لوگو پزشکت

مشاوره آنلاین پزشکی - پزشکت

رادیو پزشکت

فهرست مطالب

قولنج صفراوی

فرم با 5 گزینه

تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:


قولنج صفراوی زمانی رخ می دهد که سنگ کیسه صفرا مجرای صفراوی را مسدود کرده و باعث درد شدید معده شود. همچنین به عنوان حمله سنگ کیسه صفرا یا حمله کیسه صفرا شناخته می شود.

بسیاری از مردم بدون آنکه متوجه شوند دچار سنگ کیسه صفرا می شوند، زیرا به ندرت علائم ایجاد می کنند. اما اگر افراد دچار قولنج صفراوی شوند، ممکن است برای برداشتن سنگ ها نیاز به جراحی داشته باشند.

رژیم غذایی ممکن است در ایجاد سنگ صفرا نقش داشته باشد و رژیم غذایی سالم تر می تواند از تشکیل آنها جلوگیری کند.

درمان قولنج صفراوی معمولاً جراحی برای برداشتن کیسه صفرا است که از بروز مجدد مشکل جلوگیری می کند.

کیسه صفرا ممکن است سنگ کیسه صفرا تولید کند. اگر اینها مجرای صفراوی را مسدود کنند، می تواند منجر به قولنج صفراوی شود.

قولنج صفراوی درد شدید معده است که در اثر سنگ کیسه صفرا ایجاد می شود. درد می تواند در “حملات” بیاید و برود.

10 تا 15 درصد بزرگسالان در کشورهای توسعه یافته تحت تاثیر سنگ کیسه صفرا هستند. هر سال، فقط1 تا 4 درصدمنبع معتبر این افراد قولنج صفراوی خواهند داشت.

کیسه صفرا اندامی در بدن است که صفرا در آن ذخیره می شود. صفرا ماده ای است که توسط کبد تولید می شود و به هضم در روده کوچک کمک می کند. این قسمت از روده به معده متصل است و مواد مغذی را از غذا و نوشیدنی جذب می کند.

سنگ کیسه صفرا زمانی ایجاد می شود که عدم تعادل شیمیایی در کیسه صفرا رخ دهد. این عدم تعادل می تواند باعث افزایش سطح کلسترول یا یک محصول زائد به نام بیلی روبین در صفرا شود. بلورهای کوچک ممکن است ایجاد شده و به تدریج به سنگ صفرا تبدیل شوند.

کیسه صفرا از طریق دهانه هایی به نام مجاری صفراوی به کبد متصل می شود. اگر سنگ کیسه صفرا یکی از این مجاری را مسدود کند، می تواند باعث قولنج صفراوی شود.

علائم قولنج صفراوی

قولنج صفراوی | پزشکت

علامت اصلی قولنج صفراوی درد ناگهانی و شدید معده است که 1 تا 5 ساعت طول می کشد. درد ناشی از افزایش فشار در کیسه صفرا است. این درد معمولاً در مکانهای خاصی احساس می شود، از جمله:

  • وسط شکم یا شکم
  • زیر دنده ها در سمت راست
  • کنار بدن یا تیغه شانه

برخلاف شایع ترین معده درد، درد قولنج صفراوی زمانی که فرد از باد عبور می کند، بیمار است یا به توالت می رود، از بین نمی رود.

قولنج صفراوی اغلب به عنوان حمله کیسه صفرا یا سنگ کیسه صفرا شناخته می شود. این به این دلیل است که هر بار که سنگ کیسه صفرا مجرای صفراوی را مسدود می کند، بارها و بارها اتفاق می افتد. اگر سنگ کیسه صفرا دیگر مجرای صفرا را مسدود نکند، درد برطرف می شود.

بین دوره های قولنج صفراوی ممکن است هفته ها یا ماه ها فاصله وجود داشته باشد. حمله می تواند در هر زمان از شبانه روز اتفاق بیفتد اما اغلب با خوردن یک وعده غذایی بزرگ یا غذاهای چرب شروع می شود.

عوامل خطر قولنج صفراوی

داشتن رژیم غذایی مغذی و حفظ وزن مناسب می تواند خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا را کاهش دهد.

برخی از افراد بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به سنگ کیسه صفرا هستند و بیشتر دچار کولیک صفراوی می شوند. این گروهها عبارتند از:

  • زنان
  • افراد بالای 40 سال
  • افرادی که چاق هستند
  • افرادی که سابقه خانوادگی سنگ کیسه صفرا دارند
  • افرادی که خیلی سریع وزن خود را کاهش داده اند
  • افراد مبتلا به بیماری های گوارشی، مانند بیماری کرون
  • افرادی که مبتلا به دیابت یا مقاومت به انسولین هستند

سنگ های صفراوی که به جای کلسترول از بیلی روبین تشکیل شده اند، کمتر رایج هستند. افرادی که بیشتر در معرض ابتلا به این نوع سنگ کیسه صفرا هستند، که به عنوان سنگ رنگدانه شناخته می شود، عبارتند از:

  • افراد مبتلا به بیماری کبد معروف به سیروز
  • افراد مبتلا به عفونت مجاری صفراوی
  • افرادی که دچار کم خونی داسی شکل و شرایط مربوط به آن هستند

قولنج صفراوی و رژیم غذایی

قولنج صفراوی | پزشکت

رژیم غذایی با کالری بالا و کربوهیدرات های تصفیه شده و فیبر کم خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا را افزایش می دهد.

