لوگو پزشکت

رادیو پزشکت

مدت مطالعه: 7 دقیقه

سلولیت پستان چیست؟

فهرست مطالب
اگر از شوره‌های مقاوم به درمان و درماتیت سبورئیک رنج می‌برید، شامپو ضد شوره ما به شما در کنترل و بهبود علائم بالینی کمک می‌کند.

سلولیت سینه یک نوع عفونت باکتریایی جدی است که پوست پستان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این وضعیت ممکن است در اثر آسیب دیدگی پوست رخ دهد، با این حال در اغلب موارد نتیجه عوارض جراحی یا روش‌های درمانی سرطان است. با وجود اینکه اغلب زنان بدون مشکل جراحی سینه را پشت سر می‌گذارند، با این حال از هر ۲۰ زن، ۱ نفر دچار مشکل می‌شود.

اگر سلولیت پستان به موقع تشخیص و  درمان نشود، می‌تواند منجر به بروز عوارض جدی، خطرناک و کشنده شود.

مطالعه بیشتر: چگونه سلولیت را از بین ببریم؟

علائم سلولیت پستان

علائم سلولیت اندکی پس از آسیب دیدگی عمقی پوست به هر شکلی ظاهر می‌شود. از جمله این موارد شامل جراحی سرطان سینه و سایر برش‌های مرتبط است. اگر سیستم ایمنی بدن شما در اثر تجویز روش‌های درمانی سرطان ضعیف شده است، ایجاد یک برش ساده می‌تواند منجر به بروز سلولیت شود. در واقع، سلولیت ناشی از واکنش التهابی به عفونت است و می‌تواند علائم زیر را ایجاد کند. علائم سلولیت Breast ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • رگه‌های خونی ناشی از بثورات
  • بثورات و قرمزی (اریتم)
  • احساس درد هنگام لمس
  • تجمع مایعات (ادم)
  • قرمزی و تورم
  • احساس گرما
  • زخم ترشحی
  • حساسیت
  • کهیر
  • تورم
  • لرز
  • درد
  • تب

در صورت بروز علائمی که ممکن است نشان دهنده ابتلا به سلولیت Breast باشند، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

مطالعه بیشتر: عفونت قارچی زیر پستان

علل سلولیت پستان || پزشکت

علل سلولیت پستان

سلولیت نوعی عفونت پوستی است که می‌تواند در هر قسمتی از بدن رخ دهد. سلولیت نوعی عفونت باکتریایی است که بافت‌های پوستی را دقیقاً در زیر سطح پوست تحت تاثیر قرار می‌دهد. استافیلوکوکوس اورئوس و استرپتوکوک دو نوع شایع از باکتری‌هایی هستند که باعث بروز سلولیت می‌شوند.

این باکتری‌ها می‌توانند با وارد شدن به بریدگی‌های پوستی، باعث بروز عفونت شوند. کاهش قدرت سیستم ایمنی نیز می‌تواند خطر ابتلا به سلولیت را افزایش دهد. سلولیت Breast معمولاً مانند سایر اشکال عفونت‌های ناشی از بریدگی‌های عفونی نیست. در عوض، این نوع عفونت بیشتر در اثر جراحی و در طول درمان سرطان رخ می‌دهد.

برداشته شدن غدد لنفاوی می‌تواند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کند و خطر ابتلا به سلولیت در قسمت فوقانی بدن را افزایش دهد. این بافت‌ها شامل پستان ‌ها نیز می‌شوند. به طور کلی این عفونت می‌تواند پس از جراحی‌های بزرگ کردن یا کوچک کردن پستان نیز ایجاد شود.

