نارسایی سیستولیک قلب وضعیتی است که در آن بطن چپ قلب ضعیف عمل میکند. بطن چپ قلب بزرگترین و قوی ترین حفره قلب شماست که مسئولیت پمپاژ خون غنی از اکسیژن از ریه ها به بقیه بدن را بر عهده دارد. ضعیف شدن بطن چپ قلب میتواند باعث تجمع مایع در ریه ها و در نتیجه تنگی نفس یا خستگی شود. همچنین میتواند باعث تورم در بدن به خصوص شکم و پاها شود.
نارسایی سیستولیک قلب میتواند ناشی از بیماری عروق کرونر، فشار خون بالا، حمله قلبی قبلی، ریتم غیرطبیعی قلب، اختلال مصرف الکل و دلایل دیگر باشد. شناخت علائم نارسایی قلبی و شناسایی علت آن ها بسیار مهم است. درمان های زیادی برای این نوع نارسایی وجود دارد که میتواند عملکرد قلب، کیفیت زندگی و مدت زمان زندگی شما را بهبود بخشد.
کسر جهشی چیست؟
نارسایی سیستولیک قلب، نارسایی قلبی با کسر تخلیه کاهش یافته HFrEF نیز نامیده میشود. کسر جهشی EF درصد خونی است که بطن چپ با هر انقباض به بیرون پمپ میکند را اندازه گیری میکند. این نشان میدهد که قلب شما چقدر خون را پمپاژ میکند. محدوده طبیعی و سالم برای اندازه گیری EF، 55 تا 70 درصد است. EF کمتر از 40 درصد ممکن است نشان دهنده نارسایی سیستولیک قلب باشد.
چه کسانی ممکن است به نارسایی سیستولیک قلب مبتلا شوند؟
هر فردی ممکن است به نارسایی سیستولیک قلب مبتلا شود، اما با افزایش سن، احتمال بروز این بیماری بیشتر است. این وضعیت معمولاً در افرادی رخ میدهد که سابقه بیماری قلبی دیگری داشته اند.
چه چیزی باعث نارسایی قلبی با کاهش کسر جهشی میشود؟
نارسایی سیستولیک قلب زمانی ایجاد میشود که شرایط دیگری به بطن چپ آسیب برساند، مانند:
- دیابت
- میوکاردیت
- فشار خون بالا
- بیماری دریچه قلب
- بیماری عروق کرونر
- ریتم غیر طبیعی قلب
- حمله قلبی قبلی (انفارکتوس میوکارد)
آسیب میتواند یک بافت زخم در عضله قلب شما ایجاد کند که بطن را کشیده یا سفت کند. این اثرات باعث ضعیف شدن بطن و کاهش کسر جهشی میشوند. اغلب، درمان علل نارسایی قلبی میتواند عملکرد قلب را بهبود بخشد.
علائم نارسایی سیستولیک قلب چیست؟
علائم نارسایی سیستولیک قلب ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه
- تورم در شکم یا پاها
- حالت تهوع یا بی اشتهایی
- خستگی، ضعف یا سرگیجه
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- سرفه یا خس خس سینه ای که از بین نمیرود.
تشخیص نارسایی سیستولیک قلب
برای تشخیص نارسایی سیستولیک قلب، پزشک از چندین راه های تشخیصی استفاده میکند. تجویز گزینه درمانی به تشخیص علت زمینه ای بستگی دارد. تشخیص معمولاً شامل موارد زیر است:
- بررسی قلب
- معاینه بدنی
- آزمایش خون
- تست کسر جهشی
در طول یک معاینه فیزیکی، پزشک ممکن است در خصوص موارد زیر از شما اطلاعات کسب کند:
- درمورد سابقه فشار خون سوالاتی را میپرسد.
- از شما در مورد علائم و مدت زمان بروز آنها سوال میکند.
- از شما در مورد سابقه پزشکی خود، از جمله سایر بیماری های قبلی مرتبط با قلب، سوال میکند.
پزشک نیز ممکن است آزمایش خون تجویز کند. نتایج این آزمایشات میتوانند تاثیر نارسایی قلبی بر سایر اندام ها را مشخص کند. آزمایش خون برای اندازه گیری موارد زیر انجام میشود، مواردی از جمله:
- سدیم
- پتاسیم (الکترولیت)
- آلبومین (نوعی پروتئین)
- کراتینین (مربوط به عملکرد کلیه)
تست های تصویربرداری میتواند به پزشک کمک کند تا هر گونه مشکل ساختاری در قلب را تشخیص دهد، برخی از این تست ها عبارتند از:
- ام آر آی
- سی تی اسکن قلب
- اشعه ایکس قفسه سینه
آزمایشهای اندازهگیری کسر جهشی عبارتند از:
- کاتتریزاسیون قلبی
- اکوکاردیوگرافی (“اکو”)
- اسکن اکتساب چند دروازه ای (MUGA)
- تست استرس ورزش یا تست استرس ورزش هسته ای
پزشک همچنین ممکن است یک نوار قلب (EKG) برای آزمایش ضربان و ریتم قلب شما انجام دهد.
درمان نارسایی سیستولیک قلبی
اولین هدف درمان HFrEF درمان بیماری زمینه ای است. به عنوان مثال، اگر فشار خون بالا دارید، ممکن است به داروهایی برای کنترل فشار خون خود نیاز داشته باشید. یا اگر دیابت دارید، باید داروهایی برای کنترل قند خون مصرف کنید. برخی از بیماران ممکن است برای کمک به عملکرد قلب نیاز به جراحی یا کاشت ضربانساز نیاز داشته باشند.
پزشک همچنین میتواند برخی تغییرات در شیوه زندگی را برای کمک به مدیریت شرایط زمینه ای و حفظ سلامت قلب تا حد امکان توصیه کند، برخی از این تغییرات عبارتند از:
- در یک برنامه توانبخشی قلبی شرکت کنید.
- استرس را کاهش دهید و استراحت کافی داشته باشید.
- از مصرف الکل، سیگار و مواد مخدر غیرقانونی خودداری کنید.
- به طور منظم ورزش کنید. تمرینات ورزشی خود را به تدریج شروع کنید.
- وزن مناسب را حفظ کنید. پیگیر وزن خود باشید و هرگونه افزایش ناگهانی را به پزشک خود گزارش دهید.
- مصرف نمک را محدود کنید. اکثر بیماران مبتلا به نارسایی قلبی نباید بیش از 1500 میلی گرم سدیم در روز مصرف کنند.
چه داروهایی برای درمان نارسایی سیستولیک قلب تجویز میشود؟
اگر نارسایی سیستولیک قلب دارید، ترکیبی از برخی داروها میتواند کسر جهشی، علائم و عملکرد کلی قلب را بهبود بخشد. اما بهترین کار این است که هورمون های استرس را در بدن خود کاهش دهید و با باز کردن رگ های خونی، کنترل ضربان قلب و کاهش فشار خون، عملکر قلب خود را بهبود بخشید. داروهای زیر هر یک از این وظایف را انجام خواهند داد:
آنتاگونیست های آلدوسترون. این داروها میتوانند عملکرد قلب را با کاهش هورمون های استرس در بدن بهبود بخشند و به کلیه ها کمک کنند مایعات اضافی را از بدن شما خارج کنند.
مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین ( ACE ). این داروها با کنترل فشار خون، باز کردن عروق خونی و مسدود کردن هورمونهای استرس در بدن، عملکرد قلب را در طول زمان بهبود میبخشند.
مسدودکنندههای گیرنده آنژیوتانسین (ARBs). این داروها به روشی مشابه مهارکنندههای ACE عمل میکنند و در صورتی که بیماران عوارض ناشی از مهارکنندههای ACE را داشته باشند، تجویز میشوند.
مهارکننده های گیرنده آنژیوتانسین-نپری لیزین ( ARNIs). این دسته از داروها همچنین میتوانند عملکرد قلب را با کاهش هورمون های استرس، باز کردن رگ های خونی و کاهش هورمون های استرس در بدن بهبود بخشند.
مهارکننده های SGLT-2 .
این دسته از داروها برای افراد مبتلا به دیابت تجویز میشود. زیرا با ترشح قند در ادرار شما قند خون را کاهش میدهد. همچنین میتواند برای افراد مبتلا به نارسایی قلبی مفید باشد زیرا مایعات اضافی را از بدن شما خارج میکند.
دیورتیک ها (قرص های مدر). این قرص ها علائم نارسایی قلبی را با کمک به کلیه های شما در حذف مایعات اضافی بهبود میبخشند. کاهش مایعات به پمپاژ کارآمدتر قلب کمک میکند، تورم را کاهش میدهد و در صورت تجمع مایع در ریه ها، تنفس را بهبود میبخشد.
بتا بلوکرها. این دسته از داروها با کاهش ضربان قلب و کاهش کار انجام شده توسط قلب، عملکرد قلب را بهبود میبخشند. آنها همچنین ممکن است فشار خون را کنترل کنند، احتمال حمله قلبی را کاهش دهند، ریتم غیر طبیعی قلب را تنظیم و هورمون های استرس را مسدود کنند.
جراحی برای نارسایی سیستولیک قلب
در موارد پیشرفته نارسایی سیستولیک قلب، جراحی ممکن است گزینه درمانی خوبی باشد. پزشک بر اساس علائم دقیق شما و علت بیماری شما جراحی را توصیه میکند. گزینه های جراحی عبارتند از:
- ضربان ساز برای تنظیم ضربان قلب
- پیوند قلب برای جایگزینی قلب با قلب اهدایی فردی که فوت کرده است.
- دستگاه کمکی بطن چپ ( LVAD ) که وظیفه پمپاژ قلب را بر عهده میگیرد.
- جراحی اصلاحی برای رفع مشکل زمینه ای، مانند تعمیر یا تعویض دریچه قلب یا جراحی بای پس عروق کرونر.
- دفیبریلاتور کاردیوورتر قابل کاشت ( ICD ) برای نظارت بر ریتم سریع قلب و ایجاد شوک الکتریکی برای تنظیم مجدد قلب در صورت لزوم.
علائم هشدار دهنده
نارسایی سیستولیک قلب میتواند به تدریج در طول زمان یا به سرعت بدتر شود. برخی از علائم نشان میدهند که نارسایی سیستولیک قلب در حال بدتر شدن است. آنها را جدی بگیرید، مانند:
- درد قفسه سینه
- سرگیجه، گیجی یا غش
- سرفه ای که از بین نمیرود.
- افزایش ناگهانی تورم در شکم یا پاها
- افزایش وزن 3 پوند یا بیشتر در یک روز یا 5 پوند یا بیشتر در یک هفته
شما همیشه باید تشدید علائم را به پزشک خود گزارش دهید. درمان سریع میتواند از عوارض نارسایی سیستولیک قلب پیشگیری کند که عبارتند از:
- آسیب به کلیه ها و کبد
- هیپوکسی (سطح کم اکسیژن)
- نارسایی قلبی سمت راست، که به بطن راست آسیب میرساند و منجر به علائم نارسایی قلبی سیستولیک و دیاستولیک میشود.
مدیریت دقیق، کلید پیشگیری از پیشرفت بیماری و بروز عوارض است. شما باید در تمام قرار جلسات درمانی خود شرکت کنید، برنامه درمانی خود را دنبال کنید و تمام داروهای خود را طبق دستور مصرف کنید.
چگونه میتوان خطر نارسایی سیستولیک قلب را کاهش داد؟
با مراقبت از خود و رعایت نکات زیر میتوانید احتمال ابتلا به بیماری را کاهش دهید:
- استرس را کاهش دهید.
- به طور منظم ورزش کنید.
- استراحت کافی داشته باشید.
- از افزایش وزن خود جلوگیری کنید
- یک رژیم غذایی متعادل و مغذی داشته باشید.
- موارد ناسالم مانند الکل، داروهای غیرقانونی، سیگار کشیدن و غذاهای پرچرب یا نمک را محدود یا حذف کنید.
پیش آگهی افراد مبتلا به نارسایی سیستولیک قلب چیست؟
نارسایی قلبی یک بیماری مزمن (مادام العمر) جدی است که میتواند بر کیفیت زندگی بیماران تاثیر بگذارد. پیش آگهی این نوع بیماری به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:
- علت زمینه ای
- پاسخ بدن به راهکار های درمانی
- میزان پیشرفت بیماری های قلبی
- سلامت کلی و سایر بیماری های زمینه ای
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت بروز علائم زیر فوراً به پزشک مراجعه کنید:
- درد قفسه سینه
- غش یا ضعف شدید
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- تنگی نفس ناگهانی و شدید
سخن آخر
نارسایی سیستولیک قلب یک بیماری جدی و مزمن است. این بیماری زمانی رخ میدهد که بطن چپ نتواند خون را به طور موثر پمپاژ کند. اگر علائم نارسایی قلبی را دارید با پزشک خود صحبت کنید. درمان هر علت زمینهای و انتخاب شیوه زندگی خوب میتواند علائم را کاهش دهد و به شما کمک کند زندگی طولانیتر و کاملتری داشته باشید.