لوگو پزشکت

مشاوره آنلاین پزشکی - پزشکت

آزیترومایسین چیست؟

آزیترومایسین چیست؟ | پزشکت

فهرست مطالب

فرم با 5 گزینه

تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:

-----------------------------------------

آزیترومایسین، متعلق به گروهی از داروها به نام آنتی بیوتیک های ماکرولید است. آنتی بیوتیک های ماکرولید پروتئین های مهم بدن را کاهش می دهند. پروتئین های مهم شامل پروتئین های مورد نیاز باکتری ها برای زنده ماندن و رشد آنها است. این دارو برای درمان یا پیشگیری از انواع مختلف عفونت های ناشی از باکتری ها استفاده می شود. این دارو همچنین ممکن است برای اهدافی استفاده شود که در این راهنمای دارو ذکر نشده است.

برخی از داروها همزمان با مصرف این دارو می توانند عوارض ناخواسته یا خطرناکی ایجاد کنند. اگر از سیزاپرید، پیموزید، ارگوتامین یا دی هیدروآرگوتامین استفاده می کنید، ممکن است پزشک برنامه درمانی شما را تغییر دهد.

قبل از مصرف این دارو، در صورت بیماری کبدی، میاستنی گراویس، اختلال در ضربان قلب، سابقه سندرم طولانی QT یا سطح پایین پتاسیم یا منیزیم در خون، به پزشک خود اطلاع دهید.

این دارو را برای مدت زمان کامل تجویز شده مصرف کنید. علائم شما ممکن است قبل از برطرف شدن کامل عفونت بهبود یابد اما شما باید دوره درمانی خود را تکمیل کنید و مصرف دارو را طبق تجویز پزشک ادامه دهید. حذف دوزها احتمال دارد خطر ابتلا به عفونت بیشتر و مقاومت در برابر آنتی بیوتیک ها را افزایش دهد. این دارو عفونت ویروسی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا را درمان نمی کند.

داروهای آنتی بیوتیکی می توانند باعث اسهال شوند. اسهال ممکن است نشانه عفونت جدید باشد. در صورت اسهال آبکی یا خونی، مصرف این دارو را متوقف کرده و به پزشک مراجعه کنید. از داروهای ضد اسهال استفاده نکنید مگر اینکه پزشک آنها را تجویز کند.

اقدامات قبل از مصرف آزیترومایسین چیست؟

آزیترومایسین چیست؟ | پزشکت

اگر به این دارو حساسیت دارید نباید از آن استفاده کنید.

در صورت ابتلا به هر یک از بیماری های زیر به پزشک خود اطلاع دهید:

  • میاستنی گراویس
  • بیماری کبد یا کلیه
  • سندرم QT طولانی (در شما یا یکی از اعضای خانواده)
  • اختلال ریتم قلب (به ویژه اگر برای درمان آن دارو مصرف می کنید).
  • عدم تعادل الکترولیت (مانند سطوح پایین پتاسیم یا منیزیم در خون شما).

مشخص نیست که آیا آزیترومایسین به جنین آسیب می رساند یا خیر. در صورت باردار بودن یا قصد باردار شدن به پزشک خود اطلاع دهید. شیردهی هنگام استفاده از این دارو ممکن است بی خطر نباشد.

نحوه مصرف آزیترومایسین چگونه است؟

آزیترومایسین را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف کنید. تمام دستورالعمل های برچسب نسخه خود را دنبال کنید و تمام راهنماهای دارو یا برگه های دستورالعمل را بخوانید. پزشک ممکن است گاهی اوقات دوز مصرفی شما را تغییر دهد. پس دارو را دقیقاً طبق دستورالعمل استفاده کنید.

  • آزیترومایسین خوراکی از طریق دهان مصرف می شود. سعی کنید کپسول یا قرص با تاخیر رهاسازی را خرد نکنید، نجوید و حتی نشکنید. باید آن را به طور کامل قورت دهید.
  • تزریق آزیترومایسین به صورت تزریق داخل وریدی برای عفونت های شدید انجام می شود. پزشک، دوز مصرفی و نحوه استفاده صحیح از دارو را به شما آموزش می دهد.

دستورالعمل های استفاده همراه با دارو را بخوانید و با دقت دنبال کنید. اگر تمام دستورالعمل های استفاده صحیح را درک نکرده اید، از آزیترومایسین استفاده نکنید. اگر سوالی دارید از پزشک یا داروساز بپرسید.

حتی اگر علائم شما به سرعت بهبود یابد، از این دارو برای مدت زمان کامل تجویز شده استفاده کنید. حذف دوزها می تواند خطر ابتلا به عفونت مقاوم به دارو را افزایش دهد.

آزیترومایسین می تواند بر نتایج برخی آزمایشات پزشکی تأثیر بگذارد. به هر پزشکی که شما را درمان می کند اطلاع دهید که از آزیترومایسین استفاده می کنید.

میزان مصرف آزیترومایسین چقدر است؟  

آزیترومایسین چیست؟ | پزشکت

دوز معمول برای بزرگسالان 250 میلی گرم هر 6 ساعت، 333 میلی گرم هر 8 ساعت یا 500 میلی گرم هر 12 ساعت است. با توجه به شدت عفونت ممکن است دوزها تا 4 گرم در روز افزایش یابد.

در کودکان، مقدار معمول 30 تا 50 میلی گرم بر کیلوگرم در روز با توجه به سن، وزن و شدت عفونت است که برای تعیین دوز مناسب در نظر گرفته می شود.

آزیترومایسین ممکن است با یا بدون غذا مصرف شود. با این حال، سطح مطلوب آزیترومایسین هنگامی که با معده خالی مصرف می شود (حداقل 30 دقیقه و ترجیحاً 2 ساعت قبل یا بعد از غذا) به دست می آید.

اگر دوز مصرفی را فراموش کرده اید، در اسرع وقت از دارو استفاده کنید، اما اگر تقریباً زمان نوبت بعدی فرا رسیده است، دوز فراموش شده را حذف کنید. از مصرف دو دوز همزمان خودداری کنید.

در صورت مصرف بیش از حد آزیترومایسین به دنبال مراقبت های فوری پزشکی باشید.

داروهای آنتی بیوتیکی می توانند باعث اسهال شوند که ممکن است نشانه عفونت جدیدی باشد. اگر اسهال آبکی یا اسهال خونی دارید، قبل از استفاده از داروهای ضد اسهال به پزشک مراجعه کنید.

عوارض جانبی آزیترومایسین چیست؟

در صورت داشتن علائم واکنش آلرژیک به آزیترومایسین (کهیر، تنفس دشوار، تورم در صورت یا گلو) یا واکنش شدید پوستی (تب، گلودرد، سوزش چشم، درد پوستی، بثورات قرمز یا بنفش روی پوست با تاول و لایه برداری) را مشاهده می کنید.

در صورت داشتن موارد زیر فوراً به پزشک مراجعه کنید:

  • غش
  • تشنج
  • درد شکم
  • تپش قلب
  • تهوع و استفراغ
  • مشکلات شنوایی
  • از دست دادن اشتها
  • سردرد همراه با درد قفسه سینه و سرگیجه شدید
  • پانکراتیت (درد شدید در قسمت فوقانی معده که به پشت شما سرایت می کند).
  • درد شدید معده، اسهال آبکی یا خونی (حتی اگر ماه ها بعد از آخرین دوز شما رخ دهد.)
  • مشکلات کبدی، از دست دادن اشتها، درد معده (سمت راست بالا)، خستگی، کبودی یا خونریزی، ادرار تیره، مدفوع شبیه به خاک رس، زردی (زردی پوست یا چشم).
عوارض جانبی رایج آزیترومایسین ممکن است شامل موارد زیر باشد:
  • مشکلات کبدی
  • آزمایشات غیر طبیعی عملکرد کبد
  • درد شدید معده، اسهال آبکی یا خونی

این یک لیست کامل از عوارض جانبی نیست و ممکن است موارد دیگری نیز رخ دهد. برای شناخت کامل عوارض مصرف آزیترومایسین به پزشک مراجعه کنید.

مصرف آزیترومایسین در بارداری و شیردهی مجاز است؟

آزیترومایسین چیست؟ | پزشکت

آزیترومایسین از جفت عبور می کند، اما سطح آن در خون جنین پایین است. مطالعات کافی در مورد زنان باردار انجام نشده است، بنابراین زنان باردار هنگامی می توانند از آزیترومایسین استفاده کنند که مزایای آن بیشتر از خطرات بالقوه این دارو باشد.

آزیترومایسین در شیر مادر دفع می شود. با این حال، آزیترومایسین توسط آکادمی اطفال آمریکا با شیردهی سازگار است. هنگام تجویز آزیترومایسین به زنانی که شیر می دهند، باید احتیاط کرد. همچنین نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند باید از نظر اختلالات گوارشی (مانند اسهال، برفک) تحت نظر باشند. در صورت بروز عوارض جانبی، شیردهی باید ادامه یابد و درمان جایگزین (در صورت لزوم) انتخاب شود.

آزیترومایسین برای چه مواردی استفاده می شود؟

­­­­­­­آزیترومایسین کاربردهای مختلفی دارد و برای درمان برخی از بیماری ها استفاده می شود، از جمله:

  • اریتراسم
  • لیستریوز
  • سیاه سرفه
  • آمبیازیس روده
  • بیماری التهابی لگن
  • عفونت های استرپتوکوکی گلو و پوست
  • عفونت های ریه، به عنوان مثال، ذات الریه ناشی از پنومونی استرپتوکوک، مایکوپلاسما پنومونیه و لژیونلا پنوموفیلا (بیماری لژیونرها)

آزیترومایسین برای درمان عفونت های استافیلوکوکی پوست و به عنوان یک آنتی بیوتیک جایگزین برای درمان سفلیس، سوزاک و کلامیدیا استفاده می شود.

آزیترومایسین در بیمارانی که به پنی سیلین حساسیت دارند برای پیشگیری از تب روماتیسمی مکرر و عفونت دریچه های قلب (اندوکاردیت) در بیماران مبتلا به ناهنجاری دریچه ای قلب، قبل از انجام درمان های دندانپزشکی استفاده می شود.

پیشگیری از سیفلیس مادرزادی

گزارشات نشان می دهد که آزیترومایسین ممکن است به غلظت مناسب داروهای جنینی برای پیشگیری از سفلیس مادرزادی نرسد. به نوزادان متولد شده از بیمارانی که با داروهای خوراکی این دارو برای سفلیس اولیه درمان شده اند، باید رژیم پنی سیلین مناسب داده شود.

کدام داروها یا مکمل ها با آزیترومایسین تداخل دارند؟

آزیترومایسین چیست؟ | پزشکت

گاهی اوقات استفاده همزمان از برخی از داروها ایمن نیست، چون داخل ایجاد می کند. برخی از داروها می توانند سطح خونی سایر داروهای مصرفی شما را تحت تأثیر قرار دهند، که ممکن است عوارض جانبی را افزایش داده یا اثر دارو ها را کم کند.

بسیاری از داروها می توانند با آزیترومایسین تداخل داشته باشند و برخی از داروها نباید همزمان استفاده شوند. حتما پزشک خود را در مورد تمام داروهای فعلی خود و هر دارویی که مصرف می کنید یا مصرف آن را متوقف می کنید، مطلع کنید. این شامل داروهای تجویزی و بدون نسخه، ویتامین ها و محصولات گیاهی است.

آزیترومایسین زمانی که با ضد آریتمی استفاده از مواد مخدر مانند، آمیودارون، دیزوپرامید، پروکائین آمید، کینیدین و سوتالول اغراق اثر داروهای ضد آریتمی که ممکن است منجر به ریتم غیرطبیعی قلب مانندtorsades de pointes شود.

تئوفیلین ها مانند تئوفیلین ( Theo-Dur )، اکستریفیلین (Choledyl SA) و آمینوفیلین ( Phyllocontin ) با افزایش حذف آزیترومایسین توسط کلیه ها، سطح آزیترومایسین خون را کاهش می دهد. برعکس، آزیترومایسین متابولیسم (تجزیه) تئوفیلین ها توسط کبد را مهار می کند و باعث افزایش سطح تئوفیلین در خون می شود. سطوح بالای تئوفیلین ممکن است عوارض جانبی مانند تشنج و اختلال در ریتم قلب را ایجاد کند. بنابراین، دوز تئوفیلین ها باید کاهش یابد یا سطح تئوفیلین در خون در بیمارانی که از آزیترومایسین استفاده می کنند، اندازه گیری شود.

تداخل آزیترومایسین با ارگوتامین

ترکیب آزیترومایسین با ارگوتامین یا ایدروآرگوتامین با مسمومیت حاد ارگوت همراه بوده است. از این ترکیب خودداری کنید.

آزیترومایسین از حذف دیگوکسین (لانوکسین) توسط کلیه ها پیشگیری می کند. این به نوبه خود باعث افزایش سطح دیگوکسین در خون می شود. افزایش سطح دیگوکسین می تواند باعث اختلال در ریتم قلب شود. بنابراین، نظارت و تنظیم دوزهای دیگوکسین هنگام درمان با آزیترومایسین بسیار مهم است.

آزیترومایسین از دفع وارفارین (کومادین) در بدن پیشگیری می کند. همچنین می تواند سطح وارفارین را در خون افزایش دهد. وارفارین یک ضد انعقاد یا رقیق کننده خون است و افزایش سطح آن در خون می تواند خطر خونریزی را افزایش دهد. هنگام درمان با آزیترومایسین، نظارت بر اثرات وارفارین و تنظیم دوزهای وارفارین بسیار مهم است.

آزیترومایسین از تجزیه مهارکننده های ردوکتاز (استاتین) مانند آتورواستاتین (لیپیتور)، لوواستاتین و سیمواستاتین توسط کبد پیشگیری می کند و منجر به افزایش سطح استاتین ها در خون می شود. سطوح بالای استاتین ها می تواند منجر به میوپاتی شدید (آسیب عضلانی) با رابدومیولیز شود. میوپاتی شدید به کلیه ها آسیب می رساند یا حتی منجر به مرگ می شود. آزیترومایسین همچنین می تواند سطح خون برخی از داروهای ضد تشنج مانند کاربامازپین را افزایش دهد. آزیترومایسین سطح سیلدنافیل ( ویاگرا ) را در خون افزایش می دهد. هنگام درمان با آزیترومایسین، دوز سیلدنافیل باید کاهش یابد.

آب گریپ فروت ممکن است از تجزیه آزیترومایسین پیشگیری کرده و منجر به افزایش سطح آزیترومایسین در خون شود. بنابراین، اجتناب از خوردن گریپ فروت یا نوشیدن آب گریپ فروت در طول درمان با آزیترومایسین بسیار مهم است.

سخن آخر

آزیترومایسین یک آنتی بیوتیک است که برای درمان انواع عفونت تجویز می شود. قبل از مصرف این دارو، عوارض جانبی، تداخلات دارویی، میزان مصرف، ذخیره سازی و اطلاعات ایمنی بارداری باید بررسی شود.

همین حالا سوال خودتون رو از بهترین متخصصان پزشکت بپرسید!

به این مقاله چه امتیازی می دهید؟

0 / 5. تعداد رای ها: 0

هنوز کسی نظرش را ثبت نکرده شما اولین نفر باشید.

0

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز