تیموس، اندام کوچکی است که در قسمت فوقانی سینه در زیر استخوان سینه قرار دارد و بخشی از سیستم لنفاوی محسوب می شود. تیموس، سلول های سفید خون به نام لنفوسیت ها را ساخته و از بدن در برابر عفونت ها محافظت می کند. انواع مختلفی از تومورهای تیموس وجود دارند. در تومورهای تیموس، سلول های بدخیم و سرطان در سطح بیرونی تیموس شکل می گیرند. سلول های توموری شبیه سلول های طبیعی تیموس هستند و به آهستگی رشد می کنند و به ندرت در خارج از تیموس انتشار می یابند.
علت تومورهای تیموس
علت تومورهای تیموس هنوز مشخص نیست و به نظر می رسد که داشتن یک بیماری ارثی نادر به نام MEN1 (نئوپلازی متعدد غدد درون ریز نوع 1) می تواند با افزایش خطر برخی از انواع سرطان ها مرتبط باشد.
علائم تومورهای تیموس
تومورهای تیموس ممکن است در طول اشعه ایکس سینه معمولی تشخیص داده شوند و باعث بروز علائم یا نشانه های اولیه نشوند. طبق انجمن انجمن سرطان آمریکا، تقریباً از هر 10 نفر 4 نفر در هنگام تشخیص سرطان تیموس هیچ علامت مشخصی ندارند.
برخی از علائم مربوطه در صورت بروز، عبارتند از:
- کاهش وزن
- صدای خشن
- کاهش اشتها
- اختلال در بلع
- اختلال در تنفس
- درد قفسه سینه
- سرفه های خونی
- سرفه های مداومی که از بین نمی روند.
انواع سرطان تومورهای تیموس
- دو نوع اصلی از سرطان تیموس وجود دارند هر دو نادر هستند.
- تومورهای تیموس، این سرطان شایع تر است و معمولاً در افراد بین 40 تا 60 سال تشخیص داده می شود. بعضی از تیموم ها بسیار آهسته رشد می کنند و ممکن است هنگام تشخیص خارج از تیموس انتشار نیابند اما برخی از آن ها در ناحیه قفسه سینه پخش شده باشند.
- سرطان thymic، این سرطان می تواند افراد در هر سنی را مبتلا کرده و معمولاً سریعتر رشد می کند. آنها غالباً در هنگام تشخیص، در خارج از تیموس پخش می شوند.
انواع دیگر سرطان که می تواند بر غده تیموس تأثیر بگذارد شامل لنفوم، تومورهای سلول های زایا و تومورهای عصبی و غدد درون ریز می باشند که به روش های مختلف درمان می شوند. به تومورهای تیموس، تیموم نوع C هم گفته می شود. مبتلایان به تومورهای تیموس ممکن است یک بیماری خود ایمنی مانند میاستنی گراویس، آپلازی گلبول های قرمز خالص یا آرتریت روماتوئید نیز داشته باشند.
سرطان مکرر تومورهای تیموس
تومورهای تیموس مکرر نوعی سرطان است که پس از درمان دوباره عود کرده و برمی گرد. ممکن است این سرطان در تیموس یا در قسمت های دیگر بدن عود کند. سرطان های تومورهای تیموس معمولاً دوباره عود می کننند. علاوه بر آن احتمال ابتلا به انواع دیگر سرطان پس از ابتلا به تومورهای تیموس وجود دارد بر همین اساس پیگیری مادام العمر در بیماران مبتلا به این سرطان لازم و ضروری است.
تومورهای تیموس و سایر بیماری های خود ایمنی
افراد مبتلا به thymoma اغلب به بیماری های خود ایمنی نیز مبتلا هستند. این بیماری ها باعث می شود سیستم ایمنی بدن به بافت و اندام های سالم حمله کند و عبارتند از:
- تیروئیدیت
- لوپوس اریتماتوز
- روماتیسم مفصل
- سندرم شوگرن
- میاستنی گراویس
- هیپوگاماگلوبولینمی
- آپلازی سلول های قرمز
تشخیص تومورهای تیموس
پزشکان برای تشخیص و یافتن تومورهای تیموس یا سرطان thymic از آزمایش و معاینات مربوط به تیموس استفاده می کنند. پزشک ممکن است برای تشخیص بهتر از روش های زیر استفاده کند:
- معاینه بدنی و بررسی سابقه پزشکی بیمار: معاینه بدن برای بررسی علائم عمومی بیماری مانند برآمدگی یا هر تغییرات غیرطبیعی دیگر انجام می گیرد.
- سی تی اسکنCAT: برای تهیه تصاویر دقیق از نواحی داخل بدن مانند قفسه سینه، از زوایای مختلف
- تصویربرداری با تشدید مغناطیسی (MRI)
- اسکن توموگرافی انتشار پوزیترون (PET)
- بیوپسی تومور با معاینه میکروسکوپی سلول های تیموس
در صورت تشخیص تیموم یا کارسینوم تیموس، آسیب شناس نوع سلول سرطانی در تومور را تعیین می کند. در یک تیموم ممکن است بیش از یک نوع سلول سرطانی وجود داشته باشد. ممکن است بیماران بخواهند درباره شرکت در یک تست و درمان بالینی فکر کنند. برای برخی از بیماران، شرکت در یک تست و درمان بالینی بهترین انتخاب درمانی است. بیمارانی که در یک تست و درمان بالینی شرکت می کنند ممکن است معالجه استاندارد را دریافت کنند یا جزء اولین کسانی باشند که تحت روند درمانی جدیدی قرار می گیرند. همچنین این بیماران به بهبود روش درمان سرطان در آینده کمک می کند. بیماران می توانند قبل، حین یا بعد از شروع درمان سرطان، وارد آزمایشات بالینی شوند. برخی از کارآزمایی های بالینی فقط شامل بیمارانی می شوند که هنوز تحت درمان خاصی قرار نگرفته اند.
آزمایشات پیگیری
برخی از آزمایشات به منظور بررسی وضعیت سلول های سرطانی و تشخیص احتمالی سرطان عود کرده، هر از گاهی پس از پایان درمان، انجام خواهند شد. این آزمایش ها گاهی اوقات تست پیگیری یا چکاپ نامیده می شوند.
پیش آگهی تومورهای تیموس
برخی از عوامل مختلف در پیش آگهی و میزان بهبودی و گزینه های درمانی این بیماری تأثیر دارند، از جمله:
- مرحله سرطان
- نوع سلول سرطانی
- سلامت عمومی بیمار
- پاسخ بیماری به روند درمانی جراحی
- سرطان به تازگی تشخیص داده شده است یا عود کرده
ویزیت های پیگیری پس از اتمام درمان برای کنترل عوارض جانبی و اطمینان از بازگشت سرطان نیست. خطر بازگشت سرطان بسیار واقعی است و می تواند باعث اضطراب افراد شود بر همین اساس بیمارانی که از نظر عاطفی مشکل دارند بهتر است با یک مشاور و یا روان شناس در ارتباط باشند و با او مشورت کنند.
مراحل تومورهای تیموس
نتایج آزمایشات به پزشکان کمک می کند تا اندازه، موقعیت سرطان و میزان شیوع آن را بررسی کنند تا اطلاعات بیشتری را برای تعیین نوع گزینه های درمانی به دست آورند و به اصطلاح سرطان را مرحله بندی کنند. دانستن مرحله و درجه سرطان غده تیموس به پزشکان کمک می کند تا بهترین درمان را برای بیمار انجام دهند. مرحله 1 غیر تهاجمی است، در حالی که در مرحله 4، سرطان به اندام های دوردست مانند کبد یا کلیه انتشار یافته است. آزمایشاتی که برای تشخیص thymoma یا تومورهای تیموس انجام می شود نیز برای مرحله بیماری استفاده می شود.
سیستم مرحله بندی استفاده شده برای thymoma گاهی اوقات برای سرطان تیموس استفاده می شود. مرحله اول، در مرحله اول، سرطان فقط در تیموس یافت می شود و تمام سلول های سرطانی در داخل کپسول (کیسه) قرار دارند که تیموس را احاطه کرده است. مرحله دوم، در مرحله دوم، سرطان از طریق کپسول و چربی های اطراف تیموس یا به داخل حفره قفسه سینه سرایت کرده است. مرحله سوم، در مرحله سوم، سرطان به اندام های اطراف قفسه سینه، از جمله ریه، کیسه اطراف قلب یا رگ های خونی بزرگی که خون را به قلب منتقل می کنند، انتشار یافته است. مرحله چهارم، مرحله چهارم بسته به محل انتشار سرطان به مرحله IVA و مرحله IVB تقسیم می شود.
- در مرحله IVA، سرطان به طور گسترده در ریه ها و قلب انتشار یافته است.
- در مرحله IVB، سرطان به خون یا سیستم لنفاوی سرایت کرده است.
درمان تومورهای تیموس
انواع مختلفی از درمانها برای بیماران مبتلا به تومورهای تیموس و تیموما وجود دارد. برخی از درمان ها استاندارد هستند و برخی در آزمایشات بالینی مورد آزمایش قرار می گیرند. نوع درمان به نوع تومور، مرحله و درجه تومور و وضعیت سلامتی عمومی بیمار بستگی دارد. برای اکثر بیماران، هدف از درمان از بین بردن سرطان و کاهش احتمال بازگشت آن می باشد. یک برنامه درمانی ممکن است شامل بیش از یک نوع درمان باشد. عمل جراحی مطمئن ترین راه برای از بین بردن سرطان است و هر زمان ممکن است برای از بین بردن تومور، غده تیموس یا سایر بافت های بیمار انجام می شود.
درمان های اصلی سرطان غده تیموس عبارتند از:
عمل جراحی
عمل جراحی، اصلی ترین درمان سرطان تیموس است. جراح تمام تیموس یا تا جایی که ممکن باشد از بین می برد. نوع عمل جراحی بستگی به مرحله سرطان دارد.
پرتو درمانی
رادیوتراپی از پرتوهای پر انرژی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند و آسیب کمتری به سلول های طبیعی وارد خواهد کرد. رادیوتراپی در جلسات کوتاه روزانه و در طی 4 تا 6 هفته انجام می شود. نحوه ارائه پرتودرمانی بستگی به نوع و مرحله سرطان معالجه دارد. از پرتودرمانی خارجی برای درمان تومورهای تیموس و تومورهای تیموس استفاده می شود.
شیمی درمانی
شیمی درمانی از داروهای ضد سرطان برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند و ممکن است قبل از عمل، برای کوچک تر کردن سلول های سرطانی و یا پس از عمل جراحی برای کاهش خطر بازگشت سرطان انجام گیرد. در صورت عدم جراحی، می تواند شیمی درمانی به تنهایی یا همراه با رادیوتراپی به عنوان درمان اصلی تجویز شود.
هورمون درمانی
هورمون درمانی یک درمان سرطان است که هورمون ها را از بین می برد یا عملکرد آنها را مختل و رشد سلول های سرطانی را متوقف می کند. علاوه بر آن ممکن است از داروها، جراحی یا پرتودرمانی برای کاهش تولید هورمون ها یا از آن ها استفاده شود. هورمون درمانی با داروهایی به نام کورتیکواستروئیدها ممکن است برای درمان تیموما یا تومورهای تیموس استفاده شود.
داروهای هدفمند درمانی یا ایمونوتراپی
محققان در تلاشند تا دریابند که درمان های هدفمند و داروهای ایمونوتراپی در درمان سرطان های تیموس تا چه اندازه مفید هستند. پزشک ممکن است بعد از سایر روش های درمانی آزمایشات بالینی را همراه با یکی داروها توصیه کند. داروهای هدفمند درمانی با نحوه سیگنال یا تعامل سلول های سرطانی با یکدیگر تداخل می کنند.
درمان کارسینومای تیموس
درمان تومورهای تیموس در مرحله اول جراحی و در مرحله دوم جراحی و به دنبال آن پرتودرمانی است.
درمان تومورهای تیموس در مرحله سوم و چهارم که ممکن است تومور به طور کامل با جراحی برداشته شود شامل موارد زیر است:
- جراحی با یا بدون پرتونگاری
- شیمی درمانی و پس از آن جراحی با یا بدون پرتونگاری
- آزمایش بالینی داروهای ضد سرطان در ترکیبات یا دوزهای جدید.
- یک کارآزمایی بالینی با روش های جدید پرتودرمانی
درمان مرحله سوم و مرحله چهارم تیموما که با جراحی نمی تواند کاملاً از بین برود، عبارت است از:
- شیمی درمانی و به دنبال آن جراحی و یا پرتودرمانی
- پرتو درمانی
- شیمی درمانی
- آزمایش بالینی داروهای ضد سرطان در ترکیبات یا دوزهای جدید
- یک کارآزمایی بالینی با استفاده از روش های جدید پرتودرمانی
درمان تیموس کارسینوما
درمان کارسینوم تیموس که با جراحی ممکن است کاملاً از بین برود شامل موارد زیر است:
- جراحی با یا بدون پرتونگاری
- آزمایش بالینی داروهای ضد سرطان در ترکیبات یا دوزهای جدید
- یک کارآزمایی بالینی با استفاده از روش های جدید پرتودرمانی
درمان کارسینوم تیموما که با جراحی به طور کامل از بین نرود شامل موارد زیر است:
- پرتو درمانی
- شیمی درمانی با یا بدون عمل جراحی برای از بین بردن بخشی از تومور و یا پرتودرمانی
- شیمی درمانی با پرتودرمانی
- شیمی درمانی
- آزمایش بالینی داروهای ضد سرطان در ترکیبات یا دوزهای جدید
- یک کارآزمایی بالینی از روشهای جدید پرتودرمانی
درمان سرطان مکرر تومورهای تیموس
درمان تومورهای تیموس مکرر ممکن است شامل موارد زیر شود:
- جراحی با یا بدون پرتونگاری
- پرتو درمانی
- هورمون درمانی
- شیمی درمانی
- آزمایش بالینی داروهای ضد سرطان در ترکیبات یا دوزهای جدید
- یک کارآزمایی بالینی از روش های جدید پرتودرمانی
بعد از درمان تومورهای تیموس
- بیماران باید بعد از درمان خود، جلسات درمانی خود را پیگیری کنند و این جلسات ممکن است تا چندین سال ادامه یابند و شامل انجام تست های مانند اسکن CT و آزمایشات پیگیری دیگر شود.
- بیماران همچنین بعد از درمان برای بهبودی بیشتر نیاز به برخی تغییرات در شیوه زندگی خود دارند، از جمله خوب غذا خوردن و فعالیت های بدنی که می تواند به سلامتی و روند بهبودی آن ها کمک کند.
منابع:
https://www.healthline.com/health/thymus-cancer#coping
https://www.macmillan.org.uk/cancer-information-and-support/thymus-cancer
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/6196-thymoma-and-thymic-carcinoma
[advisers limit=3 online =true skill=”15″]
آخرین دیدگاهها