لوگو پزشکت
زبان

العربی

رادیو پزشکت

فهرست مطالب

چربی پلک

فرم با 5 گزینه

تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:


چربی پلک بیماری پوستی است که با رشد چربی در زیر پوست فرد ایجاد می شود. این رشد چربی می تواند در هر نقطه ای از بدن ظاهر شود، اما معمولاً این چربی ها نواحی زیر را درگیر می کنند:

  • مفاصل به خصوص زانوها و آرنج ها
  • پاها
  • دست ها
  • باسن

چربی پلک می تواند در اندازه های بسیار متفاوتی ظاهر شود. در بعضی موارد این رشد چربی ممکن است به اندازه یک کشمش کوچک یا حتی به اندازه یک دانه انگور باشد. این برآمدگی ها معمولاً زیر پوستی بوده و به رنگ زرد یا نارنجی ظاهر می شوند.

این برآمدگی های چربی معمولاً باعث بروز درد نمی شوند. با این حال در بعضی از موارد فرد مبتلا ممکن است احساس خارش یا ناراحتی کند. این عارضه پوستی ممکن است به صورت دسته ای ناحیه ای از بدن را درگیر کرده یا در نقاط مختلف پوست ظاهر شود. در بعضی از موارد بروز چربی پلک ممکن است نشانه ای از ابتلای فرد به بیماری های قلبی باشد. در نتیجه بهتر است این عارضه پوستی را نادیده نگرفته و حتماً برای تشخیص و درمان به پزشک متخصص مراجعه کنید.

علت چربی پلک

چربی پلک | پزشکت

چربی پلک معمولاً در اثر وجود مقادیر زیاد لیپید خون یا چربی ها به وجود می آید. این مورد ممکن است علامت یکی از بیماری های زیر باشد:

  • هایپرلیپیدمی یا کلسترول بالای خون
  • دیابت، گروهی از بیماری ها که باعث بالا رفتن قند خون می شوند
  • کم کاری تیروئید ، شرایطی که تیروئید هورمون کافی و مورد نیاز بدن را تولید نمی کند
  • سیروز صفراوی اولیه، بیماری که در آن مجاری صفراوی در کبد به آرامی از بین می رود
  • کلستاز، وضعیتی که در آن جریان صفرا از کبد کند یا متوقف می شود
  • سندرم نفروتیک، اختلالی که باعث آسیب عروق خونی در کلیه ها می شود
  • بیماری خونی مانند اختلالات لیپید متابولیک مونوکلونال گاموپاتی. این مورد نوعی بیماری ژنتیکی است که بر توانایی بدن در تجزیه مواد و حفظ عملکردهای مهم بدن از جمله هضم چربی ها تأثیر می گذارد.
  • سرطان، یک بیماری جدی که در آن سلول های بدخیم با سرعت و به صورت کنترل نشده در داخل بدن رشد می کنند
  • اثرات جانبی مصرف برخی از داروهای خاص مانند تاموکسیفن، پردنیزون (ریوس) و سیکلوسپورین (نئورال، گنگراف، ساندیمون)

بروز این بیماری بیشتر در بین خانواده ها و افراد آسیایی یا مدیترانه ای شایع است.

عوامل خطر چربی پلک

در صورت ابتلا به کدام از موارد و بیماری های گفته شده در قسمت بالا، احتمال ابتلا به این بیماری در شما افزایش خواهد یافت. همچنین در صورت داشتن کلسترول بالا یا تری گلیسرید، احتمال ابتلا به چربی پلک در فرد افزایش خواهد یافت. در صورتی که دچار هر کدام از بیماری ها یا مشکلات گفته شده هستید، بهتر است برای کاهش احتمال ابتلا به عارضه چربی پلک با پزشک مشورت کنید.

زمان مراجعه به پزشک چربی پلک

چربی پلک | پزشکت

بروز چربی پلک ممکن است یکی از نشانه های هشدار دهنده اولیه برای افزایش سطح کلسترول خون و تجمع آن در داخل عروق خونی فرد باشد. به مرور زمان این کلسترول ممکن است سخت تر شده و باعث بروز پلاک در شریان های خونی و بروز بیماری های قلبی و عروقی، حمله های قلبی یا سکته های قلبی شود.

