لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

روز دانش آموز - پزشکت
فهرست مطالب

درست است گوش نسبت به دیگر اعضای بدن مثل دست و پا اندازه بسیار کوچکی دارد، اما بافت های عصبی خیلی حساسی دارد. به همین علت خارش گوش اتفاقی است که ممکن است بارها و بارها در طول روز برای فرد اتفاق بی افتد. در بعضی از موارد شاید علت خارش بیش از حد گوش، حساسیت زیاد گوش ها باشد. با این حال ممکن است خارش گوش، علتی پزشکی داشته باشد. در این مقاله با علل، علائم، زمان مراجعه به پزشک، درمان و راه های پیشگیری از خارش گوش بیشتر آشنا خواهیم شد زیرا با داشتن درک درستی از علل خارش گوش می توانید راهکارهای بهتری برای درمان در پیش بگیرید.

علت خارش گوش

خارش گوش | پزشکت

خارش گوش می تواند به دلایل زیادی برای فرد ایجاد شود:

خشکی پوست

در صورتی که گوش فرد موم کافی تولید نکند، پوست داخل گوش خشک شده و در نتیجه دچار خارش خواهد شد. موم گوش خاصیت روان کنندگی داشته و در کمبود یا عدم ترشح کافی از این ماده گوش دچار خارش خواهد شد. حتی گاهی اوقات شاید به خاطر خشکی شدید مجرای گوش، پوسته پوسته هایی از داخل گوش فرد خارج شود.

درماتیت حفره گوش

این مشکل زمانی به وجود می آید که پوست اطراف گوش یا حفره آن ملتهب شده باشد. این التهاب ممکن است در نتیجه واکنش آلرژی گونه به اجسامی که در کنار یا نزدیک گوش هستند به وجود آمده باشد. به عنوان مثال گوش فرد ممکن است در نتیجه استفاده از گوشواره یا حلقه گوش فلزی دچار التهاب شده باشد. نوع دیگر درماتیت (التهاب شدید) در داخل گوش که به درماتیت اگزماتوئید حسی معروف است نیز ممکن است به علت علائم ناشناخته در داخل گوش فرد اتفاق بیفتد.

اوتیت خارجی (عفونت گوش خارجی)

اوتیت خارجی یا عفونت حفره گوش بیرونی یکی از مشکلاتی است که می تواند باعث بروز همزمان خارش و درد در گوش فرد شود. عارضه اوتیت خارجی را با نام گوش شناگر نیز می شناسند که باعث می شود تا گوش فرد به واسطه عفونت ملتهب شود. عارضه اوتیت می تواند منجر به قرمزی و التهاب گوش شود.

بسته شدن گوش با موم

جمع شدن بیش از حد موم گوش در داخل حفره گوش می تواند یکی از علت های خارش گوش بوده و حتی شنوایی فرد را تحت تأثیر خودش قرار دهد. گوش برای تمیز نگه داشتن و محافظت از خودش در برابر عفونت های خارجی، موم  تولید می کند. موم گوش به طور طبیعی همراه با پوست سلول های مرده و باقی مانده های موجود در گوش حرکت کرده و پس از خشک شدن از گوش خارج می شود. اما اگر فردی جسمی را وارد حفره گوش خود کند ممکن است جلوی حرکت موم گوش را گرفته یا آن را در قسمتی از گوش جمع نموده و از خروج آن جلوگیری کند.

اگر فرد برای تمیز کردن گوش از گوش پاک کن، گیره کاغذ یا گیره مو استفاده کند، ممکن است موم گوشی که در حال خارج شدن است را به عقب هل داده و باعث ایجاد سدی برای خروج مواد اضافی از داخل گوش شود. با ایجاد این سد، نه تنها دیگر مواد زائد اضافه از گوش خارج نخواهد شد بلکه باعث تجمع باکتری ها در داخل گوش شده و در نتیجه ممکن است گوش فرد دچار عفونت شود.

