دیفتری
بیماری دیفتری یک عفونت خطرناک باکتریایی است که بر روی غشاهای مخاطی گلو و بینی تأثیر می گذارد. دیفتیری اگرچه از یک شخص به راحتی به فردی دیگر سرایت می کند، اما با استفاده از واکسن ها می توان از بروز عفونت دیفتری پیشگیری نمود. اگر فکر می کنید مبتلا به دیفتری شده اید، فوراً با پزشک معالج خود تماس بگیرید. دیفتری اگر درمان نشود، می تواند صدمات شدیدی به کلیه ها، سیستم عصبی و قلب شما وارد کند. دیفتری طبق گفته ی کلینیک مایو، در حدود 3 درصد موارد کشنده است.
علت دیفتری
نوعی باکتری به نام Corynebacterium diphtheria، باعث بروز این بیماری می شود. این بیماری به طور معمول از طریق تماس شخص با فردی دیگر و یا از طریق تماس با اشیایی که باکتری ها روی آن ها قرار دارند، مانند فنجان یا دستمال کاغذی استفاده شده، انتقال می یابد. شما همچنین ممکن است دچار دیفتری شوید اگر هنگام عطسه، سرفه یا آبریزش بینی فرد مبتلا در اطراف وی حضور داشته باشید. حتی اگر یک فرد آلوده نشانه ای از علائم دیفتری نداشته باشد، هنوز هم می تواند عفونت باکتریایی را تا شش هفته پس از عفونت اولیه به دیگران منتقل کند. باکتری ها معمولاً بینی و گلوی شما را آلوده می کنند. هنگاهی که شما آلوده شدید، باکتری از خود مواد خطرناکی به نام سموم از خود آزاد می کند. سموم از طریق جریان خون شما پخش می شوند و اغلب باعث ایجاد یک پوشش ضخیم و خاکستری در این نواحی بدن می شوند:
- بینی
- گلو
- زبان
- راه تنفسی
در برخی موارد، این سموم می توانند به ارگان های دیگر از جمله قلب، مغز و کلیه آسیب وارد کنند. این موضوع می تواند منجر به عوارض بالقوه ی تهدید کننده ی جان انسان شود، مانند:
- فلج
- نارسایی کلیه
- میوکاردیت یا التهاب عضله قلب
عوامل خطر دیفتری
کودکان در ایالات متحده و اروپا به طور مرتب در برابر دیفتری واکسینه می شوند، بنابراین این بیماری در این مناطق نادر است. با این حال، این بیماری هنوز هم در کشورهای در حال توسعه ای که در آن ها میزان واکسیناسیون کم است، بسیار شایع است. در این کشورها، کودکان زیر 5 سال و افراد بالای 60 سال بیشتر در معرض خطر این بیماری هستند.
همچنین افراد بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند اگر:
- به موقع و به روز واکسینه نشوند.
- از کشوری که واکسینه نشده بازدید کنند.
- یک اختلال سیستم ایمنی مانند ایدز داشته باشند.
- شرایط زندگی آن ها شلوغ و غیر بهداشتی باشد.
علائم دیفتری
علائم دیفتری اغلب طی دو تا پنج روز از وقوع عفونت ظاهر می شود. برخی از افراد هیچ علامتی را تجربه نمی کنند، در حالی که برخی دیگر علائم خفیف مشابه با سرماخوردگی دارند.
بارزترین و شایع ترین علامت دیفتری، پوشش ضخیم و خاکستری روی گلو و لوزه ها است.
سایر علائم شایع عبارتند از:
علائم دیگری که ممکن است با پیشرفت عفونت ایجاد شوند، عبارتند از:
- لکنت زبان
- تغییر در بینایی
- مشکل در تنفس یا بلع
- علائم شوک مانند پوست کمرنگ و سرد ، تعریق و ضربان قلب سریع
اگر شرایط بهداشتی مناسبی ندارید و یا در یک منطقه گرمسیری زندگی می کنید، ممکن است دچار دیفتری پوستی شوید.
دیفتری پوست معمولاً باعث ایجاد زخم و قرمزی در ناحیه آسیب دیده می شود.
تشخیص دیفتری
پزشک شما برای بررسی گره های لنفاوی متورم، معاینه فیزیکی را انجام می دهد. او همچنین از شما در مورد تاریخچه پزشکی و علائمی که داشته اید از شما سؤال می کند.
پزشک ممکن است در صورت دیدن لایه ی خاکستری روی گلو یا لوزه ی شما به این نتیجه برسد که شما دیفتری دارید. در صورت نیاز به تشخیص، پزشک نمونه ای از بافت آسیب دیده را گرفته و برای آزمایش به آزمایشگاه می فرستد. اگر پزشک مشکوک به دیفتری پوست باشد، ممکن است کشت گلو نیز انجام شود.
درمان بیماری دیفتری
دیفتری یک بیماری خطرناک است، بنابراین پزشک شما باید شما را سریع درمان کند. اولین قدم درمان تزریق آنتی اکسین است. این مورد برای خنثی کردن سموم تولید شده توسط باکتری ها استفاده می شود. اگر گمان می کنید به آنتی اکسین حساسیت دارید، حتماً به پزشک خود بگویید. آنها ممکن است بتوانند دوزهای کمی از آنتی اکسین به شما بدهند و به تدریج مقدار بیشتری را به بدن شما وارد کنند. همچنین پزشک برای کمک به پاک سازی عفونت، آنتی بیوتیک هایی تجویز می کند.
در طول درمان، پزشک ممکن است شما را در بیمارستان بستری کند تا از انتقال عفونت شما به دیگران جلوگیری شود. پزشکان همچنین ممکن است آنتی بیوتیک برای افراد نزدیک به شما تجویز کنند.
پیشگیری از دیفتری
با استفاده از آنتی بیوتیک ها و واکسن ها دیفتری قابل پیشگیری است.
واکسن دیفتری DTaP نام دارد. معمولاً به صورت یک شات به همراه واکسن های مربوط به سیاه سرفه و کزاز انجام می شود. واکسن DTaP در یک سری از پنج شات اجرا می شود. این واکسن طبق منابع معتبر در سنین زیر به کودکان داده می شود:
- 2 ماه
- 4 ماه
- 6 ماه
- 15 تا 18 ماه
- 4 تا 6 سال
در موارد نادر، كودك ممكن است واكنش آلرژيك نسبت به واكسن داشته باشد. این می تواند منجر به تشنج یا کهیر شود که بعداً از بین می رود. واکسن ها فقط 10 سال داوم دارند، بنابراین کودک شما باید در حدود 12 سالگی دوباره واکسینه شود. برای بزرگسالان، توصیه می شود یک بار یک تقویت کننده ی ترکیبی از دیفتری، کزاز و پتروزیس استفاده کنید. هر 10 سال بعد، واکسن کزاز دیفتری Td دریافت خواهید کرد. انجام این مراحل می تواند به شما و فرزندتان کمک کند که در آینده به دیفتری مبتلا نشوید.
چه موقع به پزشک مراجعه کنید؟
اگر کسی در خانواده ی شما دارای علائم دیفتری است، همچنین اگر در شخص دیگری علائم را مشاهده کردید و یا کسی در خانواده شما در معرض دیفتری است یا فکر می کنید که شما یا یکی از اعضای خانواده در معرض خطر هستید؛ فوراً به پزشک خود مراجعه کنید.
البته یادآوری این نکته مهم است که اکثر عفونت های گلو، دیفتری نیستند، به ویژه در کشورهایی که ایمن سازی معمول در برابر آن انجام شده باشد.
[advisers limit=5 online=true skill=”34″]
آخرین دیدگاهها