این رشد چربی در زیر پوست ممکن است با سایر خطرات احتمالی بیماری های قلبی مرتبط باشد:

چشم پزشک
  • دیابت
  • فشار خون بالا
  • چاقی و اضافه وزن
  • سیگار کشیدن

در صورتی که از وجود زائده بر روی پلک های خود ناراضی بوده یا باعث ناراحتی شما می شود. بهتر است برای برداشتن آن به جراح یا پزشک متخصص پوست مراجعه کنید. همچنین بهتر است به طور منظم برای بررسی فشار خون، کلسترول بالا و احتمال ابتلا به بیماری های قلبی به پزشک مراجعه کنید.

تشخیص چربی پلک

پزشک یا متخصص پوست معمولاً می تواند با معاینه وضعیت پوست آن را تشخیص دهد. در بعضی از موارد نیز می توان برای تشخیص دقیق تر از چربی جمع شده در زیر پوست نمونه برداری کرده و برای بررسی دقیق تر نمونه را به آزمایشگاه ارسال نمود. سپس پزشک با استفاده از نتایج به دست آمده اقدام به تشخیص قطعی خواهد کرد. علاوه بر بیوپسی،  در بعضی از موارد ممکن است برای تشخیص این عارضه نیاز به انجام آزمایش خون و بررسی سطح لیپید خون، عملکرد کلیه و دیابت داشته باشید.

پیشگیری چربی پلک

نمی توان به طور کامل از بروز چربی پلک جلوگیری کرد. اما اقداماتی وجود دارد که با انجام آن ها می توانید احتمال بروز این بیماری را به حداقل ممکن برسانید. به عنوان مثال اگر مبتلا به دیابت یا هایپرلیپیدمیا هستید با پیروی از توصیه های درمانی پزشک می توانید به درمان و مدیریت چربی پلک کمک زیادی کنید.

همچنین در صورت ابتلا به هرکدام از بیماری های زمینه ای گفته شده، بهتر است برای بررسی وضعیت سلامتی و معاینه به طور منظم به پزشک مراجعه کنید. علاوه بر این بهتر است پزشک معالج را در جریان داروهای مصرفی خود قرار دهید زیرا در بعضی از موارد داروها باعث بروز این عارضه خواهند شد.

برای کنترل سطح کلسترول و لیپید خون نیز بهتر است وزن خود را ثابت نگه دارید. برای ثابت نگه داشتن وزن مصرف غذاهای سالم، ورزش منظم و مصرف داروهای تجویزی پزشک می تواند کمک زیادی کند.

درمان چربی پلک

چربی پلک | پزشکت

اگر چربی پلک یکی از علائم نشان دهنده بیماری زمینه ای باشد. می توان با بهبود و درمان بیماری زمینه ای، چربی پلک را نیز درمان نمود. این کار باعث جلوگیری از رشد چربی پلک بوده و احتمال بازگشت آن را تا حد زیادی کاهش خواهد داد. همچنین  با کنترل سطح کلسترول و دیابت نیز می تواند احتمال بروز مجدد درمان چربی پلک را به حداقل ممکن رساند.

سایر روش های درمانی برای برطرف کردن چربی پلک شامل جراحی، لیزر یا درمان های شیمیایی با اسید تری کلرواستیک است. البته ممکن است بعد از درمان و از بین رفتن چربی پلک، عارضه پوستی مجدداً برگردد. در نتیجه از بین رفتن چربی پلک به معنی درمان کامل این عارضه پوستی نخواهد بود.

به طور خلاصه پزشک ممکن است با یکی از روش های زیر اقدام به برداشتن زائده چربی پلک کند:

  • از بین بردن زائده با دارو
  • منجمد کردن با سرمای شدید (که به آن جراحی کرایو گفته می شود)
  • برداشتن زائده با استفاده از لیزر
  • انجام عمل جراحی
  • درمان با سوزن الکتریکی (که به آن electrodesiccation نیز گفته می شود)

البته این شیوه های درمانی ممکن است با عوارض جانبی زیر همراه باشد:

  • جای زخم
  • تغییر در رنگ پوس تفرد
  • چرخش پلک به سمت بیرون

بهتر است قبل از شروع روند درمان، در مورد انتخاب بهترین شیوه درمانی با توجه به شرایط خود با پزشک مشورت کنید. شاید با کنترل علائم زمینه ای این بیماری و بدون هیچ درمان خاصی بتوانید چربی پلک را بهبود یا حتی درمان کنید.

