لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

روز دانش آموز - پزشکت

شکستگی لیسفرانک یا کف پا

شکستگی لیسفرانک ||پزشکت
فهرست مطالب

شکستگی لیسفرانک یا کف پا، نوعی شکستگی و آسیب مربوط به کف پا است. مانند تمام شکستگی‌ها، درمان و زمان بهبودی در شکستگی لیسفرانک به شدت آسیب اولیه شما بستگی دارد. برای درمان حتی ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید. اکثر بیماران در این شرایط به گچ گرفتگی کف پا یا استفاده از آتل به مدت شش تا ۱۲ هفته نیاز پیدا می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند. اما بیماران باید برای بازگشت به ورزش های شدید مانند دویدن یک سال یا بیشتر صبر کنند. چون بهبودی کامل ممکن است طول بکشد.

مفصل Lisfranc نقطه ای در بالای پای شما است که در آن استخوان های متاتارس (پل های انگشتان پا) به بقیه قسمت های پای شما متصل می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند.

این یک ناحیه پیچیده از پای شما است. جایی است که بسیاری از استخوان‌ها، رباط‌ها و تاندون‌ها به هم می‌رسند تا قوس پای را به شکلی نگه دارند و به حرکت صحیح آن کمک کنند.

مفصل Lisfranc بسیار مهم است و درست مانند یک بزرگراه شلوغ یا تقاطع اصلی در شهر می باشد.

احتمال بروز آسیب دیدگی در هر قسمت از این مفصل وجود دارد. صدمات Lisfranc معمولاً در اثر تصادف یا نوعی ضربه ایجاد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. ورزشکاران می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانند هنگام ورزش به مفصل Lisfranc خود آسیب برسانند، اما حتی یک زمین خوردگی کوچک در طول روز می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند باعث آسیب دیدگی در این مفاصل شود. ضربه های سنگین مانند تصادفات رانندگی یا از نردبان افتادن نیز باعث شکستگی و جراحت های لیسفرانک می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود.

شکستگی کف پا||پزشکتآسیب Lisfranc چقدر جدی است؟

آسیب لیسفرانک خطرناک نیست، اما بسیار جدی است. چون مفصل Lisfranc در توانایی شما در راه رفتن، دویدن یا حرکت نقش بسیار مهمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ دارد و شکستگی هر یک از استخوان‌های آن، یا حتی آسیب دیدگی به هر یک از رباط‌ها و تاندون‌های آن تأثیر زیادی بر فعالیت های زندگی شما دارد. برهمین اساس در صورت بروز هرگونه درد در این ناحیه بهتر است سریعا به پزشک مراجعه کنید.

آسیب های Lisfranc چقدر شایع است؟

صدمات کف پا به ندرت رخ می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهند، اما واقعیت این است که شکستگی در این ناحیه به ندرت تشخیص داده می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. در واقع، کارشناسان تخمین می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌زنند که تا 20٪ از آسیب های Lisfranc زمانی که افراد با درد پا به اورژانس مراجعه می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند، نادیده یا به اشتباه تشخیص داده می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند.

شکستگی های کف پا تنها 0.2٪ از انواع شکستگی های استخوان را تشکیل می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهند. از هر 55000 نفر در ایالات متحده تنها 1 نفر در سال به این وضعیت مبتلا می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود.

شکستگی کف پا چه کسانی را تحت تاثیر قرار می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهد؟

صدمات و شکستگی های Lisfranc ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد، زیرا به طور ناگهانی و در اثر ضربه ایجاد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند. اما برخی فعالیت‌ها و مسائل بهداشتی ممکن است خطر احتمال بروز آن را افزایش دهند، از جمله:

انجام ورزش های رقابتی: ورزش هایی مانند فوتبال و بسکتبال، پاهای شما را نسبت به سایر فعالیت ها در برابر پیچ خوردگی، ضربه و له شدن آسیب پذیرتر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند.

دویدن: آسیب های Lisfranc گاهی اوقات به دلیل استفاده بیش از حد از مفاصل ایجاد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. چون در این شرایط به پاهای شما استرس زیادی وارد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود.

دیابت یا آسیب عصبی: هر شرایطی که احساس درد را در پاهای شما کاهش دهد و باعث بی حسی شود، احتمال تشخیص درد و سایر علائم اولیه آسیب Lisfranc را کاهش می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهد.

مردان 30 ساله و ورزشکاران بیشترین افرادی هستند که دچار شکستگی لیسفرانک می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند.

عوارض ناشی از آسیب لیسفرانک چست؟

اگر آسیب دیدگی یا شکستگی Lisfranc در شما تشخیص داده شود، تا چند هفته نمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانید روی پای آسیب دیده خود به راحتی راه بروید. حتی مجبور هستید حداقل به مدت شش هفته از تکیه دادن و ایستادن بر روی پای آسیب دیده خود خودداری کند. چون آسیب کف پا در صورت عدم درمان می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند منجر به عوارض جدی شود، از جمله:

علائم آسیب لیسفرانک چیست؟

آسیب های Lisfranc – اغلب علائم زیر را روی یا نزدیک محل آسیب دیده ایجاد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند:

  • درد و التهاب
  • کبودی (همچنین می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند در پایین پای شما ظاهر شود).
  • ناراحتی و درد هنگامی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌که وزن خود را روی پایی که دچار آسیب دیدگی است اعمال می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنید.

به دنبال کبودی یا هرگونه تغییر رنگ در بالای پای خود و روی کف پای خود باشید. در صورت امکان، آن را با پای سالم خود مقایسه کنید. اگر علائم غیر عادی را تشخیص دادید، به خصوص اگر درد دارید یا نمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانید درست راه بروید، پای خود را معاینه کنید.

چه چیزی باعث شکستگی یا آسیب لیسفرانک می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود؟

آسیب های لیسفرانک تقریبا همیشه در اثر افتادن، لغزش یا ضربه به پا ایجاد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. به طور کلی می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند علل آن را به دو دسته علل مستقیم و غیر مستقیم تقسیم بندی کرد:

  • علل مستقیم آسیب هایی هستند که مفصل Lisfranc را خورد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند، مانند تصادفات رانندگی یا افتادن چیزی روی پای شما در محل کار.
  • علل غیرمستقیم بسیار شایع تر هستند و ناشی از لغزش، زمین خوردگی و آسیب های ورزشی است.

هر چیزی که باعث شود پاشنه پا به طور غیرمنتظره ای بپیچد یا بچرخد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند به مفصل لیسفرانک شما آسیب برساند یا استخوان های کوچک آن را خورد کند.

درمان لیسفرانک||پزشکتتشخیص شکستگی لیسفرانک

تشخیص صحیح و به موقع شکستگی لیسفرانک بسیار مهم است. پزشک باید دلیل آسیب دیدگی شما را بداند تا شکستگی یا آسیب Lisfranc را به درستی شناسایی و تشخیص دهد. از آنجایی که حتی لغزش‌ها یا زمین خوردن‌های کوچک نیز می‌تواند باعث آسیب Lisfranc شود، هر چه جزئیات بیشتری را بتوانید به پزشک خود درمیان بگذارید، پزشک بهتر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند علت وضعیت شما را تشخیص دهد.

شناسایی شکستگی Lisfranc در چند مرحله است:

  • بررسی علائم و معاینه فیزیکی
  • اشعه ایکس: هرگونه شکستگی Lisfranc یا سایر شکستگی ها و وضعیت استخوان پا را بررسی می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند.
  • تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) : اگر رباط‌ها، تاندون‌ها یا سایر قسمت‌های غیر استخوانی مفصل Lisfranc دچار آسیب دیدگی باشند، پزشک احتمال از MRI برای دریافت تصویر کامل از پای شما و هرگونه آسیب داخل آن استفاده کند.
  • سی تی اسکن: در صورت نیاز به جراحی، پزشک یا جراح باید میزان آسیب دیدگی را به طور کامل بررسی کند. در این شرایط سی تی اسکن در تهیه تصویر دقیق تری از استخوان ها و بافت اطراف آن می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند موثر باشد.

آسیب لیسفرانک چگونه درمان می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود؟

درمان ناشی از شکستگی لیسفرانک به میزان آسیب و استخوان های شکسته شده بستگی دارد. ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید. اما استفاده از گچ به مدت 6 تا 12 هفته می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند گزینه درمانی دیگری باشد.

درمان غیر جراحی آسیب Lisfranc (پوشیدن چکمه یا گچ)

اگر استخوان ها دچار شکستگی نیستند و رباط‌های شما خیلی آسیب ندیده‌اند، احتمالا گچ گرفتگی پای شما یکی از راهکارهای درمانی است. چون باعث کاهش استرس روی پای آسیب دیده می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود، آن را در جای خود نگه می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دارد و از اعمال وزن به آن جلوگیری می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند. در این شرایط بهتر است تا جایی که می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانید پای خود را بالا بیاورید، به خصوص بلافاصله پس از آسیب دیدگی. همچنین ممکن است لازم باشد از عصا استفاده کنید.

شش تا هشت هفته بعد، پزشک وضعیت شما را، اغلب با اشعه ایکس بعدی، بررسی می‌کند. اگر آسیب Lisfranc شما به اندازه کافی بهبود یافته است و درد نداشته باشید احتمالا جلسات فیزیوتراپی برای شما توصیه می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود.

جراحی لیسفرانک

اگر استخوان‌ها و رباط‌های پای شما به شدت دچار آسیب دیدگی هستند یا از موقعیت معمول خود (جابه‌جا) شده‌اند، به احتمال زیاد به جراحی نیاز خواهید داشت. جراحی ویژه پس از ضربه های شدید یا تصادفات بسیار مهم است. جراحی Lisfranc یک جراحی سرپایی است. اما تا سه ماه ممکن است پای شما در گچ قرار بگیرد.

برخی از عوارض احتمالی درمان آسیب Lisfranc چیست؟

درمان آسیب یا شکستگی Lisfranc می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند چندین خطر داشته باشد:

آسیب عصبی: این احتمال وجود دارد که اعصاب پای شما به طور موقت یا دائم آسیب ببیند، به خصوص اگر جراحی انجام داده باشید.

آرتریت: افرادی که دچار آسیب یا شکستگی لیسفرانک شده اند معمولاً در مفصل آسیب دیده لیسفرانک دچار آرتروز می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند. آرتریت شدید ممکن است بعداً نیاز به درمان خاص خود داشته باشد.

عفونت استخوان (استئومیلیت): اگر شکستگی لیسفرانک باز داشته باشید خطر ابتلا به عفونت باکتریایی افزایش می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌یابد.

سایر آسیب های داخلی: شکستگی ها می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانند به ناحیه اطراف آسیب از جمله عضلات، اعصاب، رگ های خونی، تاندون ها و رباط ها آسیب برسانند.

قبل از مصرف هر گونه دارویی برای کاهش درد پس از هر درمانی با پزشک خود مشورت کنید. مسکن‌های بدون نسخه (مانند ایبوپروفن یا استامینوفن) ممکن است درد و تورم را کاهش دهند.

چه مدت طول می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کشد تا آسیب Lisfranc بهبود یابد؟

به یاد داشته باشید بدن همه افراد با سرعت های مختلف بهبود می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌یابد. درمان‌های غیرجراحی احتمالاً شش تا هشت هفته طول می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کشد و پس از آن به جلسات فیزیوتراپی نیاز دارید. اما جراحی لیسفرانک حداکثر تا سه ماه باید پای شما در گچ باشد و به دنبال آن فیزیوتراپی تجویز می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود.

به طور کلی زمان بهبودی به شدت شکستگی شما و درمان‌هایی که نیاز دارید بستگی دارد. بهبودی کامل ممکن است از چند ماه تا بیش از یک سال طول بکشد.

جراحات Lisfranc بسیار بعید است که به خودی خود بهبود یابند. از آنجایی که تشخیص آنها بسیار دشوار است، عدم درمان صحیح آنها ممکن است عوارضی داشته باشد.

شکستگی لیسفرانک اغلب با استراحت، گچ گرفتگی یا جراحی قابل درمان است. با این حال، افرادی که این آسیب را تجربه کرده اند، بیشتر در معرض آرتریت یا درد مزمن در مفصل یا رباط Lisfranc خود هستند. این ممکن است منجر به کاهش سطح توانایی یا نیاز به جراحی فیوژن در آینده شود.

اگر پس از پایان درمان همچنان در ناحیه میانی پا درد دارید با پزشک خود صحبت کنید. آنها می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانند به شما کمک کنند تا تشخیص دهید که آیا به درمان بیشتری نیاز است یا خیر.

متن سربرگ خود را وارد کنید

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

نفخ و دل درد - پزشکت

نفخ شکم باعث درد شکم و تغییر در الگوی مدفوع می شه و بر کیفیت زندگی تأثیر منفی می گذاره. برای درمان علائمت با متخصص گوارش و داخی مشاوره تلفنی بگیر.

بیش-فعالی-کودک

بیش‌فعالی در کودکان می تونه باعث مشکلات تمرکز،کنترل حرکات و رفتارشون بشه. برای کنترل کودک بیش فعال بهتره با متخصص روانپزشک تلفنی مشاوره بگیری.

خشکی لب - پزشکت

خشکی لب می تونه در اثر کمبود آب، اگزما، آفتاب و غیره باشه. برای درمان علائمت با متخصص پوست و مو تلفنی و تصویری مشاوره بگیر.

اگه دستت زیاد عرق می کنه و کلافه ت کرده همین الان با متخصصان آنلاین 24 ساعته مشاوره تلفنی بگیر.

فشار خون - پزشکت

فشار خون بالا خطر سکته قلبی،بیماری‌ کلیوی و مشکلات قلبی-عروقی را افزایش میده. اگه فشارخون داری همین الان با متخصص قلب و عروق مشاوره تلفنی بگیر.

لک صورت - پزشکت

تغییرات هورمونی،آفتاب،محصولات آرایشی نامناسب و غیره می تونه باعث لک صورت بشه. برای تشخیص صحیح و درمان لک صورتت با متخصص پوست مشاوره تلفنی و تصویری بگیر.

در صورت تمایل به نصب اپلیکیشن و دریافت پشتیبانی رایگان فرم زیر را پر کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره: soals

نیاز به راهنمایی دارید؟ شماره همراه خود را وارد کنید.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره:soals