توده زیر چانه یک برجستگی یا ناحیه متورم است که در زیر چانه، در امتداد خط فک یا در قسمت جلویی گردن ظاهر می شود. در برخی موارد احتمال دارد بیش از یک توده وجود داشته باشد. توده های زیر چانه معمولا بی ضرر هستند. بیشتر اوقات، آنها توسط غدد لنفاوی متورم ایجاد می شوند که علت این التهاب معمولاً عفونت است. سرطان، کیست، آبسه، تومورهای خوش خیم و سایر بیماری ها نیز می توانند باعث ایجاد توده های چانه شوند.
توده زیر چانه احتمال دارد به صورت جوش یا آبسه ظاهر و احساس نرمی یا سختی داشته باشد. برخی از توده ها در لمس حساس یا حتی دردناک هستند، در حالی که برخی دیگر باعث درد نمی شوند. هنگامی که توده های گردن باعث درد نمی شوند، ممکن است برای مدت طولانی قبل از اینکه متوجه آنها شوید وجود داشته باشند.
مطالعه بیشتر: چانه دوتایی
چه چیزی باعث بروز توده های زیر چانه می شود؟
بسیاری از شرایط می توانند باعث ایجاد توده در زیر چانه شوند. بسته به علت، علائم همراه و اندازه و شکل توده احتمالاً متفاوت خواهد بود. در زیر علل شایع ترین علل بروز این توده را مورد بررسی قرار می دهیم. برخی ساده هستند، در حالی که برخی دیگر برای جلوگیری از عوارض به مراقبت های پزشکی نیاز دارند.
عفونت ها
هر دو عفونت باکتریایی و ویروسی می توانند باعث ایجاد توده در زیر چانه شوند واغلب اوقات، این توده ها غدد لنفاوی متورم هستند. غدد لنفاوی بخشی از شبکه سیستم ایمنی است که به محافظت از بدن در برابر بیماری ها کمک می کنند. بسیاری از آنها در سر و گردن، از جمله زیر فک و چانه قرار دارند. غدد لنفاوی کوچک و انعطاف پذیر و می توانند گرد یا لوبیا شکل باشند.
متورم شدن غدد لنفاوی در سر و گردن بسیار رایج و زمانی که رخ می دهد، معمولاً نشانه یک بیماری زمینه ای است. این غدد وقتی متورم می شوند، اندازه آنها از یک نخود تا یک زیتون بزرگ متغیر است. آنها احتمال دارد در لمس حساس یا دردناک باشند، یا هنگام جویدن یا چرخاندن سر خود به یک جهت خاص، صدمه ببینند.
عفونت های رایجی که می توانند باعث التهاب در غدد لنفاوی شوند عبارتند از:
- سرخک
- عفونت های گوش
- مونونوکلئوز (مونو)
- عفونت های سینوسی
- گلودرد استرپتوکوکی
- عفونت های پوستی مانند سلولیت
- یک دندان عفونی (آبسه) یا هر عفونت دهان
- عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی، از جمله سرماخوردگی و آنفولانزا
جهت ویزیت آنلاین با متخصص روی لینک کلیک کنید.
بیماری ها
بسیاری از بیماریهای دیگر میتوانند باعث التهاب غدد لنفاوی و ایجاد تودهای در زیر چانه شوند. اینها شامل ویروس هایی مانند اچ آی وی و سل است. اختلالات سیستم ایمنی مانند لوپوس و آرتریت روماتوئید نیز می توانند باعث تورم غدد لنفاوی شوند.
اگر یک توده زیر چانه ناشی از التهاب غدد لنفاوی دارید، شاید علائم دیگری را نیز تجربه کنید، مانند:
- تب
- خستگی
- لرز یا تعریق شبانه
- سایر غدد لنفاوی متورم، مانند کشاله ران یا زیر بازوها
- علائم عفونت دستگاه تنفسی فوقانی ، مانند سرفه، گلودرد، یا آبریزش بینی
توده های زیر چانه ناشی از التهاب غدد لنفاوی به دلیل عفونت باید خود به خود از بین بروند. پزشک احتمال دارد توصیه کند که التهاب را تحت نظر داشته باشید.
درمان عفونت زمینه ای ،التهاب غدد لنفاوی را کاهش می دهد. اگر عفونت دارید، ممکن است برای شما آنتی بیوتیک یا داروهای ضد ویروسی تجویز شود. پزشک همچنین می تواند داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن (Advil)، ناپروکسن (Aleve) یا استامینوفن (Tylenol) را برای درمان درد و التهاب پیشنهاد کند. در موارد شدید، غدد لنفاوی عفونی ،شاید نیاز به تخلیه چرک داشته باشند.
سرطان
سرطان همچنین می تواند باعث ایجاد التهاب در زیر چانه شود. اگرچه سرطان بیشتر افراد مسن را تحت تاثیر قرار می دهد، اما می تواند در هر سنی ظاهر شود. راه های مختلفی وجود دارد که سرطان می تواند باعث ایجاد توده شود. به عنوان مثال، یک توده زیر چانه می تواند زمانی رخ دهد که:
- سارکوم زیر چانه ظاهر می شود.
- سرطان در سیستم لنفاوی ایجاد می شود، لنفوم
- یا سرطان پوست غیر ملانوما در زیر چانه ظاهر می شود.
- سرطان از یک اندام دور متاستاز می کند و به غدد لنفاوی انتشار می یابد.
- سرطان، اندام مجاور مانند دهان، گلو، تیروئید یا غده بزاقی را تحت تاثیر قرار می دهد.
برخی از سرطان ها نیز می توانند باعث التهاب غدد لنفاوی شوند. اینها شامل لوسمی، بیماری هوچکین و غیره است.توده های سرطانی معمولاً سفت و در لمس حساس یا دردناک نیستند.
علائم مرتبط با توجه به نوع سرطان متفاوت است. برخی از علائم هشدار دهنده می تواند شامل موارد زیر باشد:
- سوء هاضمه
- مشکل در بلع
- سرفه آزار دهنده
- تغییرات در صدا
- عفونت های مکرر
- توده ها در نقاط دیگر بدن
- کاهش وزن غیر قابل توضیح
- زخم هایی که خوب نمی شوند.
- تغییرات در فعالیت مثانه یا روده
- ترشح یا خونریزی غیر قابل توضیح
- تغییر در اندازه، شکل و رنگ زگیل ها، خال ها و زخم های دهان
هنگامی که توده زیر چانه توسط یک تومور سرطانی ایجاد شود، تعدادی درمان برای آن وجود دارد. پزشک احتمال دارد شیمی درمانی ، پرتودرمانی یا جراحی را برای برداشتن توده پیشنهاد کند. درمان به عوامل مختلفی از جمله سلامت فعلی بدن، نوع سرطان و مرحله آن بستگی دارد. پزشک کمک می کند بفهمید کدام درمان مناسب است.
در صورت لزوم همین الان با متخصص آنلاین در پزشکت مشورت کنید.
کیست ها و تومورهای خوش خیم
سایر رشدها سرطانی نیستند. اینها شامل کیست ها – کیسه های پر از مایع یا مواد دیگر – و تومورهای خوش خیم (غیر سرطانی) است. تومورهای خوش خیم زمانی ایجاد می شوند که سلول ها با سرعت غیر طبیعی شروع به تقسیم می کنند. بر خلاف تومورهای بدخیم (سرطانی)، آنها نمی توانند به بافت های مجاور حمله کنند یا به سایر قسمت های بدن انتشار یابند.
برخی از انواع کیست ها و تومورهای خوش خیم که می توانند باعث ایجاد توده در زیر چانه شوند عبارتند از:
کیست ها. آنها می توانند در طول عفونت ایجاد شوند و ممکن است به آرامی در طول زمان پر شوند. کیست های زیر فک ممکن است کیست های چربی باشند که در نتیجه انسداد غدد سباسه یا مجاری ایجاد می شود. آسیب ناشی از آکنه در این ناحیه نیز می تواند باعث ایجاد کیست شود.
فیبروم ها فیبروم یک توده گرد است که می تواند نرم یا سفت باشد. آنها معمولا در اطراف دهان یافت می شوند و در زیر چانه رایج نیستند. آنها معمولاً هیچ علامت دیگری ایجاد نمی کنند و ممکن است نشان دهنده بیماری کاودن باشند، یک بیماری ارثی که باعث ایجاد مکرر توده های خوش خیم می شود.
لیپوم ها. لیپوم رشد سلول های چربی زیر پوست است. توده لیپومایی نرم است، به راحتی حرکت می کند و رنگی ندارد. لیپوم ها بسیار آهسته رشد می کنند، به ندرت سرطانی هستند و معمولاً علائم دیگری ایجاد نمی کنند.
کیست های چربی، لیپوم ها و فیبروم ها می توانند نرم یا سفت باشند.اکثر کیست ها و تومورهای خوش خیم معمولاً دردناک نیستند. اگرچه احتمال دارد باعث ناراحتی شوند. هنگامی که یک کیست یا تومور رشد می کند، می تواند بر ساختارهای مجاور فشار وارد کند.
بسیاری از کیست ها و تومورهای خوش خیم علائم مرتبطی ندارند. با این حال، اگر کیست یا تومور خوش خیم نزدیک به سطح پوست باشد، ممکن است تحریک، ملتهب یا عفونی شود.
تورم غدد لنفاوی
التهاب غدد لنفاوی ممکن است باعث ایجاد توده در سمت چپ یا راست چانه شوند. غدد لنفاوی در سرتاسر بدن قرار دارند، اما فرد فقط میتواند غدد لنفاوی نزدیک به سطح پوست مانند غدد زیر بغل یا نزدیک به چانه را حس کند.
عفونت ها اغلب می توانند باعث تورم غدد لنفاوی شوند. این ممکن است منجر به یک توده قابل توجه در سمت چپ یا راست چانه شود. تورم یک پاسخ معمولی سیستم ایمنی است.
توده ناشی از تورم غدد لنفاوی نرم یا انعطاف پذیر خواهد بود. ممکن است در لمس حساس باشد، اما معمولاً دردناک نیست. تورم باید طی 2 تا 3 هفته از بین برود.
عفونت های ویروسی یا باکتریایی زیر اغلب باعث تورم غدد لنفاوی می شوند:
- سرماخوردگی یا آنفولانزا
- عفونت های گوش
- عفونت های سینوسی
- سرخک یا آبله مرغان
- گلودرد استرپتوکوکی
- مونونوکلئوز
- یک دندان آبسه
- سیفلیس
- بیماری لایم
- HIV یا ایدز
اگر عفونت مقصر باشد، با از بین رفتن عفونت، توده باید ناپدید شود. مراجعه به پزشک و مصرف آنتی بیوتیک ممکن است ضروری باشد.
سایر علل توده زیر چانه
تعدادی دیگر از بیماری ها که می تواند منجر به تشکیل یک توده در زیر چانه شود عبارتند از:
- آکنه
- گواتر
- هماتوم
- یک جراحت
- داروهای خاص
- حساسیت غذایی
- یک فک شکسته
- سنگ مجرای بزاقی
- نیش یا نیش حشرات
- استخوان های شکسته
در این موارد، علائم و درمان به منبع توده بستگی دارد.
به صورت ۲۴ ساعته و آنلاین با متخصص آنلاین صحبت کن.
چه زمانی باید با پزشک مشورت کنیم؟
توده زیر چانه باید خود به خود از بین برود. در بیشتر موارد، درمان یک بیماری زمینهای مانند عفونت، التهاب را کاهش میدهد. باید با پزشک مشورت کنید اگر:
- یک توده چانه غیر قابل توضیح دارید.
- دو هفته است که این توده وجود دارد.
- توده در حال رشد (نشانه ای از یک تومور احتمالی)
- توده چانه سفت می شود یا حرکت نمی کند، حتی زمانی که فشار داده می شود.
- وضعیت توده چانه با کاهش وزن غیر قابل توضیح، تب یا تعریق شبانه همراه است.
شما باید فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشید اگر:
- در بلع مشکل دارید.
- در تنفس مشکل دارید.
سخن آخر
پیدا کردن توده زیر چانه معمولاً دلیلی برای نگرانی نیست. اغلب اوقات، تودههای چانه توسط غدد لنفاوی ایجاد میشوند که به دلیل عفونت متورم میشوند. عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی، از جمله سرماخوردگی و آنفولانزا، اغلب باعث بزرگ شدن غدد لنفاوی می شوند.
در برخی موارد، عامل دیگری باعث ایجاد توده در زیر چانه می شود. سرطان، کیست، تومورهای خوش خیم و سایر شرایط پزشکی می توانند باعث ایجاد توده های چانه شوند.
توده های زیر چانه می توانند خود به خود از بین بروند. در صورت مشاهده علائم هشداردهنده ذکر شده در بالا با پزشکت تماس بگیرید.
پزشک ممکن است آنتی بیوتیک را برای درمان هر گونه عفونت احتمالی توصیه کند. آنها همچنین ممکن است نیاز داشته باشند که توده را از نزدیک بررسی کنند و درخواست آزمایش تصویربرداری کنند.
6 دیدگاه
سلام امیدوارم جواب من رو بدین،من ۱۵ سالمه و حدود دو روزه یک چیز حالت توپ مانند زیر چونه ام دراومد و وقتی بهش دست میزنم یا موقع حرف زدن خیلی شدید درد میگیره و این چندوقته مدام گلوم خشک میشه و سردرد و سرگیجه شدید میگیرم توصیه ای ندارید؟؟!
سلام،با توجه به علائمی که گفتید، ممکن است دلایل مختلفی مثل التهاب حلق، عفونت یا علت دیگری باشد. توصیه میکنم برای تشخیص دقیق با استفاده از لینک زیر با متخصص آنلاین صحبت کنید.
برای گفتگو با پزشک کلیک گنید.
سلام یه چیز سفتی اندازه عدس زیر چونه م روی گردنم چند روز پیش لمس کردم که تا قابل اینکه لمسش کنم اصلا نه درد داشتم نه قابل دیدن بود الان خیلی کم درد داره خیلی میترسم ترو خدا جوابمو بدین اندازه عدسه سفتم هست 😭😭
سلام دوست عزیز، در مورد هر نوع توده یا برآمدگی که روی گردن حس میکنی دلایل مختلفی دارد، توصیه می کنم همین الان با پزشک متخصص صحبت کنی تا علت آن به درستی تشخیص داده شود.
برای گفتگوی تلفنی با متخصصان پزشکت روی لینک کلیک کنید.
غده لنفاوی زیرارواره ایی من هر دو سمت بدون هیچ دلیلی ورم میکنه بدون قرمزی ولی با درد ، و یک غده لنفاوی سمت گردنم نزدیک به پشت اونم ورم داره مثل ی هسته خرما ولی هیچ وقت کوچیک نمیشه ، و بعضی وقتها همون سمت گردن درد دارم از همه اینا بگذریم باید بگم مشکل تیرویید دارم سمت راستم یک غده با رنگ خونی و سمت چپم همون سمت غده گردنم ک همیشه هس دو غده کوچیک مشکوک هست ایرانم نیستم چیزی بیشتر از این نمیدونم دکتراشم به درد نمیخورن اگه میشه راهنمایی کنید
سلام دوست عزیز،توصیه می کنم برای تشخیص دقیق و درمان مناسب با پزشک متخصص تلفنی صحبت کنید.
برای گفتگوی تلفنی با پزشک متخصص روی لینک کلیک کنید.