کودکان

عوارض مکمل های آهن در کودکان

عوارض مکمل های آهن در کودکان

از عوارض مکمل های آهن در کودکان می توان به لکه دار شدن دندان های شیری اشاره کرد. اگر در این خصوص سوال و مشکلی دارید با متخصص اطفال با تجربه مشورت کنید. خوردن غذاهای غنی از آهن بخش مهمی از درمان کم خونی ناشی از سطح پایین آهن است. همچنین ممکن است برای بازسازی ذخایر آهن در بدن خود به مکمل آهن نیاز داشته باشید. داروی مکمل آهن برای درمان یا جلوگیری از کاهش سطح آهن خون (مانند موارد ناشی از کم خونی یا بارداری ) استفاده می شود. آهن یک ماده معدنی مهم است که بدن برای تولید گلبول های قرمز و حفظ سلامت شما به آن نیاز دارد. عوارض مکمل های آهن در کودکان باید بدقت بررسی و مدیریت شود.

عوارض مکمل های آهن و دندان های شیری

کمبود آهن در کودکان خردسال یک نگرانی شایع است و تخمین زده می شود که 6 تا 15 درصد از کودکان نوپا دچار کمبود آهن هستند. پیشگیری از این امر در سالهای اولیه رشد بسیار مهم است زیرا در نتیجه کاهش آهن عملکرد ذهنی، جسمی و رفتاری ممکن است رخ دهد. چندین عامل می تواند مانند رشد سریع یا جذب ضعیف آهن باعث این نوع کمبود شود.

با این حال، رژیم غذایی فاقد آهن، محتمل ترین علت در این گروه سنی است و مکمل آهن اغلب توصیه می شود. متأسفانه، یکی از عوارض جانبی رایج مکمل، لکه شدن دندان ها است. لکه دندان در کودکان خردسال می تواند از منابع مختلفی ایجاد شود. آب میوه ها، داروها، ویتامین ها، حتی یک باکتری رنگی بی خطر می توانند باعث ایجاد لکه در امتداد دندان ها و خط لثه شوند. خوشبختانه اگر رنگ دندان تیره ایجاد شود و مربوط به مکمل آهن باشد، در نهایت دندانهای کودک نوپا با دندانهای دائمی جایگزین می شود. در آن زمان، دیگر نیازی به مکمل نیست و رنگ دندان دیگر مسئله مهمی نخواهد بود.

مکمل آهن برای کودکان نوپا به طور کلی به صورت مایع است زیرا کودکان در این سن معمولاً قادر به بلع قرص نیستند. مکمل مایع دارای رنگ تیره و قهوه ای مایل به قرمز است و اغلب دندان ها را لکه دار می کند. به گفته دندانپزشکی کودکان، ممکن است یک لکه تیره روی دندان ها و همچنین خط لثه ایجاد شود. لکه ها ممکن است بلافاصله خود را نشان دهند یا به مرور شکل بگیرند. با این حال کودک نوپا به مصرف مکمل ادامه دهد، زیرا لکه ها به سرعت پس از قطع مکمل، حذف می شوند.

پیشگیری از عوارض آهن در دندان شیری

عوارض مکمل های آهن در کودکان | پزشکت

رقیق کردن مکمل آهن در چند اونس آب می تواند به جلوگیری از ایجاد لکه کمک کند. سعی کنید مکمل را به آب پرتقال اضافه کنید. زیرا ویتامین C جذب آهن را تسهیل می کند. اما آن را به شیر اضافه نکنید زیرا شیر می تواند در جذب مناسب آهن اختلال ایجاد کند.

به عنوان یک اقدام پیشگیرانه بهتر، برای کودک نوپا از نی یا فنجان استفاده کنید تا تماس مخلوط مکمل رقیق شده را با دندان های جلو کاهش دهید. با این حال، مراقب باشید تا مطمئن شوید تمام مایع مصرف شده است. کاهش نیاز به مکمل می تواند احتمال ایجاد لکه را کاهش دهد.

آکادمی اطفال آمریکا مصرف غذاهای غنی از آهن مانند گوشت قرمز، غذاهای غنی از آهن، سبزیجات غنی از آهن و میوه های حاوی ویتامین C را به عنوان راهی برای دریافت آهن کافی برای کودکان نوپا توصیه می کند. برخی از پزشکان پیشنهاد می کنند نوشیدن 8 اونس (240 میلی لیتر) ویتامین C با یک قرص آهن نیز خوب است. با این حال، مکمل های آهن می تواند باعث گرفتگی معده، حالت تهوع و اسهال در برخی افراد شود. برای جلوگیری از این مشکل ممکن است لازم باشد آهن را با مقدار کمی غذا مصرف کنید.

غذاهایی که نباید همزمان با مصرف آهن مصرف کنید، عبارتند از:

  • غذاها یا نوشیدنی های حاوی کافئین
  • غذاهای حاوی فیبر بالا، مانند غلات کامل، سبزیجات خام و سبوس

درمان تغییر رنگ دندان شیری ناشی از مکمل آهن

عوارض مکمل های آهن در کودکان | پزشکت

مسواک زدن کامل دو بار در روز، به ویژه پس از تجویز مکمل آهن، به کاهش تغییر رنگ دندان کمک می کند. استفاده از خمیر جوش شیرین نیز توصیه می شود.

به گفته دکتر آدولفو جی باررا، دندانپزشک اطفال، جوش شیرین در از بین بردن این نوع لکه ها بسیار موثر است. بسته به سن کودک نوپای شما، خمیر جوش شیرین می تواند مشکل باشد زیرا ممکن است کودک شما از طعم آن لذت نبرد.

اگر کودک نوپای شما دچار مشکل می شود، سعی کنید از یک دستمال مرطوب با جوش شیرین به جای مسواک استفاده کنید و دندان های تغییر رنگ یافته را به آرامی با انگشت خود بمالید. اگر تغییر رنگ دندان ها باعث نگرانی شما شده بهتر است با یک دندانپزشک باتجربه مشورت کنید.

مکمل های آهن

مکمل های آهن ممکن است به صورت کپسول، قرص، قرص های جویدنی و مایعات مصرف شوند. رایج ترین اندازه قرص 325 میلی گرم (سولفات آهن) است. سایر اشکال شیمیایی رایج شامل گلوکونات آهن و فومارات آهن هستند.

از پزشک خود بخواهید به شما بگوید که چه تعداد قرص باید در روز مصرف کنید و چه زمانی باید آنها را مصرف کنید. مصرف آهن بیشتر از نیاز بدن می تواند مشکلات جدی پزشکی ایجاد کند. مقدار خون پس از 2 ماه درمان با آهن برای اکثر افراد به حالت عادی برمی گردد. ممکن است لازم باشد که مکمل ها را برای 6 تا 12 ماه دیگر ادامه دهید تا ذخایر آهن بدن در مغز استخوان ایجاد شود.

نحوه استفاده از آهن کودکان

عوارض مکمل های آهن در کودکان | پزشکت

تمام دستورالعمل های موجود در بسته بندی محصول را دنبال کنید یا طبق دستور پزشک مصرف کنید. بیش از دوز توصیه شده مصرف نکنید. اگر سوالی دارید، از پزشک یا داروساز بپرسید. آهن بهتر است با معده خالی جذب شود (معمولاً اگر 1 ساعت قبل یا 2 ساعت بعد از غذا مصرف شود).

در صورت بروز ناراحتی معده، باید این دارو را با غذا مصرف کنید. از مصرف آنتی اسیدها، محصولات لبنی، چای یا قهوه تا 2 ساعت قبل یا بعد از مصرف این دارو خودداری کنید، زیرا اثر آهن را کاهش می دهند. قرص یا کپسول را با یک لیوان کامل آب (8 اونس یا 240 میلی لیتر) مصرف کنید مگر اینکه پزشک دستور دیگری داده باشد.

پس از مصرف قرص یا دوز کپسول حداقل 10 دقیقه دراز نکشید. کپسول ها یا قرص های با انتشار طولانی مدت را نباید خرد کرد یا جوید، بلکه باید به صورت کامل بلعید. با جویدن و خرد کردن تمام دارو را به طور همزمان پخش شده و خطر عوارض جانبی را افزایش می دهد. همچنین، قرص های با انتشار طولانی را نصف نکنید مگر اینکه خط جداکننده داشته باشند و پزشک یا داروساز شما به شما دستور دهد این کار را انجام دهید.

قرص کامل یا شکسته را بدون خرد کردن یا جویدن قورت دهید. اگر قرص های جویدنی مصرف می کنید، دارو را به طور کامل بجوید، سپس قورت دهید. اگر از فرم سوسپانسیون مایع این دارو استفاده می کنید، قبل از هر دوز بطری را خوب تکان دهید.

از قاشق خانگی استفاده نکنید.

فرم مایع برای بزرگسالان را با استفاده از دستگاه اندازه گیری یا قاشق مخصوص اندازه گیری کنید.

از قاشق خانگی استفاده نکنید. زیرا ممکن است دوز مناسب را دریافت نکنید. دوز را در یک لیوان آب یا آبمیوه مخلوط کرده و مخلوط را از طریق نی بنوشید تا از لکه شدن دندان جلوگیری شود. اگر قطره های مایع را به نوزاد یا کودکی می دهید، از قطره چکان ارائه شده برای اندازه گیری دقیق دوز استفاده کنید. دوز دارو را می توان مستقیماً در دهان (در پشت زبان) ریخت یا در آب میوه، غلات یا سایر غذاها طبق دستور مخلوط کرد تا فرزند شما مشتاق خوردن دارو شود. توجه داشته باشید قطره آهن را نباید با شیر مخلوط کرد.

نکاتی برای مصرف آهن

بهتر است این دارو را بلافاصله بعد از غذا بدهید. دستورالعمل های موجود در بسته محصول را دنبال کنید. این دارو را به طور منظم مصرف کنید تا بیشترین سود را از آن ببرید. برای کمک به شما در به خاطر سپردن، هر روز در زمان (ها) مشخص مصرف کنید. در مورد تمام داروهایی که مصرف می کنید به پزشک خود اطلاع دهید.

  • بین دوز این داروها و مکمل های آهن حداقل 2 ساعت صبر کنید.
  • داروهایی که اسید معده را کاهش می دهند، جذب آهن را مختل می کنند. ممکن است پزشک شما پیشنهاد تغییر این داروها را بدهد.
  • قرص آهن ممکن است باعث شود که داروهای دیگر که مصرف می کنید نیز کارساز نباشد. برخی از این موارد شامل تتراسایکلین، پنی سیلین و سیپروفلوکساسین و داروهای مورد استفاده برای کم کاری تیروئید، بیماری پارکینسون و تشنج است.

اثرات جانبی مصرف آهن

عوارض مکمل های آهن در کودکان | پزشکت

در هنگام مصرف مکمل های آهن یبوست و اسهال بسیار شایع است. اگر یبوست مشکل ساز شد، از نرم کننده مدفوع مانند سدیم دوکوزات (Colace) استفاده کنید. تهوع و استفراغ ممکن است با دوزهای بالاتر رخ دهد، اما می توان آنها را با مصرف آهن در مقادیر کمتر کنترل کرد. از پزشک خود در مورد تغییر نوع دیگر آهن به جای توقف آن بپرسید. هنگام مصرف قرص آهن مدفوع سیاه طبیعی است. در واقع، این نشان می دهد که مکمل ها به درستی کار می کند. در موارد زیر فوراً با پزشک خود صحبت کنید:

  • ظاهر مدفوع قهوه ای و همچنین سیاه است.
  • گرفتگی، درد شدید یا درد در معده رخ می دهد.

قرص ها را در جای خنک نگهداری کنید. کابینت های حمام ممکن است خیلی گرم و مرطوب باشند و باعث تجزیه قرص ها شود. مکمل های آهن را دور از دسترس کودکان نگه دارید. اگر کودک شما قرص آهن بلعید، فوراً با اورژانس تماس بگیرید.

چه کسانی نباید از آهن استفاده کنند؟

شرایط زیر با داروی آهن منع مصرف دارد. در صورت داشتن هر یک از موارد زیر با پزشک خود مشورت کنید:

  • بیماری دیورتیکولار
  • زخم ناشی از اسید معده زیاد
  • وجود بیش از حد آهن در خون
  • نوعی سوزش معده به نام گاستریت
  • آهن اضافی به دلیل انتقال مکرر خون
  • کولیت اولسروز، یک بیماری التهابی روده است.
  • اختلال متابولیسم آهن باعث افزایش ذخیره آهن می شود.
  • نوعی اختلال خونی که در آن گلبول های قرمز منفجر می شود و آنمی همولیتیک نامیده می شود.

منابع:

https://healthyeating.sfgate.com/can-iron-supplement-drops-stain-toddlers-teeth-7595.html

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-158965/childrens-iron-oral/details

https://medlineplus.gov/ency/article/007478.htm

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا