لوگو پزشکت

مشاوره آنلاین پزشکی - پزشکت

رادیو پزشکت

هماتولوژیست کیست؟

هماتولوژیست چیست؟ | پزشکت

فهرست مطالب

فرم با 5 گزینه

تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:


هماتولوژیست کیست؟ پزشکی است که در تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری های خون تخصص دارد. بیماری های خون شامل اختلالات سرطانی و غیر سرطانی است که بر روی اجزای خون (مانند گلبول های سفید، گلبول های قرمز یا پلاکت ها) یا اندام های تولید کننده آنها (از جمله مغز استخوان و طحال) تأثیر می گذارد.

هماتولوژی یک فوق تخصص پزشکی داخلی است که اغلب با انکولوژی همپوشانی دارد(مطالعه سرطان). هماتولوژی-انکولوژی یک برنامه فلوشیپ ترکیبی  است که متخصص داخلی را برای تشخیص، درمان و مدیریت طیف وسیعی از اختلالات مرتبط با خون آماده می کند.

متخصصین خون، مستقیماً با بیمارانی که اختلالات مربوط به خون دارند، همکاری می کنند. اگر مراجعه به متخصص خون به طور ذاتی به این معنا نیست که شما سرطان دارید.

هماتولوژیست چه بیماری های را درمان می کند؟

از جمله بیماریهایی که یک متخصص خون ممکن است آن را درمان کند یا در درمان مشارکت داشته باشد، عبارتند از:

  • اختلالات خونریزی مانند هموفیلی
  • اختلالات ژنتیکی خون مانند بیماری سلول داسی شکل
  • اختلالات گلبول قرمز مانند کم خونی یا پلی سیتمی ورا
  • عفونت سیستمیک خون مانند سپسیس یا شوک سپتیک
  • هر شرایطی که نیاز به پیوند مغز استخوان یا سلول های بنیادی دارند.
  • اختلالات انسدادی مانند ترومبوز ورید عمقی (DVT) یا ترومبوآمبولی شریانی
  • سرطان های خون مانند لوسمی، لنفوم، 2 میلوم متعدد یا سندرم های میلودیسپلاستیک (MDS)
  • اختلالات خود ایمنی مانند واسکولیت روماتوئید، کم خونی همولیتیک خود ایمنی، تالاسمی یا پورپورای ترومبوسیتوپنیک ایدیوپاتیک

هماتولوژیست چیست؟ | پزشکت

هماتولوژیست از چه روش هایی برای درمان بیماری استفاده می کند؟

تقریباً همه بیماری ها تا حدی شامل خون شناسی می شود، زیرا آزمایش خون معمولاً برای تشخیص یا نظارت بر اکثر بیماری ها استفاده می شود.

گاهی اوقات یک متخصص خون ممکن است به عنوان پزشک اصلی (به ویژه کسانی که در سرطان خون کودکان تخصص دارند) عمل کند یا با یک تیم درمان همکاری داشته باشد که می تواند شامل رادیولوژیست، جراح، انکولوژیست پرتویی، ژنتیک و روماتولوژیست باشد.

علاوه بر تشخیص بیماری، یک متخصص خون در تشخیص و تعیین برنامه درمانی فردی و در صورت نیاز جراحی، تزریق، شیمی درمانی، پرتودرمانی یا ایمونوتراپی به بیماران کمک می کند.

هماتولوژیست از چه روش هایی برای تشخیص بیماری استفاده می کند؟

علاوه بر آزمایش خون، یک متخصص خون ممکن است اقدامات دیگری را انجام دهد:

آسپیراسیون مغز استخوان. استخراج قسمت مایع مغز استخوان برای تشخیص لوسمی یا لنفوم است.

بیوپسی مغز استخوان. استخراج هسته جامد مغز استخوان برای کمک به تشخیص سرطان خون و سایر سرطان ها است.

الکتروفورز هموگلوبین. یک آزمایش خون است که برای تأیید بیماری سلول داسی شکل یا سایر اختلالات ارثی موثر بر گلبول های قرمز استفاده می شود.

آزمایش آنتی ژن لکوسیت انسانی (HLA). یک آزمایش خون است که برای تعیین اینکه آیا اهداکننده مغز استخوان برای بیمار مناسب است یا خیر استفاده می شود.

توموگرافی گسیل پوزیترون (PET). یک آزمایش تصویربرداری است که از ردیاب رادیواکتیو برای تعیین مناطق سرطان در بدن استفاده می کند.

سوراخ کمری (ضربه نخاعی). شامل استخراج مایع مغزی نخاعی برای تعیین وجود سلول های سرطانی خون در نمونه است.

آنژیوگرافی رزونانس مغناطیسی (MRA). از میدان مغناطیسی و امواج رادیویی برای تولید تصاویر مقطعی از رگ های خونی برای کمک به تشخیص سکته مغزی و سایر بیماری های عروقی استفاده می کند.

پیوند سلول های بنیادی و مغز استخوان. این روش ممکن است برای درمان برخی از لوسمی ها، لنفوم ها و اختلالات خوش خیم خون استفاده شود.

هماتولوژیست-انکولوژیست ها همچنین در زمینه استفاده از داروهای شیمی درمانی و سایر درمان های سرطان خون از جمله داروهای هدفمند و عوامل ایمنی درمانی آموزش های لازم را دیده اند.

چگونه هماتولوژیست شویم؟ 

دریافت مجوز هماتولوژی مستلزم داشتن مدرک پزشکی چهار ساله-به عنوان پزشک پزشکی (MD) یا پزشک داروهای استئوپاتی (DO)-پس از سه سال آموزش در زمینه تخصصی عمل، مانند طب داخلی یا اطفال است.

پس از اتمام رزیدنتی، داوطلبان هماتولوژیست باید دو تا چهار سال تحت آموزش فشرده برای آموزش در یک فوق تخصص خاص، مانند هماتولوژی بزرگسالان، هماتولوژی/انکولوژی کودکان یا خون شناسی قرار بگیرند.

هماتوپاتولوژیست های دارای مجوز اغلب می توانند با مخفف “MD SH (ASCP)” (پزشک پزشکی، تخصص هماتولوژی) در انتهای نام آنها مشخص شوند.

بر اساس داده های درآمد حاصل از گزارش جبران خسارت Medscape 2018، یک متخصص خون می تواند بین درآمد داخلی (230،000 دلار) و یک انکولوژیست (363،000 دلار) درآمد داشته باشد.

هماتولوژیست چیست؟ | پزشکت

چه زمانی باید به هماتولوژیست مراجعه کنیم؟

در صورت بروز هر گونه علائم مربوط به ناهنجاری های خونی باید به یک هماتولوژیست مراجعه کنید. قبل از اولین ملاقات با یک متخصص خون، لیستی از علائمی را که تجربه کرده اید، شامل زمان، مدت و شدت آنها تهیه کنید.

شما همچنین باید لیستی از داروهایی که مصرف می کنید، چه دارویی، چه بدون نسخه، گیاهی یا سنتی را تهیه کنید. برخی از این موارد می تواند به طور بالقوه بر شیمی خون شما تأثیر بگذارد یا درمان را پیچیده تر کند.

همچنین، زمانی را برای تهیه لیستی از سوالات اختصاص دهید تا ماهیت وضعیت خود را بهتر بشناسید. نمونه آنها عبارتند از:

  • پیش آگهی بیماری من چگونه است؟
  • وضعیت من چقدر قابل کنترل است؟
  • نتایج آزمایش خون من به چه معناست؟
  • شما چه آزمایشاتی را توصیه می کنید؟
  • اگر درمان را دنبال نکنم چه اتفاقی می افتد؟
  • آزمایشات تشخیصی من شامل چه مواردی می شود؟
  • چه عوارض جانبی ممکن است برای وضعیت من وجود داشته باشد؟
  • مزایا و خطرات ناشی از درمان و حتی عدم درمان وضعیت من چیست؟

همچنین بهتر است که بررسی کنید آیا متخصص خون و آزمایشگاه ها با شرکت بیمه شما قرارداد دارند یا نه؟

سخن آخر

هماتولوژیست متخصص بسیار ماهری است که قصد دارد با پزشک مراقبت اولیه شما همکاری کند تا وضعیت شما از نظر اختلالات خونریزی بهبود پیدا کند. این امر به ویژه در صورت داشتن چندین بیماری مزمن مانند دیابت یا بیماری کبدی که ممکن است بر تصمیمات درمانی تأثیر بگذارد بسیار مهم است.

همه افراد مبتلا به اختلال خونی به متخصص خون نیاز ندارند. اگر خون در مدفوع دارید، ممکن است متخصص گوارش مناسب تر باشد. همین امر در مورد عفونت های هموراژیک که متخصص بیماری های عفونی برای آنها مناسب تر است نیز صدق می کند.

همین حالا سوال خودتون رو از بهترین متخصصان پزشکت بپرسید!

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟

5 / 5. تعداد رای ها: 1

هنوز کسی نظرش را ثبت نکرده شما اولین نفر باشید.

0

مقالات مرتبط

نمایش کامنت‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز