عدم تعادل شیمیایی مقدار بسیار زیاد یا بسیار کم هر ماده ای در بدن است که به عملکرد طبیعی آن کمک می کند. در حالی که می تواند به عدم تعادل هر یک از این مواد در هر ناحیه از بدن اعمال شود، این اصطلاح معمولاً برای اشاره به عدم تعادل در مغز استفاده می شود. عدم تعادل شیمیایی زمانی اتفاق میافتد که موادی که به بدن کمک میکنند تا طوری عمل کند که باید از تعادل خارج شوند. مقدار زیاد یا کم این مواد می تواند باعث عدم تعادل شیمیایی شود که بر توانایی بدن برای عملکرد طبیعی تأثیر می گذارد. این عدم تعادل شیمیایی اغلب با شرایط سلامتی مرتبط است. به عنوان مثال، عدم تعادل هورمونی با سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) رخ می دهد ، که به نوبه خود فرد را در معرض خطر سایر بیماری ها مانند دیابت نوع 2 و ناباروری قرار می دهد.
در حالی که مقدار زیاد یا خیلی کم این مواد در هر نقطه از بدن به عنوان عدم تعادل شیمیایی در نظر گرفته می شود، اصطلاح “عدم تعادل شیمیایی” معمولاً با عدم تعادل شیمیایی در مغز و تأثیر بالقوه آنها بر سلامت روان و شرایط مرتبط مرتبط است.
عدم تعادل شیمیایی در مغز
مواد شیمیایی موجود در مغز که به تسهیل ارتباط بین سلول های عصبی کمک می کنند، انتقال دهنده های عصبی نامیده می شوند. برخی از انتقال دهنده های عصبی اصلی عبارتند از:
- سروتونین
- دوپامین
- نوراپی نفرین
- استیل کولین
- گابا (گاما آمینوبوتیریک اسید)
- گلوتامات
این انتقال دهنده های عصبی به بسیاری از عملکردها کمک می کنند از جمله:
- خواب
- اشتها، میل
- حالت
- انگیختگی
- رفتار – اخلاق
- شناخت
- لذت
- رشد اولیه مغز
- حافظه
- یادگیری
- پاسخ استرس (“جنگ یا فرار”)
اختلال عملکرد این انتقال دهنده های عصبی با شرایطی مانند:
- روانگسیختگی
- اختلالات اضطرابی
- افسردگی
- اختلال دو قطبی
- بیماری پارکینسون
در حالی که شنیدن این موضوع که افسردگی و برخی دیگر از شرایط سلامت روان مانند اختلالات اضطرابی ناشی از عدم تعادل شیمیایی است، رایج است، اکثر کارشناسان بهداشت روان بر این باورند که علل بیماریهای روانی پیچیدهتر از آنچه در این اصطلاح آمده است. تصور میشود تعادل مواد شیمیایی در مغز به همراه ترکیبی از عواملی مانند :
- ژنتیک
- داروها
- مشکلات پزشکی
- عوامل محیطی مانند رویدادهای استرس زا در زندگی
- تنظیم خلق و خوی نادرست توسط مغز
آیا استرس می تواند باعث عدم تعادل شیمیایی شود؟
استرس علاوه بر تأثیر بر تعادل انتقالدهندههای عصبی، بر تعادل شیمیایی در سیستمهای مختلف بدن تأثیر میگذارد، از جمله :
- سیستم عصبی
- دستگاه گوارش
- غدد درون ریز (هورمون).
- سیستم قلبی عروقی
- سیستم تولید مثل
آیا واقعاً افسردگی ناشی از عدم تعادل شیمیایی است؟
این ایده که افسردگی ناشی از کمبود سروتونین است در تبلیغات داروهای ضد افسردگی در اوایل دهه 2000 رایج بود و بسیاری از متخصصان سلامت روان این توضیح را به بیماران خود منعکس کردند.
شواهد کمی برای این نتیجه گیری قطعی وجود داشت. در عوض، در حالی که شواهدی وجود دارد که نشان میدهد داروهای ضدافسردگی مانند مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) میتوانند در درمان افسردگی موثر باشند، دلیل دقیقی برای چگونگی این بهبود مشخص نیست.
“عدم تعادل شیمیایی” و “کمبود سروتونین” به عنوان استعاره ای برای کارهای پیچیده تر در مغز و عوامل مرتبط با افسردگی استفاده شد. این به اشتباه باعث شد بسیاری از مردم بر این باور باشند که درمان افسردگی با داروهای ضد افسردگی مانند درمان کمکاری تیروئید با داروهای تیروئید یا دیابت نوع 1 با انسولین است.
تبلیغات اخیر نشان می دهد که این دارو به جای اصلاح عدم تعادل، بر انتقال دهنده های عصبی تأثیر می گذارد. این نشان دهنده پیچیدگی و تفاوت های ظریف در درمان افسردگی است و اینکه چگونه درمان شرایط سلامت روان برای همه یکسان نیست.
پیشنهاد میشود که مقدار «بهینه» انتقالدهندههای عصبی وجود ندارد، بنابراین تعریف عدم تعادل دشوار است. علاوه بر این، داروهایی که SSRI نیستند نیز علائم افسردگی را کاهش می دهند. این بدان معناست که افسردگی چیزی بیش از یک عدم تعادل شیمیایی ساده است. در حالی که مواد شیمیایی مغز در افسردگی نقش دارند، چیزهایی مانند اتصالات سلول های عصبی، رشد سلول های عصبی و عملکرد مدارهای عصبی نیز به افسردگی کمک می کنند.
علائم عدم تعادل شیمیایی در مغز
علائم عدم تعادل شیمیایی در مغز با چندین تشخیص روانپزشکی مرتبط است.
افسردگی
- انواع مختلفی از افسردگی وجود دارد که هر کدام لیست منحصر به فرد خود را از علائم دارند. برای یک لیست کاملتر، بهتر است افسردگی را بر اساس نوع تحقیق کنید. برخی از علائم عمومی افسردگی عبارتند از:
- حالت غمگین، مضطرب یا “تهی” مداوم
- احساس ناامیدی، منفی، بدبین
- تحریک پذیری
- احساس گناه، بی ارزشی یا درماندگی
- از دست دادن علاقه یا لذت به سرگرمی ها و فعالیت ها (به ویژه آنهایی که قبلاً از آنها لذت می بردید)
- کاهش انرژی
- خستگی
- مشکل در تمرکز، به خاطر سپردن یا تصمیم گیری
- مشکلات خواب
- تغییر در وزن یا اشتها
- افکار مرگ یا خودکشی یا اقدام به خودکشی
- علائم فیزیکی غیر قابل توضیح، مانند درد، درد، سردرد و مشکلات گوارشی
اختلالات اضطرابی
مانند افسردگی، انواع مختلفی از اختلالات اضطرابی وجود دارد که بهتر است به صورت جداگانه بررسی شوند. برخی از علائم عمومی اختلالات اضطرابی عبارتند از:
- احساس وحشت، ترس و ناراحتی
- افکار وسواسی غیر قابل کنترل
- افکار مکرر یا فلاش بک تجربیات آسیب زا
- مشکلات خواب
- مشکل در نشستن
- کابوس ها
- علائم فیزیکی غیر قابل توضیح مانند سردی یا عرق کردن دست ها، خشکی دهان، تنش عضلانی، یا بی حسی/گزگز در دست ها یا پاها
- تپش قلب
- حالت تهوع
- تنگی نفس
روانگسیختگی
اسکیزوفرنی به شدت با عدم تعادل شیمیایی در مغز مرتبط است. علائم اسکیزوفرنی عبارتند از:
- هذیان: باورهای نادرستی که مبتنی بر واقعیت نیستند.
- توهمات: تجربه احساسات، به ویژه دیدن یا شنیدن چیزهایی که واقعی نیستند.
- گفتار و رفتار نامنظم
- پارانویا: احساس اینکه کسی یا چیزی قصد دارد شما را بگیرد.
- کناره گیری از دیگران
علل عدم تعادل شیمیایی در مغز
برخی از مواردی که ممکن است باعث عملکرد نادرست انتقال دهنده های عصبی شود عبارتند از:
- گیرنده ها ممکن است نسبت به یک انتقال دهنده عصبی خاص بیش از حد حساس یا غیر حساس باشند که باعث می شود آنها به آزاد شدن انتقال دهنده عصبی خیلی یا خیلی کم پاسخ دهند.
- اگر سلول مبدا مقدار کمی از یک انتقال دهنده عصبی را پمپ کند، پیام ممکن است ضعیف شود.
- یک بازجذب بسیار کارآمد که قبل از اینکه مولکولها فرصت اتصال به گیرندههای سایر نورونها را داشته باشند، دوباره جذب میشود، همچنین میتواند پیام را ضعیف کند.
- توجه به این نکته مهم است که این عوامل برای اختلال انتقال دهنده عصبی اعمال می شوند و لزوماً به خودی خود باعث ایجاد یک وضعیت سلامت روان نمی شوند.
همچنین این فرضیه وجود دارد که میتوکندری ممکن است در عملکرد انتقال دهنده های عصبی و نقش آنها در افسردگی نقش داشته باشد.
عدم تعادل شیمیایی در مغز چگونه تشخیص داده می شود؟
برخلاف برخی دیگر از مواد شیمیایی در بدن، انتقال دهنده های عصبی را نمی توان به طور دقیق اندازه گیری کرد. نمی توان تشخیص داد که یک فرد دارای عدم تعادل شیمیایی در مغز خود است. تئوری عدم تعادل شیمیایی و تأثیر آن بر سلامت روان تا حد زیادی از موفقیت در کاهش علائم ناشی از داروها در درمان بیماریهای روانی ناشی میشود، اما این ارتباط کاملاً واضح نیست.
اگر شرایطی مانند افسردگی به طور قطعی ناشی از عدم تعادل شیمیایی باشد، داروهای ضد افسردگی سریعتر عمل میکنند، زیرا سطح انتقالدهندههای عصبی را نسبتاً سریع تحت تأثیر قرار میدهند. با این حال، آنها معمولا چندین هفته طول می کشند تا اثر قابل توجهی ایجاد کنند.
به جای تشخیص عدم تعادل شیمیایی در مغز، تشخیص بیماری های روانی خاص انجام می شود.
عدم تعادل شیمیایی در مغز چگونه درمان می شود؟
شرایطی که ممکن است تحت تأثیر عدم تعادل شیمیایی در مغز باشد، ممکن است با داروها، روان درمانی و تنظیم سبک زندگی درمان شوند.
دارو
داروهای ضد افسردگی و سایر داروهایی که بر شیمی مغز تأثیر می گذارند اغلب برای درمان شرایط مرتبط با عدم تعادل شیمیایی تجویز می شوند. در حالی که این داروها به برخی از افراد کمک می کنند، اما راه درمان نیستند. اختلالات روانی علل چندوجهی دارند. در حالی که دو نفر ممکن است علائم مشابهی داشته باشند، ممکن است آسیب شناسی های متفاوتی داشته باشند و به گزینه های درمانی متفاوت پاسخ دهند.
برخی از داروهای تجویز شده برای تأثیرگذاری بر عملکرد انتقال دهنده های عصبی عبارتند از:
- مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs)
- مهارکننده های بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین (SNRIs)
SNRI ها بازجذب نوراپی نفرین و سروتونین را مهار می کنند. مثالها عبارتند از:
- سیمبالتا (دولوکستین)
- افکسور (ونلافاکسین)
- فتزیما (لوومیلناسیپران)
- پریستیک (دوسونلافاکسین)
- ساولا (milnacipran)
داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای (TCAs)
TCA ها جذب سروتونین و نوراپی نفرین را مسدود می کنند و همچنین چندین اثر دیگر بر انتقال دهنده های عصبی دارند. مثالها عبارتند از:
- آنافرانیل (کلومیپرامین)
- آسندین (آموکساپین)
- الاویل (آمی تریپتیلین)
- نورپرامین (دزیپرامین)
- پاملور (نورتریپتیلین)
- سینکوان (دوکسپین)
- سورمونتیل (تریمی پرامین)
- توفرانیل (ایمی پرامین)
- ویواکتیل (پرتریپتیلین)
مهارکننده های مونوآمین اکسیداز (MAOIs)
MAOI ها عملکرد آنزیمی به نام مونوآمین اکسیداز را مهار می کنند و انتقال دهنده های عصبی بیشتری را برای استفاده در تنظیم خلق و خوی در دسترس قرار می دهند. مثالها عبارتند از:
- امسام (سلژیلین)
- مارپلان (ایزوکاربوکسازید)
- ناردیل (فنلزین)
- پارنات (ترانیل سیپرومین)
داروهای ضد افسردگی غیر معمول
اینها داروهای ضد افسردگی جدیدتری هستند که در دسته بندی های بالا قرار نمی گیرند. مثالها عبارتند از:
- اولپترو (ترازودون) و ترینتلیکس (ورتیوکستین): آنتاگونیست سروتونین و مهارکنندههای بازجذب (SARIs)
- رمرون (میرتازاپین): بر گیرنده های هورمون استرس اپی نفرین (آدرنالین) و همچنین تأثیر بر سروتونین در مغز تأثیر می گذارد.
- ولبوترین (بوپروپیون) : مهارکننده بازجذب دوپامین و نوراپی نفرین
داروهای ضد روان پریشی
داروهای ضد روان پریشی برای مدیریت روان پریشی (از دست دادن تماس با واقعیت) استفاده می شود. نمونه هایی از داروهای ضد روان پریشی نسل اول (“معمولی”) عبارتند از:
- کلرپرومازین
- هالوپریدول
- پرفنازین
- فلوفنازین
نمونه هایی از نسل دوم داروهای ضد روان پریشی (“غیر معمول”) عبارتند از:
- ریسپریدون
- اولانزاپین
- کوئتیاپین
- زیپراسیدون
- آریپیپرازول
- پالیپریدون
- لورازیدون
درمان غیر دارویی
درمان های روان درمانی مانند درمان شناختی رفتاری (CBT) می تواند برای بسیاری از شرایط سلامت روان موثر باشد. این درمان ها ممکن است با تغییر مسیرهای عصبی و تداعی بر عملکرد انتقال دهنده های عصبی تأثیر بگذارد. برای برخی افراد، ورزش در تسکین علائم افسردگی و اضطراب، تا حدی با تحریک مواد شیمیایی در مغز که باعث میشود بدن (و در نتیجه ذهن شما) احساس بهتری داشته باشد، مفید است.
درمانهای غیردارویی ممکن است به تنهایی برای کمک به برخی افراد مبتلا به افسردگی یا اضطراب کافی باشد، اما اغلب در ترکیب با دارو استفاده میشوند.
سخن آخر
عدم تعادل شیمیایی می تواند در هر جایی از بدن اتفاق بیفتد، اما معمولاً به ارتباط بین عملکرد انتقال دهنده های عصبی و سلامت روان اشاره دارد. تعیین عدم تعادل شیمیایی در مغز ممکن نیست، اما علائم بسیاری از شرایط سلامت روان مانند افسردگی و اضطراب وجود دارد که با آنچه در عامیانه به نام عدم تعادل شیمیایی شناخته می شود، مرتبط است. اگر علائم بیماری روانی را تجربه می کنید، یا متوجه تغییراتی در خلق و خو یا عملکرد ذهنی خود شده اید، به متخصص مراقبت های بهداشتی خود مراجعه کنید تا در مورد تشخیص احتمالی صحبت کنید و یک برنامه درمانی تهیه کنید.