تینه آ ورسیکالر نوعی عفونت قارچی شایع است که پوست فرد را درگیر می کند. قارچ به وجود آورنده بیماری تینه آ ورسیکالر با رنگدانه طبیعی پوست تداخل داشته و در نتیجه باعث بروز لکه های کوچک و رنگی بر روی پوست فرد می شود. این لکه ها ممکن است روشن تر یا تیره تر از رنگ قسمت های دیگر پوست باشند. لکه های ناشی از بیماری پوستی تینه آ ورسیکالر بیشتر بالاتنه و شانه ها را درگیر خواهد کرد.
بیماری پوستی تینه آ ورسیکالر
لکه های ناشی از تینه آ ورسیکالر بیشتر در نوجوانان و بزرگسالان جوان به وجود آمده و قرار گرفتن در معرض آفتاب می تواند باعث آشکار تر شدن این لکه های پوستی شود. بیماری پوستیTinea versicolor که به آن pityriasis versicolor نیز گفته می شود، دردناک یا مسری نبوده اما می تواند اعتماد به نفس فرد را تحت تأثیر قرار داده و باعث نارضایتی فرد نسبت به ظاهر پوست خود شود.
کرم های ضد قارچ، لوسیون ها یا شامپوها می توانند تا حدی به درمان تینه آ ورسیکالر کمک کنند. اما اما حتی پس از درمان موفقیت آمیز و محو شدن لکه ها، ممکن است رنگ پوست برای چند هفته تا چند ماه متفاوت از قسمت های دیگر پوست به نظر برسد. احتمال بازگشت و عود مجدد بیماری در آب و هوای گرم و مرطوب بسیار زیاد است.
قارچ Malassezia
قارچ Malassezia نوعی مخمر است که معمولاً بر روی سطح پوست یافت می شود. در شرایط طبیعی این قارچ هیچ مشکلی برای سلامتی فرد ایجاد نمی کند. در حقیقت، بسیاری از میکروبی (یا ارگانیسم های میکروسکوپی) از جمله مخمرهایی مانند Malassezia که به صورت گروهی روی پوست زندگی می کنند به محافظت از فرد در برابر عفونت ها و سایر عوامل بیماری زا کمک می کنند. این قارچ ها در کنار سلول های بدن همزیستی داشته و همه از یکدیگر محافظت می کنند.
اما گاهی اوقات، همین مخمرهای مفید از کنترل خارج شده و بر روی عملکرد رنگ طبیعی یا رنگدانه های پوست شما تأثیر خواهد گذاشت. در صورت بروز این تداخل، رنگدانه های جدیدی بر روی پوست ظاهر می شود که رنگ آن نسبت به دیگر قسمت های پوست روشن تر یا تیره تر خواهد بود. این بیماری مسری نبوده و به آن tinea versicolor یا pityriasis versicolor نیز گفته می شود. در نتیجه این بیماری زمانی اتفاق میفتد که نوعی مخمر از خانواده Malassezia باعث عفونت یا سرکوب سیستم ایمنی بدن می شود.
علت بروز تینه آ ورسیکالر
قارچ هایی که باعث ایجاد تینه آ ورسیکالر می شوند را می توان روی پوست سالم یافت. این قارچ ها زمانی مشکل ساز می شوند که بیش از حد تکثیر شوند. عواملی که به عنوان محرک تکثیر این قارچ ها عمل می کنند شامل موارد زیر می شود:
- پوست چرب
- تغییرات هورمونی
- سیستم ایمنی ضعیف
- گرما، آب و هوای مرطوب
علائم و نشانه های تینه آ ورسیکالر
علائم بروز بیماری پوستی تینه آ ورسیکالر شامل موارد زیر می شود:
- بروز لکه های با رنگ متفاوت از رنگ پوست که معمولاً کمر، سینه، گردن، بازوها را درگیر کرده و رنگ روشن تر یا تیره تر از رنگ طبیعی پوست فرد دارند
- خارش جزئی
اگر علائم پوستی تینه آ ورسیکالر را دارید، بهتر است از یک متخصص پوست و مو آنلاین در پزشکت کمک بگیرید.
زمان مراجعه به پزشک
در صورت بروز موارد زیر بهتر است به پزشک مراجعه کنید:
- بازگشت مجدد عفونت های قارچی
- لکه های با رنگ متفاوت قسمت های وسیعی از بدن فرد را درگیر کرد.
- با مراقبت های شخصی و درمان های خانگی علائم بیماری بهبود نیافت.
پیشگیری بیماری پوستی تینه آ ورسیکالر کالر
برای جلوگیری از بروز بیماری پوستی تینه آ ورسیکالر کالر، پزشک درمان های پوستی یا خوراکی را تجویز خواهد کرد که باید ماهیانه یک یا دو بار از آن ها استفاده کنید. در ماه های گرم و مرطوب سال باید تعداد استفاده از این داروها را افزایش دهید. درمان های مناسب با هدف پیشگیری از بروز این بیماری پوستی شامل موارد زیر می شود:
- سلنیوم سولفید 2.5 درصد (لوسیون یا شامپو)
- کتوکونازول (به صورت کرم، ژل یا شامپو)
- قرص های ایتراکونازول به صورت کپسول یا محلول خوراکی
- قرص های فلوکونازول یا محلول های خوراکی
تشخیص تینه آ ورسیکالر
پزشک می تواند با نگاه کردن به پوست و لکه های پوستی به وجود آمده بیماری تینه آ ورسیکالر را تشخیص دهد. البته برای اطمینان از تشخیص صحیح این بیماری، پزشک ممکن است از قسمت درگیر پوستی، نمونه برداری کرده و برای بررسی های بیشتر میکروسکوپی به آزمایشگاه ارسال کند.
درمان تینه آ ورسیکالر
اگر بیماری تینه آ ورسیکالر شدید بوده یا به داروی ضد قارچ بدون نسخه پاسخ ندهد، ممکن است برای درمان به داروی قوی تر تجویزی نیاز داشته باشید. برخی از این داروها داروهای موضعی بوده و باید طبق تجویز پزشک روی پوست مالیده شود. البته داروهای دیگری نیز وجود دارد که به صورت خوراکی مصرف می شود.
این داروها شامل موارد زیر می شود:
- کتوکونازول (کتوکونازول، نزورال، دیگران)به صورت کرم،ژل یا شامپو
- کرم سیکلوپیروکس (لوپروکس، پنلاک)به صورت ژل یا شامپو
- قرص های فلوکونازول (دیفلوکان) یا محلول خوراکی
- قرص های ایتراکونازول (اونمل، اسپورانوکس)، کپسول ها یا محلول خوراکی
- سولفید سلنیوم (Selsun 2.5٪) لوسیون یا شامپو
حتی پس از درمان موفقیت آمیز ممکن است رنگ پوست شما برای چند هفته یا حتی ماه به همان صورت باقی بماند. همچنین احتمال بازگشت عفونت در هوای گرم و مرطوب وجود دارد. در موارد مقاوم این بیماری ممکن است برای پیشگیری از عود مجدد این بیماری نیاز به مصرف مکرر داروها داشته باشید.
برای مشاوره با پزشک آنلاین در پزشکت کلیک کنید.
پماد تینه آ ورسیکالر و درمان های خانگی
در صورت ابتلا به بیماری پوستی تینه آ ورسیکالر خفیف می توان آن را با استفاده از کرم، شامپو، لوسیون و پمادهای ضد قارچ بدون نیاز به نسخه داروخانه ای درمان کرد. بیشتر موارد ناشی از این عفونت قارچی با درمان های موضعی زیر بهبود خواهند یافت:
- کرم یا لوسیون کلوتریمازول (Lotrimin AF)
- کرم میکونازول (Micaderm)
- لوسیون 1 درصد سولفید سلنیوم (Selsun Blue)
- کرم یا ژل (Terbinafine Lamisil AT)
- صابون روی پیریتیون
هنگام استفاده از کرم، پماد یا لوسیون درمانی، ناحیه آسیب دیده را به خوبی شسته و خشک کنید. سپس یک یا دو بار در روز به مدت حداقل دو هفته یک لایه نازک از محصول را روی پوست خود بمالید. اگر از شامپو استفاده می کنید، بهتر است پس از پنج تا 10 دقیقه باقی ماندن روی سر آن را بشویید. اگر بعد از گذشت چهار هفته شاهد بهبودی نبودید، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید. زیرا ممکن است برای درمان این بیماری به داروهای قوی تری نیاز داشته باشید.
آمادگی برای ملاقات با پزشک
از آن جایی که مدت زمان ملاقات با پزشک کوتاه بوده و حرف های زیادی برای گفتن خواهید داشت. در نتیجه بهتر است با آمادگی کامل به پزشک مراجعه کرده و از این زمان کوتاه نهایت استفاده را ببرید. بهتر است قبل از حضور در مطب موارد زیر را آماده کنید:
- لیستی از تمامی علائم و نشانه های بیماری را تهیه کنید. همه نشانه های مربوط و غیر مربوط به بیماری خود را یادداشت کرده و همراه خود داشته باشید.
- اطلاعات مهم شخصی را یادداشت کنید. بهتر است استرس ها و تغییرات اخیری که در زندگی تان افتاده است را یادداشت کنید.
- لیستی از تمامی داروهای مصرفی خود تهیه کنید. نام تمامی داروها، مکمل ها و ویتامین های که مصرف می کنید را همراه با میزان مصرف خود یادداشت کنید.
- دوست یا یکی از اعضای خانواده خود را همراه ببرید. گاهی اوقاتت به خاطر سپردن تمامی موارد و اطلاعاتی که پزشک در اختیارتان قرار می دهد، کار دشواری است. در نتیجه بردن همراه به یادآوری اطلاعات مهم و نکات کمک زیادی خواهد کرد.
سؤالات خود را یادداشت کنید. تمامی سؤالات مربوط و غیر مربوطی که به ذهنتان رسیده و قصد پرسیدن آن ها از پزشک را دارید را یادداشت کرده و همراه خود به مطب ببرید.
می توانید برای بیماری تینه آ وورسیکالر از سؤالات زیر استفاده کنید:
- چگونه به بیماری پوستی تینه آ ورسیکالر دچار شده ام؟
- علت های احتمالی دیگر برای بروز این بیماری چیست؟
- آیا نیاز به انجام آزمایش خاصی خواهم داشت؟
- آیا این بیماری موقتی است یا برای همیشه باقی خواهد ماند؟
- انتظار بروز چه عوارض جانبی از این درمان ها داشته باشم؟
- چه راه های درمانی برای این بیماری وجود داشته و شما کدام یک را توصیه می کنید؟
- بازگشت تغییر رنگ و طبیعی شدن رنگ پوست پس از شروع درمان چه مدت به طول خواهد انجامید؟
- آی در طول دوره درمان باید از قرار گرفتن در معرض نور خورشید بپرهیزم؟
- دچار بیماری های دیگری هستم. چگونه می توانم این بیماری ها را در کنار یکدیگر مدیریت کنم؟
- آیا بروشور یا برگه چاپ شده ای در مورد این بیماری دارید؟ برای کسب اطلاعات بیشتر مطالعه چه سایتی را توصیه می کنید؟
توقع و انتظارات از پزشک
پزشک در حین معاینه احتمالاً سؤالات زیر را مطرح خواهد کرد:
- آیا چیزی باعث بهبود علائم شما می شود؟
- آیا علائم دائمی بوده یا گهگاه ظاهر می شود؟
- در نواحی تغییر رنگ داده، احساس خارش می کنید؟
- آیا در گذشته نیز دچار این لکه های پوستی شده اید؟
- آیا چیزی باعث شدت گرفتن و بدتر شدن علائم شما می شود؟
- از چه زمانی این تغییر رنگ و لکه های پوستی بر روی پوست شما ظاهر شده است؟
نتیجه گیری
تینه آ ورسیکالر نوعی عفونت قارچی شایع است که پوست فرد را درگیر می کند. قارچ به وجود آورنده بیماری تینه آ ورسیکالر با رنگدانه طبیعی پوست تداخل داشته و در نتیجه باعث بروز لکه های کوچک و رنگی بر روی پوست فرد می شود. معمولاً این لکه ها با قرار گرفتن در معرض نور خورشید یا آب و هوای گرم و مرطوب شدت گرفته و عود پیدا می کند.
خوشبختانه می توان با استفاده از داروهای بدون نیاز به نسخه موارد خفیف این بیماری را درمان کرده و با مصرف داروها از بروز مجدد آن تا حد زیادی جلوگیری کرد.
1 دیدگاه
خسته نباشید.من چندین ساله همین بیماری را دارم و هر سال باید برم دکتر و کلی قرص و دارو و شامپو بعد استفاده خوب میشه اما باز برمیگردن با اینکه هر دو روز استحمام میکنم دیگه این اخریا خسته شدم بیخیالش شدم و تابستون خیلی زیاد شد زمستون کمتر و تا یکماه پیش مشکلی نداشتم اما باز شروع شده نمیدونم دیگه واقعا چیکار کنم تا الان تو این چند ساله چهار بار هم دکتر رفتم