لوگو پزشکت

مشاوره آنلاین پزشکی - پزشکت

رادیو پزشکت

داکتوگرام (Galactogram) چیست؟

داکتوگرام (Galactogram) چیست؟ | پزشکت

فهرست مطالب

فرم با 5 گزینه

تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:


داکتوگرام یا گالاکتوگرام، تصویربرداری پزشکی است که برای مشاهده مجاری پستان استفاده می شود. این تست در تشخیص و بررسی علت ترشحات نوک پستان بسیار مفید است. داکتوگرام شامل ماموگرافی و استفاده از ماده حاجب است که به پستان تزریق می شود. در نهایت یک نمونه مایع از پستان بیمار استخراج و برای آزمایش بیشتر به آزمایشگاه ارسال می شود.

کاربرد داکتوگرام

به طور معمول، اگر ترشحات واضح یا خونی از نوک پستان داشته باشید و در ناحیه ماموگرافی هیچ گونه ناهنجاری مشاهده نشود، پزشک داکتوگرام را تجویز می کند. چندین بیماری غیرطبیعی مربوط به مجاری شیر ممکن است با کمک داکتوگرام تشخیص داده شود، از جمله:

  • سرطان پستان
  • اکتازیای مجاری
  • تغییرات فیبروکیستیک
  • پاپیلوم داخل حفره ای

داکتوگرام همچنین می تواند جراح شما را به سمت مجاری که باید برداشته شوند، هدایت کند، به عنوان مثال، در حین جراحی برای پاپیلوم داخل رحمی یا سرطان مجاری (سرطان پستان)، جراح از این روش برای برداشتن تومور استفاده می کند.

علاوه بر این، برای مبتلایان به کارسینوم داخل تزریقی در محل (DCIS)، درمان درون هدایتی از طریق داکتوگرام ممکن است یک روش کم تهاجمی برای جلوگیری از شیوع سرطان در حالی که ضربه به پستان را به حداقل می رساند، ارائه دهد.

منع کاربرد داکتوگرام

اگر ترشحات پستان شیری، خاکستری، سبز یا آبی سبز در نوک پستان بیمار وجود داشته باشد، داکتوگرام به طور کلی استفاده نمی شود. زیرا این رنگ ها معمولاً نشان دهنده بیماری خاصی نیستند. همچنین در صورت بروز هر گونه ترشحات از هر دو پستان در زنانی که بچه دار نشده اند، کاربرد ندارد. زیرا این امر بیشتر در اثر مشکل هیپوفیز یا اثر جانبی دارو ایجاد می شود.

داکتوگرام محدودیت هایی دارد که باید از آنها مطلع باشید و پزشک شما آنها را در نظر می گیرد. بر همین اساس ممکن است در شرایط زیر از این روش تشخیصی استفاده نشود:

  • مجاری شیر و مشکلات مربوط به پستان. زیرا بعضی از مجاری  نمی توانند متسع شوند زیرا خیلی کوچک هستند.
  • اگر هنگام مراجعه به داکتوگرام هیچ ترشحی ندارید، آزمایش انجام نمی شود و ممکن است لازم باشد دوباره نوبت بگیرید.
  • این آزمایش نمی تواند توموری را که در خارج از مجرا قرار گرفته را تشخیص دهد، بنابراین نتیجه منفی به این معنی نیست که شما توموری ندارید.

خطرات و عوارض داکتوگرام

داکتوگرام (Galactogram) چیست؟ | پزشکت

داکتوگرافی با چند خطر همراه است که شما و پزشک باید خطرات داکتوگرافی را در برابر فواید آن بسنجید. خطرات احتمالی ناشی از داکتوگرافی، عبارتند از:

  • قرار گرفتن در معرض اشعه: قرار گرفتن در معرض اشعه بیش از حد می تواند خطر ابتلا به سرطان را تا حدی افزایش دهد. با این حال، مقدار مورد استفاده برای این آزمایش کم است و خطرناک محسوب نمی شود.
  • صدمه به مجرای شیری. در حین انجام این روش آسیب دیدگی هنگامی که کاتتر در مجرای قرار داده شده برای ارائه ماده حاجب یا زمانی که خود آن ماده تزریق می شود، می تواند رخ دهد. این آسیب دیدگی معمولاً جزئی است و به خودی خود بهبود می یابد، اگرچه در صورت مشاهده قرمزی و التهاب در بیمار، ممکن است نیاز به درمان با آنتی بیوتیک باشد.
  • عفونت: در نتیجه این روش ممکن است التهاب پستان (عفونت پستان) ایجاد شود. البته عفونت به ندرت دیده می شود.
  • آلرژی: واکنش آلرژیک به مواد حاجب مورد استفاده در این آزمایش ممکن ا اما نادر است. اگر قبلاً هنگام انجام تصویربرداری واکنش آلرژیک داشته اید، به پزشک خود اطلاع دهید.

اگر باردار هستید یا می خواهید باردار شوید، حتماً این موضوع را به پزشک و تکنسین اشعه ایکس اطلاع دهید. آنها می توانند اقدامات احتیاطی ویژه ای برای محافظت از کودک شما در برابر اشعه انجام دهند. بسته به دلیل داکتوگرام، پزشک ممکن است بخواهد آزمایش را به بعد از تولد کودک  موکول کند.

اقدامات قبل از تست داکتوگرام

داکتوگرام (Galactogram) چیست؟ | پزشکت

سلامت بانوان

در روز داکتوگرام از پودر تالک، دئودورانت یا لوسیون پوست استفاده نکنید. این می تواند در نتایج تصویربرداری تداخل ایجاد کند. قبل از امتحان نوک سینه خود را فشار ندهید، زیرا ممکن است باعث بیرون آمدن مایعات شود و چیزی برای آزمایش باقی نماند.

داکتوگرام به طور معمول بین 30 تا 60 دقیقه طول می کشد. مطمئن باشید که به اندازه کافی زود رسیده اید تا قبل از ساعت ملاقات پزشک وضعیت شما را چک کند. همچنین ممکن است قبل از عمل لباس خود را به لباس بیمارستانی تغییر دهید.

نیازی به انجام تست در ساعت خاصی از روز نیست. داکتوگرام ممکن است در کلینیک رادیولوژی یا پستان انجام شود.

لباس راحتی بپوشید، زیرا از شما خواسته می شود که تمام لباس های خود را از کمر به بالا بردارید. در صورت امکان، از پوشیدن سوتین  سفت خودداری کنید، زیرا به عنوان بخشی از این امتحان، ماموگرافی با فشرده سازی انجام می گیرد. ممکن است سینه شما بعد از معاینه کمی دردناک باشد و یک سوتین با فنجان نرم راحت تر باشد. قبل و بعد از آزمایش باید بتوانید به طور عادی غذا بخورید و بنوشید.

اقدامات حین آزمون داکتوگرام

داکتوگرام با استفاده از ماموگرافی، دیلاتورها (سیم های کوچک)، کاتتر کوچک و لوله ای که ماده حاجب را به داخل مجرا تزریق می کند، انجام می شود. در یک اتاق مجزا، روی میز دراز خواهید کشید و پستانی را که ترشحات پستانک دارد، تشخیص داده می شود. نوک پستان شما تمیز و استریل می شود تا یافتن مجرای نشت شده آسان تر باشد.

پزشک شما برای یافتن ناحیه ای که به طور مداوم باعث ایجاد ترشحات پستانک می شود، روی پستان شما فشار می آورد. اگر قرار است مجاری شما با جراحی برداشته شود، دانستن این منطقه محرک برای جراح مفید خواهد بود.

نمونه ای از مایع تخلیه شما گرفته و آزمایش می شود. رنگ و ضخامت ترشحات مشخص خواهد شد و ممکن است از نوار آزمایش برای آزمایش خون استفاده شود.

در حین داکتوگرام

داکتوگرام (Galactogram) چیست؟ | پزشکت

پس از شناسایی مجرا و نمونه برداری از ترشحات نوک پستان، پزشک  از ذره بین برای دیدن مجرای خاص استفاده می کند. یک لوله بسیار کوچک و انعطاف پذیر که کانول نامیده می شود، به آرامی داخل این مجرای نوک پستان شما قرار می گیرد. از فشار ملایم استفاده می شود که نباید هیچ دردی ایجاد کند. در صورت بروز درد شدید، فوراً به پزشک اطلاع دهید.

