بعد از کشیدن دندان چه غذاهایی بخوریم؟
مکن است به دلایل مختلف از جمله پوسیدگی دندان و یا درد دندان عقل مجبور به کشیدن دندان خود شوید. کشیدن دندان یکی از عمل های بسیار ساده و رایج دندانپزشکی است، اما انجام اقدامات پس از درمان برای کمک به بهبودی بسیار مهم است. مراقبت های بعد از کشیدن دندان همراه با رژیم غذایی مناسب بعد ازکشیدن دندان باعث پیشگیری از عوارض می شود.
غذاهای مجاز بعد از کشیدن دندان
غذاهای نرم که خیلی گرم نباشند، بهترین غذاهایی هستند که بعد از کشیدن دندان می توانید بخورید. به عنوان مثال پوره سیب زمینی، اسموتی، تخم مرغ، ماکارونی و انواع سوپ ها در صورتی که خیلی داغ نباشند، جزء غذاهای مناسبی هستند که بعد از کشیدن دندان می توانید بدون نگرانی آنها را مصرف کنید.
همچنین عسل یکی از مواد غذایی بسیار مفیدی است که خوردن آن بعد از کشیدن دندان توصیه می شود. عسل به دلیل داشتن ترکیبات مقوی و مفید به بهبود هر چه سریع تر زخم لثه کمک می کند.
غذاهای غیرمجاز بعد از کشیدن دندان
دندانپزشک پس از کشیدن دندان برای پیشگیری از خونریزی یک عدد گاز را بر روی لثه و در جای خالی دندان کشیده شده قرار می دهد. بنابراین قبل از خوردن غذا ابتدا گاز را از دهان خود خارج کنید. رعایت رژیم غذایی مناسب و برخی اصول بهداشتی بعد از کشیدن دندان اهمیت زیادی دارد. از جمله:
- از خوردن غذاها و نوشیدنی های داغ و همچنین غذاهای تند و سفت خودداری کنید.
- از نوشیدن مایعات با استفاده از نی خودداری کنید. زیرا استفاده از نی می تواند باعث شروع مجدد خونریزی شود.
- از مصرف الکل خودداری کنید. الکل سیستم ایمنی بدن را تضعیف کرده و در نتیجه بیمار را مستعد ابتلا به انواع عفونت ها می کند.
در بیمارانی است که سیگار می کشند یا الکل مصرف می کنند معمولا زمان بهبودی بسیار طولانی می شود.
مراقبت های بعد از کشیدن دندان
بعد از کشیدن دندان باید مراقب باشید که ناحیه به طور کامل و با حداقل عوارض ممکن بهبود یابد. مراقبت های بعد از کشیدن دندان عبارتند از:
- تا زمانی که اثر بی حسی از بین نرفته است، نباید چیزی بخورید.
- بعد از برداشتن دندان، جراح برای بسته نگه داشتن لثه چند بخیه کوچکی می زند.
- از کشیدن سیگار اجتناب کنید. مواد مضر موجود در سیگار تأثیر منفی بر روند بهبودی شما دارد.
- اگر در حین عمل به خواب رفتید، ممکن است به اتاق ریکاوری منتقل شوید تا قبل از رفتن به خانه به هوش بیایید.
- برای اطمینان از روند مناسب بهبودی و پیشگیری از عوارض، ممکن است نیاز به تغییر رژیم غذایی داشته باشید.
- گاهی اوقات، جراح از شما می خواهد که یک باند ضخیم پنبه ای را گاز بگیرید تا به پیشگیری از خونریزی کمک کند.
عوارض کشیدن دندان
کشیدن دندان، اگر به درستی انجام شود، دردی ایجاد نمی کند. به طور کلی، افراد در طول عمل به دلیل اضطراب دچار درد می شوند. اگر دندان قبل از عمل به مدت طولانی ملتهب شده باشد، ممکن است درد نیز تجربه شود. بررسی ها نشان می دهد که زنان بیشتر از مردان درد دارند و غیر سیگاری ها بیشتر از سیگاری ها درد را تجربه می کنند.
علاوه بر درد، عوارض زیر ممکن است بعد از جراحی کشیدن دندان ایجاد شود:
- تب
- تورم
- خشکی دهان
- ناتوانی در بازکردن کامل دهان
- بی حسی در لب ها (پارستزی)، زمانی اتفاق می افتد که عصب دندان در حین عمل جراحی آسیب ببیند.
احتمال ابتلا به عفونت پس از کشیدن دندان کم است. اما اغلب آنتی بیوتیک ها برای پیشگیری از عوارض تجویز می شوند. آنتی بیوتیک ها در موارد جراحی و در بیمارانی که به نقص سیستم ایمنی، دیابت یا سرطان مبتلا هستند، نیز تجویز می شوند.
معمولاً پس از کشیدن دندان، لخته خون به طور طبیعی در حفره خالی لثه ایجاد می شود. با این حال، اگر به هر دلیلی لخته خون شکل نگیرد و یا خیلی زود جذب بدن شود، حفره خالی لثه خشک می شود. به این وضعیت در اصطلاح دندانپزشکی حفره خشک یا درای ساکت گفته می شود. تشکیل حفره خشک باعث می شود استخوان و اعصاب موجود در لثه به راحتی دچار آسیب شوند. شکل گیری حفره خشک در محل کشیدگی دندان اغلب با درد شدید و ضربان داری همراه است.
گاهی این درد بسیار شدید بوده و حتی ممکن است گردن، گوش و چشم ها را هم درگیر کند. در صورت ابتلا به حفره خشک مراجعه به دندانپزشک بسیار مهم است. دندانپزشک با قرار دادن پانسمان برای چند روز از قسمت خالی لثه محافظت می کند. در این مدت، ممکن است یک لخته جدید در محل ایجاد شود.
سایر عوارض کشیدن دندان عبارتند از:
- سرفه کردن
- تهوع یا استفراغ
- درد قفسه سینه و تنگی نفس
- تورم و التهاب در محل جراحی
- خونریزی که بیش از 12 ساعت طول می کشد.
- تب و لرز شدید، که در اغلب موارد نشانه عفونت است.
در صورت مشاهده هر یک از این علائم حتما با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
به طور کلی بهتر است دندان های خود را تمیز و سالم نگه دارید تا از پوسیدگی دندان و بیماری های پریودنتال پیشگیری شود. در صورت نیاز به کشیدن دندان، این روش معمولاً بدون عارضه و بی خطر است.
دوره نقاهت پس از کشیدن دندان چقدر است؟
به طور معمول بهبودی پس از کشیدن دندان چند روز طول می کشد. انجام مراحل زیر به شما کمک می کند که روند بهبودی شما سریع تر انجام شود.
- در 24 ساعت اول از نی استفاده نکنید.
- برای کاهش درد از مسکن های بدون نسخه مصرف کنید.
- هنگام خوابیدن با کمک یک بالش سر خود را بالاتر از سطح بدن قرار دهید.
- روز بعد از عمل، غذاهای نرم مانند ماست، پودینگ و پوره سیب زمینی بخورید.
- در 24 ساعت اول پس از کشیدن دندان استراحت کنید.روز بعد از انجام کارهای سنگین خودداری کنید.
- به هیچ وجه سیگار نکشید. مواد مضر موجود در سیگار احتمال بروز عفونت در لثه را افزایش می دهند.
- پس از 24 ساعت، نصف قاشق چایخوری نمک را به یک لیوان آب اضافه کرده و دهان خود را با آن بشویید.
- دندانهای خود را مسواک زده و از نخ دندان استفاده کنید. اما از کشیدن مسواک بر روی قسمت خالی لثه اجتناب کنید.
- تا 24 ساعت پس از کشیدن دندان، دهان خود را آبکشی نکنید. فقط در صورت احساس زیاد شدن بزاق به آرامی تف کنید.
- پس از گذشت چند روز از کشیدن دندان و شروع روند بهبودی، می توانید غذاهای دیگر را به آرامی وارد رژیم غذایی خود کنید.
- در صورت درد یا وجود علائم عفونت از جمله تب، چرک یا ترشح از ناحیه برش خورده لثه در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید.
- بلافاصله بعد از کشیدن دندان کیسه یخ را روی گونه خود بگذارید تا تورم لب ها و صورت کاهش یابد.هر بار 10 دقیقه یکبار از کیسه یخ استفاده کنید.
- دندانپزشک پس از کشیدن دندان یک پد گاز را روی ناحیه آسیب دیده قرار می دهد. برای کاهش خونریزی و کمک به تشکیل لخته، پد را با دندان های خود گاز گرفته و فشار بدهید. گاز را به مدت سه تا چهار ساعت یا تا زمانی که با خون آغشته شود در دهان نگه دارید.
انواع کشیدن دندان
کشیدن دندان عموما توسط جراح دندانپزشک انجام می شود. کشیدن دندان دو نوع است:
کشیدن ساده یا معمولی. کشیدن معمولی به کشیدن دندانی گفته می شود که در داخل دهان به راحتی قابل مشاهده است. کشیدن این دندان نسبتا آسان بوده و معمولا بعد از بی حسی موضعی انجام می شود. بی حسی موضعی فقط ناحیه اطراف دندان شما را بی حس می کند. بنابراین در طول درد را احساس نخواهید کرد. در واقع ممکن است فقط فشار را احساس کنید.
