کمبود ید می تواند علائم ناراحت کننده و حتی شدید ایجاد کند. علائم کمبود ید در بدن بسیار شبیه علائم کم کاری تیروئید است. از آنجا که غده تیروئید از ید برای تولید هورمون های تیروئید استفاده می شود، کمبود ید به این معنی است که بدن شما نمی تواند به اندازه کافی از آنها استفاده کند و منجر به کم کاری تیروئید شود.
از شایع ترین علائم کمبود ید در بدن می توان به افزایش وزن و بزرگ شدن گردن اشاره کرد. ید یک ماده معدنی ضروری است که معمولاً در غذاهای دریایی یافت می شود.
کسانی که بیشتر در معرض خطر کمبود ید هستند شامل موارد زیر می باشند:
- زنان باردار
- افرادی که از نمک ید دار استفاده نمی کنند.
- افرادی که رژیم گیاهخواری یا وگان را دنبال می کنند.
- افرادی که در کشورهایی زندگی می کنند که ید در خاک بسیار کمی است. این شامل آسیای جنوبی، آسیای جنوب شرقی، نیوزیلند و کشورهای اروپایی است.
اگر فکر می کنید کمبود ید دارید، بهتر است با متخصص غدد آنلاین در پزشکت مشورت کنید.
نشانه های کمبود ید در بدن
کمبود ید در بدن میتواند به مشکلات جدی در سلامتی انسان منجر شود. برخی از نشانهها و علائم کمبود ید در بدن عبارتند از:
تورم در گردن و کمبود ید
تورم در جلوی گردن شایعترین علامت کمبود ید است. به این حالت گواتر گفته می شود و وقتی بزرگ می شود که غده تیروئید بزرگ شده باشد. غده تیروئید یک غده کوچک و پروانه ای در جلوی گردن شما است. با دریافت سیگنال از هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH) باعث تولید هورمون های تیروئید می شود.
وقتی سطح TSH در خون افزایش می یابد، غده تیروئید از ید برای تولید هورمون های تیروئید استفاده می کند. با این حال، هنگامی که بدن شما ید کمی دارد، نمی تواند به اندازه کافی از آنها استفاده کند.
برای جبران، غده تیروئید بیشتر تلاش می کند تا هورمون بیشتری تولید کند. این باعث رشد و تکثیر سلول ها و در نهایت منجر به گواتر می شود. خوشبختانه، بیشتر موارد با افزایش مصرف ید قابل درمان هستند. با این حال، اگر گواتر برای سال ها تحت درمان قرار نگرفته باشد، ممکن است باعث آسیب دائمی تیروئید شود.
آشنایی بیشتر با بیماری گواتر روی لینک کلیک کنید.
خشکی پوست و پوسته پوسته شدن آن
پوست خشک و پوسته پوسته ممکن است بسیاری از افراد مبتلا به کمبود ید را تحت تأثیر قرار دهد. در حقیقت، برخی بررسی ها نشان داده اند که تا 77٪ از افراد با سطح هورمون تیروئید پایین ممکن است پوست خشک و پوسته پوسته ای را تجربه کنند. هورمون های تیروئید که حاوی ید هستند، به سلول های پوستی شما کمک می کنند تا دوباره تولید شوند. هنگامی که سطح هورمون تیروئید کم است، این بازسازی اغلب اتفاق نمیفتد، احتمالاً منجر به پوست خشک و پوسته پوسته می شود.
علاوه بر این، هورمون های تیروئید به بدن در تنظیم عرق کمک می کنند. افرادی که سطح هورمون تیروئید کمتری دارند، مانند کسانی که کمبود ید دارند، کمتر از افرادی که دارای سطح طبیعی هورمون تیروئید هستند، عرق می کنند .
با توجه به اینکه عرق به مرطوب و مرطوب نگه داشتن پوست کمک می کند، کمبود عرق دلیل دیگری است که باعث می شود پوست خشک و پوسته پوسته از علائم رایج کمبود ید باشد.
در صورتی که علائم کمبود ید دارید، بهتر است با متخصصان آنلاین غدد مشورت کنید.
افزایش وزن غیرمنتظره
افزایش وزن غیرمنتظره نشانه دیگری از کمبود ید است. اگر بدن ید کافی برای تولید هورمون های تیروئید نداشته باشد، ممکن است این وضعیت رخ دهد. این به این دلیل است که هورمون های تیروئید به کنترل سرعت متابولیسم شما کمک می کنند، فرایندی که بدن شما غذا را به انرژی و گرما تبدیل می کند.
وقتی سطح هورمون تیروئید پایین باشد، بدن شما در حالت استراحت کالری کمتری می سوزاند. متأسفانه، این بدان معنی است که کالری بیشتری از غذاهایی که می خورید به عنوان چربی ذخیره می شود. افزودن ید بیشتر به رژیم غذایی ممکن است به اثرات متابولیسم آهسته کمک کند، زیرا می تواند بدن را مجبور سازد تا هورمون های تیروئید بیشتری تولید کند.
خستگی و ضعف
خستگی و ضعف نیز از علائم رایج کمبود ید است. در حقیقت، برخی بررسی ها نشان داده است که تقریباً 80٪ از افراد با سطح هورمون تیروئید پایین، که در موارد کمبود ید اتفاق میفتد، احساس خستگی، کندی و ضعف می کنند .
این علائم به این دلیل است که هورمون های تیروئید به بدن در تولید انرژی کمک می کنند. وقتی سطح هورمون تیروئید پایین باشد، بدن نمی تواند به اندازه معمول انرژی تولید کند. این ممکن است باعث کاهش سطح انرژی و احساس ضعف در شما شود. در حقیقت، یک مطالعه بر روی 2456 نفر نشان داد که خستگی و ضعف شایع ترین علائم در بین کسانی است که سطح هورمون تیروئید کم یا کمی پایین هستند.
ریزش مو
هورمون های تیروئید به کنترل رشد فولیکول های مو کمک می کنند.
هنگامی که سطح هورمون تیروئید شما پایین است، ممکن است فولیکول های مو دوباره بازسازی شوند. با گذشت زمان، این وضعیت می تواند منجر به ریزش مو شود. به همین دلیل، افرادی که دچار کمبود ید هستند نیز ممکن است از ریزش مو رنج ببرند.
یک مطالعه بر روی 700 نفر نشان داد که 30٪ از افرادی که سطح هورمون تیروئید کم دارند، ریزش مو دارند.
اگر به دلیل کمبود ید دچار ریزش مو شده اید، دریافت کافی این ماده معدنی ممکن است به اصلاح سطح هورمون تیروئید و پیشگیری از ریزش مو کمک کند.
در صورت لزوم همین الان با متخصصان آنلاین در پزشکت صحبت کنید.
احساس سردی بیش از حد معمول
احساس سرما یکی از علائم رایج کمبود ید است. در حقیقت، برخی بررسی ها نشان داده است که بیش از 80٪ از افراد با سطح هورمون تیروئید پایین ممکن است نسبت به دمای سرما بیش از حد معمول حساس باشند. از آنجا که از ید برای تولید هورمونهای تیروئید استفاده می شود، کمبود ید باعث افت سطح هورمون تیروئید می شود.
با توجه به اینکه هورمون های تیروئید به کنترل سرعت متابولیسم کمک می کنند، ممکن است سطح پایین هورمون تیروئید باعث کند شدن آن شود. متابولیسم کندتر گرمای کمتری ایجاد می کند، که باعث احساس سرما در شما می شود.
همچنین، هورمون های تیروئید به تقویت فعالیت چربی قهوه ای شما کمک می کنند. چربی قهوه ای نوعی چربی که در تولید گرما تخصص دارد. این بدان معنی است که سطح پایین هورمون تیروئید، که ممکن است ناشی از کمبود ید باشد، می تواند از تولید چربی قهوه ای جلوگیری کند.
تغییر در ضربان قلب
ضربان قلب شما معیار اندازه گیری تعداد دفعات ضربان قلب شما در دقیقه است. ضربان قلب ممکن است تحت تأثیر سطح ید شما باشد. مقدار کمی از این ماده معدنی می تواند ضربان قلب شما کندتر از حد معمول باشد، در حالی که مقدار زیاد آن باعث ضربان قلب شما سریعتر از حد معمول می شود.
کمبود شدید ید ممکن است باعث ضربان قلب غیر طبیعی شود. این می تواند احساس ضعف، خستگی، گیجی ایجاد کند و احتمالاً باعث بیهوش شدن شما شود.
اختلال در یادگیری و حافظه
کمبود ید ممکن است بر توانایی یادگیری و یادآوری شما تأثیر بگذارد. مطالعه ای بر روی بیش از 1000 بزرگسال نشان داد که کسانی که سطح هورمون تیروئید بیشتری دارند، در مقایسه با افرادی که سطح هورمون تیروئید پایین تر دارند، عملکرد بهتری در یادگیری و تست حافظه دارند.
هورمون های تیروئید به رشد و تکامل مغز شما کمک می کنند. به همین دلیل کمبود ید، که برای تولید هورمون های تیروئید لازم است، می تواند رشد مغز را کاهش دهد.
در حقیقت، بررسی ها نشان داده است که هیپوکامپ، بخشی از مغز که حافظه طولانی مدت را کنترل می کند، به نظر می رسد در افرادی که سطح هورمون تیروئید کم دارند، کوچکتر است.
مشکلات دوران بارداری
زنان باردار در معرض خطر بالای کمبود ید هستند. آنها باید به اندازه کافی برای تأمین نیازهای روزانه خود و همچنین نیازهای کودک در حال رشد خود مصرف کنند. افزایش تقاضا برای ید در طول دوره شیردهی همچنان ادامه دارد. زیرا نوزادان ید را از طریق شیر مادر دریافت می کنند.
عدم مصرف ید کافی در طول بارداری و شیردهی ممکن است عوارض جانبی را برای مادر و جنین به همراه داشته باشد.
مادران ممکن است علائم تیروئید کم کار مانند گواتر، ضعف، خستگی و احساس سرما را تجربه کنند. در همین حال، کمبود ید در نوزادان ممکن است رشد جسمی و مغزی را متوقف کند. علاوه بر این، کمبود شدید ید می تواند خطر تولد نوزاد مرده را افزایش دهد .
دوره های شدید یا نامنظم قاعدگی
خونریزی شدید و نامنظم قاعدگی ممکن است در نتیجه کمبود ید رخ دهد .مانند اکثر علائم کمبود ید، این نیز مربوط به سطح پایین هورمون های تیروئید است، با توجه به اینکه ید برای تولید هورمون های تیروئید مورد نیاز است. در یک مطالعه، 68 درصد از زنان با سطح پایین هورمون تیروئید، چرخه قاعدگی نامنظم را تجربه کرده اند، در حالی که فقط 12 درصد از زنان سالم این مشکل را داشتند.
تحقیقات همچنین نشان می دهد که زنان با سطح پایین هورمون تیروئید، چرخه قاعدگی مکرر را با خونریزی شدید تجربه می کنند. به این دلیل که سطح پایین هورمون تیروئید سیگنال های هورمون هایی را که در چرخه قاعدگی نقش دارند مختل می کند.
کمبود ید باعث چه بیماری هایی می شود؟
کمبود ید میتواند باعث بروز بیماریهای زیر شود:
- گواتر: کمبود ید میتواند منجر به بزرگ شدن تیروئید و تورم گردن (گواتر) شود. گواتر ممکن است به صورت یک توده قابل لمس در ناحیه گردن یا به صورت تورم عمومی گردن ظاهر شود. این بیماری ناشی از تلاش بدن برای تولید بیشتر هورمونهای تیروئیدی است.
- اختلالات تیروئید: کمبود ید میتواند باعث اختلال در عملکرد تیروئید شود. این ممکن است به علت کاهش تولید هورمونهای تیروئیدی باشد و منجر به اختلالاتی همچون هیپوتیروئیدیسم (کاهش فعالیت تیروئید)، که با خستگی، ضعف عمومی، کاهش توانایی ذهنی، افسردگی، افزایش وزن، خشکی پوست و مو، سرماخوردگی متکرر و تنگی نفس همراه است. همچنین، در برخی موارد، کمبود ید میتواند باعث هیپرتیروئیدیسم (افزایش فعالیت تیروئید) نیز شود.
- نقص عقلی در نوزادان: کمبود ید در دوران بارداری میتواند باعث اختلالات جهشی در نوزادان شود. این ممکن است منجر به کاهش هوشی، بیماری کرتینیسم (کاهش هوشی جسمی و عقلی) و مشکلات دیگر در نوزادان شود.
- مشکلات در باروری و بارداری: کمبود ید در دوران بارداری میتواند برای مادران و جنین مشکلاتی ایجاد کند. در مادران، ممکن است با مشکلات در باروری، تولید هورمونهای تیروئیدی ناصحیح و مصرف جانبی بارداری مواجه شوند. در جنین نیز ممکن است با مشکلاتی مانند نقص عقلی و جسمی متولد شود.
- اختلالات قلبی و عروقی: کمبود ید میتواند تأثیری بر عملکرد قلب و عروق داشته باشد و باعث مشکلاتی نظیر افزایش ضربان قلب، افزایش فشار خون و ایجاد مشکلات قلبی و عروقی شود.
- مشکلات جنسی: کمبود ید میتواند تأثیری منفی بر جهتگیری جنسی داشته باشد و باعث کاهش لذت جنسی، کاهش نزدیکی جنسی و عدم توانایی در باروری در مردان و زنان شود.
- بیماری ها و مشکلات اعصاب: کمبود ید میتواند باعث بروز بیماریها و مشکلات اعصابی مانند افسردگی، اضطراب، بیماری پارکینسون، بیماری آلزایمر و اختلالات عصبی دیگر شود.
- مشکلات ایمنی: کمبود ید میتواند منجر به ضعف سیستم ایمنی بدن شود و باعث افزایش آسیبپذیری در برابر عفونتها و بیماریهایی مانند سرماخوردگیهای مکرر شود.
منابع ید
منابع خوب ید در رژیم غذایی بسیار کم است. این یکی از دلایل شایع بودن کمبود ید در سراسر جهان است.
میزان مصرف توصیه شده روزانه (RDI) 150 میکروگرم در روز است. این مقدار باید نیاز 97-98٪ از کل بزرگسالان سالم را برآورده کند.
با این حال، زنان باردار یا شیرده نیاز بیشتری دارند. زنان باردار به 220 میکروگرم در روز نیاز دارند، در حالی که زنان شیرده به 290 میکروگرم در روز نیاز دارند.
غذاهای زیر منابع عالی ید هستند:
- تخم مرغ، 1 بزرگ: 16٪ از RDI
- ماست، ساده، 1 فنجان: 50٪ از RDI
- میگو، 3 اونس (85 گرم: 23٪ از RDI
- آلو خشک، 5 عدد آلو خشک: 9٪ از RDI
- ماهی تن، کنسرو، 3 اونس (85 گرم: 11٪ از RDI
- نمک یددار، 1/4 قاشق چای خوری (1.5 گرم: 47٪ از RDI
جلبک دریایی معمولاً منبع عالی ید است، اما این بستگی به محل تولید آن دارد. جلبک دریایی برخی کشورها مانند ژاپن سرشار از ید است.
مقادیر کمتری از این ماده معدنی در انواع مواد غذایی مانند ماهی، صدف، گوشت گاو، مرغ و لوبیا چیتی، شیر و سایر محصولات لبنی نیز یافت می شود.
بهترین راه برای دریافت ید کافی افزودن نمک ید دار به وعده های غذایی است. نیمی از قاشق چای خوری (3 گرم) در طول روز برای جلوگیری از کمبود کافی است.
برای جبران کمبود ید در بدن مقاله بهترین منابع غذایی ید را مطالعه کنید.
اگر فکر می کنید کمبود ید دارید، بهتر است با پزشک آنلاین در پزشکت مشورت کنید. آنها علائم تورم (گواتر) را بررسی می کنند یا برای بررسی سطح ید شما نمونه ادرار می گیرند. ید در غذاهای بسیار کمی یافت می شود، این یکی از دلایل شایع بودن کمبود است. بیشتر بزرگسالان سالم به 150 میکروگرم در روز نیاز دارند، اما زنان در دوران بارداری و شیردهی برای تأمین نیازهای نوزادان در حال رشد به مقدار بیشتری نیاز دارند.
آخرین دیدگاهها