لوگو پزشکت
زبان

العربی

رادیو پزشکت

خودآزمایی بیضه

خودآزمایی بیضه | پزشکت

فهرست مطالب

خودآزمایی بیضه

فرم با 5 گزینه

تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:


خودآزمایی بیضه (TSE) فقط یک دقیقه طول می کشد و می تواند به تشخیص ناهنجاری ها کمک کند. آشنایی با ظاهر، احساس و شکل بیضه ها به شما کمک می کند تا تغییرات را زود متوجه شوید. برای تشخیص سریع هرگونه توده یا تورم بیضه به پزشک مراجعه کنید.

انجام خودآزمایی منظم بیضه (TSE) می تواند به شما کمک کند تا با احساس معمول بیضه های خود آشنا شوید تا در صورت بروز هرگونه تغییر، آنها را تشخیص دهید. همه مردان باید بیضه های خود را به طور مرتب چک کنند. سالانه حدود 200 مرد ویکتوریایی مبتلا به سرطان بیضه تشخیص داده می شوند که بیشتر بین 20 تا 50 سالگی است. این سرطان نادر میزان بالایی از درمان دارد و در مراحل اولیه به راحتی درمان می شود. اگر تغییرات در بیضه های خود را تشخیص دادید، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. انجام TSE حتی اگر مبتلا به سرطان بیضه بوده اید یا در حال حاضر برای آن تحت درمان هستید، ایده خوبی است، زیرا ممکن است سرطان در بیضه دیگر ایجاد شود.

مردانی که در بدو تولد بیضه های نزول نکرده داشته اند یا نابارور هستند، بیشتر در معرض سرطان بیضه می باشند. اگر به هریک از این گروه ها تعلق دارید، هوشیار باشید و مرتباً بیضه های خود را از نظر وجود توده یا تورم غیرمعمول بررسی کنید.

خودآزمایی بیضه فقط یک دقیقه طول می کشد. هر چهار هفته یکبار TSE را انجام دهید. روزی را انتخاب کنید که به راحتی به خاطر سپرده شود، مانند اولین روز هر ماه تقویم. اگر برای سرطان بیضه تحت درمان قرار گرفته اید، هنوز بیضه باقی مانده خود را معاینه کنید زیرا در این بیضه نیز از هر 25 احتمال ابتلا به سرطان دارید. برای اطلاعات بیشتر یا دستورالعمل در مورد TSE و تشخیص سریع توده یا تورم بیضه به پزشک مراجعه کنید.

آناتومی بیضه

آناتومی بیضه شامل موارد زیر است:

  • بیضه. غده جنسی کوچک و بیضی شکل که هورمونهای جنسی و اسپرم تولید می کند
  • اپیدیدیم. مجموعه ای از لوله های کوچک متصل به پشت بیضه که اسپرم را جمع آوری و ذخیره می کند. اپیدیدیم به لوله بزرگتری به نام vas deferens متصل می شود
  • کیسه بیضه. کیسه پوستی که بیضه ها را در خود جای داده است. تولید اسپرم به دمای حدود 2 درجه سانتی گراد کمتر از بدن نیاز دارد، به همین دلیل بیضه ها خارج از بدن در کیسه بیضه قرار دارند.

با ظاهر، احساس و شکل بیضه های خود آشنا شوید. این به شما کمک می کند تا هرگونه ناهنجاری را متوجه شوید.

ویژگی های بیضه های سالم عبارتند از:

  • یک بیضه ممکن است کمی بزرگتر از دیگری باشد.
  • معمولاً یکی از بیضه ها پایین تر از دیگری قرار دارد.
  • هر بیضه مانند یک تخمک صاف و سفت احساس می شود.
  • اندازه بیضه های بالغ از حدود 15 میلی لیتر (شبیه تخم مرغ پرنده) تا 35 میلی لیتر (شبیه تخم مرغ کوچک) است.
  • هنگامی که بیضه ها و کیسه بیضه به آرامی مورد استفاده قرار می گیرند، نباید درد و ناراحتی وجود داشته باشد.

نحوه انجام خودآزمایی بیضه ها

خودآزمایی بیضه | پزشکت

به طور کلی، روش TSE شامل موارد زیر است:

  • مطمئن شوید که کیسه بیضه شما گرم و آرام است. ممکن است دوست داشته باشید بعد از دوش گرفتن یا حمام کردن، TSE را انجام دهید.
  • ممکن است انجام TSE در مقابل آینه مفید باشد، بنابراین می توانید کارهایی را که انجام می دهید ببینید و احساس کنید.
  • ابتدا یک بیضه را بررسی کنید، سپس دیگری را بررسی کنید.
  • با استفاده از انگشتان و شست هر دو دست، یک بیضه را به آرامی بچرخانید.
  • برای پیدا کردن اپیدیدیم که در پشت بیضه قرار دارد، در امتداد زیر کیسه بیضه احساس کنید. این باید شبیه یک دسته کوچک لوله های محکم پیچ خورده باشد.
  • TSE را روی بیضه دیگر انجام دهید.

TSE نباید دردناک یا ناراحت کننده باشد. اگر یک یا هر دو بیضه حساس یا دردناک شده اند، به پزشک خود مراجعه کنید.

مردان

علائم سرطان بیضه و معاینه خود بیضه ها

خودآزمایی بیضه | پزشکت

علائم سرطان بیضه شامل یک توده بیضه است که معمولاً بدون درد است (از هر 10 مورد یک نفر دردناک است)، احساس سنگینی در کیسه بیضه و درد مداوم در بیضه آسیب دیده.

به هر چیز غیر معمول توجه کنید، مانند:

  • تغییر اندازه بیضه
  • تغییر شکل بیضه
  • تغییر قوام یا احساس بیضه
  • وجود توده یا تورم در داخل یا روی بیضه

شرایط بیضه غیر از سرطان

مهم است که به خاطر داشته باشید که سرطان بیضه نسبتاً غیر معمول است، بنابراین اگر توده ای یا هر چیز دیگری که غیر معمول به نظر می رسد پیدا کردید نگران نباشید. برای تشخیص سریع به پزشک خود مراجعه کنید.

برخی از شرایط غیر سرطانی که ممکن است بیضه ها را تحت تاثیر قرار دهند عبارتند از:

  • کیست. مجموعه ای غیر طبیعی اما بی ضرر از مایع
  • هماتوسل. لخته خون ناشی از ضربه یا آسیب به بیضه ها یا کیسه بیضه
  • واریکوسل. وریدهای واریسی. حدود 10 تا 15 درصد از مردان دارای واریس کیسه بیضه هستند.
  • اپیدیدیمو ارکیت. عفونت اپیدیدیم، بیضه یا هر دو که باعث التهاب و درد می شود. درمان معمولاً آنتی بیوتیک است.
  • پیچ خوردگی بیضه. طنابی که بیضه را به بدن متصل می کند، پیچ خورده و منبع خون را قطع می کند. این وضعیت بسیار دردناک نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.
  • بیضه های نزول نکرده. یکی یا هر دو بیضه در کیسه بیضه وجود ندارد و به جای آن در قسمت تحتانی شکم قرار گرفته است. نوزادان نارس و وزن کم نوزادان بیشتر مستعد بیضه های نزول نکرده هستند. این بیماری شانس سرطان بیضه را در مراحل بعدی زندگی افزایش می دهد و همچنین با ناباروری ارتباط دارد.

چه کسانی باید معاینه منظم بیضه را در نظر بگیرند؟

 

خودآزمایی بیضه | پزشکت

خودآزمایی بیضه، بررسی ظاهر و احساس بیضه ها است. شما می توانید یک آزمایش بیضه را خودتان انجام دهید، معمولاً جلوی آینه ایستاده اید.

خودآزمایی های معمولی بیضه می تواند به شما آگاهی بیشتری از وضعیت بیضه ها بدهد و به شما در تشخیص تغییرات کمک کند. خودآزمایی همچنین می تواند شما را از مشکلات بالقوه بیضه آگاه کند.

اگر در هنگام خودآزمایی بیضه توده یا تغییرات دیگری را تشخیص دادید، با پزشک خود وقت بگیرید. خودآزمایی بیضه به شما کمک می کند تا بیضه های خود را به طور معمول ببینید و احساس کنید. سپس به احتمال زیاد متوجه تغییرات ظریف خواهید شد.

تغییرات در بیضه ها می تواند نشانه یک بیماری خوش خیم شایع مانند عفونت یا کیست یا یک بیماری کمتر شایع مانند سرطان بیضه باشد. مشخص نیست چه کسانی باید خودآزمایی های منظم بیضه را در نظر بگیرند. اگرچه اغلب به عنوان راهی برای تشخیص سرطان بیضه مطرح می شود، اما خودآزمایی بیضه ها خطر مرگ ناشی از این بیماری را کاهش نمی دهد.

سرطان بیضه یک نوع سرطان نسبتاً غیر معمول است. همچنین در همه مراحل بسیار قابل درمان است، بنابراین یافتن زودهنگام سرطان بیضه احتمال درمان را بیشتر نمی کند.

پزشکان و سازمان های پزشکی در توصیه های خود برای معاینه خود بیضه با یکدیگر اختلاف دارند. اگر نگران خطر ابتلا به سرطان بیضه هستید، این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. با هم می توانید تصمیم بگیرید که آیا خودآزمایی منظم بیضه برای شما مناسب است یا خیر.

خطرات خودآزمایی بیضه

خودآزمایی بیضه | پزشکت

انجام خودآزمایی بیضه خطرات مستقیم ندارد. با این حال، اگر متوجه چیزی غیر معمول شده اید که به شما مربوط می شود، معاینات بعدی ممکن است منجر به نگرانی های غیر ضروری و آزمایشات پزشکی شود.

به عنوان مثال، اگر یک توده مشکوک را کشف کردید، ممکن است آزمایشاتی برای تعیین علت آن انجام دهید. این می تواند شامل آزمایش خون، سونوگرافی یا روشی برای برداشتن بافت بیضه برای معاینه (بیوپسی) باشد. اگر این توده غیر سرطانی (خوش خیم) باشد، ممکن است احساس کنید که یک روش تهاجمی غیر ضروری را پشت سر گذاشته اید.

آمادگی برای خودآزمایی بیضه

برای انجام خودآزمایی بیضه آمادگی خاصی لازم نیست. ممکن است متوجه شوید که خودآزمایی بیضه در حین یا بعد از حمام گرم یا دوش راحت تر است. حرارت، کیسه بیضه را شل می کند و بررسی موارد غیر معمول را برای شما آسان تر می کند.

برای انجام آزمایش خود بیضه، بدون لباس جلوی آینه بایستید. سپس:

  • بدنبال تورم باشید. آلت تناسلی خود را دور کرده و پوست کیسه بیضه را بررسی کنید.
  • هر بیضه را بررسی کنید. با استفاده از هر دو دست، انگشتان اشاره و وسط خود را زیر بیضه و شست خود را در بالا قرار دهید.
  • بیضه را به آرامی بین انگشتان شست و انگشتان خود بچرخانید. به دنبال هر تغییری در بیضه خود باشید و احساس کنید. این موارد می تواند شامل توده های سخت، برجستگی های گرد گرد و یا تغییرات جدید در اندازه، شکل یا قوام بیضه باشد.

در حین انجام خودآزمایی بیضه، ممکن است به مواردی در مورد بیضه ها توجه کنید، مانند برجستگی روی پوست کیسه بیضه، که غیر معمول به نظر می رسند اما نشانه های سرطان نیستند. موهای متورم، بثورات یا سایر مشکلات پوستی می تواند باعث ایجاد برجستگی روی پوست شود.

همچنین ممکن است یک طناب نرم و طناب دار را احساس کنید، که بخشی طبیعی از کیسه بیضه به نام اپیدیدیم است. از بالای قسمت پشتی هر بیضه به سمت بالا منتهی می شود.

سخن آخر

در صورت مشاهده توده یا تغییرات دیگر در حین خودآزمایی بیضه، با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید. بسته به شرایط، پزشک ممکن است معاینه بیضه را انجام دهد و سپس آزمایش خون، سونوگرافی یا بیوپسی انجام دهد.

بیشتر تغییرات در بیضه ها ناشی از سرطان بیضه نیست. تعدادی از شرایط غیر سرطانی مانند کیست، آسیب، عفونت، فتق و جمع آوری مایع در اطراف بیضه ها (هیدروسل) می توانند باعث تغییراتی در بیضه شما شوند.

منابع:

https://www.mayoclinic.org/tests.procedures/testicular.exam/about/pac.20385252

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/testicular.self.examination

همین حالا سوال خودتون رو از بهترین متخصصان پزشکت بپرسید!

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟

0 / 5. تعداد رای ها: 0

هنوز کسی نظرش را ثبت نکرده شما اولین نفر باشید.

0

مقالات مرتبط

نمایش کامنت‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز