دندانپزشکی، بیماری های دهان و دندان

دندانپزشک کیست؟

دندانپزشک کیست؟

دندانپزشک، پزشکی است که در زمینه بهداشت دهان و دندان تخصص دارد. برخی از افراد به اشتباه فکر می کنند که فقط در صورت بروز درد باید به دندانپزشک مراجعه کنند. اما مراجعه به این متخصص باید جزء برنامه های منظم برای معاینه و سلامت شما باشد.

دندانپزشک چه کاری انجام می دهد؟

یک دندانپزشک خوب و باتجربه، باید در موارد زیر تخصص و مهارت های لازم را داشته باشد:

  • تشخیص بیماری های دهان
  • نظارت بر رشد و نمو دندان ها و فک ها
  • اطمینان از تجویز ایمن داروهای بیهوشی
  • تفسیر اشعه ایکس و آزمایشات تشخیصی
  • ارتقاء سلامت دهان و دندان و پیشگیری از بیماری ها
  • ایجاد برنامه های درمانی برای حفظ یا بازیابی سلامت دهان و دندان بیماران خود
  • انجام اعمال جراحی روی دندان ها، استخوان ها و بافت های نرم حفره دهان

رويه هاي معمولي مانند کشيدن دندان، تهيه و قرار دادن مواد پر کننده يا تجويز بي حس کننده خطرات احتمالي عوارضي مانند عفونت، آسيب موقت يا حتي دائمي عصب، خونريزي طولاني، هماتوم و درد را به همراه دارد.

شاخه های دندان پزشکی

دندانپزشک کیست؟ | پزشکت

حوزه های کاری این رشته نه تنها دندان ها و لثه های بیماران بلکه عضلات سر، گردن و فک، زبان، غدد بزاقی، سیستم عصبی سر و گردن و سایر مناطق را شامل می شود. در طول یک معاینه جامع، دندانپزشکان دندان ها و لثه ها را معاینه می کنند، اما آنها همچنین به دنبال توده، تورم، تغییر رنگ، زخم هرگونه ناهنجاری هستند. در صورت لزوم، آنها روشهایی مانند بیوپسی، آزمایشات تشخیصی بیماریهای مزمن یا عفونی، عملکرد غدد بزاقی و آزمایشهای غربالگری سرطان دهان را انجام می دهند.

علاوه بر این، دندانپزشکان می توانند علائم هشداردهنده اولیه را در دهان تشخیص دهند که ممکن است بیماری را در جاهای دیگر بدن نشان دهد.

آموزش های لازم برای دندانپزشک شدن

سطح تحصیلات و آموزش بالینی مورد نیاز برای دریافت مدرک این رشته و استانداردهای بالای دانشگاهی دانشکده های دندانپزشکی، با سایر رشته های پزشکی یکسان است.

برنامه های درسی در دو سال اول دانشکده های دندانپزشکی و پزشکی اساساً یکسان است. دانش جویان باید دوره های علوم زیست پزشکی مانند آناتومی، بیوشیمی، فیزیولوژی، میکروبیولوژی، ایمونولوژی و آسیب شناسی را گذرانده باشند. در طول دو سال دوم، دوره های آموزشی دانشجویان دندانپزشکی بر روی عملکرد بالینیريال تشخیص و درمان بیماری های دهان و دندان متمرکز است. بسیاری از دندانپزشکان پس از اخذ مدرک کارشناسی و دندانپزشکی (هشت سال برای اکثر) تحصیل و آموزش خود را ادامه می دهند. برخی برای کسب گواهینامه در تخصص دندانپزشکی ادامه تحصیل می دهند.

آموزش و پرورش تخصصی دندانپزشکی (فراتر از مدرک کارشناسی + درجه DMD/DDS)*
تخصص شرح آموزش اقامت
بهداشت عمومی دندانپزشکی پیشگیری و کنترل بیماری های دندان با تلاش سازماندهی شده جامعه 1-2 سال **
اندودنتیکس تشخیص، پیشگیری و درمان بیماریها و صدمات پالپ دندان و بافتهای اطراف آن ؛ انجام کانال های ریشه 2-3 سال
آسیب شناسی دهان و فک و صورت تحقیق، شناسایی و تشخیص بیماریهای دهان، دندانها و مناطق اطراف آن 3 سال
رادیولوژی دهان و فک و صورت تشخیص و مدیریت بیماری ها و اختلالات دهان و دندان با استفاده از اشعه ایکس، سایر اشکال تصویربرداری 2 سال
جراحی دهان و فک و صورت تشخیص و درمان بیماری و جراحات دهان، ناحیه دهان و فک و صورت 4-8 سال ***
ارتودنسی و ارتوپدی دندان و صورت تشخیص، رهگیری و اصلاح بی نظمی های دندان و صورت 2-3 سال
دندانپزشکی کودکان تشخیص و درمان نیازهای بهداشت دهان و دندان نوزادان و کودکان در سنین نوجوانی 2-3 سال
پریودنتیک تشخیص و درمان بیماری های بافت لثه و استخوان های نگهدارنده دندان ها 3 سال
پروتزهای دندانی ترمیم دندانهای طبیعی یا جایگزینی دندانهای از دست رفته یا ساختارهای دهان با دستگاههای مصنوعی مانند پروتز 3 سال
سایر آموزشها و آموزشهای پیشرفته دندانپزشکی (فراتر از مدرک کارشناسی + درجه DMD/DDS)*
حوزه شرح آموزش اقامت
تحصیلات تکمیلی در دندانپزشکی عمومی ارائه مراقبت های جامع اضطراری و چندرشته ای در محیط های مختلف؛ مراقبت از بیماران با نیازهای ویژه 1-2 سال
برنامه های آموزش پیشرفته در بیهوشی دندان ارائه خدمات کنترل اضطراب و درد برای مراقبت های اضطراری و جامع و چند رشته ای ؛ عملکرد در بیمارستان ها، مطب های دندانپزشکی و مراکز جراحی. 2-3 سال
برنامه های آموزش پیشرفته در طب دهان و دندان به عنوان ارائه دهندگان مراقبت های اولیه برای بیماران مبتلا به بیماری های مزمن و مرتبط با پزشکی در ناحیه دهان و فک و صورت عمل کنید. 2 سال
برنامه های آموزش پیشرفته در رزیدنسی تمرین عمومی تأکید بر مراقبت از بیماران با شرایط بهداشتی پیچیده یا نیازهای ویژه، دندانپزشکی بیمارستانی و هماهنگی با سایر ارائه دهندگان خدمات بهداشتی. 1-2 سال
برنامه های آموزش پیشرفته در درد دهان و صورت آموزش پیشرفته در درد دهان و صورت: تأکید بر مراقبت از بیماران مبتلا به شرایط پیچیده درد دهانی 2 سال

چه زمانی باید به دندانپزشک مراجعه کنیم؟

دندانپزشک کیست؟ | پزشکت

دندانپزشک پزشکی است که به طور خاص برای مراقبت از دندان ها آموزش دیده است. هنگامی که برای معاینه مراجعه می کنید، دندان ها و لثه های شما بررسی می شود تا مشکلی نداشته باشد. دندانپزشک همچنین می خواهد از رشد صحیح دندان های شما اطمینان حاصل کند. از آنجایی که بیماری های مربوط به دهان و دندان با شیوع بسیاری از بیماری های زمینه ای ارتباط دارد، بهتر است هر 6 ماه یکبار به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا مطمئن شوید از دندان های خود به خوبی مراقبت می کنید و دندان ها و لثه های شما سالم هستند.

دندانپزشک تمام دندان ها و لثه های شما را بررسی می کند تا از محکم بودن و سالم بودن آنها مطمئن شود. دندانپزشک همچنین نحوه عملکرد دندان های بالا و پایین شما را بررسی می کند.

دندانپزشک اشعه ایکس  (به دنبال حفره یا مشکلات دیگر) را تجویز می کند. دندانپزشک همچنین ممکن است قطره یا قرص فلوراید را برای شما تجویز کند تا هر روز در خانه مصرف کنید.

گرفتن اشعه ایکس ضرری ندارد و فقط چند ثانیه طول می کشد. متخصص دندانپزشکی یک پتو ضخیم روی سینه شما قرار می دهد (برای محافظت از بدن در برابر امواج با انرژی بالا) و یک تکه پلاستیک (که فیلم اشعه ایکس را نگه می دارد) در دهان شما قرار می دهد. در شرایطی که پلاستیک را به آرامی گاز می گیرید، باید چند ثانیه در حالت سکون بمانید تا متخصص دندانپزشکی از دندان های شما عکس بگیرد.

برخی از اصطلاحات دندانپزشکی

دندانپزشک کیست؟ | پزشکت

برخی از کلمات مورد استفاده در مطب دندانپزشکی ممکن است برای شما تازگی داشته باشد. در اینجا به چند مورد و منظور آنها اشاره می شود:

  • متخصص ارتودنسی. پزشکی متخصص در اصلاح شکل یا موقعیت دندان ها
  • پلاک. یک لایه نازک و چسبناک حاوی باکتری هایی که روی دندان شما رشد می کنند.
  • باکتری ها. ارگانیسم های کوچکی که روی دندان های شما زندگی می کنند و در پلاک یافت می شوند.
  • متخصص بهداشت دندان. فردی با آموزش های ویژه در مورد نحوه تمیز و سالم نگه داشتن دندان ها و لثه ها
  • اشعه ایکس دندان. تصاویری از دندان ها و لثه های شما که در صورت وجود حفره، آن را نشان می دهد.
  • درمان با فلوراید. در این روند درمان ژل یا کف روی دندان ها اعمال می شود که آنها را قوی تر کرده و به جلوگیری از حفره کمک می کند.

منابع:

https://kidshealth.org/en/kids/go-dentist.html

https://www.ada.org/en/about-the-ada/dentists-doctors-of-oral-health

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا