آزمایش CRP یا پروتئین واکنشی C چیست؟
آزمایش CRP یا پروتئین واکنشی C ماده ای است که توسط کبد در پاسخ به التهاب بدن تولید می شود. نام های دیگر آزمایش CRP پروتئین واکنشی C با حساسیت بالا (hs-آزمایش CRP) و پروتئین واکنشی C بسیار حساس (us-آزمایش CRP) است.
سطح بالای آزمایش CRP در خون نشان دهنده التهاب بدن است که می تواند توسط طیف وسیعی از بیماری ها، عفونت و یا سرطان ایجاد شود. سطح بالای آزمایش CRP همچنین می تواند نشان دهنده وجود التهاب در شریان های قلب باشد که ممکن است به معنی افزایش خطر حمله قلبی باشد. با این حال، آزمایش CRP یک آزمایش فوق العاده اختصاصی است و سطح آزمایش CRP در هر شرایط التهابی می تواند افزایش یابد.
پزشکان در مورد پیامدهای بالای CRP نظر یکسان و واحدی ندارند. برخی بر این باورند که بین سطح CRP بالا و افزایش حمله قلبی یا سکته ارتباط وجود دارد.
بررسی ها نشان می دهد که در میان مردان بزرگسال سالم، کسانی که سطح بالایی از CRP را دارند بیشتر در معرض خطر حمله قلبی قرار می گیرند.
ارتباط آزمایش CRP و کلسترول خون در زنان چیست؟
علاوه بر این به نظر می رسد که افزایش سطح بالای آزمایش CRP و کلسترول خون در زنان می تواند پیش بینی کننده شرایط عروق کرونر و سکته در زنان باشد. کلسترول بالا یک عامل خطر برای بروز بیماری های قلبی است. بررسی ها نشان داده که hs- CRP ممکن است در بروز دیابت نوع 2 تاثیر داشته باشد.
پزشکان ممکن است CRP را همراه با سایر آزمایشات برای ارزیابی خطر ابتلا به بیماری قلبی یا سکته در فرد انجام دهند. همچنین تحقیقات جدیدی وجود دارد که نشان می دهد آزمایش CRP ممکن است به عنوان پیش بینی کننده در نتایج سلامتی مرتبط با بیماری انسداد مزمن ریوی (COPD) استفاده شود. پزشکان همچنین می توانند CRP را برای تشخیص بیماری های خود ایمنی التهابی تجویز کنند، از جمله:
- لوپوس
- روماتیسم مفصلی
- بیماری التهابی روده (IBD)
ارتباط CRP و بیماری های قلبی چیست؟
افرادی که میزان CRP آنها بیشتر یا برابر با 2 میلی گرم در لیتر است، احتمالاً به مدیریت و درمان شدیدتری برای بیماری های قلبی نیاز دارند.
افزایش سطح CRP ممکن است نقش مهمی در شناسایی افرادی داشته باشد که پس از حملات قلبی یا اقدامات قلبی به پیگیری دقیق تر یا درمان شدیدتری نیاز داشته باشند.
سطح CRP همچنین می تواند در تشخیص بیمارانی که در معرض خطر بیماری های قلبی مفید باشد.
مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، عوامل خطر زیادی را برای ابتلا به بیمارهای قلبی تعریف کرده اند، از جمله:
- دیابت
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
- سیگار کشیدن
- رژیم غذایی ناسالم
- اضافه وزن داشتن
- فعالیت بدنی محدود
- استفاده بیش از حد از الکل
سابقه خانوادگی بیماری قلبی همچنین شما را در معرض خطر بیشتری از بیماری قلبی قرار می دهد.
آزمایش CRP چگونه انجام می شود؟
این آزمون نیازی به آماده سازی خاصی ندارد. حتی ممکن است نتیجه آزمایش به ناشتا بودن یا نبودن بیمار ربطی نداشته باشد. CRP همانند آزمایش خون صورت می گیرد. آزمایش با نمونه خون و از طریق سوزن برای برداشتن خون از ورید موجود در بازو یا دست استفاده می شود.
این یک آزمایش معمول با خطرات کم است، اما احتمال بروز برخی عوارض هنگام خونگیری وجود دارد:
- خونریزی بیش از حد
- سرگیجه یا سبکی سر
- کبودی یا عفونت در محل خونگیری
آزمایش CRP به ویژه همزمان با سطح کلسترول بالا می تواند در ارزیابی خطر ابتلا به بیماری قلبی در یک شخص مفید باشد. مزایای این آزمایش از عوارض احتمالی آن، به ویژه برای کسانی که در معرض خطر بیماری قلبی یا سکته مغزی هستند بیشتر است.
نتایج CRP چه چیزی را نشان می دهد؟
نتایج آزمایش ممکن است بسته به سن، جنس، سابقه سلامتی، روش استفاده شده برای آزمایش و سایر موارد متفاوت باشد.
دامنه طبیعی این آزمایش به آزمایشگاه و روال استفاده شده در آزمایشگاه بستگی دارد. به طور کلی، سطح آزمایش CRP زیر 10 میلی گرم در لیتر (میلی گرم در لیتر) طبیعی تلقی می شود. اگر سطح آزمایش CRP در خون شما بالاتر از این باشد، ممکن است به این معنی باشد که بدن شما نسبت به چیزی واکنش التهابی دارد. برای فهمیدن علت ایجاد التهاب، آزمایشات بیشتری لازم است.
پروتئین واکنشی C به صورد میلی گرم در هر لیتر خون اندازه گیری می شود. به طور کلی، سطح پایین پروتئین واکنشی C از پروتئین بالا آن بهتر است، زیرا سطح پایین آن می تواند نشان دهنده التهاب کمتری در بدن باشد.
- آزمایش CRP کمتر از 1 میلی گرم در لیتر میزان خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را نشان می دهد.
- میزان بین 1 تا 2.9 میلی گرم در لیتر به این معنی است که در معرض خطر متوسط قرار دارید.
- میزان بیشتر از 3 میلی گرم در لیتر نشان می دهد که شما در معرض بیشتر از خطر بیماری های قلبی عروقی هستید.
چه عواملی نتایج CRP را مختل می کند؟
تعدادی از موارد ممکن است باعث شود که سطح CRP شما کمی بیشتر از حد نرمال باشد. این موارد شامل چاقی، عدم ورزش، سیگار کشیدن و دیابت است.
برخی از داروها باعث می شوند که سطح CRP شما کمتر از حد نرمال باشد. این داروها شامل داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAID)، آسپرین و استروئیدها هستند.
سطح بالای CRP نشان دهنده چیست؟
افزایش سطح بالاتر از 10 میلی گرم در لیتر نشان می دهد که فرد برای بررسی علت اصلی التهاب نیاز به آزمایشات بیشتری دارد. این وضعیت می تواند نشان دهنده موارد زیر باشد:
- IBD
- بیماری سل
- سرطان، به خصوص لنفوم
- عفونت استخوان، یا استئومیلیت
- شدید تر شدن آرتریت خود ایمنی
- ذات الریه یا عفونت قابل توجه دیگر
- لوپوس، بیماری بافت همبند یا سایر بیماری های خود ایمنی
توجه داشته باشید که ممکن است سطح آزمایش CRP برای کسانی که از قرص های ضد بارداری استفاده می کنند نیز افزایش یابد. با این حال، سایر مارکرهای التهاب لزوماً در این افراد غیرطبیعی نیستند.
افزایش مقادیر آزمایش CRP در بارداری می تواند علامتی برای عوارض باشد. اگر باردار هستید یا عفونت مزمن یا بیماری التهابی دیگری دارید، بعید است که یک آزمایش CRP خطر ابتلا به بیماری قلبی را به طور دقیق تشخیص دهد.
قبل از انجام آزمایش CRP، در مورد هر گونه شرایط پزشکی که ممکن است نتایج آزمایشات را تحت تاثیر قرار دهد، با پزشک خود مشورت کنید. پزشک در صورت صلاح دید می تواند آزمایشات جایگزین را انجام دهد.
به یاد داشته باشید که این آزمایش تصویر کاملی از خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را ارائه نمی دهد. پزشک هنگام تعیین اینکه کدام آزمایش های پیگیری برای شما بهتر است، عوامل خطر در سبک زندگی، سایر شرایط پزشکی و سابقه خانوادگی تان را در نظر می گیرد.
آنها همچنین ممکن است یکی از آزمایشات زیر را سفارش دهند:
- اکوکاردیوگرام
- تست ورزش
- کاتتریزاسیون قلب
- الکتروکاردیوگرام (EKG)
- سی تی اسکن عروق کرونر
CRP با چه تست های دیگری انجام می شود؟
از آنجا که CRP فقط در صورت داشتن التهاب تجویز می شود و علت آن را مشخص نمی کند، پزشک احتمالاً آزمایش های بیشتری را سفارش می دهد، از جمله:
- آزمون سرعت رسوب گلبول قرمز ESR. آزمایش ESR مانند CRP، التهاب را نیز اندازه گیری می کند امابه اندازه آزمایش CRP حساس نیست. انجام آن آسان است و اطلاعات بیشتری در اختیار پزشک قرار می دهد. بنابراین در بیشتر مواقع این دو آزمایش به طور همزمان صورت می گیرند.
- آزمایش آنتی بادی ضد هسته (ANA). آزمایش، ANA آنتی بادی هایی را که به سلول های بدن حمله می کنند اندازه گیری خواهد کرد. بررسی وضعیت آنتی بادی های بدن در تشخیص برخی از بیماری های خود ایمنی مهم است.
- فاکتور روماتوئید (RF). این آزمایش برای کمک به تشخیص و کنترل آرتریت روماتوئید انجام می شود.
- آنتی بادی های ضد پپتید سیترولین شده ضد چرخه این آزمایش برای کمک به تشخیص و کنترل آرتریت روماتوئید انجام می شود.
چه عواملی باعث کاهش سطح CRP می شود؟
کاهش آزمایش CRP راهی تضمینی برای کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی یا بیماری های خودایمنی نیست.
بهتر است که بدانید آزمایش CRP بالا همان چیزی است که پزشکان آن را نشانگر زیستی می نامند. پزشکان هنگام تجزیه و تحلیل سلامت یک بیمار نشانگر زیستی فرد را مورد بررسی قرار می دهند، اما یک شاخص مستقل برای تشخیص بیماری نیست.
تحقیقات نشان می دهد که یک رعایت رژیم غذایی سالم می تواند سطح آزمایش CRP را کاهش دهد. بررسی ها نشان داده است که رعایت رژیم غذایی مدیترانه سطح آزمایش CRP را پایین می آورد. اگر در معرض ابتلا به بیماری قلبی هستید، دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم می تواند در سلامت قلب شم موثر باشد.
اگر در معرض خطر بیماری های قلبی عروقی هستید و نتایج آزمایشات آزمایش CRP بالا را نشان می دهد، پزشک ممکن است یک استاتین یا داروی دیگر برای کاهش کلسترول را پیشنهاد کند.
ویتامین C همچنین به عنوان راهی برای کاهش سطح آزمایش CRP برای افرادی که در معرض خطر بالای بیماری های قلبی عروقی هستند، مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی های اخیر نشان داده که پروبیوتیک ها همچنین ممکن است تأثیر مثبتی در کاهش آزمایش CRP داشته باشند.
حرف آخر
آزمایش پروتئین واکنشی CRP برای یافتن التهاب در بدن شما استفاده می شود. التهاب می تواند ناشی از انواع مختلف بیماری ها، مانند عفونت ها یا اختلالات خود ایمنی، آرتریت روماتوئید یا بیماری التهابی روده باشد. این آزمایش میزان CRP در خون شما را اندازه گیری می کند. CRP پروتئینی است که توسط کبد ساخته می شود و به جریان خون منتقل می شود. وقتی دچار التهاب یا عفونت هستید، سطح خون ممکن است بیشتر باشد. از آنجا که سطح CRP اغلب قبل از بروز علائم درد یا تب بالا می رود و با بهبودی کاهش می یابد، CRP مخصوصاً برای ردیابی عفونت ها مفید است.
از آنجا که CRP بخشی از سیستم ایمنی بدن است، هر زمان که التهاب در بدن داشته باشید، سطح آن افزایش می یابد. اما این آزمایش نشان نمی دهد که التهاب کجاست یا چه چیزی باعث ایجاد آن شده است.
از CRP با حساسیت بالا (hs-آزمایش CRP) ممکن است برای اندازه گیری خطر ابتلا به بیماری قلبی حتی در صورت سالم به نظر برسد. این می تواند تغییرات بسیار کوچکتری را در سطح CRP نسبت به CRP معمولی پیدا کند.
منابع:
https://www.healthline.com/health/does-microneedling-hurt
[advisers limit=3 online =true skill=”15 34″]
آخرین دیدگاهها