختلال شود. این ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- نارسایی (نشت) دریچه های سه لتی و ریوی به دلیل فشار خون ریوی
- تنگی دریچه های سه لتی یا ریوی به دلیل بیماری قلبی مادرزادی یا روماتیسمی که سایر قسمت های قلب را تحت تأثیر قرار می دهد. (بیماری دریچه سه لتی یا ریوی به خودی خود یک علت نادر نارسایی سمت راست قلب است.)
- تنگی دریچه میترال دریچه ای که بین دهلیز چپ و بطن چپ قرار دارد – که یکی از دلایل شایع نارسایی قلب در سمت راست است: خونی که از ریه ها به دهلیز چپ باز می گردد، در صورت وجود تنگی میترال تمایل به “دید بالا” دارد. منجر به افزایش فشار عروقی در ریه ها می شود که در نهایت باعث افزایش فشار خون ریوی و نارسایی سمت راست قلب می شود.
- انفارکتوس میوکارد بطن راست. افرادی که دچار انفارکتوس میوکارد (حمله قلبی) ناشی از انسداد شریان کرونری راست میشوند، ممکن است از آسیب به عضله بطن راست رنج ببرند و نارسایی قلبی در سمت راست ایجاد کنند. درمان حمله قلبی بطن راست شبیه درمان هر انفارکتوس میوکارد است، از جمله باز کردن سریع رگ خونی مسدود شده با داروهای “لختهشکن” یا استنت .
سایر شرایط مرتبط با نارسایی قلبی سمت راست عبارتند از دیابت، عفونت HIV، مشکلات تیروئید، آریتمی قلبی و فشار خون بالا
تشخیص
تشخیص نارسایی سمت راست قلب معمولاً به معاینه فیزیکی کامل توسط متخصص قلب و همچنین سابقه پزشکی و هر یک از آزمایشات مختلف نیاز دارد. هنگام بررسی تاریخچه سلامتی، اگر ترومبوز وریدی عمقی یا آمبولی ریوی داشته باشید، به ویژه به نارسایی قلبی مشکوک خواهند شد.
آزمایشهایی که برای تشخیص نارسایی قلبی سمت راست استفاده میشوند، عبارتند از:
- مطالعات الکتروکاردیوگرام (ECG) و اکوکاردیوگرام، که می تواند فشار شریان ریوی را نشان دهد و همچنین ممکن است بیماری دریچه ای قلب یا بیماری موثر بر عضله قلب را نشان دهد.
- آزمایش عملکرد ریوی برای تایید وجود و شدت COPD
- آزمایش خون برای اندازه گیری موادی که در خون در پاسخ به نارسایی قلبی آزاد می شود و برای ارزیابی عملکرد کلیه، کبد و تیروئید
- مطالعه خواب برای تعیین اینکه آیا آپنه یک عامل است یا خیر
- توموگرافی کامپیوتری (CT) اسکن، که اشعه ایکس سه بعدی از قلب است
- تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) که از امواج رادیویی، آهنرباها و رایانه برای ایجاد تصاویر دقیق از قلب استفاده می کند .
- کاتتریزاسیون قلبی، که در آن یک کاتتر در یک محفظه یا رگ قلب برای تشخیص انسداد و نقص قرار داده می شود.
- آنژیوگرافی عروق کرونر، که شامل تزریق رنگی است که می توان با اشعه ایکس به داخل حفره های قلب مشاهده کرد تا جریان خون در قلب قابل مشاهده باشد.
- اشعه ایکس قفسه سینه برای تعیین اینکه آیا قلب بزرگ شده و/یا ریه ها احتقان دارند یا خیر
- تست استرس قلبی، که عملکرد قلب را در حین ورزش تحت شرایط کنترل شده ارزیابی می کند: این تست همراه با EKG استفاده می شود، می تواند تغییرات در ضربان قلب، ریتم، یا فعالیت الکتریکی و همچنین فشار خون را نشان دهد.
درمان
درمان مناسب نارسایی قلبی سمت راست متکی بر شناسایی و درمان علت زمینه ای است:
- اگر علت بیماری دریچه ای قلب باشد (به طور معمول، تنگی میترال)، ترمیم یا تعویض دریچه بیمار با جراحی ضروری است.
- هنگامی که علت انفارکتوس میوکارد بطن راست باشد، درمان تهاجمی و سریع برای باز کردن شریان کرونری راست مسدود شده مورد نیاز است.
- اگر علت زمینه ای نارسایی قلبی سمت چپ باشد، درمان آن بیماری باید بهینه شود.
- وقتی علت یک اختلال ریوی باشد (یعنی اگر کور ریوی وجود داشته باشد)، درمان مشکل زمینه ای ریه باید بهینه شود.
در حالی که روند بیماری زمینه ای در حال شناسایی است، ممکن است داروهایی تجویز شوند، از جمله:
- استفاده عاقلانه از دیورتیک ها برای از بین بردن ادم بیش از حد
- داروهای کاهش فشار شریان ریوی
- یک رژیم غذایی کم چرب، کم کلسترول و کم سدیم برای کمک به بهبود علائم
- ورزش های هوازی ملایم برای کمک به تقویت قلب
- ایمپلنت یک دستگاه کمک بطنی (VAD) برای کمک به پمپاژ کارآمدتر قلب ضعیف
پیوند قلب
اگرچه آخرین راه حل، نارسایی قلبی سمت راست گاهی اوقات با پیوند قلب درمان می شود، که در آن قلب آسیب دیده با جراحی برداشته می شود و با قلب سالم اهداکننده متوفی جایگزین می شود.
اگر نارسایی قلبی برای شما تشخیص داده شده است، مهم است که در مدیریت بیماری خود فعال باشید. در برخی موارد، تنظیم دارو و تغییر شیوه زندگی ممکن است برای کمک به رفع علائم کافی باشد:
- مصرف نمک را کم کنید.
- استرس را کاهش دهید.
- از یک رژیم غذایی مناسب، سرشار از میوه ها و سبزیجات تازه استفاده کنید.
- سیگار و مصرف الکل را کاهش دهید یا نوشیدن را به طور کامل ترک کنید.
- فعالیت بدنی خود را افزایش دهید (با راهنمایی ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود اگر تازه ورزش می کنید).
سخن آخر
پیش آگهی بهبودی نارسایی قلبی سمت راست به علت وضعیت و شدت علائم بستگی دارد. اگرچه برخی از افراد می توانند با درمان و تغییر شیوه زندگی بهبود پیدا کنند، برخی دیگر ممکن است به کاشت ایمپلنت یا پیوند قلب نیاز داشته باشند. از آنجایی که این یک وضعیت جدی است که حتی میتواند منجر به مرگ زودرس شود، بسیار مهم است که هنگام تجربه علائم، یک ارزیابی پزشکی کامل دریافت کنید و به سرعت برای معکوس کردن یا بهبود علت زمینهای اقدام کنید.
آخرین دیدگاهها