کشیدن با استفاده از جراحی. کشیدن دندان با عمل جراحی پیچیده تر است. این روش برای دندان هایی استفاده می شود که در داخل دهان شکسته شده و یا از لثه خارج نشده اند. در عمل جراحی برای بیرون کشیدن دندان به برش لثه نیاز است. در این روش به احتمال زیاد هم بی حسی موضعی و هم بی حسی داخل وریدی دریافت خواهید کرد. همچنین بسته به شرایط پزشکی، ممکن است بیهوشی عمومی دریافت کنید.
دلایل کشیدن دندان
برخی از مهمترین دلایل کشیدن دندان عبارتند از:
- اگر صدمه ای به صورت یا دهان وارد شود که بر دندان ها تأثیر بگذارد.
- زمانی که دندان های شیری بیش از حد در دهان باقی بمانند، باید حتما کشیده شوند.
- وجود پوسیدگی زیاد در دندان، به طوری که قابل ترمیم نباشد. بیش از 50 درصد دندان ها به دلیل پوسیدگی زیاد کشیده می شوند.
- گاهی برای درمان موفق ارتودنسی مانند بریس برای صاف کردن دندان ها، باید یکی از دندان ها کشیده شود تا بهترین نتیجه ممکن بدست آید.
- اگر جایی برای رویش دندانهای عقل وجود نداشته باشد، آنها به دندانهای مجاور آسیب رسانده و یا عفونی می شوند. در اینگونه موارد دندان باید حتما کشیده شود.
- ابتلا به بیماری پریودنتال یا التهاب لثه و از بین رفتن استخوان های اطراف دندان. ابتلا به بیماری های عفونی لثه علت اصلی 40 درصد از عمل های کشیدن دندان است.
آمادگی برای کشیدن دندان
پیش از اقدام به کشیدن دندان، ابتدا دندانپزشک با اشعه ایکس از دندان شما عکس می گیرد. در صورت مصرف هر نوع دارو و همچنین ویتامین ها، مکمل ها و داروهای بدون نسخه حتما باید دندانپزشک خود را در جریان قرار دهید.
گاهی ممکن است دندانپزشک قبل از کشیدن دندان برای شما آنتی بیوتیک تجویز کند. تجویز آنتی بیوتیک معمولا به دلایل زیر انجام می شود:
- به یک بیماری خاص مبتلا باشید.
- عفونت داشته باشید و یا سیستم ایمنی بدن شما ضعیف باشد.
- در صورتی که احتمال طولانی شدن جراحی شما وجود داشته باشد.
در روز کشیدن دندان، برای گرفتن نتایج بهتر تا حد امکان موارد زیر را رعایت کنید:
- قبل از مراجعه به دندانپزشک سیگار نکشید.
- اگر شب قبل حالت تهوع یا استفراغ داشتید، حتما به دندانپزشک خود اطلاع دهید.
- در صورت دریافت بیهوشی عمومی، فردی را همراه خود داشته باشید تا به شما در رفتن به خانه کمک کند.
- در صورت سرماخوردگی به دندانپزشک خود اطلاع دهید. زیرا این احتمال وجود دارد که دندانپزشک کشیدن دندان شما را به روز دیگری موکول کند.
- اگر تحت بیهوشی داخل وریدی (IV) قرار می گیرید، پیراهن آستین کوتاه یا لباس گشاد بپوشید. بهتر است شش تا هشت ساعت قبل از مراجعه به دندانپزشک غذا نخورید و نیاشامید.
روش های کشیدن دندان
دندانپزشک معمولا از کم تهاجمی ترین روش ممکن برای کشیدن دندان استفاده می کند.
هنگام کشیدن دندان های بالغ دائمی، باید تا حد امکان استخوان حفظ شود. حفظ استخوان بعدها محیط مناسبی را برای قرار دادن ایمپلنت دندانی ایجاد می کند.
به طور معمول، دندانپزشکی که اقدام به کشیدن دندان می کند، ابتدا با بی حسی موضعی دندان را بی حس می کند. همچنین برای آرامش بیمار می توان در حین عمل جراحی از آرام بخش داخل وریدی استفاده کرد.
پس از بی حس شدن دندان و لثه، دندانپزشک برای بیرون کشیدن دندان از ابزاری به نام فورسپس که شبیه انبردست است، استفاده می کند. دندانپزشک با کمک فورسپس دندان را به جلو و عقب تکان می دهد تا بالاخره از داخل لثه خارج شود. همچنین ممکن است از ابزارهای دیگری نیز برای کمک به شل شدن و بیرون آمدن دندان استفاده شود. گاهی اوقات، جراح مجبور است دندان را تکه تکه کرده و مقداری از بافت لثه را بردارد تا بتواند کل دندان را بیرون بکشد.
منابع:
https://www.emedihealth.com/oral-health/teeth-gums/what-to-eat-after-tooth-extraction
https://www.healthline.com/health/tooth-extraction
آخرین دیدگاهها