تاب آوری به طور معمول به عنوان ظرفیت بازیابی از وقایع سخت زندگی تعریف می شود. تاب آوری یک ترفت و برگشت نیست، جایی که شما یک لحظه پایین بیایید و لحظه دیگر بالاتر. بیشتر شبیه بالا رفتن از کوه بدون نقشه مسیر است. این کار به زمان، قدرت و کمک از طرف اطرافیان نیاز دارد و احتمالاً در این مسیر شکست هایی را تجربه خواهید کرد. اما سرانجام به اوج می رسید و به گذشته نگاه می کنید که چقدر پیش رفته اید.
تاب آوری توانایی مقاومت در برابر ناملایمات و بازگشت به عقب از وقایع سخت زندگی است. مقاوم بودن به معنای این نیست که افراد استرس، تحریک عاطفی و رنج را تجربه نمی کنند. برخی از افراد تاب آوری را برابر با سرسختی ذهنی می دانند. اما نشان دادن انعطاف پذیری شامل کار با درد و رنج عاطفی است.
مردم در زندگی با انواع سختی ها روبرو می شوند. بحران های شخصی وجود دارد مانند بیماری، از دست دادن یکی از عزیزان، سواستفاده، زورگویی، از دست دادن شغل و بی ثباتی مالی. واقعیت مشترک وقایع دلخراش، مانند حملات تروریستی، تیراندازی های گسترده، بلایای طبیعی و البته بیماری همه گیر COVID-19. مردم باید یاد بگیرند که با تجربه های زندگی بسیار چالش برانگیز کنار بیایند و از پس آن برآیند.
مقاوم بودن به معنای این نیست که افراد استرس، تحریک عاطفی و رنج را تجربه نمی کنند. برخی از افراد تاب آوری را برابر با سرسختی ذهنی می دانند. اما نشان دادن انعطاف پذیری شامل کار با درد و رنج عاطفی است.
بررسی ها نشان داده است که تاب آوری را می توان با توجه به پنج اصل تعریف کرد:
- بخشش
- حق شناسی
- پذیرش – پذیرفته شدن
- رحم و شفقت – دلسوزی
- عوامل برجسته مقاومت
نکاتی برای ایجاد و افزایش مقاومت شما
در حالی که افراد به روش های مختلف آسیب و مشکلات را پردازش می کنند، عوامل محافظتی خاصی وجود دارد که با بهبود مهارت های مقابله ای و سازگاری به ایجاد انعطاف پذیری کمک می کند. این عوامل عبارتند از:
- عزت نفس احساس مثبت از خود و اعتماد به نفس در نقاط قوت می تواند احساس ناتوانی در مواجهه با مشکلات را از بین ببرد.
- مهارت های مقابله ای و حل مسئله به توانمندی فردی کمک می کند که باید در ناملایمات کار کند و بر سختی ها غلبه کند.
- مهارت های ارتباطی توانایی برقراری ارتباط واضح و موثر به افراد در جستجوی پشتیبانی، بسیج منابع و اقدام کمک می کند.
- برنامه ریزی واقع بینانه توانایی ساختن و اجرای برنامه های واقع گرایانه به افراد کمک می کند تا با نقاط قوت خود بازی کنند و روی اهداف قابل دستیابی تمرکز کنند.
- تنظیم عاطفی ظرفیت مدیریت احساسات بالقوه طاقت فرسا(یا جستجوی کمک برای کار با آنها)به افراد کمک می کند هنگام غلبه بر یک چالش، تمرکز خود را حفظ کنند.
اهمیت تاب آوری
انعطاف پذیری همان چیزی است که به افراد قدرت عاطفی می دهد تا از عهده مقابله با ضربه، مشکلات و سختی ها برآیند. افراد انعطاف پذیر از منابع، نقاط قوت و مهارت های خود برای غلبه بر چالش ها و کار با شکست استفاده می کنند.
افرادی که فاقد انعطاف پذیری هستند، بیشتر احساس خستگی یا درماندگی می کنند و به استراتژی های مقابله ای ناسالم(مانند اجتناب، انزوا و خوددرمانی)اعتماد می کنند. یک مطالعه نشان داد که در بیمارانی که اقدام به خودکشی کرده اند نمره مقاومت به طور قابل توجهی پایین تر از بیمارانی است که هرگز اقدام به خودکشی نکرده اند.
افراد انعطاف پذیر استرس، عقب ماندگی و احساسات دشوار را تجربه می کنند، اما از نقاط قوت خود استفاده می کنند و برای غلبه بر چالش ها و حل مشکلات از سیستم های پشتیبانی کمک می گیرند. تاب آوری آنها را قادر می سازد تا شرایط را بپذیرند و با آن سازگار شوند و به جلو حرکت کنند.
انواع تاب آوری
تاب آوری روانشناختی احساسی جسمی و اجتماعی
کلمه انعطاف پذیری اغلب به تنهایی برای نشان دادن سازگاری کلی و مقابله به کار می رود. اما می تواند به دسته ها یا انواع مختلف تقسیم شود:
- تاب آوری جامعه
- تاب آوری جسمی
- تاب آوری احساسی
- تاب آوری روانشناختی
تاب آوری روانشناختی
افرادی که از انعطاف پذیری روانی برخوردار هستند، استراتژی ها و توانایی های مقابله ای را ایجاد می کنند که به آنها امکان می دهد در هنگام بحران آرامش و تمرکز خود را حفظ کرده و بدون عواقب منفی طولانی مدت به حرکت ادامه دهند.
تاب آوری عاطفی
افراد انعطاف پذیر از نظر احساسی می فهمند که چه احساسی دارند و چرا. آنها به خوش بینی واقع بینانه روی می آورند، حتی هنگام مقابله با بحران، و در استفاده از منابع داخلی و خارجی فعال هستند. در نتیجه، آنها قادرند عوامل استرس زا و همچنین احساسات خود را به روشی سالم و مثبت مدیریت کنند.
تاب آوری جسمی
تاب آوری جسمی به توانایی بدن در سازگاری با چالش ها، حفظ استقامت و قدرت و بهبود سریع و کارآمد اشاره دارد. این توانایی فرد در عملکرد و بهبودی در صورت مواجهه با بیماری، تصادف یا سایر خواسته های جسمی است. انتخاب سبک زندگی سالم، ایجاد ارتباط، ایجاد وقت برای استراحت و بهبودی، تنفس عمیق و انجام فعالیت های لذت بخش، همه در ایجاد انعطاف پذیری جسمی نقش دارند.
تاب آوری جامعه
تاب آوری جامعه به توانایی گروههای مردم در پاسخگویی و بهبودی از موقعیتهای ناگوار، مانند بلایای طبیعی، اعمال خشونت، مشکلات اقتصادی و سایر چالشهای جامعه خود اشاره دارد.
نحوه ایجاد و افزایش تاب آوری
مفید است که به انعطاف پذیری به عنوان یک فرایند فکر کنیم. موارد زیر مراحلی است که می تواند به ایجاد انعطاف پذیری در طول زمان کمک کند:
- نقاط قوت خود را بشناسید. افراد وقتی بتوانند استعدادها و نقاط قوت خود را شناسایی و از آنها استفاده کنند، احساس توانایی و اعتماد به نفس بیشتری می کنند.
- خودآگاهی ایجاد کنید. درک اینکه چگونه معمولاً به استرس و ناملایمات پاسخ می دهید، اولین قدم برای یادگیری استراتژی های سازگارتر است. خودآگاهی همچنین شامل درک نقاط قوت و شناخت نقاط ضعف شماست.
- مهارت های خودتنظیمی ایجاد کنید. تمرکز در مقابل استرس و مشکلات مهم است اما آسان نیست. تکنیک های کاهش استرس، ورزش تنفسی و آموزش ذهن آگاهی، می توانند به افراد در تنظیم احساسات، افکار و رفتارهایشان کمک کنند.
- خوش بینی را افزایش دهید. افرادی که خوش بینی بیشتری دارند تمایل دارند کنترل بیشتری بر نتایج خود داشته باشند. برای ایجاد خوش بینی، بر آنچه می توانید هنگام مواجه شدن با یک چالش انجام دهید تمرکز کنید و گام های مثبت و حل مسئله ای را که می توانید بردارید، شناسایی کنید.
- مهارت های کنار آمدن را یاد بگیرید. مهارت های مقابله ای بسیاری وجود دارد که می تواند در کنار آمدن با شرایط استرس زا و چالش برانگیز کمک کند. آنها شامل روزنامه نگاری، تغییر شکل افکار، ورزش، گذراندن وقت در خارج از منزل، معاشرت، بهبود بهداشت خواب هستند.
ویژگی های افراد مقاوم
- مهارت های مقابله ای تکنیک هایی برای کاهش استرس و اضطراب پیدا کنید.
- مراقبت از سلامت ذهنی، عاطفی و جسمی خود را سرلوحه کار خود قرار دهید.
- حمایت اجتماعی در صورت لزوم به خانواده، دوستان و همکاران خود اعتماد کنید.
- خوش بینی وقتی کار سخت می شود، به توانایی خود در اداره آن اعتقاد داشته باشید.
- خودآگاهی نقاط قوت و ضعف خود و چگونگی به کار انداختن منابع داخلی را بشناسید.
- مهارت های حل مسئله راه های کنترل خود را برای کار شناسایی و مشکل را حل کنید.
- مرکز کنترل تمرکز بر این که چگونه شما، در مقابل نیروهای خارجی، می توانید نتیجه رویدادها را کنترل کنید.
