اعتیاد به اینترنت
آیا بیش از حد بازی های ویدیویی را در اینترنت دنبال می کنید؟ آیا به صورت اجباری از اینترنت خرید آنلاین انجام می دهید؟ آیا نمی توانید جلوی بررسی اینستاگرام را بگیرید؟ آیا استفاده بیش از حد از رایانه زندگی روزمره شما را مختل کرده است؟ اگر به هر یک از این سؤالات پاسخ مثبت داده اید، ممکن است دچار اختلال اعتیاد به اینترنت شده باشید، که معمولاً به عنوان استفاده اجباری از اینترنت (CIU)، استفاده از اینترنت مشکل ساز (PIU) یا iDisorder نیز نامیده می شود.
اگرچه در دفترچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-IV) اعتیاد به اینترنت، به عنوان یک اختلال رسما شناخته نشده است، اما شیوع آن در فرهنگ های آمریکایی و اروپایی بسیار شگفت آور است. با این حال، برخی گزارش ها حاکی از آن است که اینترنت تا 38٪ از جمعیت عمومی را تحت تأثیر قرار می دهد.
طور کلی در بین محققان پذیرفته شده است که اعتیاد به اینترنت به طور کلی فقط زیرمجموعه اعتیاد به فناوری است.
نکته نگران کننده این است که اگر به اعتیاد به اینترنت مبتلا شوید، بی نهایت در محاصره فناوری هستید.
فقط استفاده بیش از اینترنت، تماشای بسیاری از فیلم های YouTube، خرید آنلاین، یا بررسی رسانه های اجتماعی، به این معنی نیست که شما معتاد به اینترنت هستید، هنگامی که این فعالیت ها در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد کنند، مشکل اعتیاد پیش می آید.
انواع اعتیاد به اینترنت
به طور کلی، اعتیاد به اینترنت به دسته های مختلفی تقسیم می شود. دسته بندی های متداول این نوع اعتیاد شامل بازی، شبکه های اجتماعی، ایمیل، وبلاگ نویسی، خرید آنلاین و استفاده نامناسب از پورنوگرافی اینترنتی است.
علت اعتیاد به اینترنت
-
ساختار مغز
مانند اکثر اختلالات، به احتمال زیاد علت دقیق اختلال اعتیاد به اینترنت مشخص نمی باشد. اختلال اعتیاد به اینترنت مشخصه ای است که چندین عامل مؤثر دارد. برخی شواهد نشان می دهد که اگر از این اختلال رنج می برید، ساختار مغز شما شبیه به معتادان مواد مخدر یا الکل می باشد.
جالب اینجاست که برخی مطالعات، اختلال اعتیاد به اینترنت را به تغییر فیزیکی ساختار مغز پیوند می دهد.
اعتیاد به اینترنت، به طور خاص بر میزان ماده خاکستری و سفید در مناطقی از مغز پیش مغزی تأثیر می گذارد. این ناحیه از مغز با به یاد آوردن جزئیات، توجه، برنامه ریزی و اولویت بندی کارها مرتبط است.
احتمال دارد یکی از دلایل اختلال اعتیاد به اینترنت تغییرات ساختاری در ناحیه پیش مغزی مغز باشد، که باعث می شود شما اینترنت را جزء اولویت های زندگی شما قرار بگیرد.
اختلال اعتیاد به اینترنت علاوه بر سایر اختلالات وابستگی، به نظر می رسد در مرکز لذت مغز تأثیر بگذارد.
رفتار اعتیاد آور باعث آزاد شدن دوپامین و فعال شدن قسمت لذت بخش مغز می شود. با گذشت زمان، فعالیت های بیشتر برای القاء پاسخ لذت بخش، ایجاد وابستگی می کند.
-
تقویت متغیر
اثرات تقویت متغیر، یکی دیگر از دلایل اعتیاد به اینترنت است. با توجه به نظریه برنامه تقویت متغیر (VRRS)، دلیل اعتیاد به اینترنت مربوط به لایه های پاداش می باشد. یعنی گشت و گذار مداوم شما در اینترنت منجر به پاداش های متعدد می شود که غیرقابل پیش بینی هستند.
شاید دلیل اعتیاد شما به اینستاگرام لایه ای از پاداش های متعدد و غیرقابل پیش بینی است که هر بار که برای خواندن به روزرسانی های خود وارد شوید، خبرهای خوب و غیر منتظره ای دریافت می کنید.
-
عوامل بیولوژیکی
اگر از اعتیاد به اینترنت رنج می برید، ممکن است سطح دوپامین و سروتونین شما در مقایسه با جمعیت عمومی کمتر باشد. کمبود شیمیایی سطح دوپامین و سروتونین ممکن است برای کسب رفتارهای لذت بخش، شما را درگیر رفتارهای بیشتری کند و باعث اعتیاد شما به اینترنت شود.
-
اضطراب و افسردگی
اگر از اضطراب و افسردگی رنج می برید، ممکن است برای پر کردن خلاء به اینترنت مراجعه کنید. اگر خجالتی هستید یا از نظر اجتماعی بی دست و پا هستید، ممکن است به اینترنت متوسل شوید زیرا اینترنت نیازی به تعامل بین افراد ندارد و از نظر عاطفی هم پاداش دارد.
عوامل خطر اعتیاد به اینترنت
محققان اعتقاد دارن که مقدار زمان صرف شده برای اینترنت مشکل ساز نیست، بلکه نحوه استفاده از خود اینترنت مشکل اصلی می باشد. یعنی نحوه استفاده از اینترنت می تواند به همان نسبت، زمانی که صرف اینترنت شده است، مهم باشد.
اگر شما یک نوجوان دارید که از سایت های دوست یابی نوجوان استفاده می کند، ممکن است آموزش کودک آزاری در سایت بصورت مخفی و پنهان صورت گیرد. آموزش های پنهان، یک ریسک و یکی از جنبه های چند بعدی اختلال اعتیاد به اینترنت می باشد. سایر عوامل خطرناک چند بعدی شناسایی شده از اختلال اعتیاد به اینترنت شامل اختلالات جسمی، اختلالات اجتماعی و عملکردی، اختلالات عاطفی، استفاده تکانشی در اینترنت و وابستگی به اینترنت است.
علائم اعتیاد به اینترنت
علائم و نشانه های اختلال اعتیاد به اینترنت ممکن است در دو حالت جسمی و روانی ظاهر شود.
برخی از علائم روانی اختلال اعتیاد به اینترنت ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- افسردگی
- نجابت
- احساس گناه
- اضطراب
- احساس سرخوشی هنگام استفاده از رایانه
- عدم توانایی در اولویت بندی یا نگه داشتن برنامه ها
- انزوا
- دفاعی بودن
- جلوگیری از کار
- تحریک
- نوسانات خلقی
- ترس
- تنهایی
- بی حوصلگی با کارهای روزمره
- تعرض جنسی
علائم جسمی اختلال اعتیاد به اینترنت ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- كمر درد
- سندرم تونل کارپ
- سردرد
- بیخوابی
- تغذیه ضعیف (عدم خوردن یا خوردن بیش از حد برای جلوگیری از دوری از رایانه)
- بهداشت شخصی ضعیف (مثلاً حمام نکردن برای آنلاین ماندن)
- گردن درد
- خشکی چشم و سایر مشکلات بینایی
- افزایش وزن یا از کاهش وزن
عوارض اعتیاد به اینترنت
اعتیاد به اینترنت، ممکن است در روابط شخصی، زندگی شغلی، مالی یا روابط اجتماعی تأثیر بگذارد.
اگر از اعتیاد به اینترنت رنج می برید ممکن است خود را از دیگران جدا کنید، مدت طولانی از جامعه دور شوید و بر روابط شخصی شما تحت تأثیر منفی قرار گیرد.
بی اعتمادی و عدم صداقت یکی دیگر از عوارض اختلال اعتیاد به اینترنت می باشد. معتادان اینترنتی سعی دارند مدت زمانی که صرف اینترنت می کنند را مخفی کنند.
مشکلات مالی جدی ناشی از ورشکستگی به دلیل خریدهای آنلاین، بازی های آنلاین یا قمار آنلاین از عوارض دیگر اعتیاد به اینترنت هستند.
معتادان به اینترنت همچنین ممکن است در ایجاد روابط جدید و کنار آمدن با جامعه با مشکل روبرو شوند چون در محیط آنلاین احساس راحتی بیشتری نسبت به روابط اجتماعی دارند.
تشخیص اعتیاد به اینترنت
تشخیص اعتیاد به اینترنت، اگرچه در زمینه سلامت روان در حال افزایش است اما هنوز یک استاندارد کلی برای تشخیص اختلال اعتیاد به اینترنت کشف نشده است.
ریش برای تشخیص اختلال اعتیاد به اینترنت در جامعه عمومی، پنج معیار تشخیصی را پیشنهاد می کند:
- فرد در همه حال مشغول به اینترنت است. (دائماً درباره استفاده قبلی یا استفاده بعدی فکر می کند)
- برای جلب توجه، نیاز به استفاده از اینترنت بیش از حد دارد.
- تلاش های فرد برای کنترل، قطع یا متوقف کردن استفاده از اینترنت، ناموفق است.
- هنگام تلاش برای کنترل استفاده از اینترنت بی قرار، افسرده یا تحریک پذیر است.
- فرد در شبکه های اینترنت بیش از حد آنلاین است.