لوله در جای خود نوار چسبانده  و به یک سرنگ کوچک پر از ماده حاجب متصل می شود. این امر به آرامی به مجرای شیر شما تزریق می شود. سپس مجاری شما احساس سیری می کنند و ممکن است فشاری در داخل پستان احساس کنید که ناراحت کننده است. پزشک شما ممکن است بتواند با ژل بیهوشی یا کمپرس گرم، درد را تسکین دهد.

با ثابت بودن لوله، پزشک ممکن است از دستگاه سونوگرافی استفاده کند تا ببیند مایع حاجب به اندازه کافی تزریق شده است. هنگامی که مجرای شما به اندازه کافی پر شود، برای تصویربرداری ماموگرافی انجام می شود.

بعضی از پزشکان لوله را برداشته و روی نوک پستان  نوار چسب می زنند تا ماده حاجب را درون مجرای  نگه دارد و بعضی از پزشکان لوله را در موقعیت خود رها می کنند.

هنگام گرفتن تصویر پستان در حالت ماموگرافی قرار گرفته و به آن فشار وارد می شود. ممکن است شما بین تصاویر تغییر مکان دهید تا پزشک بتواند از چند زاویه به محل آسیب دیده نگاه کند.

اقدامات پس از آزمون داکتوگرام

پس از پایان آزمایش، هر نوع لوله یا نواری که هنوز به شما متصل است برداشته می شود. سپس می توانید لباس بپوشید و به خانه بروید. مانند ماموگرافی، ممکن است بعد از آزمایش کمی حساسیت داشته باشید. شما باید بتوانید این حساسیت و یا درد را با مسکن های بدون نسخه و یا گرما کنترل کنید. اگر بعد از مصرف مسکن، حساسیت شما زا بین نرفت یا عوارض جانبی دیگری ایجاد کرد، با پزشک خود تماس بگیرید.

تفسیر نتایج داکتوگرام

داکتوگرام (Galactogram) چیست؟ | پزشکت

رادیولوژیست شما با دقت تصاویر داکتوگرام شما را مطالعه کرده و گزارشی از نتایج آن می نویسد.  پیگیری های بعد از داکتوگرام به یافته ها و تشخیص بیمار بستگی دارد. ممکن است شما نیاز به آزمایش بیشتری داشته باشید.

سخن آخر

داکتوگرام روشی است که از ماموگرافی همراه با تزریق ماده حاجب به پستانک برای تجسم مجاری شیر پستان استفاده می کند. این روش غیرتهاجمی زمانی مفید است که بیمار ترشحات پستانک داشته باشد اما در غیر اینصورت ماموگرافی طبیعی انجام می دهد. داکتوگرام در اتاق ماموگرافی توسط رادیولوژیست مداخله ای انجام می شود و یک عمل خارج از بیمارستان است. داکتوگرام ها در تعیین علت ترشحات نوک پستان و تشخیص اکستازی مجاری (تورم / گرفتگی مجاری شیر)، تغییرات فیبروسیستیک، پاپیلوم های بینابینی (تومورهای زگیل مانند، غیر سرطانی که در داخل مجرا رشد می کنند) و سرطان پستان مفید هستند.

اگر داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنید، پیش از این در مورد تنظیم یا قطع این دارو با پزشک خود مشورت کنید. اگر فکر می کنید باردار هستید همیشه کارمندان را در جریان بگذارید هرگونه واکنش کنتراست قبلی یا هرگونه آلرژی به لاتکس یا لیدوکائین را به پزشک اطلاع دهید.

ترشحات نوک پستان تا حدودی طبیعی است. ترشحاتی که به رنگ زرد، سبز، آبی یا سیاه هستند معمولاً در گروه مشکوک تر از ترشحات خونی، بی رنگ یا شفاف دسته بندی می شوند. طبق بررسی ها، بین 80  تا 95 درصد موارد با بیماری های غیر سرطانی همراه است. اگر نگران هستید، در مورد ماهیت ترشحات، سایر علائمی که ممکن است تجربه کرده باشید و دلایل احتمالی آنها با پزشک خود مشورت کنید.

همین حالا سوال خودتون رو از بهترین متخصصان پزشکت بپرسید!

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟

0 / 5. تعداد رای ها: 0

هنوز کسی نظرش را ثبت نکرده شما اولین نفر باشید.

0

مقالات مرتبط

نمایش کامنت‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز