شناخت و آگاهی از عوامل خطر و علت خیانت مجازی می تواند، کلید حفظ روابط زناشویی باشد. برخی از افراد مشاهده پورنوگرافی را خیانت نمی دانند، ولی پورنوگرافی می تواند عامل خطر برای خیانت باشد. برخی برقراری رابطه جنسی با شخص دیگر غیر از همسر خود را خیانت نمی دانند و امور عاطفی و رابطه های مجازی را خیانت محسوب نمی کنند. در حالی که رابطه های آنلاین و عاطفی می توانند عامل خطر برای برقراری رابطه جسمی باشند.
برای همین شناخت انواع خیانت و عوامل خطر برای پیشگیری از خیانت لازم و ضروری می باشد.
انواع خیانت
انواع مختلفی از خیانت ممکن است در یک رابطه رخ دهد. درک و شناخت انواع آن ها مهم است.
خیانت عموماً یک رابطه ثانویه محسوب می شود که انواع مختلفی را شامل می شود و احتمالاً در دو دسته اصلی خیانت جسمی و عاطفی قرار می گیرد. اما، خیانت می تواند ترکیبی از انواع این دو نوع مانند خیانت جنسی و عاطفی، یا مجازی و عاطفی باشد.
خیانت جنسی
خیانت جنسی زمانی به وجود می آید که افراد در خارج از ازدواج، با همدیگر رابطه جنسی برقرار می کند و هیچگونه وابستگی عاطفی عمیقی بین آن ها وجود ندارد. نمونه های رابطه جنسی ممکن است برقراری رابطه فقط به مدت یک شب باشد. داشتن رابطه جنسی سالم از جنبه های مهم ازدواج است و بیشتر افراد به تک همسری یا انحصار جنسی اعتقاد دارند. اما متاسفانه همیشه تک همسری و یا رابطه طولانی مدت رعایت نمی شود و همین عامل می تواند آسیب های عاطفی زیرا به وجود آورد. برخی از افراد وقتی احساس خیانت می کنند اعتماد شان نسبت به شریک زندگی خود از دست می دهند. حتی ممکن است افراد اعتماد به نفس شخصی خود شان را از دست بدهند و آسیب پذیر شوند.
بسیاری از افراد تلاش می کنند بین دوستی های مجازی و روابط عاطفی و خیانت تمایز قائل شوند. شاید دوستی با جنس مخالف عامل تعیین کننده و علت خیانت محسوب نشود، اما موضوع اصلی وفاداری، فریب و مخفی کاری در این نوع روابط است.
خیانت عاطفی
خیانت عاطفی می تواند علاقه بیش از حد به یک موضوع و یا شئ خاصی و یا دنبال کردن یک علاقه بیرونی باشد. علاقه به شی ممکن است به جایی برسد که فرد نسبت به روابط شخصی خودش بی توجه شود و در زندگی خود این علاقه را در اولویت قرار می دهد. یک رابطه عاطفی زمانی اتفاق میفتد که یک شریک زندگی از نظر عاطفی به فرد دیگری غیر از همسر خودش وابسته می شود. ممکن است فرد مدت زمان زیادی را برای برقراری ارتباط با شخص دیگر صرف کند یا شوخی هایی خارج از عرف و فرهنگ، به اشتراک گذاشتن مشکلات، مسائل، رویاهای زندگی و اهداف با شخصی غیر از همسر یا شریک زندگی می تواند توجه فرد را از روابط زناشویی و خانوادگی خودش دور کند. برای همین این نوع روابط یک خیانت عاطفی محسوب می شوند.
خیانت مجازی
در گذشته، خیانت شامل مواردی مانند جلسات مخفیانه، دروغ در مورد “سفرهای کاری”، بهانه های ناخوشایند در مورد رایحه عطر روی پیراهن لباس بود. اما اکنون با دسترسی آسان به اینترنت و فضای مجازی، ممکن است فرد به صورت آنلاین با شخصی غیر از شریک زندگی خودش در ارتباط باشد. اما برخی افراد معتقدند چون در فضای مجازی، با طرف مقابل رابطه فیزیکی و جسمی ندارند، پس خیانت محسوب نمی شود.
واقعیت این است که خیانت آنلاین در فضای مجازی، هم نوعی خیانت است.
براساس وب سایت انجمن روانشناسی آمریکا، “مطالعات متعددی نشان داده است که در خیانت های مجازی حتی در صورت عدم تماس حضوری و جنسی، روابط های آنلاین می تواند ویران کننده باشند. روابط های مجازی احساس ناامنی، عصبانیت و حسادت فرد را تحریک کند.”
سایبرکس
خیانت آنلاین که به عنوان سایبرکس شناخته می شود، نوعی روابط عاطفی است که در آن افراد بدون برقراری تماس های واقعی درگیر روابط صمیمی جنسی می شوند. در حقیقت، افراد حتی ممکن است چهره یکدیگر را نبینند یا صدای یکدیگر را نشنوند و هیچ تماس فیزیکی واقعی نداشته باشند. با این حال، یک خیانت آنلاین بسیار شبیه به یک خیانت واقعی است. حتی می تواند صدمات جدی به یک رابطه یا حتی یک خانواده وارد کند. خیانت آنلاین در فضای مجازی می تواند توجه فرد را از شریک زندگی و فرزندانش منحرف کند، و نسبت به آن ها بی توجه باشد. حتی فرد مجبور می شود برای پنهان کارهای خودش دروغ بگوید. دروغ و پنهان کاری می توانند اعتماد لازم را برای برقراری روابط مشترک در اعضاء خانواده را از بین ببرد.
در مورد اینکه آیا برقراری رابطه های آنلاین در فضای مجازی با شخصی ناشناس یک رابطه و یا خیانت محسوب می شود بحث زیادی وجود دارد. یک خیانت مجازی کاملاً آنلاین انجام می شود. اقدامات مربوط به پیام کوتاه، گپ زدن یا گپ ویدئویی با زمینه جنسی، بدون همسر فرد، همه یک خیانت مجازی تلقی می شوند. برقراری روابط در دنیای مجازی با شریک زندگی شخصی می تواند برای ازدواج بسیار سالم باشد. حتی ارسال پیامک در طول روز با همسرتان می تواند یک روش عالی برای نگه داشته و استحکام رابطه زناشویی باشد. اما آنچه که مهم است ویژگی های اصلی خیانت های مجازی می باشد که منجر به آسیب های در روابط بین همسران و ازدواج می شود. فرد روابط های اینترنتی و مجازی خود را اصولا مخفی و پنهان می کند. علاوه بر آن این روابط باعث تحریک احساسات جنسی در فرد می شوند.
عوارض خیانت مجازی
به محض اینکه دو نفر در فضای مجازی شروع به خیانت و برقراری رابطه کردند، می توانند به سرعت و به راحتی آسیب ببینند. برخی از افراد حتی به سکس آنلاین معتاد می شوند که این سکس می تواند اوضاع را بدتر کند. افرادی که به فضای مجازی و سکس آنلاین معتاد می شوند، ممکن است زمان زیادی را صرف اینترنت و گوشی خود کرده و نسبت به اطرافیان خود و خانواده بی توجه شوند. یکی دیگر از خطرهای فضای مجازی این است که دو نفری که درگیر خیانت آنلاین می شوند تصمیم می گیرند حضوری همدیگر را ملاقات کنند. در این مرحله، خیانت آنلاین می تواند به خیانت جسمی و واقعی تبدیل شود، که خیانت را به سطح بالاتری ببرد.
خیانت آنلاین، مانند خیانت در زندگی واقعی، اغلب از وجود برخی از مشکلات در یک رابطه زناشویی ناشی می شود.
کسی که خیانت می کند ممکن است در رابطه خود با همسر واقعی خودش مشکل داشته باشد. بنابراین پایان دادن به یک خیانت آنلاین برای درمان و پیشگیری از وقوع دوباره آن کافی نیست. باید علت اصلی آن شناسایی و درمان شود. پس به جای مراجعه به اینترنت و تلاش برای یافتن شادی یا برطرف کردن کمبود های زندگی خودتان، بهتر است با همسر یا شریک زندگی خود صحبت کنید و در صورت لزوم به مشاور مراجعه کنید. با مشاوره و مراجعه به یک روان شناسی و بررسی علت اصلی خیانت می توانید، همسرتان را از آسیب شدید و خودتان را از زندگی با احساس گناه و شرم نجات دهید.
علت خیانت مجازی
دلایل مختلفی وجود دارد که مردم به سمت برقراری روابط در دنیای مجازی می روند و چنین اموری را شروع می کنند.
خیانت های اینترنتی در فضای مجازی می تواند ناشی از برخی عوامل زیر باشد:
- اعتیاد
- مشکلات مالی
- نارضایتی جنسی
- عدم برقراری ارتباط مناسب با همسر خویش
- نارضایتی حرفه ای و سایر مشکلات حل نشده
علاوه بر آن، این روابط به دلایل زیر به آسانی شکل می گیرند:
- مقرون به صرفه بودن
- ناشناس بودن طرف مقابل
- دسترسی سریع و آسان به اینترنت
علائم خیانت مجازی
اگر فکر می کنید همسرتان در دنیای مجازی به شما خیانت می کند و در این مورد به او شک دارید، بهتر است علائم خیانت در دنیای مجازی را بشناسید.
علائمی که خیانت کاران در دنیای مجازی از خود بروز می دهند، عبارتند از:
- نسبت به برقراری روابط زناشویی خودشان نگران نیستند.
- وقت خودش را بیش از حد صرف گوشی و اینترنت می کنند.
- به شدت از اطرافیانش می خواهند حریم خصوصی را حفظ کنند.
- در برقراری رابطه جنسی با همسر خود اشتیاق کمی نشان می دهند.
- مسئولیت های خودشان را در خانه، خانواده و محل کار نادیده می گیرند.
- در مورد مدت زمان صرف شده برای گوشی و کامپیوتر از خودشان دفاع می کنند.
- در بیشتر مواقع بهانه گیری می کنند و تغییر رفتار های خودشان را انکار می کنند.
- تا حدودی غیرقابل پیش بینی و حساس به نظر می رسند و به راحتی دروغ می گویند.
- الگوی خواب آن ها حدود زیادی تغییر می کند. شب ها تا دیر وقت بیدارند و صبح ها زود بیدار می شود.
- علاقه ای به انجام کارهایی مانند جشن گرفتن روزهای تولد یا رفتن به تعطیلات آخر هفته با خانواده خود ندارند.
- وقتی در مورد عدم برقراری رابطه جنسی و سایر نگرانی ها با آن ها صحبت می شود مخاطب را سرزنش می کند.
- در روابط زناشویی خود از طرف مقابل تا حدودی فاصله می گیرند. حتی ممکن است قطع رابطه کنند و زیاد صمیمی نباشند.
- مکررا پسوردهای سیستم های کامپیوتری و موبایل خودشان را تغییر داده و حتی ممکن است کامپیوتر را به مکان خاصی از خانه منتقل کنند.
- از صحبت کردن در مورد استفاده از رایانه توسط افراد دیگر خانواده امتناع می ورزند و به کسی اجازه نمی دهند که از کامپیوتر و گوشی آن ها استفاده کنند. حتی ممکن است تجهیزات اضافی برای رایانه خود خریداری کنند.
درمان خیانت مجازی
در صورتی که شما احساس می کنید همسرتان در دنیای مجازی به شما خیانت می کند بهتر است:
- باید حاضر شوید با همسرتان صحبت کنید.
- هیچ توضیحی را از همسر تان برای توجیه داشتن روابط در دنیای مجازی قبول نکنید.
- همسر شما باید قول بدهد که ارتباط را قطع کند. در صورت شروع رابطه، سریعا این روابط را قطع کند.
- اجازه ندهید وابستگی همسرتان به اینترنت و فضای مجازی روی روابط شما با همسرتان تاثیر منفی بگذارد.
- از همسرتان بخواهید تا ارتباط صادقانه ای با شما داشته باشد تا بتوانید مشکل را برطرف کنید و اعتماد دوباره را به دست آورید.
- اگر خودتان نمی توانید این مشکلات را برطرف کنید، باید از یک مشاور و یا روان شناس کمک بگیرید. هر دو شما به بهبودی، آموزش، بازسازی اعتماد نیاز دارید.
حرف آخر
قبل از هر تصمیمی برای ازدواج سعی کنید از یک مشاور کمک بگیرید.
مشاوره قبل از ازدواج، می تواند در موارد زیر زوجین را راهنمایی کند:
- شناسایی عوامل خطر
- شناخت عقاید طرف مقابل
- آشنایی با نظرات همدیگر در مورد خیانت
- پیشگیری از بروز اختلافات و صدمات احتمالی در زندگی زناشویی
اگر خیانت در روابط شما به وجود آمده است، از یک روان شناس با تجربه راهنمایی بگیرید.
راهکار های وجود دارد که با استفاده از آن ها می توان بر خیانت غلبه کرد و به شما کمک می کنند که یک رابطه قوی تر، موفق تر، شاد و سالم تری داشته باشید.
آخرین دیدگاهها