علاوه بر این، حداقل یکی از موارد زیر باید در تشخیص اختلال اعتیاد به اینترنت وجود داشته باشد:
- از بین رفتن یک رابطه مهم، شغلی، تحصیلی یا فرصت شغلی به دلیل استفاده زیاد از اینترنت
- برای پنهان کردن استفاده از اینترنت، به اعضای خانواده و درمانگران یا دیگران دروغ گفته است
- از اینترنت به عنوان راهی برای فرار از مشکلات و یا رهایی از روحیه آشفته خود (گناه، اضطراب، افسردگی، درماندگی) استفاده می کند.
اگر با اختلال اعتیاد به اینترنت به دنبال درمان هستید، احتمالاً به شما یک تست ذهنی یا پرسشنامه داده می شود تا وابستگی شما به اینترنت را ارزیابی کند.
متداول ترین ابزارهای ارزیابی برای کمک به تشخیص اختلال اعتیاد به اینترنت عبارتند از:
- تست اعتیاد به اینترنت جوانان
- پرسشنامه استفاده از اینترنت مشکل ساز (PIUQ)
- مقیاس اجباری استفاده از اینترنت (CIUS)
- درمان اعتیاد به اینترنت
اولین قدم در درمان، تشخیص مشکل اصلی است. اگر اعتقاد دارید که مشکلی ندارید، احتمالاً به دنبال درمان نیستید.
یکی از مشکلات اساسی در اینترنت این است که غالبا در اینترنت، مسئولیت پذیری و محدودیتی وجود ندارد. شما در پشت صفحه قرار دارید و برخی از کارهایی که می توانید بصورت آنلاین انجام دهید، مواردی هستند که هرگز به صورت حضوری انجام نمی دهید.
در درمان بحث اصلی این است که آیا در وهله اول درمان ضروری می باشد یا نمی باشد.
برخی معتقدند که اختلال اعتیاد به اینترنت یک بیماری است که معمولاً به خودی خود درمان می شود.
مطالعات نشان داده است که رفتار خود اصلاحی می تواند انجام گیرد و موفقیت آمیز باشد.
رفتارهای اصلاحی شامل نرم افزاری است که باعث کنترل استفاده از اینترنت می شوند.
برخی از متخصصان معتقدند که داروها در درمان اختلال اعتیاد به اینترنت مؤثر هستند زیرا اگر از این بیماری رنج می برید، به احتمال زیاد شما به یک بیماری زمینه ای اضطراب و افسردگی مبتلا هستید.
به طور کلی تصور می شود که اگر اضطراب یا افسردگی را درمان کنید، ممکن است اعتیاد به اینترنت با این رویکرد درمانی برطرف شود. مطالعات نشان داده است که داروهای ضد اضطراب و ضد افسردگی تأثیر عمیقی بر زمان صرف شده در اینترنت داشته اند، در برخی موارد کاهش نرخ از 35 ساعت در هفته به 16 ساعت در هفته ثبت شده است.
فعالیت بدنی نیز در افزایش سطح سروتونین و کاهش وابستگی به اینترنت مؤثر است.
برخی از درمان های روانی رایج اختلال اعتیاد به اینترنت شامل موارد زیر است:
- درمان فردی، گروهی یا خانوادگی
- اصلاح رفتار
- دیالکتیکی رفتار درمانی (DBT)
- درمان شناختی رفتاری (CBT)
- تفریحی درمانی
در بعضی موارد، درمان شوك الكترونیكی برای از بین بردن اعتیاد استفاده می شد اما در حال حاضر استفاده از شوک درمانی ممنوع است.
اعتیاد به اینترنت، از فریب تا واقعیت
در بسیاری از موارد، از روش های ترکیبی برای درمان اختلال اعتیاد به اینترنت استفاده شده است. در روش درمانی ترکیبی، پزشک، ممکن است برای درمان اعتیاد شما، داروها و روان درمانی را تجویز کند.
اعتیاد به اینترنت اگرچه در ابتدا به عنوان یک اختلال “فریب دهنده – hoax” شناخته شده بود اما پیشرفت دنیای دیجیتال ما را به عصر اینترنت سوق داد و اعتیاد به اینترنت به یک “واقعیت” واقعی تبدیل شده است.
دسترسی به رایانه ها حتی ساده تر شده است. در حال حاضر، لازم نیست که از نظر جسمی جلوی رایانه نشسته باشیم و فقط از طریق تلفن، تبلت یا سایر دستگاه های الکترونیکی ما می توانیم از هر مکانی به اینترنت وصل شویم.
مشکل اصلی و واقعیت کلی این است که امروزه همه چیز آنلاین است. تشخیص جهان بین آنلاین و آفلاین کار سختی است. همه چیز سفارش غذا، تعامل با دوستان، بازی کردن و حتی تماشای تلویزیون مبتنی بر اینترنت است.
منبع: https://www.psycom.net/iadcriteria.html
[advisers limit=3 online =true skill=”11 10″]
آخرین دیدگاهها