رشد سینه در دختران بخش مهمی از فرآیند تکامل زنان برای تولید مثل است. رشد سینه در طول زندگی یک زن، در طی مراحل خاصی اتفاق میافتد. این مراحل شامل رشد قبل از تولد، رشد دوباره در دوران بلوغ و سپس رشد در طول سالهای باروری است. علاوه براین تغییراتی در پستان ها در طول سیکل قاعدگی و زمانی که زن به دوره یائسگی میرسد، رخ میدهد.
رشد سینه دختران از چه زمانی شروع میشود؟
در واقع پستان ها در شرایطی که جنین هنوز در رحم مادر در حال رشد است، شروع به شکل گیری میکنند. فرآیند رشد سینه ، با ضخیم شدن بافت موجود بر روی ناحیه قفسه سینه شروع میشود که به آن برآمدگی پستانی یا خط شیر میگویند. به این ترتیب در زمان تولد نوزاد دختر، نوک سینه ها و ابتدای سیستم مجرای شیر تشکیل میشود.
پس از تولد، در طول زندگی نیز سینه های یک زن تغییرات زیادی پیدا میکند. اولین قسمتی که در این قسمت از بدن ایجاد میشود، لوبها یا زیربخشهای کوچک بافت پستان است. سپس در مرحله بعدی غدد پستانی رشد میکنند که از 15 تا 24 لوب تشکیل شدهاند. به طور کلی غدد پستانی تحت تأثیر هورمونهایی هستند که در دوران بلوغ در بدن برد فعال میشوند.
انقباض (انقطاع) مجاری شیر آخرین تغییر عمدهای است که در بافت سینه یک زن اتفاق میافتد. به این ترتیب غدد پستانی به تدریج شروع به کوچک شدن میکنند. این تغییر در بافت سینه در اغلب موارد در حدود 35 سالگی شروع میشود.
مطالعه بیشتر: علت درد پستان در سیکل ماهیانه
تغییرات سینه دختران در دوران بلوغ
با نزدیک شدن به نوجوانی یک دختر، اولین علائم قابل مشاهده رشد سینه ایجاد میشوند. هنگامی که تخمدانها شروع به تولید و ترشح استروژن میکنند، چربی موجود در بافت همبند شروع به جمع شدن میکند. این فرآیند باعث بزرگ شدن سینه ها میشود. علاوه براین سیستم کانال نیز شروع به رشد میکند.
اغلب این تغییرات سینه همزمان با ظاهر شدن موهای ناحیه تناسلی و موهای زیر بغل اتفاق میافتند. پس از شروع تخمک گذاری و قاعدگی، بلوغ پستان با تشکیل غدد ترشحی در انتهای مجاری شیر آغاز میشود. پستان و سیستم مجرای شیر با رشد بسیاری از غدد و لوبولها، به رشد و بلوغ خود ادامه میدهند. سرعت رشد سینه در افراد نسبت به یکدیگر متفاوت است.
با وجود اینکه تغییرات مختلفی در سینه افراد، در طول سالهای پس از تولد رخ میدهد، با این حال میتوان این تغییرات را در ۵ مرحله طبقه بندی کرد. این مراحل عبارتاند از:
مرحله ۱ رشد سینه : در این مرحله که پیش نوجوانی نامیده میشود،فقط نوک پستان برجسته میشود.
مرحله ۲ رشد سینه : در این مرحله جوانههای پستان ظاهر میشوند و پستان و نوک پستان حالت برجسته پیدا میکنند. علاوه براین ناحیه تیره پوست اطراف نوک پستان (آرئول) نیز بزرگتر میشود.
مرحله 3 رشد سینه : در این مرحله پستان ها کمی بزرگتر میشوند و بافت غدهای پستان نیز تشکیل پیدا میکند.
مرحله ۴ رشد سینه : این مرحله از رشد، آرئول و نوک پستان برآمده میشوند و برجستگی دومی را در بالای پستان تشکیل میدهند.
در مرحله 5 رشد سینه : در این مرحله پستان ها بالغ شده و گرد میشوند. نوک پستان نیز برجسته میشود.
مطالعه بیشتر: تغییر اندازه آرئولا (حلقه تیره سینه)
تغییرات سینه دختران در چرخه قاعدگی
هر ماه، زنان با تغییراتی در هورمونهایی که چرخه طبیعی قاعدگی را ایجاد میکنند، رو به رو میشوند. هورمون استروژن در نیمه اول چرخه قاعدگی توسط تخمدانها تولید میشود. این هورمون باعث تحریک رشد مجاری شیر در پستان ها میشود. افزایش سطح استروژن منجر به تخمک گذاری در نیمه چرخه میشود. سپس هورمون پروژسترون در نیمه دوم چرخه ترشح میشود.
این هورمون تشکیل غدد شیر را تحریک میکند. اعتقاد بر این است که این هورمونها مسئول بروز تغییرات چرخهای هستند که بسیاری از زنان درست قبل از قاعدگی در پستان های خود آنها را احساس میکنند. تورم، درد و حساس شدن پستان ، تغییراتی هستند که ایجاد میشوند.
در طول قاعدگی، بسیاری از زنان تغییراتی را در بافت پستان خود احساس میکنند. در طول قاعدگی پستان های آنها ممکن است بسیار برآمده به نظر برسد. این مسئله به این علت است که در طول قاعدگی، غدد پستان در حال بزرگ شدن هستند تا برای بارداری احتمالی آماده شوند.
اگر بارداری اتفاق نیفتد، پستان ها به اندازه طبیعی باز میگردند. پس از شروع قاعدگی، این چرخه دوباره بروز مییابد.
مطالعه بیشتر: علت حساسیت پستان
تغییرات سینه دختران در بارداری و شیردهی
بسیاری از متخصصان و کارشناسان بر این باورند که پستان ها تا زمانی که یک زن زایمان انجام دهد و در بدن او شیر تولید شود، به طور کامل بالغ نمیشوند. تغییرات پستان یکی از اولین علائم بارداری است. این تغییر نتیجه فعالیت هورمون پروژسترون است. علاوه بر این، نواحی تیره پوست اطراف نوک پستان ها (آرئولها) شروع به متورم شدن میکنند.
به دنبال این تغییر، خود پستان ها نیز متورم میشوند. بیشتر زنان باردار در کنارههای پستان ها احساس درد و سوزن سوزن شدن دارند. علاوه براین در نوک پستان های خود نیز درد احساس میکنند. این وضعیت به علت رشد سیستم مجرای شیر و تشکیل تعداد زیادی لوبول است که ایجاد میشود.
در ماه پنجم یا ششم بارداری، پستان ها به طور کامل قادر به تولید شیر هستند. همانند دوران بلوغ، استروژن رشد مجاری را کنترل میکند. همچنین پروژسترون رشد جوانههای غده را کنترل میکند. بسیاری از هورمونهای دیگر نیز نقش حیاتی در تولید شیر دارند. این هورمونها، عبارتاند از:
- هورمون محرک فولیکول (FSH)
- هورمون لوتئینیزه کننده (LH)
- لاکتوژن جفت انسانی (HPL)
- اکسی توسین
- پرولاکتین
علاوه براین در این دوره تغییرات فیزیکی دیگری نیز رخ میدهد. از جمله این موارد شامل آشکارتر شدن رگهای خونی پستان و بزرگتر و تیره شدن هالهی پستان است. همه این تغییرات برای آماده سازی شرایط برای شیر دادن به نوزاد است.
مطالعه بیشتر: علت ترشحات نوک پستان
تغییرات سینه دختران در یائسگی
زمانی که یک زن به اواخر 40 سالگی و اوایل 50 سالگی میرسد، دوران یائسگی او نیز شروع میشود. در این زمان، سطح استروژن و پروژسترون شروع به تغییر میکند. سطح استروژن به طور چشمگیری کاهش مییابد. این کاهش منجر به بروز بسیاری از علائمی میشود که معمولاً با یائسگی مرتبط هستند.
بدون وجود استروژن، بافت همبند پستان کاهش مییابد و حالت ارتجاعی خود را از دست میدهد. بافت پستان که برای تولید شیر آماده شده بود، کوچک شده و شکل خود را از دست میدهد. این مسئله منجر به افتادگی پستان زنان در این سن میشود. زنانی که محصولات درمانی هورمونی مصرف میکنند، ممکن است که برخی از علائمی را که در دوران قاعدگی خود داشتند، تجربه کنند. مواردی مانند درد و تورم از این جملهاند.
تاثیر رشد سینه بر زندگی زنان
فرآیند رشد طبیعی پستان در بخش بزرگی از زندگی یک زن قابل مشاهده است. رشد و تغییر پستان دختران قبل از تولد شروع میشود، در دوره یائسگی به پایان میرسد و دارای چندین مرحله در بین دو مرحله است. با این حال نمیتوان زمان دقیقی را برای مراحل تغییرات پستان در زنان تعیین کرد. شرایط تغییر پستان در افراد مختلف، متفاوت خواهد بود.
علاوه براین که زمان مراحل تغییر پستان در زنان با یکدیگر متفاوت است، اندازه و سایر ویژگیهای پستان نیز در زنان مختلف با یکدیگر متفاوت خواهد بود. در هر صورت، مهم است که از فرآیند رشد طبیعی پستان آگاه باشید تا بتوانید هر مشکل احتمالی را زود تشخیص دهید. تشخیص زودهنگام مشکلات مرتبط با سلامتی شانس موفقیت را افزایش میدهد.
علائم رشد سینه در دختران
بروز برخی از تغییرات در بدن شما ممکن است نشان دهنده این باشد که پستان های شما شروع به رشد کرده یا در شرف رشد هستند. برخی از این علائم، عبارتاند از:
- ظاهری مانند تودههای کوچک و سفت زیر نوک پستان ها
- خارش اطراف نوک پستان و ناحیه پستان
- حساسیت یا احساس درد در پستان ها
- کمردرد
به این ترتیب ممکن است که رشد پستان در دختران شروع شده باشند.
سوالات متداول
معمولاً در مراحل مختلف رشد، سؤالاتی در مورد پستان ها وجود دارد. از آنجایی که پستان های هر زن متفاوت است، سوالات مختلفی در اینباره طرح میشود. از جمله این سوالات، عبارتاند از:
آیا پستان ها هنگام رشد درد میکنند؟ اگر چنین است، چرا؟
بله، پستان ها هنگام بزرگ شدن ممکن است باعث ایجاد احساس درد شوند. پستان ها در پاسخ به افزایش ترشح هورمونهای استروژن و پروژسترون رشد میکنند. با ورود به دوران بلوغ، سطح این هورمونها افزایش مییابد. با این ترتیب پستان های شما تحت تحریک این هورمونها شروع به رشد میکنند.
سطح این هورمونها در طول چرخه قاعدگی، بارداری، شیردهی و یائسگی نیز تغییر پیدا میکند. علاوه براین هورمونها باعث تغییر در میزان محتوای مایع پستان شما میشوند. این شرایط ممکن است پستان های شما را حساس تر یا دردناک کند.
آیا پستان های باید به یک اندازه باشند؟
در اکثر بانوان سایز پستان ها با یکدیگر تفاوت دارد. این مسئله طبیعی است که پستان های یک زن از نظر، کمی با یکدیگر متفاوت باشند. به این ترتیب تفاوت سایز در محدوده طبیعی، نشان دهنده مشکل نیست. این امر به ویژه در دوران بلوغ شایع است. بلوغ زمانی است که پستان های فرد هنوز در حال رشد هستند. حتی وجود یک تفاوت بزرگ در اندازه پستان ها به طور کلی نباید عاملی برای نگرانی در مورد سلامتی باشد.
آیا وجود توده در پستان نشانه ابتلا به سرطان است؟
با وجود اینکه انجام خود آزمایی پستان برای یافتن تودهها در پستان میتواند به تشخیص زودهنگام سرطان کمک کند، اما وجود توده لزوماً به معنای ابتلا به سرطان نیستند. علت اصلی مهم بودن خودآزمایی این است که این روش به شما کمک میکند تا شرایطی را که برای پستان های شما طبیعی است، تشخیص دهید. برای بسیاری از زنان، داشتن برخی از تودهها طبیعی است.
با انجام منظم معاینه، ممکن است متوجه شوید که تودههای موجود در پستان شما معمولاً با شروع چرخه قاعدگی ایجاد میشوند و با اتمام آن از بین میروند. اگرچه بیشتر تودهها نباید علتی برای نگرانی باشند، اما هر زمان که برای اولین بار تودهای پیدا کردید باید به پزشک خود اطلاع دهید. برخی از تودهها در صورت بروز احساس ناراحتی باید تخلیه شوند یا حتی ممکن است حذف شوند.
آخرین دیدگاهها