انگشتان پا ممکن است به علت هوای سرد، آسیب، عفونت یا سایر بیماری های زمینه ای تغییر رنگ دهند و قرمز شوند. قرمزی انگشتان پا به طور معمول خود به خود از بین میرود، با این حال، برخی از علل زمینهای بروز این وضعیت نیاز به درمان دارند.
در این مقاله از پزشکت، به برخی از شایعترین علل قرمزی انگشتان پا میپردازیم. علاوه براین، به نکاتی درباره درمان و پیشگیری از بروز قرمزی در انگشتان پا اشاره میکنیم. Chilblains شامل بروز عوارض قرمز یا بنفش رنگ است که پس از قرار گرفتن پوست در هوای سرد ظاهر میشوند. علاوه براین، با بروز این وضعیت، افراد ممکن است احساس خارش داشته باشند. نام دیگر این علائم پرنیوز است.
Chilblains مدت کوتاهی پس از قرار گرفتن پوست در معرض سرما ایجاد میشوند و در اغلب اوقات اگر فردی پوست سرد شده خود را به سرعت گرم کند، مثلاً دست خود را در مقابل آتش یا بخاری بگیرد، بیشتر دیده میشود. علت دقیق بروز Chilblains ناشناخته است، اما ممکن است زمانی رخ دهد که رگهای خونی کوچک سریعتر از رگهای بزرگتر گرم شوند. به این ترتیب این وضعیت میتواند باعث نشت خون به بافتهای نرم شود.
این نوع از عوارض شبیه لکههای قرمز یا بنفش هستند و ممکن است که بر روی انگشتان پا، انگشتان دست، بینی، گونهها یا گوشهای افراد ظاهر شوند. علاوه براین، Chilblains میتواند به مرور زمان به تاول یا زخم تبدیل شود. چنین وضعیت نامطلوبی میتواند بسیار دردناک باشد.
بروز Chilblains در کودکان و زنان جوان و میانسال شایعتر است. عوامل زیر نیز خطر ابتلا به این نوع از عوارض را در افراد افزایش میدهند:
- جراحت
- بیماری رینود
- ضعف گردش خون
- مشکلات بافت همبند
- بروز تغییرات هورمونی
- برخی از اختلالات مغز استخوان
جراحت و قرمزی انگشتان پا
ضربه زدن یا انداختن چیزی روی انگشت پا میتواند باعث بروز آسیب و قرمز شدن آن شود. آسیبهای دیگر مانند فشار مکرر و ساییدگی کفشی نیز میتواند منجر به قرمزی انگشت پا شود. این وضعیت میتواند باعث بروز درد و تورم شود. به طور کلی، درمان قرمزی ناشی از جراحت، میتواند شامل موارد زیر باشد:
- بیحرکت نگه داشتن انگشت پا، اغلب با چسب زدن به انگشت کناری
- مصرف داروهای مسکن بدون نسخه (OTC) مانند استامینوفن (تیلنول)، ایبوپروفن (ادویل، موترین) یا ناپروکسن (Aleve)
اختلال پای ورزشکار
این اختلال، یک عفونت قارچی است که انگشتان یا پاهای افراد را درگیر میکند. علائم این اختلال، علاوه بر قرمزی انگشت پا، میتواند شامل موارد زیر باشد:
- خارش انگشتان پا
- پوسته پوسته شدن بین انگشتان پا
درمان این اختلال میتواند شامل موارد زیر باشد:
- اسپریها یا پمادهای ضد قارچ OTC
- داروهای ضد قارچ خوراکی مانند تربینافین (Lamisil) یا ایتراکونازول
نقرس
نقرس نیز میتواند باعث قرمزی انگشتان پا شود. علائم دیگر نقرس میتواند شامل موارد زیر باشد:
- درد مفاصل
- تورم انگشتان پا
- تورم و سفتی مفاصل
درمان این اختلال شامل اتخاذ روشهای تسکین درد و کاهش التهاب است. این موارد میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- پروبنسید (Probalan) یا لسینوراد (Zurampic) برای بهبود دفع اسید اوریک
- کورتیکواستروئیدها مانند پردنیزون (دلتازون، پردنیکوت) برای تسکین درد و کاهش التهاب
- داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی OTC (NSAIDs) مانند ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم
- NSAIDهای تجویزی مانند ایندومتاسین (ایندوسین) یا سلکوکسیب (Celebrex)کلشی سین (Colcrys، Mitigare)
- آلوپورینول (Aloprim، Zyloprim) یا فبوکسوستات (Uloric) برای محدود کردن مقدار اسید اوریک بدن شما
در صورتی که درباره این موارد سوالی دارید، با یک پزشک تماس بگیرید و با او مشورت کنید.
عفونت ناخن
عفونت ناخن که به نام پارونیشیا شناخته میشود، معمولاً توسط باکتری استافیلوکوکوس اورئوس یا قارچ ایجاد میشود و میتواند باعث بروز درد و تورم در انگشتان پا شود. درمان این اختلال میتواند شامل موارد زیر باشد:
- قرار دادن انگشت پا در آب گرم
- مصرف داروهای ضد قارچ مانند کلوتریمازول (Lotrimin، Mycelex) یا کتوکونازول (Nizoral)
- آنتیبیوتیکهایی مانند آموکسی سیلین (Amoxil، Moxatag)، اسید کلاوولانیک (Augmentin) یا کلیندامایسین (Cleocin)
برای تشخیص قطعی و درمان با یک پزشک مشورت کنید.
بیماری رینود
بیماری رینود یا پدیده رینود یک بیماری نادر است که رگهای خونی انگشتان دست و پا را تحت تاثیر قرار میدهد. وقتی فردی که به این بیماری مبتلا است، در معرض سرما قرار میگیرد یا دچار استرس میشود، رگهای خونی او باریک و تنگتر میشوند. این مسئله مانع از رسیدن خون به سطح پوست در برخی از نواحی بدن میشود. به این ترتیب، این نواحی ممکن است به رنگ سفید یا آبی تغییر رنگ دهند. با بازگشت خون، پوست قرمز و مور مور میشود.
متخصصان نمیدانند چه علتی باعث بروز بیماری رینود میشود. با این حال، بروز این اختلال در زنان و افراد بالای 30 سال شایعتر است. در موارد شدید، از دست دادن جریان خون طبیعی وارده به بافتها، میتواند منجر به ایجاد زخم یا مرگ بافت آسیب دیده شود که نیاز به قطع عضو دارد.
علاوه براین، افراد مبتلا به بیماری رینود، پس از قرار گرفتن در معرض هوای سرد بیشتر در معرض ابتلا به Chilblains قرار میگیرند.
پینه پا
شرایطی مانند کم بودن قوس کف پا، صافی کف پا یا نقص مفاصل ممکن است باعث بروز بونیون شوند. بونیون، یک کیسه پر از مایع است که مفصل شست پا را احاطه میکند. این توده زمانی ایجاد میشود که استخوانی که انگشت را به پا متصل میکند، به سمت بیرون بچرخد. به این ترتیب، این مسئله انگشت شست پا را به سمت داخل، یعنی به سمت دیگر انگشتان پا هل میدهد و باعث میشود که مفصل پا به سمت بیرون حرکت کند.
بیشتر کفشها به بونیونها فشار میآورند. با گذشت زمان، مفصل میتواند متورم و قرمز، سفت و دردناک شود. بونیونها معمولا در میان اعضای یک خانواده دیده میشوند. زیرا شکل پا از صفات ارثی است. افرادی که دارای قوس کم در کف پا، کف پای صاف یا مفاصل شل هستند، بیشتر در معرض ابتلا به این مشکل قرار دارند.
در مورد کسانی که در معرض خطر ابتلا به این اختلال هستند، پوشیدن کفشهای باریک یا پاشنه بلند میتواند باعث ایجاد بونیون یا بدتر شدن وضعیت آن شود. این ضایعات در زنان و در افرادی که زمان زیادی را روی پاهای خود میگذرانند، شایعتر است و علائم زیادی را به همراه دارد.
ابتلا به عفونتها
عفونتهای پوست و ناخن میتوانند باعث بروز قرمزی، تورم و درد در انگشتان پا شوند. معمولاً باکتریها یا قارچها عامل بروز این نوع از عفونتها هستند. عفونت ناخن یا پارونیشیا میتواند باعث ایجاد برآمدگی و بروز تورم در اطراف ناخن شود. همچنین، این برآمدگی ممکن است باعث ترشح چرک شود.
شکستگی انگشتان پا
اصطلاح “شکستگی شست پا” به بروز یک شکستگی، احتمالاً یک شکستگی ضربهای یا استرسی، در استخوان انگشت پا اشاره دارد. شکستگی تروماتیک که شکستگی حاد نیز نامیده میشود، در اثر ضربه یا آسیب مستقیم ایجاد میشود. این آسیب زمانی رخ میدهد که فرد چیزی سنگین را روی آن ناحیه از استخوان خود بیاندازد یا به شدت انگشت پای فرد خرد شود.
از جمله علائم شکستگی تروماتیک، عبارتاند از:
- شنیده شدن صدایی در زمان آسیب
- ایجاد ظاهر کج یا غیر طبیعی در انگشت پا
- قرمزی و به دنبال آن کبودی و بروز تورم در روز بعد
- احساس درد در ناحیه آسیب دیده که ممکن است چند ساعت طول بکشد.
به طور معمول شکستگیهای استرسی باعث بروز کبودی یا قرمزی در ناحیه آسیب دیده نمیشوند. این نوع از آسیب از شکستگیهای کوچکی در استخوان تشکیل شده است و معمولا استرس مکرر علت بروز آن است. این نوع از آسیبها در اغلب موارد بر روی ورزشکاران و افرادی که به پوکی استخوان یا ناهنجاریهایی خاص مبتلا شدهاند، تأثیر میگذارد.
درمان قرمزی انگشتان پا
برای درمان قرمزی انگشتان پا، ابتدا باید علت بروز آن تشخیص داده شود. سپس، روش درمانی مناسب توسط پزشک تجویز خواهد شد.
درمان قرمزی انگشتان پا ناشی از Chilblains
به طور معمول، کرمهای استروئیدی بدون نسخه میتوانند این نوع از آسیبها را درمان کنند. شما میتوانید این کرمها را از داروخانههای محل زندگیتان تهیه کنید. علاوه براین، پزشکان به افراد توصیه میکنند که روی جای زخم را نخراشند و برای پیشگیری از بروز عفونت، قسمتهای تاولزده یا زخمی را تمیز کنند و خشک نگه دارند.
برای پیشگیری از ایجاد Chilblains روی انگشتان پا، پاها را گرم و خشک نگه دارید. هرکسی که پس از بهبودی، دوباره Chilblains را تجربه میکند، درباره وضعیت سلامتی خود باید با یک پزشک صحبت کند. پزشک ممکن است استفاده از دارویی را توصیه کند که رگهای خونی را به حالت عادی باز میگرداند.
علاوه براین شایان ذکر است که استعمال سیگار به گردش خون آسیب میرساند. ترک سیگار میتواند به پیشگیری از بروز مشکلات مرتبط با گردش خون کمک کند.
درمان قرمزی انگشتان پا ناشی از بیماری رینود
پزشک ممکن است استفاده از دارویی را توصیه کند که به باز نگه داشتن رگهای خونی کمک میکند. نکات زیر میتوانند به افراد در مقابله با علائم بیماری رینود در خانه کمک کنند:
- با مشاهده اولین علائم، پاها را در آب گرم خیس کنید.
- وقتی هوا سرد است دستها و پاها را همیشه گرم نگه دارید.
- سعی کنید از محرکهایی مانند برخی داروها و نیز استرس اجتناب کنید.
اگر درباره این موارد سوالات بیشتری دارید، با یک پزشک تماس بگیرید و با او مشورت کنید.
درمان قرمزی پا ناشی از پینه پا
استفاده از کفشهایی با کفی پهن و انعطاف پذیر و فضای کافی برای انگشتان پا میتواند به کاهش دردهای ناشی از بونیون کمک کند. صندلها، کفشهای از جنس مواد نرم و دارای پاشنههای کوتاه گزینههای خوبی هستند. سعی کنید با استفاده از بانداژ یا پد پر از ژل از بونیون محافظت کنید. محصولات متنوعی از این دست برای خرید وجود دارند.
علاوه براین، حفظ وزن در محدوده متعادل نیز به بهبود علائم کمک میکند. هنگامی که بونیون دچار درد یا تحریک میشود، سعی کنید موارد زیر را امتحان کنید:
- قرار دادن پا در آب گرم
- ماساژ دادن ناحیه آسیب دیده
- ناحیه آسیب دیده را با کیسه یخ بپوشانید.
- مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند آسپرین یا ایبوپروفن
اگر درد ناشی از بونیون در فعالیتهای روزمره شما اختلال ایجاد میکند، با پزشکتان صحبت کنید. پزشکان ممکن است تزریق کورتیزون یا در موارد شدید، انجام جراحی را توصیه کنند.
درمان قرمزی ناشی از شکستگی ضربهای انگشت پا
فردی که دچار شکستگی انگشت پا شده است باید تا زمان بهبودی از کفشهایی با کف سفت استفاده کند. با این حال، برخی از شکستگیهای ضربهای انگشت پا با استراحت کردن، خود به خود بهبود مییابند. برخی دیگر از این نوع شکستگیها به استفاده از آتل نیاز دارند تا استخوان در یک موقعیت ثابت (در طول بهبود) نگه داشته شود.
کالج آمریکایی جراحان پا و مچ پا توصیه میکند هرکسی که دچار شکستگی انگشت پا شده است، از کفشهایی با کف سفت استفاده کند تا از انگشت پا محافظت شود. این کار به پیشگیری از آسیبهای مختلف کمک زیادی خواهد کرد. در موارد شدید، ممکن است که پزشک انجام جراحی را توصیه کند.
سخن آخر
تعدادی از اختلالات و مشکلات مربوط به سلامتی میتوانند باعث بروز قرمزی در انگشتان پا شوند. این موارد از آسیبهای کوتاه مدت تا اختلالات طولانی مدتی که بر گردش خون تأثیر میگذارند، متغیر است. درمان و پیشگیری از بروز این اختلالات، به علت تغییر رنگ پا بستگی دارد. در صورتی که سوالات بیشتری دارید، با یک پزشک تماس بگیرید و با او مشورت کنید.
آخرین دیدگاهها