استفاده از سمعک

یکی دیگر از علت هایی که ممکن است باعث بروز خارش گوش شود. استفاده از وسایل کمک شنوایی مثل سمعک است که باعث جمع شدن آب در داخل گوش یا واکنش آلرژی گونه گوش نسبت به سمعک می شود. ناسازگار بودن اندازه سمعک با گوش نیز می تواند به قسمت های خاصی از گوش فشار وارد آورده و در نتیجه منجر به خارش گوش شود.

آلرژی غذایی

مصرف بعضی از غذاهای به خصوص می تواند باعث بروز واکنش آلرژی گونه در فرد شود. غذاهای آلرژی زا شامل موارد زیر می شود:

  • مغز ها و آجیل
  • شیر
  • ماهی و صدف
  • گندم
  • سویا

همچنین مصرف این خوردنی ها ممکن است باعث خارش در بقیه قسمت های صورت شده یا حتی منجر به بروز کهیر در فرد شود.

سندرم آلرژی دهانی یا حساسیت دهانی  نیز نوعی از واکنش آلرژی گونه است که باعث احساس خارش در اطراف دهان می شود ولی بعضی از افراد دچار خارش اطراف گوش ها نیز شده اند.

غذاهایی که ممکن است باعث بروز سندرم آلرژی دهانی شوند:

  • میوه های مثل سیب، خربزه، توت ، کیوی و موز
  • دانه آفتاب گردان
  • بادام
  • فندق

در صورتی که فرد بعد از خوردن یا تماس با این خوردنی های آلرژی زا دچار مشکلات تنفسی شود ممکن است آنافیلاکسی (حساسیت بسیار شدید) نیز برای فرد اتفاق بی افتد. آنافیلاکسی واکنش آلرژی گونه شدیدی است که به طور ناگهانی شروع شده و با خارش، تورم گلو و افت فشار خون ممکن است همراه باشد. آنافیلاکسی یا واکنش آلرژی شدید، یک اورزانس پزشکی بوده و در اسرع وقت نیاز به درمان خواهد داشت.

رینیت آلرژیک ( آبریزش شدید از بینی)

رینیت آلرژی که آن را با نام تب یونچه نیز می شناسند زمانی اتفاق می افتد که فرد نسبت به ذرات موجود در هوا، مثل آلودگی ، گرد و خاک یا پشم حیوانات از خود واکنش حساسیت زا نشان می دهد.

این عارضه می تواند منجر به خارش گوش ها، چشم ها و گلو شده و همراه با علائم زیر باشد:

همچنین افراد ممکن است در نتیجه گرفتگی مسر تنفسی ناشی از سرما خوردگی نیز باعث خارش گوش شوند. درمان این عارضه مشابه درمان سرما خوردگی معمولی خواهد بود.

خلاصه

در صورتی که فرد دائماً احساس خارش در قسمت بیرونی و داخل گوش دارد باید برای تشخیص علت عارضه خارش گوش و درمان آن حتماً به پزشک متخصص مراجعه کند. البته فرد می تواند برای بهبود موقت گوش از چند قطره روغن بچه یا روغن زیتون استفاده کند. قطره های OTC (داروهای بدون نسخه) نیز می تواند به کاهش این خارش کمک زیادی کند. در صورتی که بروز خارش به علت عفونت داخل گوش باشد، احتمالاً پزشکتان برای درمان  آنتی بیوتیک تجویز می کند و اگر خارش به خاطر مسدود شدن سوراخ گوش به علت موم بیش از حد آن باشد، پزشکتان به آرامی موم اضافه را از داخل گوش خارج کرده و نکاتی را برای پیشگیری از بروز مجدد آن در اختیار شما قرار خواهد داد.

بسیاری از انواع گوش درد با درمان های خانگی برطرف شده و در صورت ادامه داشتن علائم به مدت چند روز یا تشدید آن فرد بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کند.

پسوزیاریس

بیماری پسوزیاریس یک نوع عارضه پوستی است که باعث بروز بثورات پوستی در قسمت درگیر شده می شود. پسوزیاریس می تواند بر روی پوست قسمت های قابل رؤیتی مثل دست ها، پاها و حتی گوش ها اتفاق افتاده و این قسمت ها را درگیر کند.

علائم خارش گوش

خارش گوش | پزشکت

خارش گوش می تواند بسیار آزار دهنده و ناخوشایند باشد. در مواجهه با این عارضه، ممکن است به نظر برسد که خاراندن به درمان کمک می کند. در حالی که با خاراندن محل درگیری وضعیت گوش بدتر و بدتر خواهد شد.

گاهی اوقات خارش گوش می تواند با علائم زیر همراه باشد:

  • تب
  • تورم و التهاب
  • ترشح گوش

زمان مراجعه به پزشک

در صورتی که هرکدام از علائم زیر را داشتید هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کنید:

  • گوش دچار خون ریزی و ترشحات شدید شده است
  • قدرت شنوایی تان به طور ناگهانی کاهش پیدا کرده است

در صورتی که با وجود معالجه و گذشت زمان خارش گوش و علائم آن کاهش پیدا نکرد، بهتر است در اولین فرصت به پزشکتان مراجعه کنید.

تشخیص خارش گوش

پزشکتان بعد از مراجعه، سابقه پزشکی شما را بررسی کرده و گوش شما را معاینه خواهد کرد تا علل اصلی بروز خارش گوش مشخص شود. این معاینه به تشخیص هرگونه بثوراتی مثل اگزما کمک خواهد کرد. همچنین پزشکتان وضعیت و میزان ترشح موم گوش یا وجود موم گوش در نزدیکی پرده گوش را مورد بررسی قرار خواهد داد زیرا اینها ممکن است باعث بروز خارش گوش شوند. برای تشخیص دقیق تر احتمالاً پزشکتان در مورد علائم دیگری مثل تب و زمان شروع نیز ممکن است سؤالاتی را مطرح کند.

درمان خارش گوش

خارش گوش | پزشکت

معمولاً خارش گوش به علت آسیب دیدگی پوست گوش اتفاق می افتد. به همین خاطر درمان برای بهبود این آسیب دیدگی ها انجام خواهد شد.

درمان علل اصلی شامل موارد زیر می شود:

  • استفاده از روان کننده ها برای خروج موم گوش
  • خروج آب های اضافی داخل گوش
  • خروج ذرات خارجی و اضافه از داخل گوش

در صورتی که خارش گوش به علت واکنش در برابر حساسیت باشد، باید از علل بروز حساسیت یا شی و محصولی که باعث ایجاد آلرژی در فرد شده دوری نمود. این اشیاء می تواند محصولات مراقبت از پوست یا گوشواره ای جدید باشند. همیشه پیش از ریختن قطره یا زدن کرم به گوش های تان با پزشکتان مشورت کنید. این کار باعث می شود تا از بابت سلامت و واکنش نشان ندادن پوست گوش تان اطمینان خاطر حاصل کنید. همچنین در صورتی که پرده گوش شما دچار آسیب دیدگی شده، نباید از کرم یا قطره استفاده کنید مگر اینکه پزشکتان برای شما استفاده از آن ها را تجویز کرده باشد پ.

برای درمان خارش گوش پزشکتان ممکن است درمان های زیر را پیشنهاد و یا تجویز کند:

  • کرم ضد عفونی کننده
  • روغن بچه برای نرم کردن پوست گوش
  • کرم استروئید (کرتون دار) موضعی برای کاهش التهابات
  • قطره گوش شناگر یا اسید استیک، هیدروژن پروکساید یا محلول رقیق شده الکل

در صورتی که خارش گوش فرد همراه با بالا رفتن دمای بدن یا خارج شدن خون یا چرک از گوش باشد، پزشکتان برای درمان عفونت احتمالاً مصرف آنتی بیوتیک تجویز می کند. برای اطمینان از بهبودی کامل حتماً به صورت منظم به پزشکتان مراجعه کرده و برای معاینات و پاکسازی مجدد گوش وقت بگیرید. این کار به خارج کردن موم گوش اضافه و کاهش آسیب دیدگی پوس گوش کمک زیادی خواهد کرد.

