آنژیوسارکوم (Angiosarcoma) نوعی نادر از سرطان است که در پوشش رگ های خونی و عروق لنفاوی شکل می گیرد. رگ های لنفاوی که جزئی از سیستم ایمنی بدن هستند، باکتری ها، ویروس ها و مواد زاید را از بدن فرد جمع کرده و نهایتاً آن ها را از بدن او دفع خواهند کرد. آنژیوسارکوم ممکن است در هر نقطه از بدن فرد بروز پیدا کند اما بیشتر اوقات بر روی پوست سر و گردن نمایان خواهد شد. در موارد نادر نیز آنژیوسارکوم ممکن است دیگر قسمت های بدن مثل سینه را درگیر کند. البته در بعضی از موارد ممکن است در بافت های عمیق تری مثل کبد و قلب نیز تشکیل شود. علاوه بر این آنژیوسارکوم ممکن است در مناطقی که قبلاً با پرتودرمانی درمان شده را نیز درگیر کند.
درمان آنژیو سارکوما بستگی به محل بروز سرطان خواهد داشت. گزینه های درمانی ممکن است شامل جراحی، پرتودرمانی و شیمی درمانی باشد.
علت آنژیوسارکوم
هنوز علت اصلی بروز این بیماری و عوامل مؤثر مشخیص نیست، با این حال پزشکان فاکتورهایی را شناسایی کرده اند که ممکن است خطر احتمال ابتلای افراد به آنژیوسارکوم را افزایش دهد. البته پزشکان می دانند که دقیقاً چه اتفاقاتی برای پوشش رگ های خونی یا رگ های لنفاوی می افتد که جهش در کدهای ژنتیکی آن رخ می دهد. این جهش به سلول ها دستور می دهد تا با سرعت بیشتری رشد کرده و باعث تولید سلول های غیر طبیعی بیشتری شوند. این سلول های غیر طبیعی تا زمان مرگ سلول های دیگر به حیات خود ادامه خواهند داد. نتیجه تشکیل سلول های غیر طبیعی، بروز رشد و تومور در رگ های خونی یا رگ های لنفاوی خواهد بود. با گذشت زمان، این سلول ها ممکن است شکسته شده و با متاستاز قسمت های دیگر بدن فرد را درگیر کنند.
عوامل خطر آنژیوسارکوم
پرتو درمانی. درمان با پرتودرمانی برای سرطان یا بیماری های دیگر ممکن است خطر ابتلا به آنژیوسارکوم را افزایش دهد. معمولاً بعد از انجام پرتودرمانی، بیماری آنژیوسارکوم پنج تا 10 سال پس از درمان با این شیوه بروز پیدا خواهد کرد.
تورم ناشی از آسیب عروق لنفاوی (لنف ادم). لنف ادم تورم ناشی از تجمع مایعات لنفاوی است که هنگام انسداد یا آسیب دیدن سیستم لنفاوی ایجاد می شود. لنف ادم زمانی که غدد لنفاوی در حین عمل جراحی از بین بروند خطرناک خواهد بود. لنف ادم همچنین در پاسخ به عفونت یا سایر بیماری ها ممکن است ایجاد شود.
مواد شیمیایی. ابتلا به آنژیوسارکوم کبدی با قرار گرفتن در معرض چندین ماده شیمیایی از جمله وینیل کلرید و آرسنیک ارتباط مستقیم دارد.
علائم آنژیوسارکوم
علائم و نشانه های آنژیوسارکوم ممکن است بسته به محل بروز سرطان متفاوت باشد.
آنژیوسارکوم درگیر کننده پوست
بیشتر اوقات آنژیوسارکوم پوست سر و گردن، به خصوص پوست سر را درگیر می کند. علائم و نشانه های این نوع از بیماری آنژیوسارکوم عبارتند از:
- تورم در اطراف پوست
- کبود و برآمدگی در قسمتی از پوست
- ضایعه ای مانند کبودی که به مرور زمان بزرگتر می شود.
- ضایعه ای که هنگام خراشیدن ممکن است خونریزی کند.
آنژیوسارکوم درگیر کننده اعضای بدن
زمانی که بیماری آنژیوسارکوم اعضای بدن مثل کبد یا قلب را درگیر کند علائم آن ممکن است شامل درد باشد. علائم دیگر این نوع از آنژیوسارکوم به محل بروز این عارضه بستگی خواهد داشت.
زمان ضرورت مراجعه به پزشک
در صورت بروز علائم و نشانه های نگران کننده بیماری که به مرور زمان بهبود نمی یابند بهتر است برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید.
تشخیص آنژیوسارکوم
آزمایشات و روش های مورد استفاده برای تشخیص آنژیوسارکوم عبارتند از:
معاینه بدنی. برای درک شرایط شما پزشک فرد را به طور کامل معاینه خواهد کرد.
برداشتن نمونه ای از بافت برای انجام آزمایش (بیوپسی). پزشک برای تشخیص دقیق تر بیماری یک نمونه از بافت مشکوک را برای آزمایش در آزمایشگاه برداشته و ارسال خواهد کرد. تجزیه و تحلیل بافت آسیب دیده در آزمایشگاه می تواند به تشخیص نوع سلول های سرطانی و ویژگی های خاص سلول های سرطانی کمک کرده و در نتیجه انتخاب شیوه درمانی را ساده تر کند.
شیوه های تصویربرداری. تصویربرداری می تواند به تشخیص میزان گسترش سرطان و قسمت های درگیر شده بدن کمک کند. این شیوه های تصویربرداری شامل سی تی اسکن، ام آر آی، برش نگاری با گسیل پوزیترون (PET) می شود که انتخاب هر کدام از این شیوه ها بستگی به شرایط بیمار خواهد داشت.
درمان آنژیوسارکوم
اینکه کدام شیوه درمانی آنژیوسارکوم برای فرد مناسب خواهد بود بستگی به موقعیت سرطان، اندازه آن و گسترش آن به دیگر مناطق بدن بستگی خواهد داشت.
گزینه های درمانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
عمل جراحی. هدف از جراحی برداشتن آنژیوسارکوم به طور کامل است. در این عمل جراحی سرطان و برخی از بافت های سالم اطراف آن برداشته خواهد شد. البته در بعضی موارد ممکن است عمل جراحی گزینه مناسبی برای درمان نباشد مثلاً اگر سرطان بسیار بزرگ بوده یا قسمت های دیگر بدن را درگیر کرده باشد دیگر نمی توان از عمل جراحی استفاده کرد.
پرتو درمانی. در پرتودرمانی از پرتوهای پرانرژی مانند اشعه ایکس و پروتون برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده خواهد شد. پرتودرمانی بعضی اوقات بعد از انجام عمل جراحی برای از بین بردن سلول های سرطانی باقی مانده استفاده می شود. اگر به هر دلیلی نمی توانید تحت عمل جراحی قرار بگیرید، ممکن است پرتودرمانی گزینه مناسبی برای درمان شما باشد.
شیمی درمانی. شیمی درمانی روشی است که در آن از داروها یا مواد شیمیایی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. شیمی درمانی بیشتر در صورتی که آنژیوسارکوم قسمت های دیگر بدن را درگیر کرده باشد مورد استفاده قرار خواهد گرفت. در شرایط خاص، اگر نتوانید تحت عمل جراحی قرار بگیرید، ممکن است این شیوه درمانی با پرتودرمانی همراه شود.
آمادگی برای ملاقات با پزشک
بعد از مشاهده علائم و نشانه های نگران کننده این بیماری احتمالاً برای تشخیص و درمان به پزشک عمومی یا پزشک خانوادگی مراجعه خواهید کرد. پزشک بعد از احتمال ابتلای شما به بیماری آنژیوسارکوم شما را به متخصص بیماری پوستی (درماتولوژیست) یا متخصصین درمان سرطان (آنکولوژیست) ارجاع خواهد داد. از آن جایی که مدت زمان ملاقات با پزشک کوتاه بوده و حرف های زیادی برای گفتن خواهید داشت. در نتیجه بهتر است با آمادگی کامل به پزشک مراجعه کرده و از این زمان کوتاه نهایت استفاده را ببرید. بهتر است قبل از حضور در مطب موارد زیر را آماده کنید:
لیستی از تمامی علائم و نشانه های بیماری را تهیه کنید. همه نشانه های مربوط و غیر مربوط به بیماری خود را یادداشت کرده و همراه خود داشته باشید.
اطلاعات مهم شخصی را یادداشت کنید. بهتر است استرس ها و تغییرات اخیری که در زندگی تان افتاده است را یادداشت کنید.
لیستی از تمامی داروهای مصرفی خود تهیه کنید. نام تمامی داروها، مکمل ها و ویتامین های که مصرف می کنید را همراه با میزان مصرف خود یادداشت کنید.
دوست یا یکی از اعضای خانواده خود را همراه ببرید. گاهی اوقات به خاطر سپردن تمامی موارد و اطلاعاتی که پزشک در اختیارتان قرار می دهد، کار دشواری است. در نتیجه بردن همراه به یادآوری اطلاعات مهم و نکات کمک زیادی خواهد کرد.
سؤالات خود را یادداشت کنید. تمامی سؤالات مربوط و غیر مربوطی که به ذهنتان رسیده و قصد پرسیدن آن ها از پزشک را دارید را یادداشت کرده و همراه خود به مطب ببرید.
سوالات بیمار از پزشک
بهتر است در مورد بیماری آنژیوسارکوم سؤالات زیر را مطرح کنید:
- چه شیوه های درمانی برای این بیماری توصیه می کنید؟
- آیا نیاز است تا برای درمان سرطان به متخصص مراجعه کنم؟
- فواید و خطرات انتخاب این شیوه درمانی چه مواردی خواهد بود؟
- آیا بیماری آنژیوسارکوم به قسمت های دیگر بدنم کشیده شده است؟
- بیماری آنژیوسارکومی که به آن مبتلا شدم تا چه میزان پیشرفته است؟
- مبتلا به بیماری های دیگری هستم. چگونه می توانم این دو بیماری را در کنار یکدیگر مدیریت کنم؟
- تا چه زمانی فرصت دارم تا درمورد شیوه درمانی این بیماری تصمیم گیری کنم؟ آیا فرصت کافی خواهم داشت؟
- آیا می توانم به انجام کار یا کارهای روزمره خود در حین درمان آنژیوسارکوم ادامه دهم؟
- آیا گزینه درمان دیگری نیز وجود دارد؟
- آیا بروشور یا برگه پرینت شده در مورد این بیماری دارید؟ برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این بیماری مطالعه چه وب سایتی را توصیه می کنید؟
سوالات بیمار از پزشک
پزشک در حین معاینه ممکن است سؤالاتی را مطرح کند که بهتر است آمادگی پاسخ دادن به آن ها را داشته باشید. این سؤالات شامل موارد زیر می شود:
- آیا مبتلا به بیماری های دیگری هستید؟
- علائم این بیماری تا چه میزان شدید است؟
- از چه زمانی شاهد بروز علائم این بیماری بودید؟
- آیا عاملی باعث بهبود علائم این بیماری می شود؟
- آیا علائم نشانه های این بیماری دائمی بوده یا موقتی؟
- آیا عاملی باعث شدت گرفتن علائم این بیماری می شود؟
- در حال حاضر از چه داروها، ویتامین ها و مکمل هایی استفاده می کنید؟
خلاصه
آنژیوسارکوم نوعی نادر از سرطان است که در پوشش رگ های خونی و عروق لنفاوی شکل می گیرد. رگ های لنفاوی که جزئی از سیستم ایمنی بدن هستند، باکتری ها، ویروس ها و مواد زاید را از بدن فرد جمع کرده و نهایتاً آن ها را از بدن او دفع خواهند کرد.هنوز علت اصلی بروز این بیماری و عوامل مؤثر مشخیص نیست، با این حال پزشکان فاکتورهایی راشناسایی کرده اند که ممکن است خطر احتمال ابتلای افراد به آنژیوسارکوم را افزایش دهد.اینکه کدام شیوه درمانی آنژیو سارکوم برای فرد مناسب خواهد بود بستگی به موقعیت سرطان، اندازه آن و گسترش آن به دیگر مناطق بدن بستگی خواهد داشت.
آخرین دیدگاهها