کربوهیدراتهای تصفیه شده غذاهایی هستند که برای خارج کردن سبوس از آنها فرآوری شده است. به عنوان مثال می توان نان سفید یا برنج سفید را نام برد. این غذاها ممکن است خطر تشکیل سنگ صفرا را افزایش دهند.

غذاهایی که حاوی مقدار زیادی چربی اشباع شده هستند، مانند کره، کیک یا گوشت های چرب، از جمله سوسیس، می توانند کلسترول را افزایش دهند. اگر کلسترول در صفرا جمع شود، می تواند منجر به سنگ کیسه صفرا شود.

یک رژیم غذایی متعادل حاوی مقدار زیادی میوه و سبزیجات تازه، کربوهیدرات های غلات کامل و پروتئین های بدون چربی است. خوردن رژیم غذایی متعادل می تواند به جلوگیری از سنگ کیسه صفرا کمک کند.

درمان قولنج صفراوی

قولنج صفراوی | پزشکت

قولنج صفراوی معمولاً با برداشتن کیسه صفرا برای جلوگیری از تکرار بیماری درمان می شود.

قولنج صفراوی نیاز به درمان دارد، زیرا در صورت عدم انجام اقدامات، حملات به طور مکرر اتفاق می افتد.

بدون برداشتن کیسه صفرا، سنگهای صفراوی در 5 سال پس از یک دوره مجدداً اتفاق می افتد.

متداول ترین درمان برای قولنج صفراوی برداشتن کیسه صفرا است. کیسه صفرا یک اندام ضروری نیست و بدن بدون آن می تواند به طور طبیعی کار کند.

جراحی برداشتن کیسه صفرا به عنوان کوله سیستکتومی شناخته می شود. دو نوع باز یا لاپاراسکوپی وجود دارد که هر دو در اینجا شرح داده شده است:

کوله سیستکتومی لاپاراسکوپی: این زمانی است که بریدگی های کوچکی در شکم ایجاد می شود و یک لوله نازک با دوربین فیلمبرداری متصل می شود. دوربین به جراح نشان می دهد که کجا باید کیسه صفرا را خارج کند.

کوله سیستکتومی باز: اگر کیسه صفرا بسیار زخم یا ملتهب باشد ممکن است به این روش نیاز باشد. جراح یک برش 4 تا 6 اینچی در شکم ایجاد می کند تا کیسه صفرا را خارج کند.

وقتی هر دو نوع جراحی انجام شود، فرد تحت بیهوشی عمومی قرار می گیرد.

جراحی لاپاراسکوپی گزینه ترجیحی است زیرا بهبود سریعتر است و معمولاً نیازی به یک شب اقامت در بیمارستان ندارد. فرد می تواند فعالیتهای عادی خود را در حدود یک هفته ادامه دهد.

جراحی ممکن است برای همه موارد سنگ کیسه صفرا که باعث قولنج صفراوی می شود، امکان پذیر نباشد. در این صورت ممکن است از دارو یا درمان استفاده شود.

سنگ های صفراوی را می توان با داروهای خاصی حل کرد، اگرچه این امر در سنگ های کوچک بهتر عمل می کند.

سنگ شکنی موج شوک یکی دیگر از گزینه های درمانی است. از سونوگرافی برای پیدا کردن سنگ کیسه صفرا استفاده می شود و سپس دستگاه امواج ضربه ای را به بدن می فرستد تا سنگ کیسه صفرا را تجزیه کند. هیچ برش یا برشی روی پوست ایجاد نمی شود.

عوارض قولنج صفراوی

قولنج صفراوی | پزشکت

قولنج صفراوی باید به محض حرکت سنگ کیسه صفرا برطرف شود. اگر سنگ کیسه صفرا مجرای صفراوی را بیش از چند ساعت مسدود کند، مشکلات دیگری ایجاد می کند.

کیسه صفرا ممکن است ملتهب یا متورم شود، که ممکن است منجر به آسیب یا عفونت شود و ممکن است مجاری صفراوی یا کبد را تحت تأثیر قرار دهد.

همچنین ممکن است سنگ کیسه صفرا مجرای لوزالمعده را که پانکراس را به مجرای صفراوی متصل می کند، مسدود کند. اگر این اتفاق بیفتد، می تواند باعث التهاب لوزالمعده شود.

لوزالمعده یک ارگان کلیدی در بدن است که هورمون ها را ایجاد می کند و در هضم غذا نقش دارد. اگر انسداد مجرای لوزالمعده یا مجرای صفراوی درمان نشود، می تواند عوارض تهدید کننده زندگی ایجاد کند.

مجرای صفراوی نیز می تواند در حین عمل جراحی آسیب ببیند. اگرچه یک اتفاق نادر است، اما می تواند باعث درد و عفونت شود و نیاز به جراحی بیشتری دارد.

پیش آگهی قولنج صفراوی

درد شدید و پایدار معده را نباید نادیده گرفت. در مورد قولنج صفراوی، این حالت به طور متناوب اتفاق می افتد، حتی اگر بین حملات ماه ها فاصله باشد.

جراحی برداشتن کیسه صفرا معمولاً موثر است و استفاده از جراحی لاپاراسکوپی می تواند به اطمینان از بهبود سریع فرد کمک کند.

منابع:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320442

https://www.healthline.com/health/biliary-colic#outlook

همین حالا سوال خودتون رو از بهترین متخصصان پزشکت بپرسید!

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟

0 / 5. تعداد رای ها: 0

هنوز کسی نظرش را ثبت نکرده شما اولین نفر باشید.

0

مقالات مرتبط

نمایش کامنت‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز