بی حسی لب می تواند علل مختلفی داشته باشد و بیشتر در اثر سرمازدگی، تبخال، عفونت، واکنش های آلرژیک، یا قند خون پایین یا کلسیم پایین ایجاد رخ می دهد. در این شرایط ممکن است احساس سوزن سوزن شدن یا سردی در ناحیه لب های خود کنید. بسیاری از عللی که منجر به بی حسی لب می شوند، جدی نیستند، اما در برخی موارد، بی حسی لب می تواند نشان دهنده یک مشکل جدی باشد، به خصوص اگر علائم دیگری مانند مشکل تنفسی یا افتادگی صورت دارید باید سریعا به مراکز درمانی مراجعه کنید.
این در حالی است که اکثر ما بعد از عمل دندانپزشکی دچار بی حسی لب می شویم. اما بی حسی لب می تواند ناشی از بیماری های زمینه ای مختلف، از تبخال تا قند خون پایین باشد. ممکن است احساس سوزن سوزن شدن داشته باشید که می تواند به تدریج یا ناگهانی ظاهر شود. همچنین احتمال دارد علائم دیگری مانند تورم، تاول یا مشکل تنفسی را تجربه کنید. اغلب اوقات، بی حسی لب موقتی است و خودبهخود بهبود مییابد، اما میتواند نشانه یک بیماری جدیتر مانند قند خون پایین، کلسیم پایین یا هیپوترمی باشد.
مطالعه بیشتر: علت بی حسی دهان
شایع ترین علل بی حسی لب
بی حسی لب ناشی از دمای سرد (یخ زدگی خفیف) یا آسیب های جزئی مانند گاز گرفتن یا سوزش لب هنگام غذا خوردن معمولاً در خانه قابل درمان است. اگر بی حسی لب شما بیش از چند دقیقه طول کشید یا با علائم دیگری مانند افزایش خستگی، تورم صورت، افتادگی صورت یا درد شدید رخ داد، به پزشک مراجعه کنید.
اگر سرشدن لب ها نگرانتان کرده است، بهتر است از یک متخصص مغز و اعصاب آنلاین کمک بگیرید.
سرمازدگی
سر شدن لب می تواند ناشی از سرمازدگی باشد که در برخی شرایط ممکن است با علائم زیر همراه باشد:
- تاول زدن (معمولاً زمانی رخ می دهد که پوست شما دوباره گرم شود)
- سوزن سوزن شدن و بی حسی در نواحی دیگر مانند بینی، گونه ها، گوش ها، انگشتان دست و پا
- تغییرات در رنگ و بافت پوست (مانند ایجاد پوست قرمز، سفید، آبی-سفید یا خاکستری-زرد یا پوست سخت و مومی مانند)
یخ زدگی، که خفیف تر از سرمازدگی است، زمانی ایجاد می شود که لب های شما سرد می شوند اما در واقع یخ نمی زنند. در این شرایط رگ های خونی شما منقبض می شوند، به این معنی که خون کمتری به بافت های زیر لب شما می رسد. پس از گرم شدن کاملاً برگشت پذیر است.
در سرمازدگی، کریستال های یخ در پوست شما تشکیل شده و جریان خون محدود می شود. در موارد شدید، انجماد میتواند بر بافتهای عمیق تأثیر بگذارد که ممکن است باعث آسیب عصبی یا مرگ دائمی بافت شود. سرمازدگی و یخ زدگی جزئی با بازگشت به فضای گرم از بین می رود. از سوی دیگر، سرمازدگی شدید می تواند جدی و خطرناک باشد و نیاز به مراجعه به اورژانس دارد. درمان آن شامل داروهای ضد درد، برداشتن بافت آسیبدیده و جراحی است.
مطالعه بیشتر: علت کبودی لب ها
هیپوترمی
یکی از علل دیگر بی حسی لب ممکن است هیپوترمی باشد که با علائم زیر همراه است:
- گیجی
- بی حسی لب
- کاهش ضربان قلب
- افزایش خواب آلودگی
هیپوترمی یک وضعیت خطرناک است و زمانی رخ می دهد که دمای بدن شما به 35 درجه سانتی گراد یا کمتر می رسد. این وضعیت معمولاً زمانی رخ می دهد که در معرض هوای سرد یا آب سرد قرار می گیرید، اما در آب و هوای معتدل هم امکان دارد، رخ می دهد.
سر شدن لب ناشی از هیپوترمی جزئی اغلب زمانی که به یک فضای گرم بازمیگردید و لباسهای خیس را در میآورید از بین میرود. اما هیپوترمی شدید یک وضعیت جدی است، بنابراین باید به اورژانس مراجعه کنید. درمان آن شامل مایعات گرم و اکسیژن مرطوب شده است.
قرار گرفتن در معرض دارو یا مواد شیمیایی
سر شدن لب می تواند یکی از عوارض درمان هایی مانند شیمی درمانی، پرتودرمانی، بیهوشی و تزریق لوازم آرایشی به لب باشد. روشهای دندانپزشکی که از بیحسی موضعی یا جراحیهای صورت استفاده میکنند نیز میتوانند تا 24 ساعت لبهای شما را بیحس کنند. قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی یا سمی مانند مسمومیت با سفید کننده نیز می تواند باعث بی حس شدن لب ها شود.
در این موارد، بی حسی لب می تواند موقت یا مداوم باشد. اگر این احساس بیش از چند روز طول کشید یا در فعالیت های روزمره مانند خوردن و آشامیدن اختلال ایجاد کرد، به پزشک مراجعه کنید. اگر بی حسی و تورم بدتر می شود، به اورژانس مراجعه کنید، به خصوص اگر زبان و گلو متورم شود، زیرا این امر می تواند منجر به یک واکنش آلرژیک جدی شود.
آسیب به لب
بی حسی لب می تواند در اثر یک آسیب جزئی مانند گاز گرفتن لب یا سوختگی ناشی از خوردن غذای خیلی داغ رخ دهد. اغلب در عرض چند روز با بهبودی دهان از بین می رود. اگر بی حسی لب شما ناشی از یک رویداد جدی مانند ضربه به سر یا تشنج است، به اورژانس مراجعه کنید.
برای مشاوره با پزشک آنلاین در پزشکت کلیک کنید.
آلرژی
سر شدن لب می تواند یک واکنش آلرژیک به گرد و غبار، گرده گل، دارو، مواد آرایشی یا مواد غذایی خاص باشد. برخی از واکنش های آلرژیک خفیف هستند و فقط باعث کهیر یا خارش می شوند. این واکنش ها معمولاً در خانه قابل درمان هستند.
سایر واکنش های آلرژیک می تواند شدید و جدی باشد. واکنش های آلرژیک خفیف را می توان در خانه با آنتی هیستامین های بدون نسخه مانند بنادریل درمان کرد. اینها بدن شما را از ترشح مواد شیمیایی مانند هیستامین که به علائم آلرژی کمک می کند، جلوگیری می کند.
تبخال
تبخال تاول های ریز و پر از مایعی هستند که روی لب و اطراف آن ظاهر می شوند. آنها معمولاً توسط ویروسی به نام هرپس سیمپلکس ایجاد می شوند. هر گونه آلودگی به ویروس می تواند بر روی احساسات عصبی شما تأثیر بگذارد و لب های شما را بی حس کند. هیچ درمانی برای تبخال وجود ندارد. آنها معمولاً طی 2 تا 4 هفته از بین می روند، اما می توانند دوباره برگردند. اگر تبخال شما خفیف است و اغلب بروز نمی کند، می توانید از یک داروی بدون نسخه به نام آبروا برای تسریع روند بهبودی استفاده کنید. اما اگر دچار تبخال مکرر یا طولانی مدت میشوید، پزشک ممکن است یک داروی ضد ویروسی مانند والاسیکلوویر تجویز کند تا سریعتر از بین برود و تعداد شیوعهای آتی کاهش یابد.
زونا
زونا توسط ویروس واریسلا زوستر (VZV) ایجاد می شود. VZV همان ویروسی است که باعث آبله مرغان می شود. در صورت ابتلا به آبله مرغان، ویروس در بدن شما باقی می ماند و می تواند سال ها بعد دوباره به صورت زونا ظاهر شود که باعث ایجاد بثورات دردناک در یک ناحیه از بدن می شود. شکم و کمر مکانهای رایجی هستند، اما میتوانند روی صورت و لبها نیز ایجاد شوند.
درد زونا معمولاً با از بین رفتن بثورات از بین می رود. اما طبق CDC ، حدود 10 تا 18 درصد از افرادی که به زونا مبتلا می شوند، دچار سندرم درد به نام نورالژی پس از هرپس می شوند. این وضعیت می تواند هفته ها، ماه ها و حتی سال ها ادامه داشته باشد. شما می توانید با دریافت واکسن زونا، که برای افراد 50 سال و بالاتر در دسترس است، خطر ابتلا به زونا را کاهش دهید.
در صورت ابتلا به زونا فوراً به پزشک مراجعه کنید. بثورات روی صورت ناشی از زونا که فورا درمان نشود، می تواند عوارض شدید و دائمی مانند کوری ایجاد کند. در حالی که ویروس قابل درمان نیست، پزشک داروهای ضد ویروسی را برای تسریع بهبود تجویز می کند. هر چه زودتر دارو را مصرف کنید، خطر بروز عوارض آن کمتر خواهد بود. اگر بثورات زونا شما بسیار دردناک است، پزشک ممکن است مسکنهایی نیز تجویز کند. اگر درد خفیف دارید می توانید از استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنید.
اضطراب
سر شدن لب ناشی از اضطراب اغلب خفیف است و خود به خود برطرف می شود. اگر اضطراب دارید سعی کنید در کیسه کاغذی که دهان و بینی شما را می پوشاند نفس بکشید. این به افزایش میزان دی اکسید کربن در بدن شما کمک می کند که بی حسی لب را از بین می برد.
اگر اضطراب شما در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد می کند، به پزشک یا ارائه دهنده سلامت روان مراجعه کنید. درمان ممکن است شامل روان درمانی و دارو باشد.
مطالعه بیشتر: ترک گوشه لب
هیپوگلیسمی
هیپوگلیسمی زمانی که قند خون شما بسیار پایین باشد، رخ می دهد. مصرف داروهای دیابت می توانند باعث کاهش قند خون شوند. سایر بیماری ها مانند سیروز و بی اشتهایی عصبی نیز می توانند باعث هیپوگلیسمی شوند. هیپوگلیسمی یک وضعیت اورژانس پزشکی است که در صورت عدم درمان می تواند منجر به مرگ شود. شما می توانید با خوردن یا نوشیدن مواد قندی بالا، سطح قند خون خود را افزایش دهید، اما اگر علائم شما شدید است، یا اگر قند احساس بهتری در شما ایجاد نمی کند، باید به مراکز درمانی مراجعه کنید.
در صورت لزوم همین الان با متخصص آنلاین در پزشکت مشورت کنید.
سکته مغزی
سکته مغزی زمانی اتفاق می افتد که خون رسانی به بخشی از مغز شما کاهش یا قطع شود. شایع ترین علت سکته، لخته شدن در شریان است، اما این وضعیت می تواند به دلیل نشت یا ترکیدن رگ خونی در مغز شما نیز ایجاد شود. وقتی سلولهای عصبی مغز منبع خون خود را از دست میدهند، نمیتوانند با بدن ارتباط برقرار کنند و ممکن است در قسمت خاصی از بدن منجر به بروز ضعف عضلانی یا بی حسی شود.
سکته مغزی بدون درمان، می تواند منجر به آسیب مغزی یا مرگ مغزی شود. نوع دیگری از سکته مغزی که می تواند باعث بی حسی شود، حمله ایسکمیک گذرا (TIA) است که “سکته کوچک” نیز نامیده می شود. TIA درست مانند سکته مغزی رخ می دهد، اما علائم در عرض چند دقیقه یا چند ساعت بهبود می یابند. TIA ها معمولاً باعث آسیب دائمی مغز یا مرگ مغزی نمی شوند زیرا جریان خون به سرعت بازیابی می شود.
مطالعه بیشتر: ۱۱ علل لرزش لب
بی حسی لب بالا در مقابل بی حسی لب پایین
برخی افراد فکر می کنند که بی حسی لب بالا یا پایین ممکن است نشان دهنده سکته مغزی باشد. این در حالی است که هر یک از لب ها می تواند با سندرم سکته همراه باشد. سر شدن لب که به طور کامل به خودی خود رخ می دهد، به ندرت می تواند نتیجه TIA یا سکته مغزی باشد.
نوروپاتی محیطی
نوروپاتی محیطی به دلیل مشکلات سیستم عصبی محیطی، اتصالات عصبی خارج از مغز و نخاع ایجاد می شود. آسیب به یک عصب یا چندین عصب اغلب در دست ها و پاها رخ می دهد، اما سایر قسمت های بدن مانند لب ها نیز می توانند تحت تاثیر قرار گیرند.
نوروپاتی محیطی اغلب ناشی از دیابت است که به آن نوروپاتی دیابتی می گویند. اما سایر بیماری های زمینه ای مانند صدمات، عفونت ها، بیماری های ژنتیکی، قرار گرفتن در معرض سموم یا مواد شیمیایی مانند تنباکو، بیماری های خود ایمنی و مصرف برخی داروها می تواند منجر به بروز این وضعیت شود.
درمان شامل مسکنهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن (ادویل) یا استامینوفن (تیلنول) یا داروهای مسکن تجویزی مانند گاباپنتین است. فیزیوتراپی و ورزش منظم نیز ممکن است موثر باشد. اگر دیابت دارید، کنترل سطح قند خون می تواند به کاهش آسیب بیشتر عصبی کمک کند.
سرطان
سرطان های دهان، گلو و صورت می توانند باعث بی حسی لب شوند زیرا ممکن است به اعصاب اطراف لب شما آسیب برسانند. در این شرایط احتمال دارد در کل دهان یا فقط در نواحی خاصی بی حسی داشته باشید.
سیگار یکی از علل شایع سرطان های دهان و گلو است. قرار گرفتن در معرض نور خورشید عامل اصلی سرطان های لب است. رشد هر گونه تومور در صورت که به اعصاب فشار بیاورد می تواند باعث بی حسی شود. درمان سرطان می تواند شامل جراحی، پرتودرمانی و شیمی درمانی باشد. بی حسی لب ممکن است به دلیل آسیب ناشی از سرطان و درمان دائمی باشد.
برای درمان بی حسی لب چکار کنیم؟
در صورتی که با بی حسی لب مواجه هستید، میتوانید مراحل زیر را برای درمان امتحان کنید:
-
- مراجعه به پزشک: اولین قدم برای درمان بی حسی لب، مراجعه به پزشک تخصصی است. پزشک ممکن است تاریخچه پزشکی شما را بپرسد، بررسی فیزیکی انجام دهد و آزمایشهای مورد نیاز را درخواست کند تا علت بی حسی را تشخیص دهد.
- درمان علت اصلی: بی حسی لب ممکن است ناشی از مشکلات دندانی، عصبی، عضلانی یا عصبی عضلانی باشد. بسته به تشخیص پزشک، درمان علت اصلی مشکل را آغاز کنید. ممکن است نیاز به درمان دندانی، عصب کشی، فیزیوتراپی، تزریقات موضعی یا داروها باشد.
- تمرکز بر بهبود عصبی و عضلانی: اگر بی حسی لب ناشی از مشکلات عصبی یا عضلانی است، میتوانید به توصیههای پزشک متخصص عصبی یا ارتوپدیست عمل کنید. این شامل فیزیوتراپی، تمرینات استحکام عضلات، ماساژ، تزریقات موضعی یا درمانهای دیگر است.
- پیگیری و همکاری با پزشک: درمان بی حسی لب ممکن است زمان بر باشد و به پیگیری مستمر نیاز داشته باشد. مهم است که با پزشک خود همکاری کنید و دستورات و توصیههای ایشان را رعایت کنید. در صورتی که تغییرات یا نارضایتیهایی داشتید، به پزشک خود اطلاع دهید.
مهم است که بی حسی لب را جدی بگیرید و به تشخیص و درمان توصیه شده توسط پزشک تخصصی پیش بروید. ایشان میتوانند بر اساس شرایط شما، نیازهای خاص شما را در نظر بگیرند و برنامه درمانی مناسبی را برای شما تدوین کنند.
آخرین دیدگاهها