آمادگی برای ملاقات با پزشک

چربی پلک | پزشکت

از آن جایی که مدت زمان ملاقات با پزشک کوتاه بوده و حرف های زیادی برای گفتن خواهید داشت. در نتیجه بهتر است با آمادگی کامل به پزشک مراجعه کرده و از این زمان کوتاه نهایت استفاده را ببرید.

بهتر است قبل از حضور در مطب موارد زیر را آماده کنید:

  • لیستی از تمامی علائم و نشانه های بیماری را تهیه کنید. همه نشانه های مربوط و غیر مربوط به بیماری خود را یادداشت کرده و همراه خود داشته باشید.
  • اطلاعات مهم شخصی را یادداشت کنید. بهتر است استرس ها و تغییرات اخیری که در زندگی تان افتاده است را یادداشت کنید.
  • لیستی از تمامی داروهای مصرفی خود تهیه کنید. نام تمامی داروها، مکمل ها و ویتامین های که مصرف می کنید را همراه با میزان مصرف خود یادداشت کنید.
  • نتایج تمامی آزمایشات اخیر خود را همراه داشته باشید.
  • دوست یا یکی از اعضای خانواده خود را همراه ببرید. گاهی اوقات به خاطر سپردن تمامی موارد و اطلاعاتی که پزشک در اختیارتان قرار می دهد، کار دشواری است. در نتیجه بردن همراه به یادآوری اطلاعات مهم و نکات کمک زیادی خواهد کرد.

سؤالات خود را یادداشت کنید. تمامی سؤالات مربوط و غیر مربوطی که به ذهنتان رسیده و قصد پرسیدن آن ها از پزشک را دارید را یادداشت کرده و همراه خود به مطب ببرید.

نتیجه گیری

چربی پلک بیماری پوستی است که با رشد چربی در زیر پوست فرد ایجاد می شود. این رشد چربی می تواند در هر نقطه ای از بدن ظاهر شود، اما معمولاً این چربی ها بیشتر مفاصل به خصوص زانوها و آرنج ها، پاها، دست ها و باسن فرد را درگیر می کند. چربی پلک معمولاً در اثر وجود مقادیر زیاد لیپید خون یا چربی ها به وجود آمده و می تواند نشانه بروز بیماری های هایپرلیپیدمی یا کلسترول بالای خون، دیابت، کم کاری تیروئید، سیروز صفراوی اولیه،کلستاز ، سندرم نفروتیک، بیماری های خونی مانند اختلالات لیپید متابولیک مونوکلونال گاموپاتی، سرطان یا حتی نتیجه مصرف داروها باشد.

چنانچه چربی پلک یکی از علائم نشان دهنده بیماری زمینه ای باشد. می توان با بهبود و درمان بیماری زمینه ای، چربی پلک را نیز درمان نمود. این کار باعث جلوگیری از رشد چربی پلک بوده و احتمال بازگشت آن را تا حد زیادی کاهش خواهد داد. همچنین  با کنترل سطح کلسترول و دیابت نیز می تواند احتمال بروز مجدد درمان چربی پلک را به حداقل ممکن رساند.

منابع:

https://www.healthline.com/health/xanthoma

https://www.webmd.com/eye-health/xanthelasma

همین حالا سوال خودتون رو از بهترین متخصصان پزشکت بپرسید!

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟

0 / 5. تعداد رای ها: 0

هنوز کسی نظرش را ثبت نکرده شما اولین نفر باشید.

2

مقالات مرتبط

نمایش کامنت‌ها

2 دیدگاه

  1. سلام من ۴۲ساله هستم و۲سال هست که به تیرویید کم کار مبتلا شدم وزنمم اوردم پایین وتقریبا ۵ماه هست که چربی دور چشم خیلی کمی برام تشکیل شده میخواستم بدونم چطوری درمانش کنم کرمی چیزی هست که کمک کنه ممنونم

    1. سلام
      حتما با فوق تخصص غدد مشورت کنید. بعید است که چربی دور چشمتان با تیروئید ارتباط داشته باشد شاید لازم باشه با متخصص چشم مشورت نمائید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز