کاپتوپریل برای درمان فشار خون بالا، نارسایی قلبی، مشکلات قلبی پس از حمله قلبی و بیماری کلیوی دیابتی کاربرد دارد. این دارو را تحت هیچ شرایطی نباید در بارداری استفاده شود. چون ممکن است باعث سقط جنین شود. از طرفی هم مصرف آن میتواند منجر به تورم شدید و ناگهانی صورت، بازوها، پاها، لب ها، زبان، گلو و روده شود. این تورم حتی در برخی شرایط ممکن است کشنده باشد. اگر تورم یا درد معده دارید فوراً به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است لازم باشد مصرف این دارو را قطع کنید و به داوری جایگزین نیاز داشته باشید.
کاپتوپریل میتواند باعث کاهش تعداد گلبول های سفید خون شود. این میتواند خطر ابتلا به عفونت را افزایش دهد. در صورت مشاهده علائم عفونت مانند تب یا گلودرد، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
با اینکه مصرف آن میتواند با بروز برخی عوارض احتمالی همراه باشد، تا حدود زیادی هم در درمان فشار خون تاثیر بسیار زیادی دارد. مصرف آن میتواند باعث کاهش فشار خون، به ویژه در چند روز اول درمان شود.
پس در هنگام مصرف کاپتوپریل برای فشارخون بالا بهتر است مراقب عرق کردن زیاد، اسهال یا استفراغ و کم آبی بدن باشید. قبل از مصرف هم بهتر است تمام اطلاعات لازم را در مورد کاپتوپریل کسب کنید. برای همین ما سعی کرده ایم در این مقاله از پزشکت هر آنچه که باید در مورد این داروی فشار خون باید بدانید را مورد بررسی قرار دهیم.
کاپتوپریل محافظ قلب
کاپتوپریل یک داروی تجویزی است که برای دریافت آن حتما به نسخه پزشک نیاز دارید و به صورت قرص خوراکی عرضه میشود. داروی کاپتوپریل فقط به عنوان یک داروی ژنریک در دسترس است. داروهای ژنریک معمولاً قیمت کمتری نسبت به نسخه های با نام تجاری دارند.
کاپتوپریل به تنهایی یا همراه با سایر داروها برای درمان فشار خون بالا استفاده میشود. فشار خون بالا ممکن است باعث افزایش حجم کار و فعالیت زیاد قلب و عروق شود. این شرایط در طولانی مدت میتواند عملکرد قلب و عروق را تحت تاثیر قرار دهد. حتی به رگ های خونی مغز، قلب و کلیه ها آسیب برساند و منجر به سکته مغزی، نارسایی قلبی یا نارسایی کلیه شود. کاهش فشار خون میتواند خطر سکته مغزی و حملات قلبی را کاهش دهد.
کاپتوپریل با مسدود کردن ماده ای در بدن که باعث سفت شدن رگ های خونی میشود، عمل میکند. در نتیجه رگ های خونی شل میشوند. این باعث کاهش فشار خون و افزایش خون و اکسیژن به قلب میشود.
کاپتوپریل همچنین برای کمک به درمان نارسایی قلبی استفاده میشود. در برخی از بیماران پس از حمله قلبی استفاده میشود. پس از حمله قلبی، بخشی از عضله قلب آسیب دیده و ضعیف میشود. با گذشت زمان ممکن است عضله قلب به ضعیف شدن ادامه دهد. این امر پمپاژ خون را برای قلب دشوارتر میکند. کاپتوپریل همچنین برای درمان مشکلات کلیوی ناشی از دیابت (نفروپاتی دیابتی) استفاده میشود.
کاپتوپریل به دسته ای از داروها به نام مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) تعلق دارد و با باز کردن رگ های خونی شما عمل میکند. مصرف آن باعث میشود خون راحتتر جریان پیدا کرده و پمپاژ قلب را بهبود ببخشد. این اثرات باعث کاهش سطح فشار خون، بهبود توانایی قلب برای پمپاژ خون و بهبود جریان خون در کلیه ها میشود. بر همین اساس این دارو را به عنوان محافظ قلب میشناسند که میتواند عملکرد آن را تا حدودی تقویت کرده و بهبود ببخشد.
کاپتوپریل زیرزبانی
بررسی ها نشان داده اند که کاپتوپریل زیرزبانی یک داروی ایمن و موثر برای کنترل فوریتهای فشار خون بالا است. با این حال زمان دقیق و اثربخشی کاهش فشار خون (BP) موضوعی جالب و بسیار مهم است.
در یک کارآزمایی بالینی تصادفی، 101 بیمار (34 مرد، 67 زن) با فشار خون 180/110 میلیمتر جیوه (یا بیشتر) که هیچ عوارضی از آسیب ارگان اصلی (قلب، مغز، چشم، کلیه) نداشتند، با تجویز 25 میلی گرم کاپتوپریل زیر زبانی مورد بررسی قرار گرفتند.
سپس فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در 5، 10، 15، 20، 25، 30، 40، 50، 60، 75، 90، 105، 120 دقیقه پس از تجویز دارو اندازه گیری شد. نتایج این بررسی نشان داده که تقريباً همه بيماران بعد از مصرف کاپتوپریل زیر زبانی تا حدودي كاهش فشار خون داشتند.
حداکثر اثر در 30-25 دقیقه پس از مصرف دارو مشاهده شد.47 بیمار پس از 60 دقیقه پاسخ کم به درمان داشتند، بنابراین 25 میلی گرم کاپتوپریل دیگر زیر زبانی دریافت کردند که در 45 درصد از آنها BP کاهش یافت. هیچ یک از بیماران بعد از مصرف کاپتوپریل زیرزبانی با عوارض جانبی مواجه نشدند.
طبق این تحقیق کارشناسان معتقدند کاپتوپریل زیرزبانی یک داروی خوب، ایمن، موثر، در دسترس و مقرون به صرفه با عوارض جانبی بسیار کم در درمان بیماران مبتلا به بحران فشار خون است. استفاده از این دارو به جای نیفدیپین در تمام بیماران مبتلا به فشار خون توصیه میشود.
شایع ترین عوارض مصرف کاپتوپریل
قرص خوراکی کاپتوپریل معمولاً باعث خواب آلودگی نمیشود. اما میتواند فشار خون را کاهش دهد و حتی باعث ضعف و سرگیجه شود. کاپتوپریل همچنین میتواند عوارض جانبی دیگری ایجاد کند. شایع ترین عوارض آن، عبارتند از:
- سرگیجه
- بثورات پوستی
- تغییر در طعم غذاها
- سرفه خشک (بعد از قطع مصرف کاپتوپریل باید برطرف شود).
اگر این اثرات خفیف باشند، ممکن است ظرف چند روز یا چند هفته از بین بروند. در صورت سرفه شدید و مداوم با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.
در صورت بروز علائم شدیدتر بهتر است سریعا مصرف دارو را قطع کرده و به مراکز درمانی مراجعه کنید، از جمله:
تورم ناگهانی. علائم میتواند شامل موارد زیر باشد:
- مشکل در بلع
- مشکل در تنفس
- تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو
- درد معده با یا بدون حالت تهوع یا استفراغ
مشکلات کلیوی که علائم آن میتواند شامل موارد زیر باشد:
- خستگی
- تنگی نفس
- افزایش وزن
- تورم، به خصوص در دست ها، پاها یا مچ پا
در هنگام مصرف دارو به موارد زیر توجه کنید:
- اگر در حین مصرف این دارو بیمار شدید، به خصوص با تهوع، استفراغ یا اسهال شدید یا مداوم، فوراً با پزشک خود مشورت کنید. این شرایط ممکن است باعث از دست دادن بیش از حد آب یا نمک شود و ممکن است منجر به کاهش فشار خون شود.
- اگر تب، لرز یا گلودرد دارید با پزشک خود مشورت کنید. اینها میتواند علائم عفونت ناشی از گلبول های سفید کم باشد.