پیشگیری خارش گوش

برای جلوگیری از بروز خارش گوش نباید گوش تان را با وسایل زیر تمیز کنید:

  • گلوله های پنبه ای
  • گوش پاک کن
  • گیره کاغذ
  • گیره مو

برای اینکه از بروز التهابات جلوگیری کنید بهتر است موارد زیر را رعایت کنید:

  • عدم استفاده از جواهرات و وسایل زینتی آلرژی زا برای جلوگیری از بروز علائم آلرژی مثل خارش
  • اگر در هفته چندین بار به استخر می روید، حتماً آب اضافه داخل حفره گوش تان را خشک کنید.
  • اگر احساس می کنید که گوش تان موم گوش زیادی ترشح می کند برای کنترل میزان ترشح موم گوش حتماً با پزشک مشورت کنید تا با استفاده از قطره گوش میزان ترشح موم گوش تحت کنترل قرار بگیرد.

متن سربرگ خود را وارد کنید

پزشکت رو در اینستاگرام دنبال کنید

pezeshket@

پزشکت رو در تلگرام دنبال کنید

pezeshket@

مقالات مرتبط

5 دیدگاه

  1. سلام من دیروز گوشم رو ساکشن کردم،و امروز به شدت خارش داره
    میتونید راهنماییم کنید که دلیلش چیه.؟؟؟

  2. سلام ،بسیارممنونم،تاحالانمیدونستم که بادام باعث تمام مشکلات خاش گوش وگلووسردردوآبریزش بینی وسوزش وخارش چشمهام تنگی تنفسم بعدازخوردن آجیل بوجودمیاد، ازسرشب باخوردن بادام بعدازنیم ساعت تمام این علایم درمن بروزکرد،وساعت چهارصبح بادرد وخارش گوش بیدارشدم،واولین باربه سایت مراجعه کردم،بازم ممنون .سالم وتندرست باشید

  3. با سلام و عرض وقت بخیر
    یکی از اطرافیانم دچار درد گوش به صورت طولانی مدت شده و به چندین پزش مراجعه کرده اما مداوا نشده
    من با چراغ قوه گوشی روی دیواره ها ومجرای گوشش حالت سفید رنگی که گویا کپک یا قارچ هست را مشاهده میکنم.
    این چه نوع بیماری یا عفونت هست؟و به نظر شما راه درمانش چگونه است؟

    1. سلام احتمالا عفونت قارچی در دیواره گوش است از متخصص گوش و حلق و ببینی مشاوره بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

نفخ و دل درد - پزشکت

نفخ شکم باعث درد شکم و تغییر در الگوی مدفوع می شه و بر کیفیت زندگی تأثیر منفی می گذاره. برای درمان علائمت با متخصص گوارش و داخی مشاوره تلفنی بگیر.

بیش-فعالی-کودک

بیش‌فعالی در کودکان می تونه باعث مشکلات تمرکز،کنترل حرکات و رفتارشون بشه. برای کنترل کودک بیش فعال بهتره با متخصص روانپزشک تلفنی مشاوره بگیری.

خشکی لب - پزشکت

خشکی لب می تونه در اثر کمبود آب، اگزما، آفتاب و غیره باشه. برای درمان علائمت با متخصص پوست و مو تلفنی و تصویری مشاوره بگیر.

اگه دستت زیاد عرق می کنه و کلافه ت کرده همین الان با متخصصان آنلاین 24 ساعته مشاوره تلفنی بگیر.

فشار خون - پزشکت

فشار خون بالا خطر سکته قلبی،بیماری‌ کلیوی و مشکلات قلبی-عروقی را افزایش میده. اگه فشارخون داری همین الان با متخصص قلب و عروق مشاوره تلفنی بگیر.

لک صورت - پزشکت

تغییرات هورمونی،آفتاب،محصولات آرایشی نامناسب و غیره می تونه باعث لک صورت بشه. برای تشخیص صحیح و درمان لک صورتت با متخصص پوست مشاوره تلفنی و تصویری بگیر.

در صورت تمایل به نصب اپلیکیشن و دریافت پشتیبانی رایگان فرم زیر را پر کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره: soals

نیاز به راهنمایی دارید؟ شماره همراه خود را وارد کنید.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره:soals