بیماری ها و تاب آوری
آرتریت روماتوئید
تحقیقات نشان داد که استراتژی های رفتاری و عاطفی برای پرورش تاب آوری می تواند به نفع بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید(RA)و سایر بیماری های مزمن باشد. یک مطالعه به این نتیجه رسید که خوش بینی و حمایت اجتماعی درک شده به بهبود کیفیت زندگی بیماران RA کمک می کند.
اختلالات ایمنی
تحقیقات از این ایده حمایت می کند که انعطاف پذیری جسمی می تواند اثر سو، استرس زا بر سیستم ایمنی بدن را کاهش دهد. مطالعات نشان داده اند که انعطاف پذیری کم با بدتر شدن بیماری همراه است، در حالی که انعطاف پذیری زیاد با کیفیت زندگی بهتر همراه است.
آسیب های مغزی
یک مطالعه، نشان داد که بیماران مبتلا به آسیب های مغزی که در مقیاس انعطاف پذیری متوسط به بالا داشتند، علائم پس از آسیب به طور قابل توجهی کمتر و کیفیت زندگی بهتر نسبت به افرادی با مقاومت کم دارند.
دیابت نوع 2
میزان بالای انعطاف پذیری در بیماران دیابتی با سطح A1C کمتری همراه است که نشانگر کنترل بهتر قند خون است.
سرطان
انعطاف پذیری، به ویژه نقاط قوت شخصی و عوامل اجتماعی با بهبود نتایج روانشناختی و مرتبط با درمان برای بیماران سرطانی مرتبط است.
شرایط گوارشی
افرادی که از اضطراب و افسردگی رنج می برند مکرراً ناراحتی گوارشی را به عنوان یک علامت اصلی گزارش می کنند.
اختلالات پوستی
اختلالات پوستی اغلب با اضطراب و استرس همراه است. استرس به نوبه خود می تواند باعث شعله ور شدن شرایط مرتبط با پوست مانند پسوریازیس و اگزما شود. مطالعات نشان می دهد که بیماران مبتلا به بیماری هایی مانند پسوریازیس علائم انعطاف پذیری کمتری را نشان می دهند. و مداخله زود هنگام برای ایجاد انعطاف پذیری می تواند علائم و مدیریت این شرایط را بهبود بخشد.
آندومتریوز
مطالعات آندومتریوز و درد مزمن و بالقوه ناتوان کننده را به خلق و خوی افسردگی، اضطراب و کاهش تاب آوری مرتبط کرده است. تاب آوری می تواند عامل مهمی در کاهش تأثیرات بر سلامت جسمی، روحی و اجتماعی باشد.
طبق گفته انجمن روانشناسی، ایجاد انعطاف پذیری، توانایی سازگاری مناسب با مشکلات، آسیب ها، مصیبت ها، تهدیدها یا حتی منابع قابل توجه استرس می تواند به کودکان ما کمک کند تا استرس و احساس اضطراب و عدم اطمینان را کنترل کنند.
والدین می توانند از طریق رفتارها و افکار مثبت به کودکان در ایجاد تاب آوری کمک کنند. نکاتی برای ایجاد انعطاف پذیری در جوانان:
- تقویت ارتباطات اجتماعی
- مراقبت از خود را بیاموزید.
- اهداف واقع بینانه تعیین کنید.
- یک برنامه روزمره را حفظ کنید.
- یک تصویر مثبت از خود پرورش دهید.
- تغییر را به عنوان بخشی از زندگی بپذیرید.
هیچ فرمول جهانی برای ایجاد انعطاف پذیری در جوانان وجود ندارد. اگر کودکی در مدرسه و خانه دچار آشفتگی شده باشد، والدین ممکن است فکر کنند با کسی که می تواند به شما کمک کند مانند مشاور، روانشناس یا سایر متخصصان بهداشت روان صحبت کنند.
تاثیر جنسیت بر تاب آوری
تاب آوری در زنان
تاب آوری در هنگام مواجهه با چالش ها و مشکلات به نفع زنان و مردان است. با این حال، زنان همچنین برای غلبه بر موانعی که معمولاً سر راهشان قرار می گیرد، از قبیل تبعیض شغلی، آزار جنسی، و خشونت خانگی، از مقاومت برخوردار می شوند. یک مطالعه نشان داد که هنگام مواجهه با تعصب جنسیتی در محل کار، زنان برای کار در موانع به اتخاذ ویژگی های مردانه، راهنمایی و عوامل انگیزشی ذاتی اعتماد می کنند.
تاب آوری در مردان
انعطاف پذیری می تواند زنان و مردان را از شرایط بهداشت روانی مانند افسردگی و اضطراب محافظت کند. تحقیقات نشان داده است که مردانی که از مقاومت بالایی برخوردار نیستند در معرض افسردگی شدید پس از از دست دادن همسر خود هستند. همچنین نشان داده شده که مردان با مقاومت بالا هیچ علائم افسردگی اضافی را پس از از دست دادن نشان نمی دهند و سلامتی آنها تقریباً همسان همسرانشان را منعکس می کند.
آخرین دیدگاهها