- اگر درد یا حساسیت در قسمت فوقانی معده، مدفوع کم رنگ، ادرار تیره، از دست دادن اشتها، حالت تهوع، استفراغ، یا زردی چشم یا پوست دارید، فوراً با پزشک خود مشورت کنید. اینها میتوانند علائم یک مشکل جدی کبدی باشند.
- اگر ادرار خونی، کاهش دفعات یا مقدار ادرار، افزایش فشار خون، افزایش تشنگی، از دست دادن اشتها، درد کمر یا پهلو، حالت تهوع، تورم صورت، انگشتان، یا پایین پاها، مشکل در تنفس، خستگی یا ضعف غیر معمول، استفراغ یا افزایش وزن. اینها میتوانند علائم یک مشکل جدی کلیه باشند.
اطمینان حاصل کنید که هر پزشک یا دندانپزشکی که شما را معالجه میکند، میداند که شما از این دارو استفاده میکنید. ممکن است لازم باشد چندین روز قبل از انجام عمل جراحی یا آزمایشات پزشکی مصرف این دارو را قطع کنید.
در هنگام استفاده از این دارو ممکن است هیپرکالمی (پتاسیم بالا در خون) ایجاد شود. برای همین بهتر است همزمان با مصرف آن از مکمل ها یا جایگزین های نمک حاوی پتاسیم بدون مشورت با پزشک خود استفاده نکنید.
کاپتوپریل با چه داروهایی تداخل دارد؟
قرص خوراکی کاپتوپریل میتواند با سایر داروها، ویتامین ها یا گیاهانی که مصرف میکنید تداخل داشته باشد. تداخل دارویی زمانی رخ میدهد که یک ماده نحوه عملکرد دارو را تغییر دهد. این وضعیت میتواند مضر و خطرناک باشد یا از عملکرد مناسب دارو جلوگیری کند.
برای کمک به جلوگیری از تداخل، پزشک باید تمام داروهای شما را با دقت مدیریت کند. حتماً در مورد تمام داروها، ویتامین ها یا گیاهان مصرفی خود حتما با پزشک مشورت کنید. به طور کلی، نمونه هایی از داروهایی که میتوانند باعث تداخل با کاپتوپریل شوند، عبارتند از:
ساکوبیتریل
مصرف کاپتوپریل همراه با ساکوبیتریل، که همراه با والزارتان برای درمان فشار خون بالا و نارسایی قلبی استفاده میشود، خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد. همچنین احتمال ادم شدید در این شرایط تداخلی وجود دارد. برای همین شما نباید ظرف 36 ساعت پس از استفاده از ساکوبیتریل از کاپتوپریل استفاده کنید.
داروهای فشار خون بالا
مصرف داروهای فشار خون بالا با کاپتوپریل ممکن است خطر ابتلا به فشار خون پایین، پتاسیم خون بالا و مشکلات کلیوی را افزایش دهند. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:
مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین (ARBs)، مانند:
- کاندسارتان
- eprosartan
- ایربسارتان
- لوزارتان
- اولمزارتان
- تلمیسارتان
- والزارتان
- آزیلسارتان
مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) مانند:
- بنازپریل
- انالاپریل
- فوزینوپریل
- لیزینوپریل
- موکسیپریل
- پریندوپریل
- کوناپریل
- رامیپریل
آلیسکیرن یک داروی فشار خون بالا است که در صورت مصرف آن با کاپتوپریل ممکن است خطر کاهش فشار خون، سطح پتاسیم بالا و مشکلات کلیوی را افزایش دهد. اگر دیابت یا مشکلات کلیوی دارید، نباید آن را با کاپتوپریل مصرف کنید.
دیورتیک ها (قرص های مدر)
مصرف دیورتیک ها با کاپتوپریل میتواند فشار خون شما را خیلی پایین بیاورد. در صورت تداخل دیورتیک های نگهدارنده پتاسیم میتوانند باعث افزایش پتاسیم خون در بدن شما شوند. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:
- اسپیرونولاکتون
- آمیلوراید
- تریامترن
- مکمل های پتاسیم و نمک های مبتنی بر پتاسیم
در صورت تداخل با کاپتوپریل، مکمل های پتاسیم و نمک های مبتنی بر پتاسیم میتوانند باعث افزایش پتاسیم خون در بدن شما شوند.
تثبیت کننده های خلق و خو
مصرف کاپتوپریل با تثبیت کننده های خلقی خاص میتواند اثر تثبیت کننده های خلق و خو را افزایش دهد. این بدان معناست که ممکن است عوارض جانبی بیشتری داشته باشید. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:
- لیتیوم
- داروهای ضد درد
مصرف کاپتوپریل با داروهای ضد درد خاص میتواند عملکرد کلیه شما را کاهش دهد. نمونه هایی از این داروها شامل داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن و ناپروکسن است.
داروهایی برای جلوگیری از رد پیوند عضو
مصرف این داروها همراه با کاپتوپریل خطر ابتلا به آنژیوادم (تورم) را افزایش میدهد که یک واکنش آلرژیک شدید است. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:
- تمسیرولیموس
- سیرولیموس
- اورولیموس
طلای تزریقی
استفاده از طلای تزریقی (اوروتیومالات سدیم) همراه با کاپتوپریل ممکن است خطر واکنش نیتریتوئید را افزایش دهد. علائم این بیماری میتواند شامل برافروختگی (گرم شدن و قرمز شدن صورت و گونه ها)، حالت تهوع، استفراغ و فشار خون پایین باشد.
برخی از داروها را نباید در زمان خوردن غذا یا خوردن انواع خاصی از غذا یا در حوالی آن استفاده کرد زیرا ممکن است تداخل ایجاد شود. استفاده از الکل یا تنباکو با برخی داروها نیز میتواند باعث بروز تداخلات شود.
سایر بیماری های زمینه ای
وجود سایر مشکلات پزشکی ممکن است بر استفاده از این دارو تأثیر بگذارد. در صورت داشتن هر گونه مشکل پزشکی دیگر، به خصوص:
- عدم تعادل الکترولیت (مثلاً سدیم کم در خون)
- مشکلات قلبی یا عروقی (مثلاً تنگی آئورت)
- عدم تعادل مایعات (ناشی از کم آبی بدن، استفراغ، یا اسهال)
- در صورت ابتلا به بیماری کبدی در مصرف این دارو احتیاط کنید چون ممکن است این شرایط را بدتر کند.
- بیماری عروقی کلاژن (یک بیماری خود ایمنی) همراه با بیماری کلیوی – افزایش خطر ابتلا به مشکلات خونی.
- آنژیوادم (تورم صورت، لب ها، زبان، گلو، بازوها یا پاها)، سابقه – ممکن است خطر بروز مجدد این وضعیت را افزایش دهد.
- در صورت مشکلات کلیوی (از جمله بیماران تحت دیالیز)، باید با احتیاط مصرف شود. این اثرات ممکن است به دلیل حذف کندتر دارو از بدن افزایش یابد.
هشدار های جدی هنگام مصرف کاپتوپریل
مصرف این دارو با چندین هشدار همراه است که هنگام مصرف حتما باید به آنها توجه داشته باشید، از جمله:
هشدار آلرژی
مصرف کاپتوپریل میتواند منجر به بروز واکنش های آلرژیک و علائم ناشی از آن شود، از جمله:
- مشکل در تنفس
- تورم گلو یا زبان
- بثورات پوستی
در صورت بروز این علائم، مصرف این دارو را قطع کرده و با مراکز درمانی تماس بگیرید یا به نزدیکترین اورژانس مراجعه کنید. اگر تا به حال واکنش آلرژیک به آن داشته اید، دیگر این دارو را مصرف نکنید. مصرف مجدد آن میتواند کشنده باشد (باعث مرگ شود).
هشدار برای افراد مبتلا به بیماری کلیوی
کلیه ها نمیتوانند این دارو را تجزیه کنند. در صورت ابتلا به هر گونه بیماری کلیوی ممکن است دارو در بدن شما تجمع پیدا کند و منجر به بروز عوارض زیادی شود. در این شرایط پزشک میتواند دوز دارو را تغییر دهد.
هشدار برای گروه های دیگر
برای زنان باردار: کاپتوپریل یک داروی حاملگی دسته D محسوب میشود که نشان دهنده دو حالت است:
- تحقیقات نشان داده است که مصرف آن در بارداری میتواند بر روی جنین تاثیر منفی داشته باشد.
- این دارو در دوران بارداری فقط باید در موارد جدی که برای درمان یک بیماری خطرناک در مادر لازم است استفاده شود.
اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید با پزشک خود در مورد مصرف آن مشورت کنید. از پزشک خود بخواهید در مورد عوارضی خاصی که ممکن است در بارداری ایجاد شود شما را راهنمایی کند. این دارو تنها در صورتی باید استفاده شود که خطر بالقوه با توجه به مزایای بالقوه دارو قابل قبول باشد. اگر در حین مصرف این دارو باردار شدید، فورا با پزشک خود تماس بگیرید.
برای زنان شیرده: کاپتوپریل ممکن است از شیر مادر به جنین منتقل شود و حتی در کودکی که با شیر مادر تغذیه میشود عوارض جانبی ایجاد کند. اگر به کودک خود شیر میدهید با پزشک خود مشورت کنید. شاید لازم باشد تصمیم بگیرید که شیردهی را متوقف یا مصرف این دارو را متوقف کنید.
برای سالمندان: بدن افراد سالمند ممکن است نتواند دارو را به خوبی تجزیه کند. یک دوز معمولی از این دارو احتمال دارد برای آنها زیاد باشد. سالمندان احتمالا به دوز کمتری از آن نیاز دارند.
برای کودکان: اثرات این دارو در کودکان بررسی نشده است. با این حال در کودکان کمتر از 18 سال نباید استفاده شود.
نحوه مصرف کاپتوپریل
دوز این دارو برای بیماران مختلف متفاوت خواهد بود. دستورات پزشک یا دستورالعمل های روی برچسب را دنبال کنید. اطلاعات زیر فقط شامل دوزهای متوسط این دارو است. اگر دوز شما متفاوت است، آن را تغییر ندهید، مگر اینکه پزشک به شما بگوید که این کار را انجام دهید.
برای فرم دوز خوراکی (قرص) و فشار خون بالا:
- بزرگسالان: در ابتدا، 25 میلی گرم دو یا سه بار در روز. پزشک ممکن است در صورت نیاز دوز شما را افزایش دهد. با این حال، دوز معمولاً بیش از 450 میلی گرم در روز نیست.
- کودکان: مصرف و دوز باید توسط پزشک تعیین شود.
برای نارسایی قلبی:
- بزرگسالان: در ابتدا، 25 میلی گرم سه بار در روز. پزشک ممکن است در صورت نیاز دوز شما را افزایش دهد. با این حال، دوز معمولاً بیش از 450 میلی گرم در روز نیست.
- کودکان: مصرف و دوز باید توسط پزشک تعیین شود.
برای درمان پس از حمله قلبی:
- بزرگسالان: ابتدا 6.25 میلی گرم به عنوان یک دوز واحد، سپس 12.5 میلی گرم سه بار در روز. پزشک ممکن است در صورت نیاز دوز شما را افزایش دهد. با این حال، دوز معمولاً بیش از 450 میلی گرم در روز نیست.
- کودکان: مصرف و دوز باید توسط پزشک تعیین شود.
برای مشکلات کلیوی ناشی از دیابت:
- بزرگسالان: 25 میلی گرم سه بار در روز.
- کودکان: مصرف و دوز باید توسط پزشک تعیین شود.
اگر یک نوبت از این دارو را فراموش کردید، در اسرع وقت آن را مصرف کنید. با این حال، اگر تقریباً زمان نوبت بعدی فرا رسیده است، دوز فراموش شده را رها کنید و به برنامه دوز معمولی خود بازگردید. برای جبران دوز فراموش شده هرگز دو دوز را با هم مصرف نکنید.
به طور کلی دوز، شکل و تعداد دفعات مصرف آن به موارد زیر بستگی دارد:
- سن شما
- وضعیت تحت درمان
- نحوه واکنش بدن به اولین دوز
- شدت بیماری و سابقه بیماری های زمینه ای که دارید.
نحوه مصرف و دوز کاپتوپریل
قرص خوراکی کاپتوپریل برای درمان طولانی مدت استفاده میشود. عدم مصرف آن طبق تجویز پزشک میتواند با بروز برخی عوارض احتمالی همراه باشد. در شرایطی که آن را اصلا مصرف نکنید فشار خون بالا و مشکلات قلبی شما بدتر میشود. حتی خطر حمله قلبی یا سکته را افزایش میدهد.
قطع ناگهانی مصرف دارو بدون مشورت با پزشک میتواند باعث افزایش فشار خون شما شود. حتی ممکن است خطر حمله قلبی یا سکته را افزایش دهد.
اگر پزشک کاپتوپریل را برای شما تجویز کرد، این نکات را در نظر داشته باشید:
- میتوانید قرص را خرد یا برش دهید.
- این دارو را دور از نور نگهداری کنید.
- کاپتوپریل باید یک ساعت قبل از غذا مصرف شود.
- کاپتوپریل را در دمای اتاق بین 68 تا 77 درجه فارنهایت (20 تا 25 درجه سانتی گراد) نگهداری کنید.
بهتر است هنگام مصرف این دارو حتما فشار خون خود را در خانه چک کنید. شما باید تاریخ، زمان روز، و فشار خون خود را ثبت کنید و یادداشت های خود را در قرار ملاقات با پزشک خود همراه داشته باشید.
نحوه مصرف صحیح دارو کاپتوپریل
علاوه بر استفاده از این دارو، درمان فشار خون بالا ممکن است شامل کنترل وزن و تغییر در انواع غذاهایی که میخورید، به ویژه غذاهای حاوی سدیم (نمک) بالا باشد. پزشک به شما خواهد گفت که کدام یک از این موارد برای شما مهمتر است. قبل از تغییر رژیم غذایی باید با پزشک خود مشورت کنید.
بسیاری از بیمارانی که فشار خون بالا دارند هیچ علائمیرا تجربه نمیکنند. در واقع، بسیاری ممکن است احساس طبیعی داشته باشند. بسیار مهم است که داروی خود را دقیقاً طبق دستور مصرف کنید و حتی اگر احساس خوبی دارید، مصرف آن را ادامه بدهید و روند درمان خود را پیگیری کنید.
به یاد داشته باشید که این دارو فشار خون بالا شما را درمان نمیکند اما در کنترل آن موثر است. بنابراین، اگر انتظار دارید فشار خون خود را کاهش دهید و آن را پایین نگه دارید، باید طبق دستور مصرف آن را ادامه دهید. ممکن است مجبور شوید تا آخر عمر از داروهای فشار خون بالا استفاده کنید. اگر فشار خون بالا درمان نشود، میتواند باعث مشکلات جدی مانند نارسایی قلبی، بیماری عروق خونی، سکته مغزی یا بیماری کلیوی شود.
قبل از شروع و در طول درمان با کاپتوپریل، پزشک معالج شما احتمال دارد موارد زیر را بررسی کند تا مطمئن شود دارو برای شما بی خطر است:
- فشار خون
- عملکرد کبد
- عملکرد کلیه
- پتاسیم خون
داروهای جایگزین دیگری نیز برای درمان بیماری شما وجود دارد که شاید برای درمان وضعیت شما بهتر باشند. پس در صورت بروز عوارض با پزشک خود در مورد سایر گزینه های دارویی که ممکن است برای شما مفید باشد مشورت کنید.
1 دیدگاه
عالی بود خیلی قابل فهم و قابل توجه بود، متشکر از لطفتون