مقایسه سلولیت سینه با سرطان التهابی پستان 

سلولیت سینه گاهی اوقات می‌تواند ناشی از سرطان التهابی پستان باشد. با این حال، این دو بیماری از یکدیگر متمایز هستند. سلولیت پستان گاهی با سرطان التهابی پستان اشتباه گرفته می‌شود. برعکس این مسئله نیز امکان پذیر است. سرطان سینه التهابی، شکل نادری از سرطان سینه است. علائم این سرطان، عبارت‌اند از:

  • سرخی
  • تورم
  • درد

سلولیت می‌تواند باعث بروز تب یا لرز شود که نشانه ابتلا به سرطان پستان التهابی نیست. بروز هر گونه تغییر قابل توجه در پستان بیمار باید در اسرع وقت توسط پزشک ارزیابی و علت اصلی بیماری تعیین شود. بیماری سلولیت به سرعت گسترش پیدا می‌کند.

اگر مشکوک به ابتلا به سلولیت پستان هستید یا متوجه تغییرات ناگهانی در سینه خود شدید، فورا با پزشک متخصص زنان تماس بگیرید. این کار می‌تواند به پیشگیری از بدتر شدن وضعیت عفونت و بروز عوارض بیشتر کمک کند.

پزشک معالج ابتدا یک معاینه فیزیکی انجام می‌دهد. گاهی اوقات انجام آزمایش خون نیز می‌تواند به پزشک معالج در تشخیص ابتلا به سلولیت Breast کمک کند. اگر به عللی نمی‌توانید فوراً به پزشک مراجعه کنید، می‌توانید به صورت آنلاین با یک پزشک متخصص مشورت کنید.

مطالعه بیشتر: شایع ترین علل درد نوک سینه چیست؟

 درمان سلولیت سینه

سلولیت پستان مانند سایر اشکال سلولیت با مصرف داروهای آنتی بیوتیک درمان می‌شود. این دوره درمان معمولاً به مدت 7 تا 10 روز طول می‌کشد تا بیماری دوباره عود نکند. کل نسخه را طبق دستور مصرف کنید. پزشک احتمالاً بعد از چند هفته باید برای بررسی وضعیت سلامتی شما، ویزیت انجام دهد.

اگر پزشک تجویز کند، می‌توانید از برخی از مسکن‌های بدون نسخه یا OTC برای کاهش ناراحتی استفاده کنید. اگر سلولیت به آنتی بیوتیک‌های تجویزی پاسخ ندهد، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک‌های داخل وریدی تجویز کند.

عوارض سلولیت سینه

در صورت درمان نشدن سلولیت Breast، این وضعیت می‌تواند منجر به بروز عوارض جدی شود. به عنوان مثال، عفونت خون ممکن است عوارض جدی برای بیمار ایجاد کند. علاوه براین سلولیت سینه ممکن است به لنف ادم منجر شود. لنف ادم وضعیتی است که در آن غدد لنفاوی قادر به تخلیه مناسب محتویات خود نیستند.

احتمال بروز این شرایط در صورت برداشتن یک یا چند غده لنفی افزایش پیدا می‌کند. پس از شروع مصرف آنتی بیوتیک، باید طی چند روز متوجه بهبود علائم خود شوید. اگر هیچ نشانه‌ای از بهبودی مشاهده نکردید، با پزشک معالج خود تماس بگیرید. اگر سیستم ایمنی بدن شما به علت تجویز روش‌های درمانی سرطان به خطر بیفتد، این احتمال وجود دارد که سلولیت عود کند.

با پزشک معالج خود در مورد راه‌هایی که می‌توانید به کمک آن سیستم ایمنی خود را تقویت کنید، صحبت کنید. در صورتی که سلولیت Breast زود تشخیص داده و درمان شود، می‌توان انتظار یک پیش آگهی مثبت را داشت. در صورت عدم درمان، بروز عوارضی مانند مسمومیت خون و مرگ ممکن است.

مطالعه بیشتر: تغییر اندازه آرئولا (حلقه تیره سینه)

پیشگیری از سلولیت سینه

سلولیت ناشی از بریدگی یا نیش حشره معمولاً با تمیز کردن و بانداژ ناحیه آسیب دیده قابل پیشگیری است. اگر پوست بافت پستان دچار بریدگی یا گزیدگی شد، ممکن است بتوان با استفاده از پمادهای OTC شرایط را مدیریت کرد تا از بروز سلولیت Breast پیشگیری شود. نباید اجازه داد تا عامل عفونی به بافت زیرین پستان برسد.

سلولیت Breast ناشی از جراحی و روش‌های درمانی مرتبط با سرطان را نیز می‌توان با انجام چند اصلاح و اقدام جزئی پیشگیری کرد. می‌توانید برای پیشگیری از سلولیت ناشی از جراحی، درباره موارد زیر از پزشک معالج خود سوال بپرسید:

  • قبل از ایجاد هر گونه برش، محل را ضد عفونی کنید.
  • انجام هر گونه عمل در یک مرکز سرپایی، بسیار اشتباه است. زیرا خطر ابتلا به عفونت پس از بستری شدن در بیمارستان در مقایسه با آمار معمول بالاتر است.
  • مصرف آنتی بیوتیک قبل یا بعد از هر عمل جراحی به عنوان یک اقدام احتیاطی، به خصوص اگر فرد بیشتر از سایرین مستعد ابتلا به عفونت است، باید در نظر گرفته شود.

اگر مشکوک به ابتلا به سلولیت سینه هستید، بهتر است با متخصص زنان آنلاین در هر ساعت از شبانه روز تماس بگیرید.

کدام شرایط باعث بروز سلولیت سینه می شود؟

جراحی‌های سینه و نیز پرتودرمانی پستان، هر دو از مواردی هستند که ممکن است باعث بروز سلولیت Breast شوند. همچنین این شرایط می‌تواند در اثر ابتلا به عفونت بروز پیدا کند. سلولیت یک وضعیت التهاب حاد «پیوژنیک» (تولید کننده چرک) است که معمولاً در درم و بافت زیر جلدی (پوست) ایجاد می‌شود. بنابراین سلولیت فقط پوست و چربی زیر پوست را درگیر می‌کند.

سلولیت پستان می‌تواند در هر جایی که زخمی روی پوست پستان وجود دارد، رخ دهد، با این حال ممکن است در پستان و پس از درمان سرطان سینه نیز رخ دهد. شناخت علائم سلولیت Breast می‌تواند به پیشگیری از بدتر شدن وضعیت بیماری کمک کند. به طور کلی، سلولیت پستان شبیه آبسه پستان است، با این حال این اختلال احتمال بیشتری به انتشار در نواحی زیر پوست دارد و مانند آبسه در یک کیسه تجمع پیدا نمی‌کند.

تب و مسمومیت به علت درگیری سیستم لنفاوی، از جمله علائم ابتلا به سلولیت پستان است. علاوه براین برخی از زنان ممکن است لرز بیش از حد و لکوسیتوز (افزایش تعداد گلبول‌های سفید خون) را تجربه کنند. همچنین اختلال سلولیت پستان به طور معمول در اثر ابتلا به یک عفونت فرصت طلب ایجاد می‌شود.

حتی اگر این بیماری به علت ابتلا به یک عفونت فرصت ‌طلب ایجاد شود، با این حال پزشکان معتقدند که «سکون و توقف» حرکت مایع از مسیر کانال‌های لنفاوی نیز ممکن است فرصتی برای رشد باکتری‌ها فراهم کند. “Microtrauma” (پارگی‌های بسیار کوچک در پوست) نیز ممکن است باعث ایجاد سلولیت پستان شود.

همچنین حمایت گسترده‌ای از این ایده وجود دارد که بیماران مبتلا به سرطان سینه که پس از درمان برای پیشگیری از بروز سرومای پستان تحت درمان هستند، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سلولیت پستان باشند. بر خلاف سروما یا آبسه پستان، سلولیت پستان به طور معمول باعث ایجاد هیچ نوع توده قابل لمس یا تغییرات مشکوک سینه در تصاویر ماموگرافی نمی‌شود.

مطالعه بیشتر: حساسیت پستان 

میزان شیوع سلولیت پستان || پزشکت

 

میزان شیوع سلولیت پستان پس از درمان تاخیری

سلولیت سینه همیشه بلافاصله پس از انجام روش‌های پرتودرمانی در بیماران ایجاد نمی‌شود، با این حال در واقع می‌تواند هفته‌ها یا حتی ماه‌ها بعد از اتمام فرآیند درمان بروز پیدا کند. به همین علت است که در اغلب موارد به این وضعیت سلولیت پستان با شروع تاخیری (DBS) گفته می‌شود.

تعداد بیماران مبتلا به سرطان سینه که احتمالاً سلولیت پستان را تجربه خواهند کرد، چندان زیاد نیست و بر اساس برخی از برآوردها از 5٪ تا 8٪ متغیر است. با این حال میزان واقعی احتمالاً بسیار کمتر است. اگرچه سلولیت پستان می‌تواند در تظاهرات خود به صورت «چند کانونی» تشخیص داده شود، با این حال متخصصان معتقدند که علت اصلی این بیماری، ابتلا به یک عفونت باکتریایی است. این عفونت ممکن است در ترکیب با اختلال تخلیه کانال‌های لنفاوی، باعث بروز مشکل شود.

به طور کلی حدود 50 درصد از بیماران مبتلا به سلولیت پستان ممکن است که 4 ماه تا 1 سال پس از ابتلا به این بیماری، با آن دست و پنجه نرم کنند. طبق نتایج حاصل از مطالعات می‌توان تخمین زد که خطر سالانه برای ابتلا به سلولیت تاخیری پستان در محدوده 0.8٪ است.

میانگین زمان ابتلا به بیماری سلولیت پستان حدود 3 تا 5 ماه پس از اتمام رادیوتراپی است. با این حال، مواردی وجود دارد که این بیماری حتی سال‌ها پس از اتمام درمان سرطان سینه بروز پیدا می‌کند.

درمان سلولیت پستان

به طور کلی استفاده از داروهای آنتی بیوتیک، اصلی ترین روش درمانی بیماری سلولیت پستان است. با این حال، پزشکان ممکن است روش‌های درمانی دیگری را برای تسکین علائم موضعی مانند درد و تب تجویز کنند. اگر این بیماری پس از 3 تا 4 ماه درمان با آنتی بیوتیک بهبود پیدا نکرد، ممکن است برای بررسی احتمال عود موضعی سرطان پستان، انجام بیوپسی لازم باشد. به همین علت باید در اسرع وقت وضعیت سلامتی خود را به پزشک معالجتان اطلاع دهید.

سخن آخر

انتقال هر گونه عامل عفونی به بافت‌های زیرین پوست ناحیه پستان، می‌تواند باعث بروز سلولیت شود. همچنین بروز این بیماری پس از جراحی یا درمان سرطان پستان نیز می‌تواند بروز پیدا کند. با این حال به عنوان اولین اقدام، می‌توان با تجویز آنتی بیوتیک این بیماری را درمان کرد. در صورت عدم پاسخ به درمان‌ با آنتی بیوتیک، باید با پزشک معالج خود مشورت کنید.

منابع:

منابعی وجود ندارد.

اشتراک گذاری مقاله :
امتیاز شما به این مقاله:

0 / 5. 0

سوالات پر تکرار

سوالی وجود ندارد.

مقالات خواندنی دیگر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به مشاوره و راهنمایی دارید؟

جهت دریافت مشاوره رایگان شماره خود را برای کارشناسان پشتیبانی ثبت کنید.

کد تخفیف جهت دریافت مشاوره

مشاوره آنلاین پزشکی در هر ساعت از شبانه روز

نیاز به مشاوره و راهنمایی دارید؟